Ne razumem zašto je toliko teško shvatiti da će ljudi koristiti ono što im je bolje, lakše, jednostavnije, brže... Da Dina ima čip, razmislio bih, ali čak i tad, pošto ne može u inostranstvu i na stranim web sajtovima, ne vidim razlog zašto bih imao dve kartice umesto jedne. Treba da vodim računa o dve, da mi više mesta zauzimaju u novčaniku itd. Ali idemo korak dalje, čak i kad bi Dina imala sve od navedenog tj. feature parity sa Visom/MC, zašto bih je koristio ako mi je sve isto, a već imam MC? Dakle, pošto ovo nije tržište u pomolu, već razvijeno, kada dolazi novi učesnik (nema veze što je "stari", pričam o ovom guranju Dine sada), mora da pruži nešto bolje ili jeftinije od konkurencije da bi se probio. A Dina ne pruža ništa ni bolje, ni jeftinije. A s obzirom da je provizija prodavcu značajno manja kad neko plaća Dinom, prodavci bi mogli da ponude popust za plaćanje Dinom. E onda bismo mogli dalje da pričamo.
što se tiče potpisa pa kakve veze ima jel potpis ili nije...vreme potrebno za transakciju je skoro isto...
Mrzi me da navodim po tezama koliko za svaku akciju treba sekundi, kao što je provlačenje kartice, štampanje papirića, cepanje i predaja istog kupcu od strane prodavca, uzimanje i predaja olovke, pisanje potpisa (nekima je veoma dugačak) itd. Uglavnom, mnogo je brže bez potpisa. Dovoljno je reći da kartice sa čipom imaju mogućnost prislanjanja i mogućnost da se ne kuca pin za manje iznose. U zavisnosti od iznosa, brzina u odnosu na potpis može da se poveća sa 2x brže kad se kuca pin na 4x brže kad se ne kuca pin, a nekoliko stranica unazad možeš da vidiš koja je prosečna vrednost transakcije - dakle, u ogromnom broju slučajeva će iznos biti dovoljno nizak da ne mora da se kuca pin.
što se tiče sigurnosti opet teorijski je čip mnogo sigurniji
Ne da je sigurniji, nego je jedino siguran, magnetna traka nema nikakvu sigurnost, jer ona svakom uređaju kroz koji se provuče otvoreno daje sve podatke o kartici na izvol'te, što znači da zli akter može da ih ukrade bez velikog truda. A čip generiše jednokratni enkriptovani string koji terminal proverava sa bankom da li je ispravan. To je jedino što može da uradi i ne zna ništa drugo, osim poslednje 4 cifre. Glupo mi je što kartice sa čipom kao "backup" uopšte imaju magnetnu traku, jer nikad je nisam koristio kad imam čip, niti vidim situaciju u današnje vreme da neko ima terminal koji radi samo na provlačenje?! Zato je najbolje fizički uništiti traku.
pogledaj recimo PŠ stranicu (i gle dina sa čipom)
Gle, stvarno. Evo link, jer mislim da mnogi nisu primetili šta si napisao:
http://www.posted.co.rs/kupovina-na-rate/
Da li ovo znači da će uskoro i banke početi da dele te nove Dine sa čipom?