Šta je novo?

NBS - Sistem instant plaćanja

To sam video, ali se ispostavilo da dobijas iste uslove za Dinu posle, tj. ista je provizija kao i za ostale kartice.
Mada ja nisam pomenuo neki promet, pitao sam usput samo koliko bi bilo, bez cenkanja.

Evo našao mail, tri meseca je bilo samo Dina, a 6 meseci bez provizije na Dina. Provizija koju su mi ponudili za Dina je toliko niska da će teško da se izjednači sa Visa i Master.
Ali ja tada je nisam odradio celu stvar. Ne znam kakvi bi sada bili uslovi.

Privredna Banka Zagreb koja je članica Intesa Sanpaolo grupe isto kao i Banka Intesa Srbija danas uvela Apple Pay.....
A ovi naši ni u IPS nisu sposobni da uđu...

Ovakve odgovore treba zabraniti zakonom

Sent from my MI 8 using Tapatalk
Ko da zabrani?Oni koji su i pisali razne zakone su i najveci krsioci istih.Bitno je postovanje zakona a ne prepisivanje od drugih,uredjenih drzava.

Evo našao mail, tri meseca je bilo samo Dina, a 6 meseci bez provizije na Dina. Provizija koju su mi ponudili za Dina je toliko niska da će teško da se izjednači sa Visa i Master.
Ali ja tada je nisam odradio celu stvar. Ne znam kakvi bi sada bili uslovi.

Dina će uvek da ima niže provizije i marže od MC i Vise...ja lično u zemlji samo DInu i koristim...em je ima na svakom ćošku em je jefitnija...inače na primer u Nemačkoj su primorali MC i Visu da koberendiraju kartice sa nihovom "dinom" tako da praktično 99% Nemaca ne koristi MC i Visu već njihovu "Dinu" i ja to pozdravljam...zašto platiti 2 ili 3 % ako može manje...druga je stvar što mi ovde mislimo da sve što je strano da je bolje...DIna je jedna od stvari koja je bolja i jefitinija za svakodnevnu upotrebu a plus je domaća....

Uuuuu, spremio sam kokice kada te uhvate neki ziloti sada :D

Inace se skroz slazem, MC i Visa su samo time sto ih ima i vani uspeli da udju igde i uzimaju puno % za transakcije.
Nemacka skoro da nije primala MC/Visu (a jos uvek i ne prima Amex maltene) do ~2013. kada je EU ogranicila marze. Vecina IT radnji je u najboljem slucaju primala EuroCard (u najboljem, ali ni to nisu svi), uglavnom samo lokalnu (ne secam se koju je koristila SParkasse, ali samo u Nemackoj sam mogao da je koristim).

ApplePay isto - zasto da se placa Apple-u? Firmi koja ima vise novca nego ceo Balkan :) Za nesto sto vec i postoji kod nas cak.

...DIna je jedna od stvari koja je bolja i jefitinija za svakodnevnu upotrebu a plus je domaća....

Potpuno se slažem.
Podržavam i insistiranje da je Dina osnovna kartica iz svaki tekući račun.
Ono što mi se ne svidja je što nemaju čip i što se potpisuju. I kao što sam već pisao, ljude ne motivišeš da nešto koriste na silu, već nagradjivanjem, popustima i slično.

Imam poznanika koji je za pravno lice za sve istekle Visa kartice automatski dobio Dina kartice. Odmah podneo zahtev i za Visa, a Dine isekao i bacio. Kaže, gde vozačima da podelim kartice koje rade na potpis, svako malo neki ne zna gde mu je kartica.

Jedini razlog zašto nismo prešli na Dinu u mojoj kući jer zato što bi morali da se potpisujemo umesto da mahnemo novčanikom pored čitača.

To bi zaista bilo s konja na magarca.

Koja je tacno prica iza Dine? Da li novac od provizija zaista ostaje u Srbiji? Kome ostaje? (NBS?). I koja je uloga ovih Kineza sa kojima su potpisali neki ugovor? Koji je njihov interes u prici o Dina kartici?

Potpuno se slažem.
Podržavam i insistiranje da je Dina osnovna kartica iz svaki tekući račun.
Ono što mi se ne svidja je što nemaju čip i što se potpisuju. I kao što sam već pisao, ljude ne motivišeš da nešto koriste na silu, već nagradjivanjem, popustima i slično.

Imam poznanika koji je za pravno lice za sve istekle Visa kartice automatski dobio Dina kartice. Odmah podneo zahtev i za Visa, a Dine isekao i bacio. Kaže, gde vozačima da podelim kartice koje rade na potpis, svako malo neki ne zna gde mu je kartica.

Ima Dina sa čipom ali naravno vrši se opsturkcija od raznih po raznim osnovama,pogledaj recimo PŠ stranicu (i gle dina sa čipom)...uzgred što se tiče potpisa pa kakve veze ima jel potpis ili nije...vreme potrebno za transakciju je skoro isto...što se tiče sigurnosti opet teorijski je čip mnogo sigurniji ali u praksi nema veze jer sve što je preko 15.000 (nešto mi se javlja da su sada to smanjili) pada na teret banke tako da ...nema tu mnogo problema...niti ima mnogo zloupotreba...a to ne zna gde mu je kartica pa ako ne zna gde mu je kartica kakve veze jel ima čip ili nema ? Ako nema kartice nema ni transakcije istom sem ako nije preko neta pa da se kucaju samo brojevi...što se tiče sile pa ne moraš nikada da je koristiš tako da nema tu neke sile to je više spin drugih kao jao jao narušava se konkurencija a u stvari narušava se nečija neopravdano visoka zarada...uzgred eto gledamo u razvijenije opet kažem pogledajte Nemce...

Što se tiče priče sa Kinezima to je tzv. kobrending...jedna kartica se tretira i kao Dina i kao Unionpay kartica kada zaživi (kartica bi trebalo da ima oba znaka na sebi)...Što se tiče para od Dina provizija iste ostaju u Srbiji. Dina je razvijena pre mnogo godina ali se nije mnogo insistiralo na njoj...sasda se insistira i treba tako da bude...a opet kažem na žalost kod nas sve strano je bolje pa se zato dina i seče...nema to veze sa čipom...

Poslednja izmena:
Niki ja se u 99% slazem sa tobom i trebalo bi vise nas da koristi Dinu, sta je meni problem tu, stvarno sto nema PP i sto me mrzi da se potpisujem, zasto ne srede da ima Dina sa cipom sem kod PS(tamo su vecina penzioneri) moja recimo banka ne daje Dinu sa cipom. Drugo smeta sto nema a i nikad nece biti Dinom da placas mCard, sve je to meni minus koji mi otezava nesto sto sam naucio taj neki konfor pri placanju. Ako i kad to rese rado cu pre u zemlji koristiti Dinu. Ajde prvo od cipa da krenu.

Sve sam im to pisao, ali nista :( Dinu vide kao deo politike i tu je kraj priče.

Ali da ne bude zabune, banka snosi troškove iskljucivo nakon PRIJAVE KRAĐE I BLOKIRANJA KARTICE.
Ali potpis ako se ne slaže, to je krađa.

Sve sam im to pisao, ali nista :( Dinu vide kao deo politike i tu je kraj priče.

Ali da ne bude zabune, banka snosi troškove iskljucivo nakon PRIJAVE KRAĐE I BLOKIRANJA KARTICE.
Ali potpis ako se ne slaže, to je krađa.

Ne baš. Recim dođe ti izvod i vidiš da na prime imaš jednu traksakciju od 20.000 koja nije tvoja...izvršiš reklamaciju (kažeš hej ovo nije moja transakcija) i to je to (naravno banka ako sumnja da pokušavaš nešto da muljaš vrši istraživanje, prijavi MUPu itd, ali u principu u 99% se novac vraća jer troškovi istraživanja neproporcionalno rastu u odnosu na gubitak)...to su sve polu informacije koje daju u banci kako bi smanjili pritisak i svoje gubitke (mada ako cepamo dlaku na četiri dela Banka u principu i nema gubitak jer povlači pare od onoga kome je uplata izvršena, mada naravno ima tu varijacija na temu...)...nekada u praksi čak i neopravdano odbijaju prigovor sa nadom da stranka neće dalje da juri pogotovo ako je gubitak manji...na svu sreću ovo je sve ređi i ređi slučaj...

Što se tiče Dine politika nije primarni razlog u suštini ima dva dominantna razloga:

1. Državni aparat je sporiji u realizovanju bilo čeka pa i projekta Dina (40%),
2. Postoje ogromni ali ogromni otpori kod izdavaoca kartica i kartičarshik firmi jer im se izbijaju veliki novci iz džepa...a pošto je bar 70 % stranih banaka kod nas odgovor je jasan...da je situacija obratna projekat DINE bi se značajno lakše realizovao...(60%).

Da li će kartica da ima ili nema čip isključivo zaviso od banke, a ne od države...praktično prave paradoks. Kažu hej DIna nema čip, a čip uvodi isti ti koji to kažu...a onda se spinuje kao DIna nema čip...ne Dina ima čip ali se ne uvodi iz razloga broj 2. koji sam naveo.

Ugred Pš uopšte nije tako loša banka kao što mnogi misle...ali nije to sada tema.

Poslednja izmena:
Ovo za reklamacije je nesto drugo, ono po zakonu da preko 3000 ne odgovara kupac je samo nakon prijave kradje. Pre toga banka ne mora po zakonu da prebaci samo do 3000 odgovornost na kupca.
Eno, TB ne prihvata odavno uopste reklamacije tog tipa.

Za drugi deo pod 2. si u pravu.

Ali mislim na to da sam ljudima ovde, na forumu, isto to rekao, i otpor je politicki. Tj. vide Dinu kao deo trenutnog sistema i samo zbog toga nece da je koriste.

Ovo za reklamacije je nesto drugo, ono po zakonu da preko 3000 ne odgovara kupac je samo nakon prijave kradje. Pre toga banka ne mora po zakonu da prebaci samo do 3000 odgovornost na kupca.
Eno, TB ne prihvata odavno uopste reklamacije tog tipa.

Za drugi deo pod 2. si u pravu.

Ali mislim na to da sam ljudima ovde, na forumu, isto to rekao, i otpor je politicki. Tj. vide Dinu kao deo trenutnog sistema i samo zbog toga nece da je koriste.

TB može da ne prihvata šta hoće ali isto tako spreman sam da se kladim da ukoliko se uputi prigovor NBS po istom pitanju da bi prihvatili i pevali...međutim mnogi to ne rade pogotovo ako je šteta mala.

Dina nema veze sa ovim sistemom razvijena je u prošlom veku davno pre ovog sistema. Ko hoće da gleda činjenice hoće ko je ostrašćen njemu nema pomoći...a na kraju krajeva pa neka plaća 10 x više...svako ima pravo da raspolaže sa svojim parama kako hoće.

Razumemo se odlicno, treba ostailma to objasniti ;)

Mislim da je Ivan vec pisao i NBSu i dobio negativan odgovor.

^ Upravo tako, uložio sam Charge back reklamaciju TB koja je bila jasna, transparentna, za robu placenu TB MC, koja po trekingu za 30 dana (DHL e-commerce) nije ni stigla do Srbije iz Evrope. trgovac nije hteo da vrati novac ili ponovo pošalje tako da je jedino rešenje bilo chargeback.

TB se pozvala na član ugovora gde ne posreduju u žalbama/reklamacijama.
Pismeno sam se obratio NBS i slučaj je otvoren, dobio sam odgovor TB i misljenje NBS - u ugovoru s bankom tako stoji i to je to. Ne mogu ih naterati.

NBS se ponudio za besplatnu moderaciju spora u prostorijama NBS, ali mi otvoreno rekli u telefonskom razgovoru da se u takvim slučajevima po pravilu ne pojavi predstavnik banke koji na to nije obavezan.

Priča je završena štetom od 1k€ na moj račun.

Jedna MTS banka ima Chargeback obrazac, a TB se štekari, u odgovoru stoji da im je ta procedura skupa i da sam mogao da pokušam problem da rešim sa udruženjima potrošača. Haha!

Ma jasno mi je napisao sam da neki i to rade. A što mislite da se predstavik banke ne pojavi što je u pravu ili što opstruiše? Uzgred ni jedan ugovor nije iznad zakona. Da ne kazem da i pravila vise i mc imaju chargeback za neisporučenu robu... Ja sam imao isto problema sa chargeback opcijom ali sam na kraju isterao.... Nidsm doduše došao do suda ali jesam do advokata.

Dina nema veze sa ovim sistemom razvijena je u prošlom veku davno pre ovog sistema. Ko hoće da gleda činjenice hoće ko je ostrašćen njemu nema pomoći...a na kraju krajeva pa neka plaća 10 x više...svako ima pravo da raspolaže sa svojim parama kako hoće.

Na šta se odnosi ovo "10x više"?

Mene, kao kupca, moraju nečim da motivišu da bih počeo da koristim Dina. Meni bi bezkontaktno plaćanje bilo break point.
Mene, kao prodavca, su motivisali 0.5% nižom provizijom koju plaćam za svaku transakciju, ali nije da ću svakog kupca da pitam da li ima i Dina karticu. To pitam samo kada neko izvadi American.

Kao fizičko lice, karticom plaćam samo u velikim sistemima (pumpe, lanci prodavnica i sl). Za sve ostalo nosim keš. Neka taj procenat ostane trgovcu, a ne banci.

Koliko tacno prodavcu naplacuju MC, Visa i Dina u Srbiji? Pretpostavljam da MC i Visa imaju razlicit procenat od drzave do drzave?

Ne razumem zašto je toliko teško shvatiti da će ljudi koristiti ono što im je bolje, lakše, jednostavnije, brže... Da Dina ima čip, razmislio bih, ali čak i tad, pošto ne može u inostranstvu i na stranim web sajtovima, ne vidim razlog zašto bih imao dve kartice umesto jedne. Treba da vodim računa o dve, da mi više mesta zauzimaju u novčaniku itd. Ali idemo korak dalje, čak i kad bi Dina imala sve od navedenog tj. feature parity sa Visom/MC, zašto bih je koristio ako mi je sve isto, a već imam MC? Dakle, pošto ovo nije tržište u pomolu, već razvijeno, kada dolazi novi učesnik (nema veze što je "stari", pričam o ovom guranju Dine sada), mora da pruži nešto bolje ili jeftinije od konkurencije da bi se probio. A Dina ne pruža ništa ni bolje, ni jeftinije. A s obzirom da je provizija prodavcu značajno manja kad neko plaća Dinom, prodavci bi mogli da ponude popust za plaćanje Dinom. E onda bismo mogli dalje da pričamo.

što se tiče potpisa pa kakve veze ima jel potpis ili nije...vreme potrebno za transakciju je skoro isto...

Mrzi me da navodim po tezama koliko za svaku akciju treba sekundi, kao što je provlačenje kartice, štampanje papirića, cepanje i predaja istog kupcu od strane prodavca, uzimanje i predaja olovke, pisanje potpisa (nekima je veoma dugačak) itd. Uglavnom, mnogo je brže bez potpisa. Dovoljno je reći da kartice sa čipom imaju mogućnost prislanjanja i mogućnost da se ne kuca pin za manje iznose. U zavisnosti od iznosa, brzina u odnosu na potpis može da se poveća sa 2x brže kad se kuca pin na 4x brže kad se ne kuca pin, a nekoliko stranica unazad možeš da vidiš koja je prosečna vrednost transakcije - dakle, u ogromnom broju slučajeva će iznos biti dovoljno nizak da ne mora da se kuca pin.

što se tiče sigurnosti opet teorijski je čip mnogo sigurniji

Ne da je sigurniji, nego je jedino siguran, magnetna traka nema nikakvu sigurnost, jer ona svakom uređaju kroz koji se provuče otvoreno daje sve podatke o kartici na izvol'te, što znači da zli akter može da ih ukrade bez velikog truda. A čip generiše jednokratni enkriptovani string koji terminal proverava sa bankom da li je ispravan. To je jedino što može da uradi i ne zna ništa drugo, osim poslednje 4 cifre. Glupo mi je što kartice sa čipom kao "backup" uopšte imaju magnetnu traku, jer nikad je nisam koristio kad imam čip, niti vidim situaciju u današnje vreme da neko ima terminal koji radi samo na provlačenje?! Zato je najbolje fizički uništiti traku. :D

pogledaj recimo PŠ stranicu (i gle dina sa čipom)

Gle, stvarno. Evo link, jer mislim da mnogi nisu primetili šta si napisao: http://www.posted.co.rs/kupovina-na-rate/

Da li ovo znači da će uskoro i banke početi da dele te nove Dine sa čipom?

Ma jasno mi je napisao sam da neki i to rade. A što mislite da se predstavik banke ne pojavi što je u pravu ili što opstruiše? Uzgred ni jedan ugovor nije iznad zakona. Da ne kazem da i pravila vise i mc imaju chargeback za neisporučenu robu... Ja sam imao isto problema sa chargeback opcijom ali sam na kraju isterao.... Nidsm doduše došao do suda ali jesam do advokata.

MC je javio samo da se javi banci i da MC ne utice na to.

A motivisite se tako sto se informisete. Sto vise ode vani, vama veca cena.

Poslednja izmena:
I DE EC kartica nema proviziju, vec je klasican SEPA transfer.

Inace ja koristim Master sa cipom u DE, jer moja EC nema cip, a i ne zelim da za dnevne transfere koristim glavno racun.

U Srb kada dodjem, placam samo karticama sa NFC, odnosno telefonom.

Potpis na racunu je iz kamenog doba, i nemam nameru da koristim Dinu dok je god tako, bez obzira ko diktira pravila.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Ne razumem zašto je toliko teško shvatiti da će ljudi koristiti ono što im je bolje, lakše, jednostavnije, brže... Da Dina ima čip, razmislio bih, ali čak i tad, pošto ne može u inostranstvu i na stranim web sajtovima, ne vidim razlog zašto bih imao dve kartice umesto jedne. Treba da vodim računa o dve, da mi više mesta zauzimaju u novčaniku itd. Ali idemo korak dalje, čak i kad bi Dina imala sve od navedenog tj. feature parity sa Visom/MC, zašto bih je koristio ako mi je sve isto, a već imam MC? Dakle, pošto ovo nije tržište u pomolu, već razvijeno, kada dolazi novi učesnik (nema veze što je "stari", pričam o ovom guranju Dine sada), mora da pruži nešto bolje ili jeftinije od konkurencije da bi se probio. A Dina ne pruža ništa ni bolje, ni jeftinije.

U pravu si za sve oko lakoce koriscenja. Kada se neko navikne na beskontaktno placanje bas je tesko pristati na nesto drugo. Medjutim, da smo mi normalna drzava i da se ne krade kao sto se krade na svakom koraku od strane svake vlasti, bilo bi sasvim normalno da kao drustvo razmisljamo i o opstem dobru - a opste dobro je da se novac od provizija zadrzi u zemlji. Jer bi to znacilo bolji kvalitet zivota za sve nas (npr. neka normalna drzava bi taj novac ulozila u skole, vrtice i slicno).

A s obzirom da je provizija prodavcu značajno manja kad neko plaća Dinom, prodavci bi mogli da ponude popust za plaćanje Dinom. E onda bismo mogli dalje da pričamo.
Moguce da gresim, ali mislim da ovo nije dozvoljeno. Procitao sam nekad negde da prodavac ne sme da favorizuje neko sredstvo placanja (Visu, MC ili kes...pa samim tim ni Dinu).

Sme. Samo neki izvrte to.
Ne sme da prikaze jednu cenu, a za neko sredstvo da naplati vecu. Ali ima pravo da da popust za bilo koji vid placanja.

I to se prilicno primenjuje.

По мени један је лакше злоупотребити картицу са безконтактним плаћањем него Дину. За ову прву за мање износе ти не треба потпис, само прислониш на ПОС терминал.
Е сад што те картице називају без контактне кад додирују терминал?

Послато са Mi A2 6/128 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno