Mastercard je najavio da će na mnogim tržištima od 2024. godine prestati da izdaje platne kartice sa magnetnom trakom, s obzirom da se sve više koriste kartice sa čipom i kartice za bezkontaktno plaćanje. Kompanija je najavila da proces započeti u Evropi, u kojoj će se sve nove Mastercard...
pcpress.rs
I nije neka vest jer većina platnih kartica bilo koje banke kod nas ima odavno i čip, a gotovo sve imaju i mogućnost beskontaktnog plaćanja, pa nam je prisustvo magnetne trake potpuno nebitno. Imajući u vidu ažurnost baba Poštanske, ona će verovatno magnetne trake izbaciti tamo oko 2050. god. jer je sentimentalno vezana za istu 😉
Beskontaktno plaćanje je definitivno najefikasniji vid plaćanja karticom, ali vodite računa gde, koliko i šta plaćate kako kod nas, tako i u inostranstvu. Ko je recimo i dalje "drug član" Intese može umesto kartice da plaća mobilnim na istu foru, ali mu je neophodan NFC na telefonu naravno. Već smo pisali o ovome, ali koristim priliku da sumiram i podsetim:
- kod nas sada i neke taxi službe imaju POS terminale(istina minimalan broj, ali sa tendencijom rasta), što je cool, nema više prepiranja oko toga što nijedan taxista nikad nema da ti vrati kusur, jer ti si uvek bar 10-i koji je izvadio crvenu tog dana itd.
- trebalo bi da limit kod beskontaktnog plaćanja kod nas zavisi od banke i da su to sve nivelisale na 4k max. trenutno po transakciji, za sve preko toga mora PIN i to je ok
- što se Grčke tiče, tamo bukvalno nema pravila i meni nije jasno kako je to moguće, ali pisao sam već kako sam beskontaktno platio okruglo 100 EUR-a na jednom mestu, a po prodavnicama kako i sami Grci kažu je limit za beskontaktno uglavnom 20 EUR-a, preko mora PIN i tu sam takođe imao slučaj da preko 20 jurki ode beskontaktnim lagano. Ko tu šta mulja baba Poštanska ili Grci, nemam pojma i zato kažem UVEK podesite limite, ne znate ko kuca iznos jer najčešće i ne vidite tu brojku, na gomilu mesta nemaju wireless POS terminale kao i kod nas, nego vam uzmu karticu i onda idete na poverenje toga kod koga je kartica, naravno on mora da vam izda slip i treba da stigne SMS koji može da zakasni i par sati, ali kako bi se izbegle sve potencijalne neprijatnosti, tu su opcije limitiranja dnevne/nedeljne/mesečne potrošnje koje za sada rade kako valja
Što se tiče plaćanja preko interneta, dodajem u listu poznatih sajtova za kupovinu (Amazone, Aliexpress) i
RyanAir recimo, najjača i najomraženija lowcost kompanija
nema 3D Secure opciju kod plaćanja MC-om, samo vas odrapi kad unesete podatke sa kartice i to je to.
Tako da definitivno to nisu neki levi, nepouzdani sajtovi, već baš suprotno veliki igrači(sa milionima dnevnih kupovina) koji bi morali da imaju podršku za ovako banalnu stvar, ali sigurno postoji veoma dobar razlog zašto nemaju...
Na kraju,
vest samo za Nišlije - kao što verovatno znate Poštanska u centru (Generala Milojka Lešjanina) radi do 19h, istina nikada nisam ušao u ovu filijalu, ali veliki je plus ovo radno vreme jer oni prema sajtu imaju bar jedan računar na kome postoji sistem za "MTS podstanare" 🥳
U Nišu je makar Intesa retka banka koja je imala bar jednu filijalu koja radi do 19h i zato mi je godinama i odgovarala jer je generalno posle 18h najmanja gužva, ali znamo svi dobro mnogobrojne razloge zbog kojih smo otišli iz voljene Nateze 😉