Kao što sam prethodno najavio premijerno sam obišao "našu novu banku", Poštansku kako bih uplatio devize na Račun Plus. Očigledno sam izbegao jutarnju gužvu, jer je ispred mene bilo ukupno 3 penzosa. U Poštanskoj 5 šaltera od kojih rade 3, ali Poštanska radi subotom za razliku od MTS i ovo je barem za mene veliki plus. Dođem na šalter i predam ličnu i Master Card. Kada je šalteruša videla logo MTS banke, umalo se nije šlogirala. "Žao mi je gospodine, ali morate na drugi šalter, nama samo na jednom računaru radi sistem za uplate u okviru MTS banke". Ova rečenica je alarmirala i preostala dva šalterska radnika. Sačekam red na famoznom šalteru na kome "radi sistem" za nas MTS-provincijalce, lik polako ukucava moje podatke, dok njegova koleginica telefonira. Muka živa, ajd što sam klijent MTS banke, ajd što nisam penzioner, al' gde baš da uplaćujem evre, 2 dana nakon pripajanja. Procedura je trajala 15-ak min., šalteruša je zvala 3 puta centralu Poštanske, jednom MTS banku, da bi na kraju neko od pomenutih pozvao nju da joj potvrdi - da, zaista je moguće uplaćivati na sopstveni račun. Ključne reči su bile - avansno plaćanje, devizni račun, koji papir za uplatu, jel beli ili plavi, jel blanko ili nije blanko, jel "naš" ili "vaš"...Ustanovismo da je ipak beli, "njihov" i da je moguće, uplatih devize i konstatovaše da sam ja prvi korisnik MTS banke koji je ikada ušao u njihove prostorije, verovatno jedini korisnik od postojanja ove ekspoziture ispod 65 godina 😉.
Kao što rekoh, ljudi su dezinformisani, ali je to sve razumljivo i njima je ovo bio prvi put, ali umesto da svi radnici na vreme dobiju informaciju o pripajanju, novim pravilima, kako, šta, da smo sada osuđeni na Poštansku dok ne uvedu dodatne provizije i onda većina nas što je i dalje zvanično u MTS ne pogasi račune, vide MTS MC i prave face kao da si došao da pljačkaš banku... Srbija bato i dalje i još duuuuuugooo među šljivama...
Razmišljao sam na trenutak koga sam upravo počastio ovom uplatom iako na "njihovom" belom papiru piše moje ime i broj tekućeg koji poznajem, ali stiže SMS i ohrabri me, to je to, uspešna premijera. Bezveze je što SMS pokazuje ukupno stanje svih valuta na računu, ali to smo već davno konstatovali kao minus dobro je da ima SMS-a i da stiže, pa makar i sa zakašnjenjem što dovodi do konfuzije, a alternativa je uvek app, ako radi naravno 😋.
Šalim se, SMS danas radi kao i pre pripajanja, sve regularno, padaće serveri i dalje, pada server i kod BNP Paris banke (koja verovatno ostvaruje prihode na nivou bruto nacionalnog dohotka našeg Srbistana) što sam lično imao prilike da vidim, a kamoli kod nas...
Tu smo gde smo, to nam je što nam je, kome odgovara neka koristi, kome ne, neka gasi i traži dalje...