Podeliću svoja iskustva sa MTS i još tri banke čiji sam klijent bio u podužem i iscrpnom tekstu koji sledi. Ko nema bar 5 minuta za čitanje na raspolaganju, neka odmah zanemari ovo. Najpre ću pisati o bar za mene prednostima MTS-a u odnosu na ostale, a potom i o nedavnim iskustvima sa gašenjem računa u bankama koje su uvele mesečno održavanje bez obzira na to da li imate bilo kakve prilive na računu ili ne, poput Intese i Sberbank i održavanje deviznih računa (Intesa).
Za odabir banke uzimam više kriterijuma u obzir, poput kontrole nad računom koji koristim, mrežu bankomata, radno vreme banke na nedeljnom nivou, provizije kod elektronskog bankarstva, mesečno održavanje računa, SMS obaveštenja itd. Koristim MTS banku oko 3 god. i povoljnosti koje su nam na raspolaganju do kraja ovog meseca su za moje potrebe najbolje od svih banaka. Sem podizanja bez provizije do jula na svim bankomatima (samo jednom mi je bankomat neke malo poznate banke odbio karticu, tipa Direktna banka ili neka sl., nemojte me držati za reč.), ono što MTS nudi je najviši stepen kontrole transakcija i upravljanja računom preko mobilne aplikacije koju koristim svakodnevno i ovo je za mene veoma bitan faktor. Mobilna aplikacija iako nije na nekom zavidnom nivou i sa fancy interface-om, neko se brže, neko sporije snalazi sa njom, ima sve neophodne opcije, a ni u jednoj drugoj mobilnoj bankarskoj aplikaciji nisam video sve nama dostupne opcije poput limitiranja transakcija na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, kao i isključivanja određenih kanala potrošnje (POS, Internet). Koristio sam mobilne aplikacije Intesa, Sberbank i Erste i između ovih iako je MTS nekoliko puta bila neupotrebljiva zbog padanja njihovih servera i pored manje uloženog truda u dizajn i user-friendly iskustvo u radu sa app, kao što rekoh ove nabrojane konkurentske app nemaju sve opcije i kontrolu kao MTS. To isto naravno važi i za sajtove, tj. netbanking, ebanking ili kako ga već koja banka zove. Konkretno, Sberbank aplikacija je čista kopija Intesine app, nešto izmenjen dizajn i preko Sberbank app postoji mogućnost limitiranja dnevne potrošnje veoma grubo, tipa imate 3 opcije i za dinarski i za devizni račun (5 transakcija po danu ili 20000 din. max, 10 transakcija ili 50000 itd.).Dalje, Sberbank ima opciju privremene blokade kartice iz app recimo kao plus. Erste nema nikakvu opciju limitiranja potrošnje, već za to morate zvati njihovo odeljenje za platne kartice da vam podese svaki put, a isto važi i za blokadu kartice. To kako u Erste kažu može da se odradi i online slanjem specijalnog zahteva, ali dodatno cimanje naravno za jednu tako prostu stvar koju biste uvek trebali da imate na raspolaganju.
Nekog od vas možda ne interesuju gore navedene opcije, ali možda neko nije ni znao da ima takav vid kontrole nad svojim računom, pa eto par korisnih informacija.
Kada je stigao poslednji mail iz MTS banke o pripajanju Poštanskoj i novim uslovima, ja sam ta pravila pokušavao da protumačim i bio zbunjen kao i većina ljudi koja ih je na ovom forumu tumačila svako za sebe i time su ljudi nenamerno širili mnoštvo dezinformacija, a sama MTS banka je kriva za to. Pošto nisam u skorije vreme pratio ovaj forum, vi ste verovatno o tome sve već detaljno pisali, ali ja ću da podvučem najbitnije stvari zbog kojih ja i dalje ostajem u MTS banci:
- mesečno održavanje koje nas je sve pogodilo Računa Plus se podiže na 250 din. što je velika razlika u odnosu na dosadašnjih 100, ali zbog preostalih uslova ja ću plaćati ovo održavanje
- od jula koristimo umesto svih, bankomate MTS banke (koja bar u Nišu gde sam ja nema svoj bankomat već je to bankomat Komercijalne banke i ujedno i jedini zvanični MTS bankomat), bankomate Poštanske i sve MoneyGet (multicard) bankomate. U Nišu je ova mreža bankomata velika i pokriva dobar deo grada, tako da iako nemate fleksibilnost kao ranije, ovo je nešto manji stepen fleksibilnosti, za moje potrebe sasvim dovoljno bankomata na raspolaganju. Ako je nekom neophodno besplatno podizanje sa svih bankomata u zemlji i dalje bez provizije kao osnovni kriterijum za izbor banke ima opciju u Erste banci u vidu Premium računa za koji se vezuje MasterGold kartica koja ovo omogućava, ali će to zadovoljstvo plaćati mislim 595 din. mesečno
- Radno vreme MTS banke me je uvek nerviralo jer jedina MTS ekspozitura u Nišu radi do 16h radnim danima, a subotom uopšte ne radi. Ovo mi je uvek bio veliki minus, jer ako vam je neophodno da odete lično da nešto završite u banci, morate verovatno da izlazite sa posla zbog ovog nebuloznog radnog vremena. U Nišu je po pitanju radnog vremena najfleksibilnija omražena Intesa koja i ima najviše filijala u gradu, Sberbanka radi do 17h radnim danima kao i Erste, ali Erste ne radi subotom. Poštanska radi i subotom tako da smo ovim čak i u plusu, dakle ovo su samo trenutni uslovi u Nišu koje sam nabrojao
- Kada sam juče zvao MTS banku, javila se agentica koja je za razliku od svih prethodnih sa kojima sam pričao dala tačne i precizne informacije koje sam odmah proverio na sajtu MTS banke. Prethodnih meseci kada sam još par puta zvao centralu MTS banke javljao se isti čovek u koje god vreme da sam zvao i on nije znao da kaže apsolutno ništa vezano za bilo koju stvar već me je uvek savetovao da odem do filijale i informišem se na licu mesta. Zato od kada je uvedeno pripajanje Poštanskoj na Bg centralu nisam ni računao kao podršku za bilo šta do juče. Dakle, sve izmene vezane za Račun Plus se sada mogu videti na sajtu banke, tipa sekcija O nama, pa dokument koji se zove Pročišćene Izmene od 1. jula ili tako nešto, uglavnom od strane 37 u tom dokumentu imate sve za nas bitne informacije. Ne znam od kada postoji taj dokument na sajtu, ali nije postojao u danima nakon što smo dobili obaveštenje u mail-u o novim izmenama koje se razlikuju od ovih poslednjih i zbog toga sam potražio u međuvremenu opcije koje nude druge banke, pa sam se na kraju opekao i kao što sam rekao i dalje ostajem u MTS banci zbog većine uslova koji mi trenutno odgovaraju
- Mobilna bankarska aplikacija i sajt koje trenutno koristimo će i dalje funkcionisati kao i do sada. To niko me može da nam garantuje, da li će se u skorijoj budućnosti nešto dodatno menjati, potpuno promeniti aplikacija, da li ćemo svi preći na servise Poštanske itd., ali mi smo i pored Pripajanja i dalje klijenti MTS banke samo pod nešto drugačijim uslovima. Ako sam ja to dobro razumeo čitajući novi tarifnik i u razgovoru sa agentima iz MTS, sem višeg mesečnog održavanja, manje bankomata na raspolaganju i što ćemo za potrebe odlaska i banku sada u naivećem broju slučajeva da se guramo sa mnogobrojnim penzionerima koji čekaju redove ispred Poštanske od 5h ujutru(naravno ako MTS filijale zaobiđemo iz nekog razloga), praktično sve ostalo ostaje isto
- SMS obaveštenja o svakom prilivu/odlivu se NE naplaćuju kao i do sada. Neke banke ovo dodatno naplaćuju poput Erste sa 50 din. mesečno do avgusta kada ovo konačno ukidaju, Sberbanka šalje SMS ako su potrošnja/priliv veći od 1000 itd.
- Provizija pri elektronskom plaćanju računa, tipa za struju, objedninjenu naplatu, prebacivanje na drugi račun se NE naplaćuju kao i do sada
Nastavak u sledećem postu...