Šta je novo?

mts Banka

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zna li neko zasto mi u dolarima skida vise, a u EUR skida tacno?
Slucajno sada primetio i mala je razlika, ali postoji. za 0.9 skinuto 0.91, za 4.99 skinuto 5.05. Bez vise decimala se ne moze utvrditi tacna razlika, ali je malo preko 1% iako glupo zvuci na ovim sitnim iznosima.
U oba slucaja sam imao tu valutu na racunu i skinuta je ta valuta.
Postoji sansa da se vrsi ona konverzija usd>eur (ili usd>rsd), pa nazad, ali to totalno obesmisljava multivalutni racun
Svako placanje u stranoj valuti banci stize u evrima. Ako platis u evrima toliko ce da bude u cent, ako platis u nekoj drugoj valuti onda ce karticarska kompanija (u ovom slucaju MC) da konveruje u evre po njihovom kursu (malo losiji od srednjeg) i toliko ce da ti stigne da platis.

Iz ovoga proizilazi da je za svako strano placanje najbolje imati samo evre na racunu, nezavisno u kojoj valuti se placa. Nista ne znaci imati dolare i platiti nesto dolarima (koliko god to smesno bilo tako je) jer banci sve stize u evrima pa ce oni posle te dolare na racunu da prodaju za din pa da kupuju evre i izgubice se dosta na konverzijama.

Pa tako sam i mislio. Tako je u svim bankama i nije mi iznenadjujuce, ali da li je normalno da neko reklamira multivalutni racun i te dolare i svajcarce, a da je to losija opcija od eura.
Ok, a da li sigurno trose eure pre dinara kada placam u dolarima? I da li se uopste za******ti sa valutama ili imati dinare i pustiti njihovu konverziju po kojoj bih svakako kupovao jer ne uplacujem eure na bankomatima i salterima.

Da li veće sume (preko 1000e, tada traže ličnu kartu) mogu da se uplate sebi na račun bez provizije?

Pa tako sam i mislio. Tako je u svim bankama i nije mi iznenadjujuce, ali da li je normalno da neko reklamira multivalutni racun i te dolare i svajcarce, a da je to losija opcija od eura.
Ok, a da li sigurno trose eure pre dinara kada placam u dolarima? I da li se uopste za******ti sa valutama ili imati dinare i pustiti njihovu konverziju po kojoj bih svakako kupovao jer ne uplacujem eure na bankomatima i salterima.
Multivalutni računi služe da se novac u datoj valuti prima, šalje ili štedi. Tipa primaš novac iz Švajcarske, to ide u francima, iz SAD u dolarima itd. Ako nekom devizni račun treba samo za kupovinu u inostranstvu ili onlajn, onda EUR i isključivo EUR.

Znam da se pitanje provlačilo nekoliko puta, ali zaboravio sam koji je zaključak:
Da li ima značajne razlike u kursu između plaćanja u dinarskoj protivvrednosti prilikom kupovine iz inostranstva i kupovine potrebnih deviza u onlajn menjačnici pre plaćanja?

I još jedno pitanje koje nije sasvim vezano za temu - da li prebacivanje novca na račun članova porodice može da predstavlja problem (oko poreza i sl.) i do kojih iznosa je prihvatljivo?

kako funkcionise kada se cekira hitna uplata? jel odma legnu pare na racun?

Ali ide i provizija.

Ne ide provizija na elektronsko IPS plaćanje kod mts banke, osim za sume preko 300k rsd.

Meni su naplatili jednom, valjda sam slučajno čekirao za infostan ili tako nešto.
Od tada vodim računa.

Pa nije valjda da vikendom posle 1h ujutru placas racune? 🤣

Ma jok, nego svaki put kada su najavili ove noćne radove aplikacije su proradile u nedelju posle ručka.

Meni ni danas nije radio mBank. Ispad im se desava svakih nekoliko, tako da obavjestenja vise i nemaju puno smisla.

Znam da se pitanje provlačilo nekoliko puta, ali zaboravio sam koji je zaključak:
Da li ima značajne razlike u kursu između plaćanja u dinarskoj protivvrednosti prilikom kupovine iz inostranstva i kupovine potrebnih deviza u onlajn menjačnici pre plaćanja?
Ima razlike, ali ne znacajne, mislim da je bilo manje od 0.1 din kad sam testirao. Ali moj savjet je da ako nisi u zurbi, svakako kupi onoliko deviza koliko ti treba, to je svega 2-3 dodatna klika.
I još jedno pitanje koje nije sasvim vezano za temu - da li prebacivanje novca na račun članova porodice može da predstavlja problem (oko poreza i sl.) i do kojih iznosa je prihvatljivo?
Koliko znam ne, sve dok iznosi nisu toliko veliki (tipa milion i vise) da nekom zapadnu za oko. Svi mi ovdje prebacujemo nekom novac relativno cesto, ne sjecam se da je iko pisao da je imao problem (doduse, ne pratim mnogo drugih tema).

Ekipa jel mts tekuci racun jos uvek najpovoljnija opcija u SRB? Ako se secam odrzavanje 100 dindzi, podizanje free na svim bankomatima u zemlji? Izrada kartice 500din.
Jedino me brine sto nemaju ekspozituru u gradu u kom zivim
jel 100 din fiksno mesecno vodjenje racuna, tipa i u mesecima kada nema priliva?

@kanada

250 din je sada, nema više besplatnog podizanja sa svih bankomata (samo bankomata mts banke, poštanske štedionice i pošte).

Blagodeti pripajanja sa poštanskom štedionicom. Odradi search unazad ako želiš kompletan info, ali ovo gore je ono što najviše "štrči".

za gasenje racun plus-a ide se u mts poslovnicu ili je sve online ?

Sve je online, ali je opcija gašenja dostupna samo u web aplikaciji, ne u mobilnoj app.

Od jutros sam u minusu 300 dinara
100 din održavanje računa koje nikada neće da skinu sa eura što je uobičajeno bilo...i još 200 dinara od juče sa kartice koje takodje nije skinuto od eura a trebalo je.

Mislis, skinuli ti sredstva za tri mjeseca odrzavanja?

@kanada

250 din je sada, nema više besplatnog podizanja sa svih bankomata (samo bankomata mts banke, poštanske štedionice i pošte).

Blagodeti pripajanja sa poštanskom štedionicom. Odradi search unazad ako želiš kompletan info, ali ovo gore je ono što najviše "štrči".
Ne mijenja puno stvari, ali vazno je naglasiti da ovo stupa od 1. jula, tako da jos ovaj mjesec vaze stare tarife i ostale pogodnosti.

I ja sam pomislio sta su mi to skinuli za 300din...
ali skinuli su 100din za odrzavanje, plus oterali me u minus sto sam provukao 200din na kartici...
sve bi to imalo logike da na kartici nema eura koji nisu iskorisceni za placanje kao i uvek do sad.

Do sada me je jako nerviralo sto za odrzavanje racuna moram uvek imati 100 dinara na racunu inace racun odlazi u minus i ako postoji euri ne uradi konverziju.

Kad skidaju novac sa racuna za odrzavanje da li samo skinu novac ili moze da se pogleda negde da je novac skinut za odrzavanje racuna?
Juce sam imao vise novca na kartici sad mi fale preko 200din. Ne znam tacno koliko sam imao,mozda fale i 250din.

Naravno. U transakcijama moze da se pogleda - naplata mesecne naknade za vodjenje racuna. Skinuli su 100 din za odrzavanje.

Cirkus...
Danas sam umesto 300din u minusu 100din koliko je trebalo biti juče.😂

Evo sad ne radi placanje sablonima, juce pratio 4 racuna, sve kao proslo uspesno, ali nema ih nigde, rekoh ajde da sacekam vidim i danas ih nema nigde, zovem banku kazu poznat problem, ne radi placanje sablonima, prodje sve kao da je uspesno ali se ne kreira nalog, moras sve da kucas rucno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno