Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni je skinuta naknada za proveru stanja na bankomatu druge banke. Sinoć sam primetio na stanju, upit je bio pre dva dana (ili je tada proknjiženo). Koristim bankomate u M. Gorkog i ponekad kod Đerma i u Kralja Milana. Mogu i tačne datume da izvadim, ako nekome znači.

Da li ste imali situaciju da su vam dva puta provlačili karticu u prodavnici, na pumpi?

Davno nekada je uhapšena grupa koja je na pumpi u Hrvatskoj, u dogovoru sa radnikom pumpe, napravila kopije kartica tako što bi prvi put provukli karticu na lažnom terminalu, pa onda "po odbitku transakcije", provukli na pravom.. .

Koristio sam Dinu jer uz osnovni račun samo nju dobijaš.
I to je stara verzija bez čipa i ide na potpis.
Obavestio sam banku da zatvaram sve račune kod njih kroz neko vreme da mogu da istraže nešto u međuvremenu.
Dotad povukao sam sve parice i prestao skroz da koristim i kartice i usluge.

Ko što reče neko gore ko iz nekog razloga mora da ih koristi, neka na bankomatima ide na mcash.
Mada ako je glich u softveru a ne u bankomatu, neznam ni to koliko je bezbedno.
By the way, da li smo mi ti koji vrše upit a koji znamo da nismo, i da li uopšte neko vrši upit ili je nešto u softveru, mogu lako da provere preko kamera, i dok ne mogu sa sigornošću da utvrde matični broj sumnjivog NN lica, mogu nedvosmisleno da potvrde ili odbace da li smo to mi ili neko drugi prostim upoređivanjem spoljašnje fizionomije.

^ako je Dina sa čipom, pa nema komplikacije sa potpisom, zašto je ne bi koristio?
Kada negde plaćaš karticom, prodavac uvek placa proviziju banci. Ako plaćaš Dina karticom, prodavac placa manju proviziju i ostane mu ta sitna razlika koju bi inače uzela kartičarska organizacija i banka.

Ako ti je svejedno, koristi Dina karticu. Ako je na potpis, to već komplikuje proces plaćanja,...
Koja je Dina sa čipom? Ove sto daju ni jedna nema čip. Najnebezbednija kartica koja postoji. Zloupotrebe dok trepnes. Moj savet kad je dobijete ili seckalica ili negde kući u stek (ako vam bude nekad trebala pa da je sačuvate). Ako su već hteli da promovišu niske provizije za pos terminal transakcije trebali su adekvatno i da je zaštite... I na kraju će ceh da plate oni koji najmanje znaju o karticama i placanjima (penzioneri, invalidi) jer ih je neko savetovao da je to dobro za ekonomiju zemlje. Jeste dobro za ekonomiju zemlje ali ne i za ekonomiju pojedinca. Bezbednosno šuplja

• Like
Reagovanja: mnt
Ko sad dobije dinu, Mobi, Intesa... bude sa čipom.

• Like
Poštanska štedionica je prva krenula sa čipovima, sada ih ima u dosta banaka. Ostaje nedostatak plaćanja bez kontakta, ali svakako je bolje nego potpisivanje.

• Like
Da li ste imali situaciju da su vam dva puta provlačili karticu u prodavnici, na pumpi?
Postoji sigurnosni mehanizam koji ne dozvoljava da se u roku od oko 20 minuta zaduži identičan iznos uzastopno. Verujem da zavisi od banke koja je postavila POS.
Nisam to ni znao, kupovao u Liliju, i kad sam već platio, zamolio da uzmem još jedan isti artikal -- kaže ona -- "neće proći jer je isti iznos". Ukucala je samo didatno 1din za papirnu kesu i prošlo je.
Čim je prodavačica imala iskustva, znači da je tako do samog POS-a (banke koja je instalirala POS, najverovatnije), a možda i pojedinačnih banaka.

Kako onda dva puta provući karticu u prodavnici - stvarno provući? Drugo ako je jedno "provlačenje" fejk.
Ko sad dobije dinu, Mobi, Intesa... bude sa čipom.
Vidim da PŠ nudi Dinu da čipom, nisam znao da i Mobi to radi sada. Imam običnu sa trakom i važi još dve godine (osnovni račun), ima li šanse da tražim da mi zamene za Dinu sa čipom? ;)

P.S.
Koji je najmanji Mobi paket u kojem ne naplaćuju 1% provizije za plaćanje u inostranstvu i online?

Postoji sigurnosni mehanizam koji ne dozvoljava da se u roku od oko 20 minuta zaduži identičan iznos uzastopno. Verujem da zavisi od banke koja je postavila POS.

Ukoliko ti prave kopiju kartice, to se neće ni desiti, jer prvi POS terminal zapravo nije terminal, već samo skine podatke, a onda ti iz drugog puta naplate na pravom terminalu.

Za moj problem, dobio sam informacije kada i gde je izvršen upit stanja sa Dina karticom. Dobio sam savet da proverim sa ukućanima ili da slučajno ja nisam uradio upit. Da napišem prigovor i blokiram karticu, ako sumnjam na zloupotrebu. Deluje kao da se ne potresaju, "business as usual" za njih.

Ko ima staru Dinu sa magnetnom trakom i želi novu Dinu sa čipom (a nije vreme redovne zamene, tj. isticanje stare Dine), to košta 500 din na zahtev.

kako ste zadovoljni ovom bankom? kakva je podrška
ako bih uzeo progresiv+ paket koje su pogodnosti? da li ima neke provizije na onlajn plaćanje? vidim da može svaki bankomat da se koristi
koje se kartice dobijaju uopšte, to nigde ne vidim na sajtu. Ne vidim nigde ni visa internet karticu. Kako to kod njih funkcioniše?
da li mogu da se uplaćuju evri preko bankomata?

Dobija se Master Card debitna i Dina. Mogu da se uplaćuju evri na bankomatu. Još ako imaš broj u telenoru, napravis Sjajan Spoj i imaš povoljniji kurs.

Mada imaš ovde većinu stvari napisanih

nemam broj kod njih. da li je master card beskontaktna?
kako ide za devizne račune tj visa electron za plaćanje preko neta ili je neka druga njihova kartica za tu svrhu?

Samo da se nadovezem, promocija Sjajan spoj je zavrsena pocetkom februara tako da vise nije aktivna.

Jel ima neko predstavu sta je ovo ?

STEAM PURCHASE, SEATTLE Kurs: 120.2709​

IZNOS/VALUTA 233,33 RSD

Ne secam se da sam pre 5 dana ista kupovao na Steamu. a svakako ne za 233 din, pa sta za te pare moze tamo da se kupi :) ?

Resenje je jednostavno. Pozoves banku i pitas. Tesko da ovde neko radi u Mobi banci i da moze da pogleda sta je to.
Ja kad imam nekih nedoumica, pisem mail banci.

Ma reko da se nije jos nekom ovo pojavilo...

Svaka transakcija koja se pojavi, a da je nisi ti napravio, treba da bude razlog da blokiraš karticu.

I kad da je odblokiram :) ?

Ako ne utvrdiš naknadno da si pogrešio, traži novu karticu.
Post automatically merged:

Pošto je to Mobi banka, bar blokiraj u aplikaciji sva tri kanala za plaćanje.

Pa sitne su pare, a ja tamo i nemam neka veca sredstva.
Bukvalno mi sluzi ponekad da platim neku igru i Telenor racun za telefon.
Evo sad imam citavih 1600 din na stanju :)

Svakako, kad bi se ovo stalno desavalo, onda bih preuzeo neke korake.
Ako je ovo izolovan slucaj, onda se necu time bakcati.

Al hvala za info, kontaktiracu banku.
Post automatically merged:

Sad iskopah na guglu. to nesto Steam radi.

Those charges if I'm not mistaken that is how Steam authorizes the credit cards. Those charges should be removed in 5 to 10 business days, according to Steam documentation on this subject.

Moja greska ipak, 5.4. sam kupio Syberia 2 igru za 1.94 dolara, to je to, poklapa se.
Cudno je sto su to ovi sa Stema proknjizili/povukli tek tri dana kasnije.

Nisu ti sa Stima. Banka knjizi po nekoj svojo logici. Ja je nisam shvatio :D

Moguce da si u pravu.
Ima ta njihova fora, sa rezervisana sredstva.
Ne povuku uvek odmah, al nikad nije proslo 3 cela dana da budu svucena sredstva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno