Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema računa na klik za IKOM. Možeš ih platiti običnim nalogom za prenos. Za progresiv paket nema provizije, za starter je 25 dinara.

Znam,nego sam mislio da su napokon dodali IKOM na Klik.

Jel neko koristi onu osnovnu MasterCard na paypal-u? Da li su velike provizije pri transakcijama?

Evo da objasnim slučaj, tj. zašto pitam.
Pre neki dan drugarica uplatila eure na svoj račun, a zatim pazarila na ebay-u za 5,98 usd kad je plaćala paypal automatski ponudio 700,nešto dinara, ja joj rekao da isključi konverziju paypal-a (jer koliko se sećam nije baš povoljna). Tako da je isključila i platila u dolarima. Odmah joj je stigla poruka da je sa računa skinuto 742,nešto dinara:zgran: (na računu nije inače ni imala dinare, samo eur)
Inače istu stvar sam ja kupio pre dve nedelje (dakle isto 5,98 usd) rajfaizen karticom i skinuto mi je 5,5 eur.
Dakle neverovatno velika razlika na tako malu sumu!

I šta bi bilo da je ostavila 700 din? Pretpostavljam pošto je inostranstvo u pitanju da bi tih 700 din bilo pretvoreno u eur (pošto ne može plaćanje u dinarima prema inostrastvu), pa bi se opet radila višestruka konverzija.

Najverovatnije rezervacija samo, pa ce pri knjizenju biti vracena razlika.

Mada je ovo previse za rezervaciju, preko 8%.

Hvala, i zaboravio sam na rezervaciju (toga u raifaizenu nema). U svakom slučaju kao što kažeš, mnogo je, pa zato i pitam za iskustva.

Tako je, u RF postoje provizija za devizne transakcije, pa se koristi srednji kurs + 1-2% (zavisi od valute i kartice), zato se i zna tacno.

Odakle rezervacija na TB toga nema u TB. Ajde da budem tacniji za ovih malo vise od godinu dana kako sam u TB i kupujem online preko nje a imam zaista mnogoooo kupovina JA nikada nisam imao nikakvu rezervaciju, ja samo znam da BI ima rezervaciju i da je 6% tako mi je davno jos rekao lik kad sam otvarao internet karticu u BI.
Dakle TB nema nikakvu rezervaciju ili mozda neki korisnici imaju a neki nemaju.

Platis nesto vani TB Masterom i odmah ti proknjizi, znas kurs, i nema provizije? Ovo nema smisla iz ugla kako kartice funkcionisu.

Moje iskustvo u inostranstvu je da proknjizi jako brzo ali ne odmah vec sledeci radni dan, a ako je subota-nedelja proknjizi u ponedeljak (pricam o transakcijama koje nisu online i nisu u evrima).
E sad neznam jedino dali to ima neke veze i sa terminalom na kojem je placano, dali zavisi i od toga kada se napravi kraj dana na terminalu...

Sto se tice rezervacije cini mi se da malo vise rezervise mozda 1% ali posle vrati, nisam obracao paznju bas toliko pa nemogu tacno da kazem ali primetio sam.

enraged
ajde molim te pošto imaš iskustva prokomentariši ono što sam napisao tj. uporedi ga sa tvojim iskustvom jer to baš i želim da čujem iskustvo korisnika.
Da li je normalno da skinu onoliko sa računa?????

Da budem precizan, koliko tebi skinu ako plaćaš 5, 10, 50 nebitno usd preko paypala? I da li su na računu dinari ili evri? Konverzija paypala ili ne (ovde nije bila)?

Poslednja izmena:
Ja sam poslednji put plaćao 20$. Skinuto mi 17,58€. To je to, nema greške.

Odmah joj je stigla poruka da je sa računa skinuto 742,nešto dinara (na računu nije inače ni imala dinare, samo eur)
Немам рачун у ТБ(нема банкомата:D) али како динари'?Можда није имала довољно евра или је кредитна картица?

Ja sam poslednji put plaćao 20$. Skinuto mi 17,58€. To je to, nema greške.

Skinuto ti je u evrima?
Jer pored velike razlike u ceni, što kaže tarantula ni meni nije jasno zašto je izražena cena u dinarima, jer kao što rekoh nije imala uopšte dinare na računu, samo eur
Što je najgore mene ovo kopka mnogo više nego nju, moraću sam da probam pa da vidim šta se tu događa:)

U transakcijama će biti prikazan iznos u eurima. Meni uvek u poruci koji šalji mailom nakon kupovine, napišu ukupno preostalo stanje u dinarima...
Inače, poslednji put kad sam obraćao pažnju na iznos koji skidaju pri kupovini (nisam tada kupovao za sebe); odmah je prikazan iznos 20,1eur. Toliko stoji i sada kada je transakcija konačno završena. Kupovina je bila u dolarima na aliexpress i taj iznos se slaže sa srednjim kursom.

E bas ti hvala, prosvetleo si me:) te mogućnosti se uopšte nisam setio:lupko:
Sad je pogledala i u transakcijama stoji 5,58 eur, što je sasvim korektno.
A verovatno postoji i neko logično objašnjenje za onu poruku. No najbitnija stvar je razjašnjena:)

Ne znam zašto tako pišu. Imao sam i Intesa karticu za devizni racun. Svejedno mi je u poruci, nakon nekog placanja, pisalo raspolozivo stanje u dinarima.

Odakle rezervacija na TB toga nema u TB. Ajde da budem tacniji za ovih malo vise od godinu dana kako sam u TB i kupujem online preko nje a imam zaista mnogoooo kupovina JA nikada nisam imao nikakvu rezervaciju, ja samo znam da BI ima rezervaciju i da je 6% tako mi je davno jos rekao lik kad sam otvarao internet karticu u BI.
Dakle TB nema nikakvu rezervaciju ili mozda neki korisnici imaju a neki nemaju.

Kupovao sam nesto u Francuskoj u Lidlu Telenor karticom, na sms mi je stigla poruka koliko mi je ostalo dinara iako imam samo eure na racunu. Na Kompu kad sam proverio stanje, u roku od par min posle kupovine sam video da pise rezervisana sredstva u toj ceni koliko sam platio u Lidlu

Moguce da je tako kada placas TB karticom u inostranstvu, ja sam izneo iskustvo placanjem online gde mi nikada nije bilo sta rezervisano a sad da dopunim da ni kad placam karticom benzin, hranu u Maxiju ili bilo sta sto kupim u Maksiju stigne mi poruka da je toliko skinuto sa racuna koliko sam stvarno i platio.
Da li nekome rezervise sredstva a nekom ne jako je cudno to da nekome a nekom da s obzirom da je ista kartica MC TB, ali dobro.
Znaci rezime nekome rezervise sredstva nekom ne rezervise sredstva.
E da pade mi na pamet mada ne verujem od kolicine novca koji se slije mesecno na istu meni bude mesecno po 2000-2500€ svakog meseca sto plata sto ovako neke pare pa mozda meni ne rezervisu zbog toga, mislim glupo razmisljanje ali ne znam sto meni nebi rezervisali sredstva.

Ako plaćaš u RSD ili EUR, biće ti rezervisana tačna suma, jer nema konverzije, osim eventualno one koju banka radi. Kada plaćaš u trećoj valuti, bez obzira da li je online ili pos, kartičarska organizacija rezerviše više, dok se ne proknjiži.

To raspolozivo stanje u dinarima je mozda neka zakonska glupost, jer to rade i AIK i Intesa za kartice koje su samo u EUR (MC FLexi, Visa Electron..). Ali se to radi po srednjem kursu.

Po Jeremy-evom postu, njoj kao da su iskazala po Telenor obicnom kursu za evre.

Pozdrav svima. Hteo bih da podelim sa vama svoje iskustvo sa Telenor bankom oko ove famozne kreditne kartice. Naime, kao i (pretpostavljam) većini korisnika TB krajem oktobra mi je stigao mejl sa 'specijalnom ponudom' i unapred odobrenim iznosom od 150k. Nakon par dana su me naravno zvali. E sad, pošto imam već neke kreditne obaveze, hteo sam da uzmem karticu ali sa manjim iznosom od ovog 'unapred odobrenog'. Objašnjena mi je procedura da u tom slučaju prvo moram odbijem ponudu, pa da kreiram novi zahtev. Procedura sa kreiranjem zahteva je dosta komplikovanija, u smislu vađenja dodatnih potvrda i slično. U svakom slučaju, otišao sam do Telenor shopa, potpisao ugovor i istog dana popodne mi je stigla poruka da je moj zahtev za kreditnu karticu ODBIJEN?!?! Zvao sam TB ali ni do danas mi nisu dali precizan odgovor. U KB nemam nikakvih kašnjenja (proverio sam) i imam lufta za kreditni limit koji sam tražio. Potpuno neverovatna situacija. Ispada da nije problem da sam uzeo veći iznos koji su mi ponudili, sa većim opterećenjem u KB, nego manji iznos...Inače ne primam platu preko TB i zaista ne znam na koji način oni kreiraju te 'posebne ponude' bez prethodne provere u kreditnom birou. Znači ili prihvatiš što ti oni ponude ili ništa. Zaista bizarna situacija.

Inače ne primam platu preko TB i zaista ne znam na koji način oni kreiraju te 'posebne ponude' bez prethodne provere u kreditnom birou. Znači ili prihvatiš što ti oni ponude ili ništa. Zaista bizarna situacija.
То нико не зна.За кредитну мораш бити запослен(на неодређено) и примати плату путем ТБ.

Ne mora se primati plata preko TB za kreditnu.

Онда није ни чудно што шаљу свима па тек накнадно провјеравају да ли особа испуњава услове.Врхунска тактика.

Онда није ни чудно што шаљу свима па тек накнадно провјеравају да ли особа испуњава услове.Врхунска тактика.

Fora je izgleda u tome što one koji prihvate prvobitnu ponudu ni ne proveravaju u KB ili ne tako detaljno kao one koji sami podnesu zahtev. Moja koleginica ima identičnu platu kao ja, druga zaduženja skoro ista, imala je istu 'posebnu ponudu' (na isti iznos kao i ja) i njoj su odobrili karticu zato što je prihvatila njihovu ponudu, a mene odbili za manji iznos. Da sam tražio veći iznos od ponuđenog možda bi mi i odobrili...Ne znam.

Od sutra kamata za stednju po vidjenju je 5% umesto 7%

KB ne mogu bez pristanka gledati (banke ce ipak ispostovati ovo, nije to sitna stvar da tolikom broju ljudi pogledaju KB izvestaj).
Ali nista ne gledaju sem prometa racuna sigurno. Znam jer ja po zakonu ne bi imao pravo na toliki limit po kartici, tako da oni i da hoce ne bi imali pravo da mi je izdaju :) Niti blizu ;) (po zakonu se gleda samo ono sto ide kao zarada, pod sifrom 240 i 241, sa propratnim porezima/doprinosima)

Ja mislim da salju svima redom.

Meni je stiglo obavestenje na mail do 150.000 , a nisam zaposljeno lice, nemam redovna primanja u TB.
Stiglo je uz pdf dokumenta o administrativnoj zabrani, ugovor za kreditnu, formular o stalnom zaposlenju itd..

Pise na dnu nesto u smislu da covek mora biti zaposlen i da ima prihod min 25000din.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno