Cekam da dodje dan izmene, pa cu onda reci "Joker, sta rece ono?"![]()
Pa ne mogu ja da uticem na to koliko cu da stavim marzu na ono sto ja, kao vlasnik, prodajem
Starter paket gubi svoj smisao onda..
U kom smislu? Pa ja sam se izvinio sto sam poredio MTS sa Telenorom po pitanju brzina proslog meseca, i to ne zbog brzina, vec zato sto MTS puca do mere da je meni neupotrebljiv cestoA ako Joker bude u pravu, onda ćeš ćutati, klasika.
Ako si u pravu da nece biti za online placanje, to je cool, i da nisi isto cool, nema tu za sta da prihvatis gresku (njihovu).Ja moje greške uvek priznam, jedino što ovo neće biti moja greška, ali ako će ti biti lakše prihvatiću je kao svoju.
Stoje u vesti o izmenama u tarifama. 1.5% za prilive NA KARTICU (refunds, menjacnice..), ne i priliv SWIFT.
Placanje karticom nije besplatno. Trgovac je vec uracunao troskove kartice u cenu, tako da ti koriscenje kartice placas.
^ Odlično objašnjeno za sve koji se pitaju kako "besplatni" modeli opstaju!
Trenutno je obratno, sve vise malih trgovaca prihvata POS. Jer su marze postale manje i prihvatljive za sitnije iznose.Ako je tako, zasto onda gomila malih trgovaca odbacuje POS terminale.
Ne treba, ali tako je u praksi. Ljudi koji koriste kes efektivno placaju sto mi koristimo kartice, i sto drugi koriste cekove.Cena je ista, placao ti karticom ili kesom. Osim ako ne smatras da i ljudi bez ikakve kartice treba da placaju koriscenje tvoje kartice kupujuci u prodavnici. Sto je vec suludo.
Kakve to veze ima?Samo sto nije. Banke masovno beze iz Srbije, evo i SoGe se pakuje.
Cini mi se da sam objasnio, ali evo: kada koristim Intesinu (konkretno) karticu, trgovac i banka ciji je POS terminal placaju Intesi deo sume koju sam ja platio (tj. Intesa njima ne prebacuje celu sumu, nego -2%, -5%, zavisi..).Takodje bih voleo da mi objasni kako je to Intesa zaradila 5000e za godinu dana na koriscenju njegovog racuna, stavku po stavku.
Што се онда трговци буне?Као биће мање цијене у трговини?Мало морген.Као и порез на плате ,ако се смањи,раднику неће бити већа плата,али биће боље држави и власнику.Ne treba, ali tako je u praksi. Ljudi koji koriste kes efektivno placaju sto mi koristimo kartice, i sto drugi koriste cekove.
Sta znaci "mala radnja"? 1 radnja, 1 radnik, 1 radnja do 10 radnika?Trgovci se bune po meni i opravdano, jer su malim radnjama i dalje jako visoke provizije.
? Primer Delhaize, Idea, Hleb i Kifle. Mozes i racun za hleb platiti karticom, i koriste se kod mene u Alonso-u masivno kartice.Na lokacijama gde se najčešće koristi kartica za plaćanje, tu trgovci i ukidaju POS terminale (primer jedne male prodavnice u AirportCity); tamo gde ima i dosta keš plaćanja drugačije je.
To je sigurno; za cigarete, bus plus dopune i dopune za prepaid je bas malim radnjama neisplativo skroz. Od toga imaju 2% ili nize (ne znam za cigare koliko), tako da bi bukvalno radili za 0rsd ili ih kostalo (nije uvek, sada ima i ispod 2% na 200din).Dao sam primer jedne radnje u ACB, prestali su da primaju kartice jesenas zbog provizije. Može biti da se u toj radnji najviše prodaju cigarete.
Kod nas je svako smanjivanje nekog nameta rezultiralo samo povecanjem dzepa prodavnicaInače normalno je da cene budu iste za plaćanje keš ili kartica tamo gde ima pos terminala. Izuzetak su kartice sa odloženim plaćanjem, za koje trgovci često ne daju popust koji važi za keš i standardne kartice.
Smatram da bi trebalo banke "naterati" da umanje provizije, kako bi što više radnji prihvatlo takvo plaćanje. A to bi se svima isplatilo.
Cini mi se da sam objasnio, ali evo: kada koristim Intesinu (konkretno) karticu, trgovac i banka ciji je POS terminal placaju Intesi deo sume koju sam ja platio (tj. Intesa njima ne prebacuje celu sumu, nego -2%, -5%, zavisi..).
Ne, gro toga je preko neta porucivanje (gde isto ima provizija koja ide Intesi). Intesine kartice prolaze svuda bez problema. Korejske kartice su prilicno limitirane i zeznute za placanje online, americke smaraju za online placanje, pa je primetan (ali ne veci) deo toga bio kada drugima kupujem, a oni mi daju novacPotrosio si 100.000 evra za godinu dana placajuci preko POS terminala?
Ok, ovo sada vec nema vise nikakvog smisla.
Vi mislite da sam se salio kada sam rekao da sam nekada imao preko 0.1% celokupnog prometa platnim karticama iz Srbije vani?![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari