Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakvi dziberi, ostace ova kartica samo za dinarske uplate i to je to.

Da im nesto dugujes bas me zanima da li bi prihvatali ova stura tupava izvinjenja.

Cekam da dodje dan izmene, pa cu onda reci "Joker, sta rece ono?" :D

A ako Joker bude u pravu, onda ćeš ćutati, klasika.

Ja moje greške uvek priznam, jedino što ovo neće biti moja greška, ali ako će ti biti lakše prihvatiću je kao svoju.

Poslednja izmena:
Pa ne mogu ja da uticem na to koliko cu da stavim marzu na ono sto ja, kao vlasnik, prodajem

Da, ispalo je malo nespretno. Ali jasno je da se misli na customer care funkciju u celom tom procesu. Daleko do toga da misljenje korisnika nije bitno kompanijama, ali ako Banka nesto proceni kao neprofitabilno, nema smisla da posluje sa gubicima.

Starter paket gubi svoj smisao onda..

Smisao je da probas i ako ti se svidi vremenom predjes na Progresiv. Poslovanje po kome je sve besplatno za korisnike zauvek, nije bas odrzivo. Ja sam npr razocaran sto avista nije vise 7% kao na pocetku i sto su smanjivali stopu iz godine u godinu, ali nikada se na tako nesto ne bih zalio. Ako uz tako visoke kamatne stope ne mogu da postoje - radije cu uzeti ovih 3% koliko sada daju. Jer niko cak ni toliko ne daje na avista stednju, celo trziste je u teskoj recesiji.

Ne znam koliko tebi licno vredi ceo paket bankarskih usluga mesecno, ali tako jedan kompleksan biznis placas koliko i jedno sisanje kod frizera, koje traje pola sata... S druge strane, okej je dati 800e na iphone 8.

A ako Joker bude u pravu, onda ćeš ćutati, klasika.
U kom smislu? Pa ja sam se izvinio sto sam poredio MTS sa Telenorom po pitanju brzina proslog meseca, i to ne zbog brzina, vec zato sto MTS puca do mere da je meni neupotrebljiv cesto :) i nije fer da uopste onda ih stavljam u poredjenju.
Ako sam to uradio, zasto ne bih rekao "gle, bio si u pravu" za ovako nesto?

Ja te nisam vredjao ovime, barem mi nije namera ni blizu, niti vidim kako bi mogla biti tako protumacena. Pa ne bi ni bilo za sta da se izvinim? Ali ako ti budes u pravu, vrlo rado cu reci "Jupi, bio si u pravu, ja sam pogresio"! Jer meni ne ide u korist da budem u pravu :D

Ja moje greške uvek priznam, jedino što ovo neće biti moja greška, ali ako će ti biti lakše prihvatiću je kao svoju.
Ako si u pravu da nece biti za online placanje, to je cool, i da nisi isto cool, nema tu za sta da prihvatis gresku (njihovu).
Ali iskreno me vredja ako mislis da TB podrska zna vise od mene. Ni Intesina nije ponekad tako dobra, ako izuzmemo kredite, u koje se "ne razumem" (ne zanimaju me, ne upustam se).

@Padavan, kako mislis sve besplatno? Nista nije besplatno, osim uplate/podizanja na TB bankomatima i transfera unutar Telenor Banke. To mozes efektivno samo za 500din na 4 godine da radis besplatno, i to ce OSTATI besplatno.
Placanje karticom nije besplatno. Trgovac je vec uracunao troskove kartice u cenu, tako da ti koriscenje kartice placas.

A koliko zaradjuju banke od toga, primer je da je 2011. Intesa preko mene zaradila, od koriscenja kartica, vise nego sto je prosescna godisnja bruto plata u Srbiji. Ja nista nisam banci platio, cak ni odrzavanje kartice ili racuna, konverziju, itd. Ali oni su imali vise od 5000e od mog koriscenja kartica.
Piraeus je imao ponudu 2% cashbacka na potrosnju, u vidu avansa za VIP Mobile racun. Da oni nemaju 2% zarade od tvojih transakcija, ne bi to ponudili.
Sberbanka je imala promo cak 5% za placanje van zemlje iznad nekog OK iznosa (3-5000) tokom januara i februara.
AIK je davala 5% promo za dve nove godine (samo unutar zemlje, na POS terminalima).
AIK ne bi ovo mogla dugo da odrzi, iako nije u minusu od toga, verovatno nimalo. Jer na velike transakcije jeste u minusu, ali ona to na malim transakcijama nadonkadi, gde ima fixni iznos koji trgovac i banka ciji je POS terminal plate banci koja je izdala karticu.

Da ne daju (TB) dobru kamatu na a-vista stednju, i na obicnu, pitanje je da li bi neko drzao novac kod njih. Oni forom da drzis na a-vista te "uce" da ne podizes odmah celu platu ili druge uplate, vec da je ostavis na racunu, i koristis karticu po potrebi, a od toga imaju zaradu.
Od placanja van banke isto imaju zaradu, sigurno ne naplacuju 30 (uskoro 35) dinara, ako njih kosta vise bilo koja transakcija.
Tako da to sto mi nesto ne placamo banci, ne znaci da banka od toga ne zaradjuje.

Poslednja izmena:
^ Odlično objašnjeno za sve koji se pitaju kako "besplatni" modeli opstaju! :D

Sjajno što je ovlašćenje po računu, ne bih da mi ovlašćena osoba dira štednju (uopšte, vidi račun, stanje). Hvala!

Citam novi tarifnik i i zbunjujuce mi je.. Kada je krenula vest o prodaji, krenulo je i obavestenje da ce biti 1% provizije za priliv iz inostranstva..
Toga nema (lazna vest) ili stoji u tarifniku skriveno ?

:D
Stoje u vesti o izmenama u tarifama. 1.5% za prilive NA KARTICU (refunds, menjacnice..), ne i priliv SWIFT.

hvala.. uspeh da nadje.. dakle prelazak u MTS :)

@alfa ako je tebi kao kupcu cena ista i za plaćanje karticom, kao i gotovinom, onda nije bitno što banka zarađuje na nama i koliko, jer ne plaćamo mi to direktno.
Trošak PoS terminala, free interneta i sl. su troškovi poslovanja, koji kao takvi se prenose indirektno na krajnje kupce, jer utiču na cenu u kalkulaciji, ali svaki taj pojedinačan trošak je kao takav uglavnom zanemarljiv.

Nama nije, ali za razmisljanje da "banka sve to daje besplatno" jeste ;)

@Miner, neka hvala :) Necu ni dINARA.

zrno po zrno, pogaca..

Sta je ovih 5000rsd sto pominju kao garancija neka za Progresiv+?

Placanje karticom nije besplatno. Trgovac je vec uracunao troskove kartice u cenu, tako da ti koriscenje kartice placas.

Ako je tako, zasto onda gomila malih trgovaca odbacuje POS terminale. Cena je ista, placao ti karticom ili kesom. Osim ako ne smatras da i ljudi bez ikakve kartice treba da placaju koriscenje tvoje kartice kupujuci u prodavnici. Sto je vec suludo.

^ Odlično objašnjeno za sve koji se pitaju kako "besplatni" modeli opstaju!

Samo sto nije. Banke masovno beze iz Srbije, evo i SoGe se pakuje.

Takodje bih voleo da mi objasni kako je to Intesa zaradila 5000e za godinu dana na koriscenju njegovog racuna, stavku po stavku.

Poslednja izmena:
Ako je tako, zasto onda gomila malih trgovaca odbacuje POS terminale.
Trenutno je obratno, sve vise malih trgovaca prihvata POS. Jer su marze postale manje i prihvatljive za sitnije iznose.
Da li bi mogao za vodu od 30din ili kilfu od 30din platiti karticom pre 2 godine? Ja nisam, sada moze. Bilo PayPass, bilo PIN, cak ni ljudi u redu ne zameraju kada je PayPass :D

Cena je ista, placao ti karticom ili kesom. Osim ako ne smatras da i ljudi bez ikakve kartice treba da placaju koriscenje tvoje kartice kupujuci u prodavnici. Sto je vec suludo.
Ne treba, ali tako je u praksi. Ljudi koji koriste kes efektivno placaju sto mi koristimo kartice, i sto drugi koriste cekove.

Samo sto nije. Banke masovno beze iz Srbije, evo i SoGe se pakuje.
Kakve to veze ima?:)

Takodje bih voleo da mi objasni kako je to Intesa zaradila 5000e za godinu dana na koriscenju njegovog racuna, stavku po stavku.
Cini mi se da sam objasnio, ali evo: kada koristim Intesinu (konkretno) karticu, trgovac i banka ciji je POS terminal placaju Intesi deo sume koju sam ja platio (tj. Intesa njima ne prebacuje celu sumu, nego -2%, -5%, zavisi..).

Ne treba, ali tako je u praksi. Ljudi koji koriste kes efektivno placaju sto mi koristimo kartice, i sto drugi koriste cekove.
Што се онда трговци буне?Као биће мање цијене у трговини?Мало морген.Као и порез на плате ,ако се смањи,раднику неће бити већа плата,али биће боље држави и власнику.

Trgovci se bune po meni i opravdano, jer su malim radnjama i dalje jako visoke provizije. Na lokacijama gde se najčešće koristi kartica za plaćanje, tu trgovci i ukidaju POS terminale (primer jedne male prodavnice u AirportCity); tamo gde ima i dosta keš plaćanja drugačije je.

Мали трговци свакако не могу с великим,нису конкурентни, са или без ПОС-а.Ако пребаце трошак терминала на крајње кориснике(као што се тврди),тамо гдје нема великих ,нису закинути.Коришћење картица је најчешће у великим градовима,као и све остало уствари што тамо има смисла.Свакако могу и без терминала,јер у остатку Србије се и не плаћа толико картицама.И нико да одговори,хоће ли цијене бити мање с мањим накнадама?Нема гаранције.
О преливању трошкова(тј. чистој заради) на оне који плаћају готовином(ако је тако)немам ријечи.

Poslednja izmena:
Trgovci se bune po meni i opravdano, jer su malim radnjama i dalje jako visoke provizije.
Sta znaci "mala radnja"? 1 radnja, 1 radnik, 1 radnja do 10 radnika?
Posto znam apoteke (gde su cene regulisane GORE, tj. imaju GORNJI limit, ali ne i donji), ispod 5 radnika, neke samo 2. Imaju sada POS terminale, iste cene kartice ili ne. Do pre koju godinu nije bilo tako, nego za kes popust.

Na lokacijama gde se najčešće koristi kartica za plaćanje, tu trgovci i ukidaju POS terminale (primer jedne male prodavnice u AirportCity); tamo gde ima i dosta keš plaćanja drugačije je.
? Primer Delhaize, Idea, Hleb i Kifle. Mozes i racun za hleb platiti karticom, i koriste se kod mene u Alonso-u masivno kartice.
Apoteka kod Brace Baruh, svakog petka i subote 15% popusta, masovne guzve, masovno kartice rade (iako su penzosi sve). Ne znam da li je u lancu apoteka doduse.

Vise nije pitanje da li zelis prihvatiti kartice, vec je stvarno pitanje da li zelis izgubiti musterije.

Dao sam primer jedne radnje u ACB, prestali su da primaju kartice jesenas zbog provizije. Može biti da se u toj radnji najviše prodaju cigarete. Nije poredivo sa Idea, Maxi, Metro i sličnim lancima koji mogu da ugovore drugačije provizije.
A u malim mestima se i ne ide bez keša. Kafe lokali, pekare, male lokalne prodavnice dosta često ne primaju kartice.
Inače normalno je da cene budu iste za plaćanje keš ili kartica tamo gde ima pos terminala. Izuzetak su kartice sa odloženim plaćanjem, za koje trgovci često ne daju popust koji važi za keš i standardne kartice.
Smatram da bi trebalo banke "naterati" da umanje provizije, kako bi što više radnji prihvatlo takvo plaćanje. A to bi se svima isplatilo.

Poslednja izmena:
Dao sam primer jedne radnje u ACB, prestali su da primaju kartice jesenas zbog provizije. Može biti da se u toj radnji najviše prodaju cigarete.
To je sigurno; za cigarete, bus plus dopune i dopune za prepaid je bas malim radnjama neisplativo skroz. Od toga imaju 2% ili nize (ne znam za cigare koliko), tako da bi bukvalno radili za 0rsd ili ih kostalo (nije uvek, sada ima i ispod 2% na 200din).

Inače normalno je da cene budu iste za plaćanje keš ili kartica tamo gde ima pos terminala. Izuzetak su kartice sa odloženim plaćanjem, za koje trgovci često ne daju popust koji važi za keš i standardne kartice.
Smatram da bi trebalo banke "naterati" da umanje provizije, kako bi što više radnji prihvatlo takvo plaćanje. A to bi se svima isplatilo.
Kod nas je svako smanjivanje nekog nameta rezultiralo samo povecanjem dzepa prodavnica ;)

Ne moraju da pojeftine taj 1% ili sl. koliko bi eventualno bankari umanjili proviziju. Dovoljno je da se mogu kartice koristiti na što više mesta, kako u većim tako i u malim mestima.

:dТо се зове медвјеђа услуга нама потрошачима.Од жеље да се свима угоди ,оста само пуста жеља.:)

Cini mi se da sam objasnio, ali evo: kada koristim Intesinu (konkretno) karticu, trgovac i banka ciji je POS terminal placaju Intesi deo sume koju sam ja platio (tj. Intesa njima ne prebacuje celu sumu, nego -2%, -5%, zavisi..).

Potrosio si 100.000 evra za godinu dana placajuci preko POS terminala? :D

Ok, ovo sada vec nema vise nikakvog smisla.

Potrosio si 100.000 evra za godinu dana placajuci preko POS terminala? :D
Ok, ovo sada vec nema vise nikakvog smisla.
Ne, gro toga je preko neta porucivanje (gde isto ima provizija koja ide Intesi). Intesine kartice prolaze svuda bez problema. Korejske kartice su prilicno limitirane i zeznute za placanje online, americke smaraju za online placanje, pa je primetan (ali ne veci) deo toga bio kada drugima kupujem, a oni mi daju novac :)
Plus posto je bilo moguce da se podigne velika suma sa ATMa, jeftinije je bilo da Amerima podignem vone mojom karticom, a oni mi daju sa provizijom dolare :) Njihove kartice imaju +4% provizije za ino-transakcije (2% za foreign transaction, 2% za conversion fee, i standarno valjda 3% za ATM fee). Moja ima samo ATM fee :)

Pa samo putovanja te godine su bila >5000e za karte, +>5000e za hotele (ne mislim na hotele u Koreji, gde sam imao stan, vec Dubaj, Moskva, Bec, Nju Jork). I jos neke stvari, koje je firma generalno naplacivala posle, ali svejedno je to islo preko mojih Intesa kartica.
Vi mislite da sam se salio kada sam rekao da sam nekada imao preko 0.1% celokupnog prometa platnim karticama iz Srbije vani?:)

Poslednja izmena:
Intesa provizija za placanje na netu? Mozda ti skinu 5% vise, ali ti to vrate kada “proknjize”.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Ne, ne, ne... ne naplacuje meni Intesa nikakvu proviziju. Nego prodavac Intesi daje deo prometa, to je tzv. interbank fee/interchange fee. To prodavac (preko banke izdavaoca POS terminala) placa banci izdavaocu kartice, kojom je placeno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno