Šta je novo?

Mobi Banka (ex Telenor Banka)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni stiglo danas, video malopre preko mobilne aplikacije. Sad treba videti da li preci na progresiv ili menjati banku.

Kakve su to uplate iz inostranstva na karticu? Kartica je fizička manifestacija računa, tako da to znači da će na sve devizne doznake biti provizija od 1.5%.

Posto je MC u pitanju, misli se na refunds i VAT Credit. Znaci kada kupis nesto preko PPa, prvo 1% za placanje, ne radi item, trazis refund, platis 1.5% za refund.
Svrstali su se u jedine 2 banke u Srbiji koje imaju tu proviziju :(
Ili se planira uvodjenje priliva preko MCa...sto bi moralo i u ostalim bankama da dodje onda.

PS.ko je lud da placa Progrrsiv zbog provizije na placanje vani? Ima free rrsenja i dalje.

Meni je većina potrošnje u inostranstvu, a Telenor mi je odgovarao zbog OK kursa eura, EUR na bankomatima i bez troškova održavanja. Plus osim inicijalnog otvaranja računa, nisam morao više nikad do neke poslovnice :)

Nije mi do 300 din, ali ne volim da imam mesečnu obavezu prema banci.

Telenor Banka

Koje su alternative? Osim prelaska na Progresiv... za 300 din je Intesa HIT+devizni koji je i ovako besplatan. Ali u Intesi su guzve i za sve mora da se ide do satera.

Iz principa necu da im placam tih 1%, a svima sam preporucio TB... Progresiv+ je super za one koji tamo prenesu platu

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ništa nisam dobio na mail još uvek, ali već tražim alternativu. Smor je što moram do pošte da bih ubacio pare na mts...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Meni ni mail, ni dokumenta u appu.

Ja koristim paralelno intesa-u HIT (bez dodatnih bankarskih proizvoda) plata mi je tamo. Telenor pored intesa-e na starter paketu. Videcu, za sad ostajem ovako. Intesa me nervira zbog odlaska na salter za svaku sitnicu, obrisao sam aplikaciju s telefona, jer nisu normalni. Koristim samo ebanking (i na telefonu njega otvaram).

Generalno racunam, 1% je oko 1din na 1€ plaćenog u inostranstvu na POS terminalima. U inostranstvu i onako plaćam što više karticom, nagomilaju mi se onako kojekakve strane valute i onda smor kad dođem u Srbiju. Videću, intesa još nema takve naknade a njihova Visa kartica me još nije "izdala" nigde. Telenor mi je zanimljiv kao menjačnica, za neka plaćanja na netu mi je kul jer odem do bankomata i platim online odmah nakon toga). Ostaću na starteru da još razmislim.

Meni je ova kartica bila izuzetno korisna kad god bih išao preko, naročito ako idem u ne € zemlju, da se ne mlatim sa menjacničama i kovanicama koje mi posle služe samo kao uspomena...

Pa dobro, zna li neko neku dobru alternativu? [emoji846]

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ja koristim paralelno intesa-u HIT (bez dodatnih bankarskih proizvoda) plata mi je tamo. Telenor pored intesa-e na starter paketu. Videcu, za sad ostajem ovako. Intesa me nervira zbog odlaska na salter za svaku sitnicu
+1. Ne volim sto moram za evre da idem da uplacujem na salter, ali za 1% itekako cu :(
AIK nije bio los uopste, u Knezu skoro nikada guzve nisam imao, ali od kako su sa Alphom se spojili, totalni raspad sistema je.

Generalno racunam, 1% je oko 1din na 1€ plaćenog u inostranstvu na POS terminalima. U inostranstvu i onako plaćam što više karticom, nagomilaju mi se onako kojekakve strane valute i onda smor kad dođem u Srbiju. Videću, intesa još nema takve naknade a njihova Visa kartica me još nije "izdala" nigde. Telenor mi je zanimljiv kao menjačnica, za neka plaćanja na netu mi je kul jer odem do bankomata i platim online odmah nakon toga). Ostaću na starteru da još razmislim.
Ovo je najbitnije ipak.
Alternativu ni ja ne znam koju bi sada. Kombank je kao OK, ali su previse neupuceni i tromi, iako nikad ne vidim guzvu u poslovnici (sto je cudno, oko moje poslovnice gomila penzionera, vecina u KB :D)

Ja izvadio i Telenor starter karticu i Intesa Electron, kad nema odrzavanja ni za jednu sto da nemam obe [emoji14] Pa ce po potrebi da se koriste naizmenicno, banaka bar ima dovoljno [emoji14]

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Telenor banka nema alternativu jer stedi vreme, a vreme je novac. Ja nemam vremena za svaku uplatu da idem na salter, a baratam sa kesom uglavnom. Imam hit u intezi, zbog plate i stambenog kredita, ali sve placam preko telenor banke. Za 300 dinara mesecno ustedim ogromno vreme. Dok je tako meni oni nemaju alternativu. Dok se intesa ne udostoji i ne uvede uplatu na bankomatima.

Sent via Huawei P10

+1
Telenor banka prosto zbog lakoće korišćenja i ušteđenog vremena zaista nema alternativu.
Ja ostajem do daljnjeg u TB, pa šta bude. Možda počnu sad više da ulažu u mrežu bankomata, kad već dižu naknade.
Ja ću im eventualno dati 300 dinara za progresiv kad budem u inostranstvu.

Poslednja izmena:
Povecali su i mnogostruko naknadu za prebacivanje stane valute u inostranstvo , kao i prebecivanje strane valute u drugu domacu banku (bilo 30 a sada mislim 150eur max)

Jasno, meni se svidja to sto je aplikacija perfektna (meni). Prvenstveno sam uzeo starter paket da bih lakse pratio dinarske uplate, imam mesecno 20+ uplata u dinarima i lakse mi je da pratim uplate preko SMS i aplikacije i u globalu ovo mene ne pogadja nesto.

Electron je sa druge strane uzeta namenski za AdSense i devizno placanje jer sam vec imao Internet karticu i stvarno je smesno sto za sve i svasta moras u banku ali im je support perfektan, svaki put su mi izasli u susret i zvali me na telefon sta god da mi treba.

Postujem potrebe svakako, nekog ce ovo jako da pogodi i steta sto je to tako ispalo.

A i oni krive zavod za kašnjenje, pa me zanima da li ako je neko u nekoj drugoj banci čekao karticu da li je stigla u normalnom roku...
Чекам 15 дана већ у МТС банци.Могуће да је до Топчидера,а можда и није.:D

Kakve su to uplate iz inostranstva na karticu?
Наравно да постоје уплате на картицу,већ поодавно.

Poslednja izmena:
Sve banke u Srbiji imaju prilično ograničenu i nekreativnu ponudu. Svaka je loša/skupa na svoj način. Smešno je šta neke banke nemaju u ponudi, a šta neke naplaćuju. Obično je potrebno imati račun u dve-tri banke da bi sve funkcionisalo kako treba, ako koristite dosta bankarskih usluga.
Na stranu druge banke, mislim da 300 dinara mesečno za Progresiv(+) mesečno i dalje nije skupo zbog:
1) besplatnog podizanja novca na bankomatima drugih banaka (5 prvih puta, ali za Progresiv+, neograničen broj puta)
2) Uplata/isplata dinara i evra na bankomatima
3) viševalutni tekući račun
4) povoljan kurs u menjačnici (RSD<>EUR, razlika između kupovnog i prodajnog je uvek 1 din.)
5) Bez provizije na plaćanje karticom u inostranstvu
6) Besplatne SMS/email/push notifikacije o svim promenama na računu
7) Dobra kamatna stopa na neoročenu štednju
8) Laka i detaljna kontrola kanala potrošnje (POS/ATM/Internet)
9) Prebacivanje novca na račune drugih banaka u Srbiji bez naknade
10) Slanje novca preko broja mobilnog i imejla bez naknade
11) Korišćenje Telenor bankomata bez kartice (mCash)
12) Račun na klik
itd.

Mnogo stvari me je razočaralo u vezi novog tarifnika, ali mislim da ako se izuzme slanje i primanje novca iz inostranstva, Telenor banka i dalje fantastično funkcioniše za mene kao Progresiv+ korisnika.

Telenor banka nema alternativu jer stedi vreme, a vreme je novac. Ja nemam vremena za svaku uplatu da idem na salter, a baratam sa kesom uglavnom. Imam hit u intezi, zbog plate i stambenog kredita, ali sve placam preko telenor banke. Za 300 dinara mesecno ustedim ogromno vreme. Dok je tako meni oni nemaju alternativu. Dok se intesa ne udostoji i ne uvede uplatu na bankomatima.
Pa ako ti plata stize u Intesu, imas bolji kurs uglavnom za kupovinu evra i miran si. A imas i dve kreditne u tih 300din.

Sve banke u Srbiji imaju prilično ograničenu i nekreativnu ponudu. Svaka je loša/skupa na svoj način. Smešno je šta neke banke nemaju u ponudi, a šta neke naplaćuju. Obično je potrebno imati račun u dve-tri banke da bi sve funkcionisalo kako treba, ako koristite dosta bankarskih usluga.
QFT ;)

1) besplatnog podizanja novca na bankomatima drugih banaka (5 prvih puta, ali za Progresiv+, neograničen broj puta)
Intesa i KB efektivno imaju isto, jer imaju vise bankomata nego ostale zajedno :) Harikiram, ali za Intesu ispada tako, nebitni su bankomati drugih banaka, kada ih ima na svakom cosku.

3) viševalutni tekući račun
So.... ?

[quoote]4) povoljan kurs u menjačnici (RSD<>EUR, razlika između kupovnog i prodajnog je uvek 1 din.)[/quote]
Bilo nesto kratko van konkurencije, sada KB ima konzistentno bolji, poneki put kad sam video kod kolege u PCB uvek bolji od TB, Intesa uglavnom jedan ima bolji, kako kada.

5) Bez provizije na plaćanje karticom u inostranstvu
LI? Znaci samo 300din placas da bi dobio nesto sto imas u pola banaka skroz besplatno :D

6) Besplatne SMS/email/push notifikacije o svim promenama na računu
Tj... kao u svim bankama za racune tog nivoa :)

7) Dobra kamatna stopa na neoročenu štednju
Ovo je fin plus. Na 20.000 mesecno se dobije ipak 50dinara, ko je zadrzao 4%, ili 40din ko ima novih 3%. Znaci samo vam treba 100.000 minimum, da stoje 30 dana i pokricete cenu paketa ;)

8) Laka i detaljna kontrola kanala potrošnje (POS/ATM/Internet)
+1
9) Prebacivanje novca na račune drugih banaka u Srbiji bez naknade
U prevodu - kao sve druge banke :)

10) Slanje novca preko broja mobilnog i imejla bez naknade
11) Korišćenje Telenor bankomata bez kartice (mCash)
12) Račun na klik
Fina stvar!

Pa ako ti plata stize u Intesu, imas bolji kurs uglavnom za kupovinu evra i miran si. A imas i dve kreditne u tih 300din.
Dok provucem platu preko racuna krajem meseca, vec sam 7-8 racuna morao da platim do tada za tekuci mesec. Sve radim u dinarima, osim povremenih sitnih kupovina online. Gde mi je opet uplata na bankomatu nezamenljiva...

Sent via Huawei P10

Zasto je povlacis krajem meseca?:)
Racuni su bas i tempirani da generalno dodju posle prvog dela plate/penzija (5/9. u mesecu) i struja posle drugog dela (20/24. u mesecu).

U sustini, da ja imam nesto sitno samo van zemlje kupovine, ne bi ni primetio ovakvu proviziju, tj. samo bi me moralno tangirala, ali sto kazes, uplata na bankomatu vredi te razlike.

Pa Raiffeisen ima uplata na bankomat, besplatno placanje online, 1% za ino placanja. Odrzavanje 150din (ima i za 250 tu idu cekovi, i jos nesto) jedino veliki minus je kurs. Ja sam otvorio racun u Raiffeisen skro ok aplikacija, sms prilikom placanja radi odlicno.

A vidim sad i Adiko banka ima MC (mislim da su radija imali Visa debitnu, ali mozda gresim) i nema provizije u inostranstvu. Tesko da jedna banka ima sve sto treba, mada po meni TB u poslednje vremi nista nije investirala. A obzirom da su samo online banka morali su da optimalizuju app za iOS (za X model), one gluposti koje oatali imaju slikaj i plati, viber...) nekaze da su to stvari koje su nesto WOW korisne ali ako ste SAMO digitalna banka onda morate.

Poslednja izmena:
Onomad sam grdio MTS banku zbog povećanja cena koje stupaju od istog dana kao i Telenorove, što mi sada posebno bode oči.
Ipak, MTS smatram bezobraznijim zbog reklame koja kaže da račun plus nema održavanja.
Što se TB tiče, kako neko reče, mene ovo ne pogađa mnogo, jer ja valjda živim u nekom paralelnom univerzumu, ili postajem Šveđanin. U inostranstvo ne idem, novac na bankomatu ne podižem gotovo nikada jer u 99,9999% slučajeva sve plaćam karticom i svuda (osim na pijaci a za to imam drugi gotov novac). I kada moram da podignem, odem do TB bankomata, šta mi teško da prošetam. Znam da će ovo nažalost pogađati ljude koji žive u unutrašnjosti gde nema TB bankomata i tu od strane TB po meni uopšte nije fer. Trebalo bi da razmotre da ljudima po tim mestima omoguće drugačije uslove.
Provizija od 35 dinara za plaćanje računa mi nije mnogo, jer nemam nikad više od jednog računa mesečno koji plaćam preko TB, pa i u pošti je onako 45...
Moja filozofija je da ne plaćam održavanje, da banka bude online i da nikada ne moram da odem u nju za svaku glupost, što ja mislim da sada može da mi pruži samo TB. Zašto da dajem MTS-u 100 din?
U Intesi sam bio 6 godina, oni su me maltretirali za sve novce. Prvo dođi u banku po karticu, svaki put potpisuj priliv iz inostranstva, naravno, na šalteru. Za sve što hoćeš da aktiviraš, šalter. A čekanje na šalteru je za mene uvek trajalo bar po sat, sat ipo, ne karikiram. Kad je došao TB, jedva sam čekao da im vidim leđa. Ali, naplatila je Intesa svoja leđa. Prebacio sam sa Intese 100000 dinara sa osnovnog tekućeg računa na TB, i šta mislite kolika je bila provizija? 1000 dinara! I to sam radio online! Njihova online provizija tada za plaćanje sa osnovnog tekućeg računa čije sam održavanje plaćao 125 dinara, bila je 60 dinara do 6000, a iznad toga 1%! I sad da mi je mnogo 35 din?
Znam da je u ono vreme TB imao mnooogo bolji kurs od Intese, kada sam shvatio da me Intesa i po tom polju dere... Tamo nikad više, po cenu života.
Meni sad samo fali jedna Visa kartica za isplate sa PP, ali pošto ne postoji takva kartica bez održavanja računa i bez osamsto trideset šest odlazaka na šalter ili ja bar ne znam za nju, moram da ćutim.
Ovako, ostajem u TB. Aplikacija radi za moje specifične potrebe savršeno, internet banka takođe, ne plaćam održavanje, imam potpunu kontrolu nad karticom, limiti, kanali potrošnje, ne moram nikad da se sretnem sa bankarima... Tokom leta kada sam u unutrašnjosti, prebacivaću se na progresiv zbog podizanja novca i tako ću funkcionisati, dok bude moglo.

dobro, i poenta tvog posta je ?
koliko ima ljudi kojima se preklapaju potrebne bankarske usluge/naknade sa tvojim ?
Za početak, shvati da ima ogroman broj ljudi koji plaćaju 5 i više računa mesećno... infostan struja, mobilni, net, tv itd...

Poslednja izmena:
Ako sam dobro skapirao, moguce je prebaciti se na progresiv za period kada se ode u inostranstvo, npr mesec dana i onda se vratiti na starter?

Poenta tvog odgovora na moju poruku je? Koliko vidim, ovde ljudi iznose svoja iskustva, mišljenja, šta kome odgovara ili ne. Pa šta i da platim pet računa, mmisliš da MTS neće da uvede provizije? Samo se nadaj. Poenta je jasna svakome ko je hteo da pročita. I pet računa je svega 170 dinara, bez održavanja i odlaska po šalterima. Samo polako, doći će i mTS na ovo, za godinu dve. Tako smo se nadali da TB neće pa... Ili je možda poenta da platim intesi 60 dinara provizije po svakom računu plus održavanje? Svako valjda radi prema svojim potrebama i trudi se da prođe što jeftinije može.

Naravno da neće, uveli su mesečnu naknadu. Bez odlaska po šalterima ? Za bilo šta ozbiljnije treba da se ide u Omladinskih Brigada...
Telenor između ostalog ima: nedostatak čekova, normalnih kreditnih kartica, ove revolving ne računam u to...
Lično koristim Komercijalnu, MTS i Telenor, šaram, kod svake mi je nešto dobro, a nešto lošije.
Mnogo forsiraš svoju priču, mnogi dižu keš npr, za to je mts banka najbolja jer može da se diže bilo gde, dok telenor ima ograničen broj bankomata, naročito u unutrašnjosti..

Poslednja izmena:
Ne znam u čemu je tačno tvoj problem. Ima ovde deset hiljada poruka, pa ako ti je stalo do rasprave sa nekim, izaberi nekog drugog. Svakom se desi loš dan, žao mi je. Ako si pažljivo čitao, ja govorim isključivo o sebi i svojim iskustvima, povlačeći paralelu između banaka koje sam koristio ili trenutno koristim. Isto tako, rekoh da mi je žao svih ljudi iz unutrašnjosti zbog te ogromne naplate na tuđim bankomatima. Ne forsiram ništa, niti radim za bilo koju od banaka. Nisam još uvek dobio aneks ugovora, ali koliko sam pročitao nigde se ne pominje naknada starter računa. Ne znam šta bi to bilo toliko ozbiljno da moram da odem u omladinskih brigada. Naravno da ću napustiti i TB ili bilo koju drugu banku kad mi ne odgovara. Za ovih 12 godina, promenio sam ih 5, i neće me mrzeti da se selim gde je meni prijatno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno