Šta je novo?

Mini pekare

@NenadG
Probaj za probu sa čisto belim brašnom tip 400 ili 500 jer hoće sa mešavinom integralnih da splasne.
 
Ja sam uz pekaru dobio mernu čašu i kašiku (supenu i kafenu).
Recept koji uvek uspe je:
1 1/3 šolja vode
2 supene kašike sećera
1 1/2 kafene kašike soli
1 1/2 supene kašike maslinovog ulja
4 šolje brašna tip 500
2 kafene kašike suvog kvasca
Tim redom se ubacuje, basic program, vekna 900g, medium
 
Sken dve strane sa receptima. Uglavnom koristim recepte "White bread", a ređe "Mix Olive", "French bread", "Italian bread", "Pannettone". Italian je jako dobar i ukusan, ali treba ga praviti samo sa belim brašnom, pa ga zato i ređe pravimo.
Brašno za "beli hleb" uglavnom mešam, tako da u mešavinu stavim standardno belo T500, speltino, raženo, ponekad i pirinčano. U raznim odoka odnosima. Bude to sve dobro

Da napomenem; postoji neka kašičica sa "teaspoon" i "teblespoon" merama, tako da ne bih znao koliko je to ml. Na Aliju piše 5gr i 15gr ...
 

Prilozi

  • BR1.jpg
    BR1.jpg
    209.4 KB · Pregleda: 91
  • BR2.jpg
    BR2.jpg
    206.2 KB · Pregleda: 48
  • teaspoon.png
    teaspoon.png
    1.8 MB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Imam sve ovo, izmerio sam na vagici ovu malu teaspoon mericu i bogami, suvog kvasca tu staje 3g sa sve brdašcetom!
Ovo su recepti slični onim koje Gorenje daje uz svoj aparat ali stvarno hvala na trudu!

Inače, mislim da sam blizu rešenja, još koja vekna da potvrdim pa javljam. Najverovatnije je višak vode.
 
Ja sam uz pekaru dobio mernu čašu i kašiku (supenu i kafenu).
Recept koji uvek uspe je:
1 1/3 šolja vode
2 supene kašike sećera
1 1/2 kafene kašike soli
1 1/2 supene kašike maslinovog ulja
4 šolje brašna tip 500
2 kafene kašike suvog kvasca
Tim redom se ubacuje, basic program, vekna 900g, medium
I za koje vreme hleb bude spreman za upotrebu ?, razmisljam o kupovini pekarice.
 
Kada sve ubacis i pekarica pocne da mesa odprilike 3-4 sata zavisno od toga koji hleb pravis.
 
Ali i dalje nema konkretnog predloga u vezi kupovine pekarice... Cekam crni petak, pa ću izgleda onu koja bude sa najvećim popustom...
 
Mi imamo i aktivno koristimo iz pelaroci iz Lidla. Pravimo ontegralne i bele hlebove. U integralne stavljamo malo više brašna od recepata ali fino ispadaju i nemodifikovani recepti.

Jogurt takodje pravimo i super je.
 
Imao sam pekaricu iz Lidla, pokvarila se posle 3 pečenja.
Dodatno je iritiralo što krene da pišti u 4 ujutru, kod svakog koraka pripreme.

Da li neko ima iskustva sa pekaricom, kod koje se to pištanje može isključiti?
 
Možda je bio feleričan primerak. Jesi li je reklamirao? Lidl je tu barem stvarno korektan što se tiče zamene ili povrsta novca.

I mene nerviraju zvučni signali (za dodavnje zrnevlja i vađenje mutilica). To je glavni razlog zašto je retko puštamo noću.

Sa druge strane ima stvarno veliki kapacitet, skoro 3 litra za jogurt i nama to baš znači.
 
Otkaciti zvucnik :)
I mene nerviraju preglasni zvucni signali, bez opcije da se iskljuce.

dajte taj recept za jogurt
 
Otprilike 10% jogurta ostatak mleko, pekarica ima automatski program koji traje 8 sati, posle toga samo pistim "mešenje" da bi gs... izmešala.
 
Moze ovo obrano mleko sa 1.5-2%mm iz radnje?
 
Možda je bio feleričan primerak. Jesi li je reklamirao? Lidl je tu barem stvarno korektan što se tiče zamene ili povrsta novca.

I mene nerviraju zvučni signali (za dodavnje zrnevlja i vađenje mutilica). To je glavni razlog zašto je retko puštamo noću.

Sa druge strane ima stvarno veliki kapacitet, skoro 3 litra za jogurt i nama to baš znači.
Da, vratili su pare, nije mogla zamena.
 
Za jogurt je dovoljna obična rerna. Stavite na ~35-40C bez ventilatora i to je to. Na 1lit mleka otprilike oko 150gr jogurta. Bude relativno brzo gotovo.
 
Pa dobro, onda ne praviš. Niko nije pisao ništa o ceni.
 
Pa cena izadje isto kao i da sam kupio gotov jogurt, ne vidim poentu u pravljenju jogurta od ovog kupovnog mleka.. a plus trosenje struje ?
U kupovni jogurt dobijaš pored mleka i par zanimljivih supstanci kojima u jogurtu mesto nije. Takodje pravljen je boljeg ukusa i teksture.
 
Imam sve ovo, izmerio sam na vagici ovu malu teaspoon mericu i bogami, suvog kvasca tu staje 3g sa sve brdašcetom!
Ovo su recepti slični onim koje Gorenje daje uz svoj aparat ali stvarno hvala na trudu!

Inače, mislim da sam blizu rešenja, još koja vekna da potvrdim pa javljam. Najverovatnije je višak vode.
Najverovatnije. Kvaka je potrefiti odgovarajuću razmeru.
Probaj ovako:
300ml vode i 500g brašna ili, za veći hleb 400ml vode i 640g brašna
I kad probaš, stavljaj jednu vrstu brašna, manja je šansa da ne uspe.
I za koje vreme hleb bude spreman za upotrebu ?, razmisljam o kupovini pekarice.
Zavisi od veličine vekne koju praviš (obično sve pekare imaju opcije za malu, srednju i veliku). Zavisi i koji program odabereš (opet, sve imaju normalan program, brzi i super-brzi).
Otprilike, između malo preko sat i po (za najmanju veknu sa najbržim programom) do tri i po sata (najveća i normalan program)
Ali i dalje nema konkretnog predloga u vezi kupovine pekarice... Cekam crni petak, pa ću izgleda onu koja bude sa najvećim popustom...
I najdužom garancijom...
Mada sam gledao da neki savetuju da se uzima pekara sa dve mutilice. Kao, bolje umesi hleb kad meša sa dve.
 
Imam je nekih 6 meseci.
Zadovoljan. Nije preterano bučna.
 
Stavljeno za probu... Tradicionalni beli hleb (prvi recept iz knjižice), 900g sa tamnijom koricom. Za početak mogu samo da potvrdim (kolegu iznad) da nije uopšte mnogo bučna.
 
Nije, ako hleb pravis preko dana...
Pusti je da radi kada spavate
 
Posle 3h gotov, otvorim poklopac, izvadim posudu sa hlebom, ostavim da se ohladi 15ak minuta. Špatulom ga odvojim od ivica i istresem, mešači nisu ostali u hlebu. Ukus fantastičan, vruć sa kajmakom, ode više od pola za 10min. 😀

E sad, hleb je sa strane i dna super ispečen (hrskav), ali korica na vrhu nije hrskava - iako sam podesio da bude najtamnija od tri opcije.

Da li to mora tako, ili sam negde pogrešio (stavio sam tip400, mada vidim da se forsira brašno tip500; ili sam trebao da ga ostavim još u pekarici), ne znam. Uglavnom, sredina nije ostala živa i za prvi put sam zadovoljan...
IMG_20231129_213455.jpg
 
Nemoj da otvaras dok se peče, i kada završi sacekaj 15-20m pa tek onda otvori.
 
Ispalo ok i tamniji sa tip 500, sa integralnim isto probao ok... jednom nisam namazao lopatice maslacem pa su ostale u hlebu, a kad sam sekao hleb zaboravim i malo okrnjim onaj premaz... Ne znam da li mogu slobodno da ih koristim takve ili ima da se kupe negde posebno?
 
ja sam imala vox pekaru koju sam koristila 6 god svakodnevno.onda je crkla.juna meseca ove god kupila sam gorenje sa 2 mesaca.sve ok radi super ali je dno pekare ispod grejaca zardjalo u potpunosti.reklamirala sam i odbili su sa obrazlizenjem da nisam koristila adekvatno pekaru.sta sam mogla ja da uradum da to zardja,kad se sve sipa u posudu,nisam mogla nikako da im objasnim.sta mislite zasto je zardjalo?
 
Evo slike od stare pekarice koriscene 6 god i ove 5 meseci
 

Prilozi

  • 20231130_103038.jpg
    20231130_103038.jpg
    79 KB · Pregleda: 55
  • 20231209_193815.jpg
    20231209_193815.jpg
    89.9 KB · Pregleda: 62
Nazad
Vrh Dno