Šta je novo?

Mini pekare

Imam ja dve lopatice viska od prethodne pekarice pa mozemo da se dogovorimo.
 
Imam pekač hljeba gorenje: https://ba.gorenje.com/proizvodi/ku...eba/BREAD-MAKER-BM1210BK/p/000000000000734331
U vrijeme kupovine je bio medju skupljima.
Za dvije godine sam promjenio 2 zdjele. Od 7 dana 4-5 dana se peče hljeb.
U oba slučaja počne da koči jedna od lopatica, mehanizam u zdjeli počne sve teže i teže da se okreće dok ne počne blokirati totalno. Normalno održavamo zdjelu, poslije vađenja hljeba kada se ohladi prebrisemo ili operemo sa toplom vodom eventualno malo sapunice i to je to. Zanimljivo sto jedna strada a druga se bas lagano okrece.

Dosadilo mi da ganjam zdjele, em se dugo ceka em ih placam po 20 i nesto eura.

Moji starci imaju tefal a rodjak neku totalno lijevu. Peku skoro svakodnevno i svima im rade 2-3 godine i bas sam gledao mehanizam, jako lagano se okrece.

Imate li preporuku za neki pekač, povoljniji jer mi marka više ništa ne znači. Bitno da se zdjela pokazala prilicno dugotrajna. Vidim sad ima VoX i ELIT i tih lijevih marki za neke smijesne pare (tipa 70 eura) i ništa ne izgledaju drugačije od gorenja po specifikacijama
 
Dajte neki recept za hleb za ovu promašenu investiciju. Napravili smo ne više od 20 leba i nikad nije bilo wow. Pojedemo što jes jes ali meeeh. Imamo je skoro dve godine i vata prašinu više pd godinu i po. Što se pravljenja noću (sa tajmerom) tiče pa da bude gotov leb ujutru to izbegavam jer kad završi kad počne da pošti onaj signal probudi pola ulice kako debilski to napravili. Zbog tog signala da je završila i ne pravimo uz tajmer jer nas probudi u 6 sabajle,poskačemo kao da je bombardovanje krenulo i to pišti bre ja mislim 12-15x biiiiiiiiiip biiiiiiiiiiip biiiiiiiiiiiiip, nema kraja
U pitanju je vox.
Može neki recePis za nešto raženo ali mekano a ne one kore kao đon da ispadnu. Hvala
 
Dajte neki recept za hleb za ovu promašenu investiciju. Napravili smo ne više od 20 leba i nikad nije bilo wow. Pojedemo što jes jes ali meeeh. Imamo je skoro dve godine i vata prašinu više pd godinu i po. Što se pravljenja noću (sa tajmerom) tiče pa da bude gotov leb ujutru to izbegavam jer kad završi kad počne da pošti onaj signal probudi pola ulice kako debilski to napravili. Zbog tog signala da je završila i ne pravimo uz tajmer jer nas probudi u 6 sabajle,poskačemo kao da je bombardovanje krenulo i to pišti bre ja mislim 12-15x biiiiiiiiiip biiiiiiiiiiip biiiiiiiiiiiiip, nema kraja
U pitanju je vox.
Može neki recePis za nešto raženo ali mekano a ne one kore kao đon da ispadnu. Hvala
 
Zaboravio, ups.

Kocku svezeg kvasca izmrviti u plasticnu posudu
250gr brasna
500ml mlake vode
Dobro promesajte i ostavite nekih 15min
Dodavajte postepeno jos 650gr brasna i mesajte
Dve kafene kasicice soli (moze i jedna kasicica secera uz so ako zelite)
Dobro izmesite prstima i ostavite nekih 30-40min, poklopiti
Opet dobro izmesite i ostavite sat vremena, poklopljeno.
Dobro izmesite opet.
Tepsiju premazati lagano maslinovim uljem i posuti brasnom
Poloziti testo u tepsiju i preliti sa 1dcl maslinovog ulja, (moze ulje po zelji), testo ravno stavite u tepsiju da bi ulje prekrilo svaki deo, mozete ga i izbusiti na 20-tak mesta. Koristim cetkicu za kolace.
Ostavite da odstoji nekih 20min
Peci na 200 stepeni 30min.

Prijatno.

Veliki sam mesozder, instagram: megaskot.
 
Poslednja izmena:
Da li koristite pekarice?
Не, немам намеру. Печем хлеб у рерни.
Јесте мало незгодно око квалитета корице и око тога да не буде живо у самом хлебу, али тако је кад је интегрални хлеб у питању, шта да се ради.
 
Imam pekač hljeba gorenje: https://ba.gorenje.com/proizvodi/ku...eba/BREAD-MAKER-BM1210BK/p/000000000000734331
U vrijeme kupovine je bio medju skupljima.
Za dvije godine sam promjenio 2 zdjele. Od 7 dana 4-5 dana se peče hljeb.
U oba slučaja počne da koči jedna od lopatica, mehanizam u zdjeli počne sve teže i teže da se okreće dok ne počne blokirati totalno. Normalno održavamo zdjelu, poslije vađenja hljeba kada se ohladi prebrisemo ili operemo sa toplom vodom eventualno malo sapunice i to je to. Zanimljivo sto jedna strada a druga se bas lagano okrece.

Dosadilo mi da ganjam zdjele, em se dugo ceka em ih placam po 20 i nesto eura.

Moji starci imaju tefal a rodjak neku totalno lijevu. Peku skoro svakodnevno i svima im rade 2-3 godine i bas sam gledao mehanizam, jako lagano se okrece.

Imate li preporuku za neki pekač, povoljniji jer mi marka više ništa ne znači. Bitno da se zdjela pokazala prilicno dugotrajna. Vidim sad ima VoX i ELIT i tih lijevih marki za neke smijesne pare (tipa 70 eura) i ništa ne izgledaju drugačije od gorenja po specifikacijama

Gorenje nije neka marka i to odavno. Kod nas na Moulinex jedna te ista lopatica radi već 7-8 godina. Posude koje kupujem su bez lopatice. One se menjaju jer počnu da propuštaju ulje, vodu i brašno.

Ovo tvoje pitanje i mene zanima.
 
Ja opet kupio gorenje... (a ne da ih izbjegavam, nego bjezim)
Medjutim izadje mi model BM910WII jako povoljno, za oko 80e (do 900 grama pece) i za sad sam zadovoljan. djeluje mi mehanizam za okretanje u zdjele bolje odradjen, ljepse se vrti. cuce se...
 
I ja bi kupio ovo matorima koji su preko celog leta u selu. Vole, a ko ne voli, više domaći pečen hleb nego kupovni. Pošto će "uskoro" početi da se loži vatra, nije mi ništa hitno, možda sačekam i Crni petak ako ne bude nekih dobrih akcija ranije.

Ipak nije ovo baš ni jeftina investicija, a ja nemam pojma šta treba da gledam pri odabiru konkretnog modela?
 
Nemas sta da gledas posebno, imas velicinu tj tezinu hljeba pa tu gledaj koja im velicina odgovara, ako je samo njih dvoje preko 900gr nemas potrebe i mozes da biras marku, ali nemas ni tu neke posebne garancije, ostalo je sve manje vise isto kod svih
 
Za dvoje je sasvim dovoljna veličina sa jednim mesacem.

900g je ogromna veličina to su dva kupovna hleba i ako tako ne deluje.
 
U Gigatronu na popustu trenutno ima Panasonic pekara za 15300din. Model SD-B2510WXE. To je osnovni model, tako da nema poseban dispenzer za kvasac i ostale dodatke za hleb.
 
Malo sam čitao i jedina preporuka je da bude sa dve mešalice. I da ima nekih koje su veoma bučne i neke manje bučne. Od marki se upravo Panasonic najviše preporučuje i što se tiče pouzdanosti i nivoa buke. Ali zato je i cena prilično... Dal će npr za black friday, Gigatron sniziti više od ovih 30%, ili da čekam neki jeftiniji Gorenje.
Najjeftiniji Vox bi zaobišao, Tefal takodje ima jače cene, a mislim slabiji kvalitet od Panasonica.

@desp ili neko drugi ako ima iskustva sa tim modelom, ima li dve ili jednu špatulu, ne vidim u specs...
 
To znaš po gramazi.
Pekarica sa dva meseca pravi hleb od 900g.

Po meni prva stvar kod izbora je da možeš jednog dana da kupiš novu posudu i mesace.

I sve su bučne, to ćeš razumeti tek kada budeš hteo ujutru svež hleb da napravi a ti spavaš tu blizu kuhinje.
 
Baš zbog manje buke, pored kvalitetnije izradjenih delova, Panasonic je na boljem glasu od ostalih proizvodjača (makar po ocenama korisnika). Ne znam kakvi su što se tiče podrške kod nas...
 
Pretpostavljam da ima jedan mešač. Ne znam jeli to ima neke veze. Imam neki stariji njihov model, pisao sam na prethodnoj strani. Vrlo je tiha mašina, čuje se samo kad istresa kvasac iz dispenzera.

Edit
Što se cene tiče, lično ne verujem da će biti preko 30%. Nije to odlika naših prodavnica :)
 
Poslednja izmena:
Kako nije odlika?
Prvo dignu cenu 30 %, pa onda idu na akciju 50 % 😁
 
Kako god, sačekaću pošto nisam baš pri parama, a prvi pik je taj Panasonic pa ako ga neko ima može podeliti iskustva...
 
Lezim danas,citam knjigu i psujem ******a koji vec 10minuta pokusava da upali motor na kolima. Urla masina, nece da upali pa nece. Skocim na terasu da vidim koji je to uporni skot, kad ono moj hleb se meša...Istina...
 
Zdravo svima!

Svidela mi se ideja samostalnog pečenja hleba a kolega ima Gorenje pekaru koju ne koristi pa sam uzeo od njega malo da testiram.

Generalno mi dobro ide ali i dalje ne mogu da dobijem lepo pečenu veknu. Evo slike:
lebac.jpg

Ovaj vrh mi ide na živce. Hleb lepo naraste u posudi, ali kad krene pecenje, onda delovi hleba koji imaju dodir sa posudom (znači svi osim gornjeg dela) krenu od temperature jos malo da se sire dok se gornji deo malo spusti i jos od pritiska ivica dodatno zgnječi.

Po meni je ovo i normalna pojava jer je na tom delu i najhladnije pošto nema gornjih grejača, ali neke kolege, a video sam i ovde na forumu, dobijaju full naraslu veknu.
Ima li neko ideju gde grešim?

250g integralnog brašna
150g belog brašna
100g raženog brašna
25g putera
1 k/k soli
1 k/k šećera
1 k/k sirćeta
7g suvog kvasca
~380ml vode
 
Meni tako izgleda kada "prekisne" testo. Recimo kada je pretoplo u prostoriji ili vruća voda i sastojci. Ili kada je previše kvasca. Ja pravim sa svežim kvascem, 5g je dovoljno.

Edit: Što stavljaš sirće?
 
@dlalic

Pa ono gde ja eventualno vidim da mogu da poradim je da mozda smanjim malo vodu, smanjim kvasac ili promenim program.

Stavljam malo preko 350ml vode, (toliko je po receptu) onako odokativno sam zaključio da je previše suv na 350ml. Možda grešim.
Kvasca sam stavio 7g, tako piše u uputstvu (kesica suvog kvasca a kesicu računaju na 7g).
Koristim program br. 1 iako pečem integralni hleb jer mi je kolega od kojeg sam pozajmio pekaru sugerisao da mu hleb nikad nije uspeo na tom programu za integralni.

Takođe mi je kolega rekao da i on misli da su tih 7g suvog kvasca previše. Ako se ne varam, on mi je rekao da je stavljao jednu onu malu mericu koja ide uz aparat (to je valjda doza kafene kašičice.

Znači previše kvasca pravi problem? Dobro, prvo ću to da probam, da smanjim kvasac.
Inače, pravim po receptu za graham hleb iz knjige recepata koji sam modifikovao. Napravio sam mešavinu brašna umesto čistog integralnog i izbacio med jer mu ne vidim svrhu. Dodao sam kafenu kašičicu šećera.

I da, pravim 900g veknu i stavljam na srednju zapečenost.
 
80% da stavis vise vode a
Zdravo svima!

Svidela mi se ideja samostalnog pečenja hleba a kolega ima Gorenje pekaru koju ne koristi pa sam uzeo od njega malo da testiram.

Generalno mi dobro ide ali i dalje ne mogu da dobijem lepo pečenu veknu. Evo slike:
Pogledajte prilog 410458

Ovaj vrh mi ide na živce. Hleb lepo naraste u posudi, ali kad krene pecenje, onda delovi hleba koji imaju dodir sa posudom (znači svi osim gornjeg dela) krenu od temperature jos malo da se sire dok se gornji deo malo spusti i jos od pritiska ivica dodatno zgnječi.

Po meni je ovo i normalna pojava jer je na tom delu i najhladnije pošto nema gornjih grejača, ali neke kolege, a video sam i ovde na forumu, dobijaju full naraslu veknu.
Ima li neko ideju gde grešim?

250g integralnog brašna
150g belog brašna
100g raženog brašna
25g putera
1 k/k soli
1 k/k šećera
1 k/k sirćeta
7g suvog kvasca
~380ml vode
80% da stavis vise vode a 20% da stavis vise kvasca. Ovi pekači odrade dobro samo ako sve stavis u gram precizno :) Najvise odreaguje visak ili manjak vode ili kvasca
 
Pa pazi, ovde je stavljeno više vode a tačno kvasca. Prošli put sam stavio 10g kvasca jer nisam video da kesicu računaju kao 7 a ne 10g, koje sam ja kupio. Tada sam stavio još i malo više vode. Sve je na vagicu.

I rezultat je bio lošiji.
 
Nazad
Vrh Dno