Šta je novo?

Mass Effect 3

Ne, gledao sam i alternativni, ovo kazem da mi je bilo muka od samog klinca.
Poenta je u tome kako god da gledas, ja sam pokraden za novac:

a) sva 3 navodna kraja imaju toliko rupa da nista ne moze da ih zakrpi
b) indoctrinaction - sto je jos porazavajuce jer znaci da sam ja kupio igru koja zapravo ni nema zavrsetak.
I tu ima rupa (npr. ako je sve u glavi kako crucible onda bude unisten ako shep ne donese nikakvu odluku), ali ajde da progledamo nekako kroz prste jer ima manje rupa od ona 3

Cisto reda radi, iskopao sam i one "leaked story scripts" koji se poprilicno poklapaju sa svim misijama osim sa krajog gde se ni ne pominje indoctrination.
Prica je tu bila kako je misija na Eden Prime gde se nalazi Prothean koji je Catalyst, sto dovodi uopste u sumnju da je igra originalno i uradjena sa "indoctrination theory" (koji zasada jedini i izgleda koliko-toliko validno), vec da su sklepali novi kraj na brzinu kada su procureli krajem godine i time ostavili tonu rupa i nedorecenosti.
Iskreno pocinjem i da sumnjam da im je to bio prvobitno uradjen kraj, ovo sto sada hoce da izbace DLC za mesec-dva samo dodatno pojacava sumnju da su na brzinu menjali sve i da su izbacili nezavrsenu igru.
Iskreno ne znam sta je gore od ta dva, ali ostavlja veoma gorak ukus. Sto se mene tice, igra u ovom stanju je poluproizvod.
Od keca se sve maltene vrti oko Reapera i Protheana, dve glave stvari u igru, i onda je Prothean i Eden Prime DLC koji se placa. Sad ce isto da bude i za kraj. Sto je mnogo, mnogo je.

Poslednja izmena:
To za naplacivanje DLC-a cemo jos videti (zbog cele ove frke na svetskom nivou) ali verujem da je to bilo u planu EA.
Ja nisam uspeo da iskopam taj procureli scenario. Da li je klinja bio u njemu?

Vrti se oko zivog Protheana koji je catalyst za Crucible. http://pastebin.com/ferTx1qx Od reda 870 ima i spisak misija.

A sada mi je i nebitno da li ce se placati ili ne, ako i da uzmu sada da se vade da im je indoctrination bila prava namera (i pored rupa to im je trenutno jedina slamka spasa, ali iskreno mislim da im ljudi previse laskaju), onda je ovo presedan da je igra izbacena koja ni nema kraj. Nema tog DLC-a koji ikada ovo moze da opravda. Jedno su dopune price, ali ovo je sasvim drugi nivo, bukvalno ni nema kraj. Genijalno stvarno.

Poslednja izmena:
Zavrsih igru, bas su usrali kraj majku mu :( Nadam se da ce uspeti da isprave sa tim DLC-om. Ovo je stvarno samar za sve ljude koji vole serijal.

Igram na xboxu, original već neko vreme (25h, prešao čini mi se 2/3) Onda kupio igru za iPhone i aplikaciju (ME3 Datapad) i rekoh ajde da isprobam Galaxy At War stvar u igri i u Datapad-u. Na svo moje iznenađenje, EXTRA funkcioniše! Svaka im čast kako su ukombinovali 3 stvari u jednoj, šta radiš u ME3, izbacuje ti u datapad (mailovi, poruke čak neke koje ne postoje u igri, čisto da ti obogate gameplay) a kada šalješ akcije u Datapad-u, Assets ti se povećava u pravoj ME3 igri, isto tako kada napreduješ u ME Infiltrator (igra na iPhone-u) povećava ti se assets u ME3 i dolaze ti flote, isto tako i dodatne informacije o samoj priči, karakterima i svemu ostalom...

Oduševilo me je to skroz...

P.S. Mnogo serete sa spolierima, stavite sva vaša mišljenja i to u spoiler tag, mislim ono previše spoilera ima tema, bukvalno se nekome zgadi da je igra...

Isflesirao sam onda zbog moba, moja greska, oprostite

Malo glupog humora, al ima zabavnih stvari

Poslednja izmena:
Ma ona lozana jovyland, banuj ga:d:D

Poslednja izmena:
Ispljuvao me covek i tamo i ovde zbog jedne recenice. :D Nas je, pa se ne ljutim i ovo shvatam kao ostru, ali dobronamernu kritiku. :d

Poslednja izmena:
Zavrsih igru i nemam zamerki...dobra akcija, solidna prica, svakako najbolji SF u gamingu. Akcija je na vrhunskom nivou, dizajn nivoa je najbolji do sada, prica je tamo-vamo, zavrsava se netipicno sto je meni skroz ok, ipak je ovo space saga. Ne znam kakvo ste spektakularno objasnjenje ocekivali, jeste malo zbrzano ali ne smeta...nekao se moralo zavrsiti.Kraj je daleko bolji nego da je Shepard digao u vazduh poslednjeg reapera...

Lik objasnio ! Sve sto bi im ja rekao, samo bih ja psovao malo vise :)

Ja sam prilično siguran da su ovi iz Bioware-a prosto zasrali kraj, a fanovi toliko žele da to ne bude istina da smišljaju razne alternative i teorije zavere, što će zapravo verovatno omogućiti Bioware-u da ispadne genijalan, izbaci novi ending DLC i onda kaže da je sve to već bilo planirano unapred...

A ovo im je jedina sansa da se izvuku i bolje bi im bilo !

Poslednja izmena:
Kraj mi je bas ostavio MEH utisak... Ali sada kada sam pogledao ono Indoctrination objasnjenje, sve deluje mnogo bolje. Prica u ME je uvek bila vrlo dobra, ali ako je ova teorija o snu na kraju istina, to ce mozda i najveci twist u istoriji PC igrica.

Evo jos malo diskusije o kraju

Sve sto vise gledam i istrazujem, sve vise verujem u Indoctrination teoriju...

Oci su one koje odaju one koji prepusteni Reaperima. Npr oci huskova su jarko plave, sa dva mala kruzica pri dnu... Sada sam pustio ME2 i prva scena u kojoj se pojavljuje Illusive Man, vide mu se ovakve oci... On je konstantno pod uticajem Reapera tokom celog drugog i treceg dela. Takodje u "control" i "simbiosis" krajevima vidimo kako Shepard ima maltene iste plave oci kao husk i Illusive Man, cak mu se i telo transformise u huska. Jedino na "destroy" kraju on zadrzava odlucnost. Cak dok puca, on sepa sve vreme, ali posle drugog treceg metka pocinje da maltene trci. Kao da mu je jasno da je uspeo da se otrgne uticaju Reapera... Takodje "destroy" je jedini kraj u kome Shepard na kraju uspe da udahne (medju gomilom betona, verovatno u Londonu dok bitka jos uvek besni) sto je jos jedan pokazatelj da je ovo prava opcija. Verujem da ce DLC doneti ono sto se desava kada se Shepard probudi, a to je nastavak bitke.

Evo jos malo diskusije o kraju

Sve sto vise gledam i istrazujem, sve vise verujem u Indoctrination teoriju...

Oci su one koje odaju one koji prepusteni Reaperima. Npr oci huskova su jarko plave, sa dva mala kruzica pri dnu... Sada sam pustio ME2 i prva scena u kojoj se pojavljuje Illusive Man, vide mu se ovakve oci... On je konstantno pod uticajem Reapera tokom celog drugog i treceg dela. Takodje u "control" i "simbiosis" krajevima vidimo kako Shepard ima maltene iste plave oci kao husk i Illusive Man, cak mu se i telo transformise u huska. Jedino na "destroy" kraju on zadrzava odlucnost. Cak dok puca, on sepa sve vreme, ali posle drugog treceg metka pocinje da maltene trci. Kao da mu je jasno da je uspeo da se otrgne uticaju Reapera... Takodje "destroy" je jedini kraj u kome Shepard na kraju uspe da udahne (medju gomilom betona, verovatno u Londonu dok bitka jos uvek besni) sto je jos jedan pokazatelj da je ovo prava opcija. Verujem da ce DLC doneti ono sto se desava kada se Shepard probudi, a to je nastavak bitke.

Da, upravo to je jedan od najcvrscih dokaza za indoctrination theory. Kako se Shepard probudio izmedju kamenja u Londonu ako je malo pre bio u Citadel koja je razneta? Nadam se da jeste to u pitanju, i da ce BioWare s DLC-om nastaviti pricu odatle kada se Shepard budi medju rusevinama.

Da, upravo to je jedan od najcvrscih dokaza za indoctrination theory. Kako se Shepard probudio izmedju kamenja u Londonu ako je malo pre bio u Citadel koja je razneta? Nadam se da jeste to u pitanju, i da ce BioWare s DLC-om nastaviti pricu odatle kada se Shepard budi medju rusevinama.

To je više nego jasno od samoga starta i bilo... Ali to ne opravdava izuzetno glupu i nemaštovitu završnicu koju je BioWare skockao i ponudio nam u finišu! Generalo stoji da su imali izuzetno mnogo varijanti i podvarijanti koje su mogli da uzmu u obzir za kraj. Ništa od ovoga nažalost nije iskorišćeno, a pri tom još brane ovakav kraj izjavama tipa da nisu hteli da naprave drugi "LOST" koji bi fanovima ponudio kao rešenje više pitanja nego odgovora!?!

Ne znam šta vi mislite ovde o tome, ali što se mene tiče, ja bih rekao da su sa ovakvom završnicom upravo to i uradili!

kraj je odlican

bas ce biti bzvz ako ispadne da ce shepard da se probudi...glupost! Covek je mrtav, dead, no more :d
[YOUTUBE]npjOSLCR2hE[/YOUTUBE]

Poslednja izmena od urednika:
To bi bio zadovoljavajuci kraj ,a i bila bi WIN WIN situacija za BioWare..

Kao jedan od ljudi koji smatraju da je Mass Effect serijal, i pored svih mana, jedan od najboljih u istoriji komjutersih RPGova, ili makar najbitnijih, moram reći da smatram da je ovaj kraj samo jedan veliki korporativni eksperiment sa odlično smišljnom pričom da bi se isti pokušao progurati.

Naime, cela teorija indoktrinacije deluje veoma ubedljivo i, ukoliko je istinita, u stvari znači da je scenario genijalno napisan. Tokom cele igre dobijamo, na kašikicu, naglašaje šta se dešava ali tako da ti događaji imaju i mnogo prostiji, užasno isklišeirano i isforsirano objašnjenje. Jedina indikacija koju nikada nisam uspeo da objasnim i ostala mi je kriptična, su one senke po ivici ekrana kada tek stupite na brod. Kasnije nestanu ali u prfo vreme su bile tu.

I dok je priča izuzetno pametno smišljena, namera je manje plemenita. Videli smo dva eksperimenta sa "dodatnim sadržajem" u Mass Effect 3 (odbijam da to zovem DLC jer je pojam neverovatno glup, često ništa ne moraš da skidaš).

Jedan pozdravljam, i to je "From Ashes". Napravili su dodatni sadržaj koji možeš da kupiš prvog dana, koji će značajno doprineti tom uživanju u igri stoga opravdava svoju cenu, ali čiji nedostatak nećeš osetiti kroz samu igru ukoliko ga ne kupiš. To je za mene idealna mera. Da je uključen lik nešto poput Zaeeda is dvojke dodatni sadržaj ne bi bio vredan cene. Sa druge strane da Javik može da forsirano utiče na druge likove, igračeve odluke ili sam kraj to bi bilo maksimalno bezobrazno. Ovako, ovo je ono što bi igraš trebalo da dobije za svoje pare, ukoliko želi da plati. Samo da ne odu dalje od ovoga. E sada, znam da će neko pokušati da veže neki klučni deo igre za doplatu u budućnosti ali za sada je mera savršena.

Drugi mi se ni malo ne sviđa. A to je vezivanje određenih sadržaja za druge fizičke proizvode. Nije da su EA i Bioware prvi, SONY je uradio nešto slično sa SubWay lancom brze hrane. Ali EA i Bioware su otišli dva koraka u pogrešnu stranu. Prvo, miševi, podloge i ostala ME brendirana igračka oprema ima nabijene cene za ionako skupe i generalno marginalno korisne proizvode (mali procenat korisnika ima realne koristi od ultra-mega-giga-igračkih miševa i podloga, mada subjektivne ima mnogo njih). Drugo, vezan sadržaj nije bio samo kozmetičke prirode (kao kod SONY-SubWay promocije) već je imao već i bitnu praktičnu primenu. To je već loše, jer ako ova unakrnsa promocija bude uspešna, možemo očekivati povećanje sadržaja vezanog za određene fizičke proizvode. Možete zamisliti da u Gran Turismu 6 imate određena kola i trke vezane, na primer, za kupovinu novog BMW automobila. Ukoliko je to samo neka kozmetika i trka van centralne igre, OK. Ali ako je u pitanju trka koja ulazi u procenat kompletiranosti igre i koja stoji igračima pred očima samo ostaje zaključana to nije ni najmanje u redu. (Niko neće kupiti BMW zbog igre, samo namerno eskaliram primer u besmisleno skup scenario).

Ono što se meni čini, je da je kraj i treći eksperiment. A to je da li mogu da forsiraju doplatu za dodatni sadržaj. U ovom slučaju, za pravi kraj. Jer mi čitava ova teorija indoktrinacije deluje tako. Dali su igračima kraj pun rupa i bez ispunjenih obećanja samo da bi im izmakli tepih pod nogama i poturili pravi kraj u zamenu za određenu količinu finansijske podrške. Ako je to u pitanju, treba tajsadržaj bojkotovati. Čak ići do DoS napada na servere jer je to maksimalno bezobrazno. Jedno je zabrljati kraj. Stiven King je od toga napravio tradiciju. A sasvim drugo koristiti loš kraj za izmamljivanje para igračima.

ja mislim da su oni bili pod pritiskom EA-a i da igru jednostvano nisu mogli da završe na vreme pa su je odgodili za mart, međutim ni tad nisu stigli sve da odrade pa su nam uvako zamuljali oči. razmak između me1 i me2 je bio veći ako se ne varam. kad su najavili da se radi na me3 i datum kad bi trebao da izađe bio sam jako srećan i zabrinut i isto vreme. srećan zato što mi je delovalo da će brzo stići a zabrinut opet iz istog razloga - da neće prebrzo stići? da li će uspeti da naprave bolju igru od dvojke za tako kratko vreme, jer oni su se trojci više posvetili tek nakon Arrival-a. Možda bi realno bilo da se igra pojavila krajem godine (2012/2013) i možda tad ne bi bilo ovakvih "problema" sa završetkom. ja gledam na celokupan doživljaj igranja trojke i po meni igra je vrhunska sve do samog kraja, a pošto znamo da će je srediti kraj ni ne računam u ocenu. mp je nešto što mi uopšte nije važno ali ga pozdravljam kao dodatak, voleo bih da ima i mod kao COD MP, možda bih ga više igrao. nekako mi je 20 min za jednu rundu previše. ja COD igram max 5-6 min.

Baš sam pogledao. Izeđu prve dve igre (Mass Effect i Mass Effect 2) je prošlo 26 meseci (11.2007-01.2010) a između druge dve 25 i koji dan (01.2010-03.2012) tako da razlika i nije neka.
Bilo bi zanimljivo znati koliko tima je radilo na sve tri igre i koliko je The Old Republik uticao na planove Mass Effect 3.

Vrh Dno