Dobio sam dva kraja (bez spajanja ljudi i masina), i Shepard mi ne prezivi. Mozda jer nisam igrao mp, i nisam uvozio lika. Mislio da bi to cak i bio bolji kraj - nema ociglednog izbora, nego dva teska. Na licu mesta ja sam to ovako nekako ukapirao (nisam znao da Shepard moze da prezivi i da ima jos jedan izbor):
- dete je ocigledno neka bozanska figura, i plasi se da se organski zivot ne pobuni protiv njega, to bi nekako objasnilo unistavanje. Shepard njega vidi kao dete, mozda to simbolizuje dobro u tom bicu. Shepard zbog svega sto je uspeo, dobija izbor da on postane novi bog, ili da oslobodi svemir bilo kakve kontrole. Catalyst - ono sto pokrece sve, valjda se to tako nekako prevodi. Uglavnom, ovo uopste nema smisla ako Shepard prezivi, ali tako mi je delovalo na licu mesta

- svi na Normandije su mrtvi, ne znam kako da drugacije ono objasnim. Posebno jer posle Jokera iz broda izlaze oni ljudi koje je Shepard vodio sa sobom, i nema smisla da su oni stvarno na brodu. Ona planeta na kraju bi mogla da simbolizuje neki raj - idila, priroda, tako smo svi zamisljali garden of eden, ili kako se to vec prevodi.
edit: nisam pobozan. Za svaki slucaj da napomenem

Samo sam tako ukapirao sta sam video.
- na kraju, razgovor izmedju Stargazera i Child - nista mi nije jasno. On se desava na istoj planeti na koju je Normandy sletela, bar mi tako izgleda, sto bi mozda znacilo da posada nije mrtva, nego prosto sletela na neku nenaseljenu planetu, i naselila se tamo. Sto sumnjam da su hteli da kazu.
- mass relays bi unistili sve u galaksiji da su eksplodirali - to sam mnogo puta cuo, to se pomenulo u me2, ja sam iskreno zaboravio. Nije mi nelogicno da ako se uniste sa Crucible-om, ne proizvode takav efekat. To bi i imalo smisla.
Nisam jos odgledao onaj video o teoriji indoktrinacije, ali samo nesto na preskoke procitao, i odlicna je teorija. Ali mislim da je samo teorija. Objasnila bi manje kontrole u dijalozima posle prvog dela, i ako bi to bilo definitivno posle jos jednog (besplatnog) dlc-a, ovo bi verovatno bila najbolja prica ikad ispricana u bilo kojoj igri. Ali, sumnjam da je tako. Nije ovo delo jednog autora, nego armije ljudi, od kojih je najveci deo primarno brinuo o tome da igra bude "shvatljiva" (ne zamerite mi sto izmisljam reci) sto siroj publici. I da su smislili tako dobar kraj, sumnjam da bi ga krili. Mislim da onda ne bi imali nikakvu dilemu. Moja prognoza je da je ovo samo jos jedna odlicna fan-fikcija, iako bih voleo da nije tako. I ako se ispostavi da nije, aplauz za BioWare i EA, hrabar potez.
Lepo je sto kraj nije bio obican slide-show koji vam objasnjava sve sto se desava posle. Ne secam se kad se ovoliko diskutovalo o nekoj igri, i to na ovaj nacin. U svakom slucaju, odlican kraj, odlicne price. Postavili su neka teska pitanja tokom prva dva dela, pokusali da odgovore na njih, i mislim da su odradili sasvim dobar posao.