I opet moram da kažem, da dolazal PayPala neće ništa promeniti, osim što ćeš moći nekom an limundo da platiš i PayPalom ... 🙂 🙂
I dalje ko ne šalje za Srbiju, neće da šalje za Srbiju, provizije na EBay su i veće nego na Limunu i Kupini, jedinu vajdu od PPa će imati ljudi programeri koji će moći da naplate svoje usluge i da na taj način malo dovuku pare u zemlju, i da naši ljudi odavde prodaju na EBay, i da naplaćuju preko PPa....
Ne znam kakve ljudi iluzije gaje da će se desiti sa dolaskom PPa? Pašće cene u supermarketima? U prodavnicama tehničke robe? Neće, sigurno ... 😉 😉
Za vecinu stvari se slazem.
Direktnih posledica ce biti bas kao sto si rekao. Ali bice i indirektnih:
-kada ebay dozvoli i Srbiji PP, onda ce to promeniti misljenje i kod prodavaca (cak i onih koji nisu slali za Srbiju) jer ako "nam" i PP i ebay veruje zasto ne bi to poceli i prodavci. Pa ce i oni postepeno poceti a sajlu i ko nas.
-mocicemo da dobijemo mnoge stvari po dosta povoljnijim cenama nego ovde, pa ce polako opadati i prodaja kod nas sto ce imati svoje posledice
-mocicemo da kupujemo kvalitetnije stvari po istoj ili povoljnijoj ceni nego "skart" robu kod nas. Skoro sam gledao cene "kakaa" kod nas, kao i sadrzaj: cene u inostranstvu i kod nas su identicne, samo sto kod nas kupis kakao prah koji sadrzi (do 20-25% kakaa), a na netu narucis 100% kakao. Znaci cena na 100g je ista (iako je nase pakovanje obicna kesica, cesto pocepana na rafovima), ali kod nas dobijes 20% a kod njih 100%.
Pa ce i kod nas morati da budu konkurentni - ili cenom ili kvalitetom.
Kad sam vec tu... Kako moze na hrvatskim Pik proizvoima (salame, cajne kobasice...) da pise tacan sastav (pise i koliko procenta mesa ima u tom suhomesnatom proizvodu, kao i koliko ima ugljenih hidrata, masti, proteina), a kod nas ne mozes ni da vidis koliko procenta mesa ima u salami/virsli/... Pa su skoro uveli pravilo da u salamama i virslama mora da bude minimum 10% mesa! Zamisli, salama je do sada u 100g imala manje od 10g mesa! Pa sta je onda ostatak, i zasto placas punu cenu kao da je od cistog mesa, jos i uporedjuju cene kod nas i u drugim zemljama...