Somilic je napisao(la):
E uspeo sam sinoch da klokujem graficku iz riva tunera,modovanu sa leadtekovim biosom,proverio sam samo da li ide preko famoznih 430,stavio sam 435/675 i dobio priblizno rezultat kao sa asusovim biosom i 410/680!!
Nisam hteo da forsiram sinoch dok ne proverim temperature,e sad iz kog programa je najbolje meriti temperaturu gpu/mem i jos jedna stvar koji naponi treba da stoje za gpu i memoriju? :wave:
Da problem je bio sto u riva tuneru nisam stavio force 3d performance!??
E u ovom poslednjem je bila caka
U Rivi imas opciju za monitoring svega sto ima sensor u kompu!
Znaci pored onog 128 bit(8x1ps,3vp) tralala u nastavku malo nize imaz kvacicu koju kas kliknes izadje horizontalni meni i odaberes pretposlednu stavku Monitoring!
Onda udjes u setup od novootvorenog prozora za Monitoring i nadjes nesto kao T0 i T1 senzore i stikliras(ne znam bas tacno ali procunjaj malo).Inace namesti kuler u Rivi da se pali na 100% u 3Dmodu i chekiraj Apply at system startup.
Takodje kod one stavke (u tom istom prozoru/kartici) gde si OC-ovao i stavio force 3d perf. chekiraj i Apply at sys. startup kao i Use Alternate startup daemon.Takodje pri tim setovanjima koji si i sam naveo da si uspeo da OC najbolje bi bilo da pustis Pixel Shader test u mark03 na loop(ostale testove odchekiraj).Pusti da vrti jedno 15 min i posmatraj temp. u Rivinom monitoru kao i pojavu eventualnih artefakata.Ako je sve(na oko ) OK,onda pusti neku igru(preterani OC memorije ce da ti izbaci ILI zelene linije na teksurama ili BSOD u igrama(kod mene je bio slucaj sa mem >670-posto imamo istu kartu- sa porukom da se driver nv4disp_ zabagovao u infinite loop-u; Preterani OC Gpu sa druge strane ce da tis izbacuje povremeno fleshovanje tekstura u tankim linijicama ili slicno).Ako imas artefakte vrati za 10 Mhz pa opet sve ponovo probaj! Ako je sve OK u Pixel Shader testu i igrama(fear ,COD2..) ,onda povecaj za 10 MHz Gpu (bez mem povecavanja) i testiraj ponovo .Ako prodje ponavljaj(znaci samo za Gpu ) ovaj postupak do pojave artef./pucanja igara.Kad ustanovis max OC za GPU ,onda ga vrati za 50Mhz(za potrebe testiranja i eliminacije Gpu kao uzroka pucanja/artefakata) a memoriju polako povecavaj za po 5Mhz(nemoj vise od ovog).Kad nadjes max za mem onda kombinuj oba faktora pa isto sve kao i prethodni put.E sad ako je sve OK odlicno!Ako pocnu artefakti,vrati i GPU i mem za po 5-10 Mhz nazad i trebalo bi da bude OK.
Nisi napisao koje napajanje imas posto i to moze da bude veci faktor (zbog kvaliteta napona koji dobija graficka preko dodatnog molexa).
Toliko od mene za sada.
Ah da,skini systool sa :
http://www.techpowerup.com/systool/
Lakse se klokuje sa njim(ali mora da ti stoji force perf. 3d u Rivi stikilrano,kao i da kazes -kada nadjes stabilan OC- SAVE u Rivinom OC meniju da bi zapamtio podesavanja a zatim i na Apply at sys. startup kao i Use alter. daemon)
Pozdrav
EDIT:
Nisam video da si napisao da si u Rivi citao temerature.Malko su vece(meni su 33/50 i 48/53,sa pasivnim kulercicima na mem,
zamenjenom pastom na GPU i otvorenom bocnom stranicom).Inace napon je stavljen na 1.1V za 2d i 1.3 za perf. 3D mod u onom mod biosu,mada moze i na
1.5V za 3D ,sto nisam ali cu i sam probati.(Mozda su temp tolike zbog onog forsiranja u Rivi,mada je i meni tako pa su mi niske temperature,a i licno sam se uverio jer sam pipao i prstom mem. pasivce i GPU kuler i bili su na tom nivou u full loadu-znaci onako relativno topli ,kao CPU u full loadu oko 50 stepeni C ).Probaj rucno da pipnes kao i da otvoris bocnu stranicu pa da onda posmatras napone.TAkodje zamena paste bi bila pozeljna(meni je aljkavo bila naneta na GPU...)
Inace se zato i onaj biosi zove
mod15v.rom .Upravo jer ima onaj voltage table sa 1.5V za 3D mod