shamanNS
Znamenit
- Učlanjen(a)
- 11.08.2007
- Poena
- 1,155
@SyoncMaster: Onda da se seliš kod mene u ulicu, pošto ja imam 50 Mbps VDSL
Kad sam napisao BG i koliko je vremena prošlo mislio sam na ono kad je ta cela VDSL priča zvanično krenula u Srbiji, znači to beše negde leto 2013. koliko se sećam. Ja sam u novembru 2015. bukvalno prvi ovde na jedvite jade dobio VDSL. A u gradu pored (Ruma) je VDSL krenuo punom parom nekih godinu dana pre toga. Znači ako za tako nešto što nije iziskivalo ni blizu finansijskih izdataka kao što će biti sa FTTx infrastrukturom, već je "samo" se čekalo da se zamene ADSL ploče u postojećem DSLAM-u u centrali sa VDSL pločama je trebalo oko 3 godine da stigne 60km od Beograda mogu da zamislim za koliko posle te "2020." će ovde krenuti bilo kakva zamena infrastruktre od centrale ka ulicama/banderama/korisnicima tj kućama.
I sam ADSL je "stigao" tek na leto 2010. Znači do sad prosek kašnjenja u odnosu na gradove je oko 3.5 godine. No dobro, baš sam se juče dok sam kolima prolazio kroz selo Golubinci između nas i Stare Pazove i uočio gomilu antena za WiFi po krovovima zapitao da li je moguće da u 2017. godini u Vojvodini postoje sela koja nemaju čak ni ADSL (u vreme kad se diskutuje o fiberu "do 2020")
i zaključio da treba da sam srećan sa ovim što imam
Drugo selo pored znam 200% sigurno da nemaju ADSL (nemaju ni digitalnu centralu još uvek!) i da verovatno nikad i neće...
I sam ADSL je "stigao" tek na leto 2010. Znači do sad prosek kašnjenja u odnosu na gradove je oko 3.5 godine. No dobro, baš sam se juče dok sam kolima prolazio kroz selo Golubinci između nas i Stare Pazove i uočio gomilu antena za WiFi po krovovima zapitao da li je moguće da u 2017. godini u Vojvodini postoje sela koja nemaju čak ni ADSL (u vreme kad se diskutuje o fiberu "do 2020")