Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

Ma ove priče su smešne, pa ni BG-a nije pokriven potpuno optikom, neće da se cimaju čim ima manji broj korisnika i nema zgrada, kažu neisplativo, a ne manja mesta. VDSL neću da pominjem, to je bukvalno zamazivanje očiju.
Ali ko se seća 90-ih, priključak se plaćao, i to debelo, sećam se da je bila cifra tipa 3000dm za uvođenje tamo 1996-97, ne znam šta bi im falilo da ponude opciju za manja mesta da sami potencijalni korisnici učestvuju u trošku izgradnje mreže. Sami kablovi su najmanja investicija, u svemu je najskuplji rad, kopanje, razvlačenje itd.

ne znam šta bi im falilo da ponude opciju za manja mesta da sami potencijalni korisnici učestvuju u trošku izgradnje mreže
Hoćeš da kažeš da su DSL korisnici do sad malo para dali zadnjih X godina od kad je krenula izgradnja optičke mreže u gradovima kroz nenormalno uvećane račune Box paketa kojo su toj kategoriji MTS korisnika doneli nula benefita čak i teorijskih.

Box4 Crveni je sa 3700 din otišao na 6.599 din a pri tom internet paket je ostao isti a TV usluga čak ni HD kanale nije donela već evo sad sa poslednjom turom poskupljenja su čak i smanjili broj TV kanala 😂😂
A vrlo je diskutabilno koliko su promene mobilne tarife poboljšanja ili ne ( = da li je prosečnom korisniku bilo bolje dž dodaci za socijalne mreže i 5 GB za sve ostalo ili 15GB za sve a dodatak besplatan samo 2-3 meseca a pri tom cena za 1300 na 2800 din).

I sad ti predlažeš da uz to što realno DSL korisnici finansiraju godinama popuste / dž mesece "gradskim optičarima" da treba sad Telekom da uvede opciju da plate za "optički priključak"??

Vidi, između opcije adsl od 8mbit, klimavi 4g net sa limitom od 500gb mesečno i plaćanja optike, platio bih uvođenje optike.
Apsolutno se slažem da bi to trebalo njima da bude u interesu jer dajemo ogromnu lovu za bednu uslugu, ali prosto ako ne živiš u zgradi/gusto naseljenom mestu nemamo previše izbora?
Mislim ok, možemo svi kolektivno da odemo i raskonemo ugovore za adsl/šta već, ali realno njih zabole uvo za taj sitan broj korisnika, većina na tim lokacijama ionako koristi samo filsni telefon ili su penzioneri koji se ne razumeju pa misle da je normalno da gledaju televiziju sa kockicama, da se sadežaj povemeno "učitava" itd...
Govnjiva motka je uvek rešenje, ali ovo mu dođe kao ona igrica gde glave iskaču iz rupe o ti trebaš da ih zvekneš, previše glava za apatične korisnike, samo daj koji mesec gratis i idemo dalje.

Sam Beograd pa gomila gradskih naselja (ne prigradskih) sa stambenim zgradama nema optiku, nije im isplativo jer od 6-10 stanova po objektu pitanje je da li će se 3 stana prikačiti dok gde su objekti sa 30+ stanova itekako isplativi ali zato TV vuku ko ništa vazdušnom linijom i za jednog pretplatnika dovlače na zgradu.

Firma koja "ima račun" da u BG daje 18 meseci besplatno "Box zlatni" more da ima račun i da razvuče XY km više optičkog kabla po kućama.

I ono malo ko je u fazonu da mora po svaku cenu FTTH po selima. Većina koji su sad na 6 Mbps se sigurno neće gaditi na ponudu za "g.fast" DSL protokol i brzine koje nudi da im Telekom omogući. Mada i takva "polurešenja" i pristupi i modernizaciji mreže nisu finansijski bitnije jeftinija od varijante da su prosto doveli vlakno korisniku u kuću.
U selima je realno zbog postojanja bandera trošak daleko manji nego za gradove gde moraju da kopaju daleko više. A za 5G i modernije DSL i coax varijante isto treba dovesti optiku makar do ulice krajnjeg korisnika. Ako su dovukli i pokopali dotle ni tih još XYZ metara optičkog kabla ih neće bankrotirati.

Fazon je što Telekom 20 godina nije uložio ništa u DSL infrastrukturu u celoj mojom opštini a pri tom uredno uzimaju pare kao da su investirali i omogućili svim tim korisnicima 600/600 paket.

Ne znam sta se čudite kao da je nase ljudsko pravo da imamo optiku. Telekom ima apsolutni monopol, i kao takav ne mora da uloži ni dinara za tih 20 godina ili narednih 100, jer alternativa ne postoji.

Kod mene srećom postoji, i ja sam zato 2020. otkačio Telekom DSL i koristim ZLOrion optiku.
ZLOrionu se gle čuda isplatilo i da vuče vlakno do kuća i da plati rentu EPS-u po čijim banderama su ovešali optičke kablove duž ulica a siroti mali Telekom Srbija koji već ima i svoje bandere sa kablovima za fixni jadan nema računicu da zameni kablove na banderama i doda još optičkih vlakana (da poveća "uplink" kapacitet) koja podzemno već dolaze do VDSL DSLAM-a 😂😂

Poslednja izmena:
skrenuo bih pažnju da nije tema o poslovnim politikama provajdera. hvala na razumevanju

Nazad
Vrh Dno