Šta je novo?

Kvalitetniji Internet do 2020.- praćenje realizacije projekta "All-IP" transformacije

@SyoncMaster: Onda da se seliš kod mene u ulicu, pošto ja imam 50 Mbps VDSL :D :D Kad sam napisao BG i koliko je vremena prošlo mislio sam na ono kad je ta cela VDSL priča zvanično krenula u Srbiji, znači to beše negde leto 2013. koliko se sećam. Ja sam u novembru 2015. bukvalno prvi ovde na jedvite jade dobio VDSL. A u gradu pored (Ruma) je VDSL krenuo punom parom nekih godinu dana pre toga. Znači ako za tako nešto što nije iziskivalo ni blizu finansijskih izdataka kao što će biti sa FTTx infrastrukturom, već je "samo" se čekalo da se zamene ADSL ploče u postojećem DSLAM-u u centrali sa VDSL pločama je trebalo oko 3 godine da stigne 60km od Beograda mogu da zamislim za koliko posle te "2020." će ovde krenuti bilo kakva zamena infrastruktre od centrale ka ulicama/banderama/korisnicima tj kućama.
I sam ADSL je "stigao" tek na leto 2010. Znači do sad prosek kašnjenja u odnosu na gradove je oko 3.5 godine. No dobro, baš sam se juče dok sam kolima prolazio kroz selo Golubinci između nas i Stare Pazove i uočio gomilu antena za WiFi po krovovima zapitao da li je moguće da u 2017. godini u Vojvodini postoje sela koja nemaju čak ni ADSL (u vreme kad se diskutuje o fiberu "do 2020") :D i zaključio da treba da sam srećan sa ovim što imam :D Drugo selo pored znam 200% sigurno da nemaju ADSL (nemaju ni digitalnu centralu još uvek!) i da verovatno nikad i neće...

Obratio sam se putem mejla kontakt osobi iz firme NovaTel, koje sam video na jednoj od prethodnih strana, a koji je u funkciji jednog od podizvođača na Projektu. Moje pitanje se odnosilo da li je moja zgrada u njihovoj nadležnosti i evo šta mi je ljubazna predstavnica odgovorila:
Poštovani,
ta adresa ne pripada klasteru koji je dodeljen NovaTelu od Huaweia i Telekoma, 12 firmi je angažovano na realizaciji optike za celu Srbiju.

Neka druga firma je dobila taj klaster, zaista nemamo informacije koja. Budite strpljivi kontaktiraće Vas.

Mi juce dadosmo odobrenje za uvodjenje optike.

Javicu kad/ako bude nekih vesti.

Pozdrav

Kojoj firmi ste dali odobrenje, da vidimo ko je još na spisku ovih 12 podizvođača, koje je Telekom angažovao na realizaciji Projekta?

Ovaj korisnik je napisao da je Gpon podizvođač na njegovoj lokaciji...

Možda je tako delovalo, ali mislio sam na pristup internetu preko gpon-a svakako.. :) Podizvođač je Novatel, firma radi 20god ovakve poslove i mislim da su ozbiljni. U kontaktu su mi naveli da optika ide do stana, i da Telekomovi radnici donose i postavljaju opremu (ruter). Treba održati sastanak sa skupštinom stanara i odlučiti.

Još samo da neko javi šta se dešava za zgradama koje već imaju vdsl,da li će i oni dobiti optiku do stana.Verovatno ovi gore izvođači to znaju.

Jel postavljaju u zgradi svoje kanalice ili ce iskoristiti creva kroz koja idu postojece parice od stanova do podruma?

@Rock: to verovatno najvise zavisi od konkretne zgrade. Verovatno su sanse da se kroz crevo sa paricom provuce i optika minimalne, ali ko ce ga znati. Uostalom, ono sto se sada nudi je postavljanje "vertikale" - dakle razvoda kroz zgradu, a ne prikljucivanje krajnjih korisnika.
Pozdrav

Pomenuto je "štemovanje" zidova po zgradama, verujem da to znači rasturanje stare instalacije i postavljanje potpuno nove, imaju vremena do 2020. :D

Pomenuto je "štemovanje" zidova po zgradama, verujem da to znači rasturanje stare instalacije i postavljanje potpuno nove, imaju vremena do 2020. :D

Ne, pogresno si shvatio. Staru telefonsku instalaciju ne diraju, gde im se isplati da cupaju staru instalaciju. Dodaju samo novu instalaciju.

Upravo tako. Sem toga, parica od razvodne table do stana i u stanu je vlasnistvo korisnika - to bez pismenog odobrenja ne smeju da diraju.
Ovde se radi o postavljanju nove instalacije paralelno staroj koliko to tehnologije i konkretna situacija u zgradi dozvoljavaju.
U ugovoru kojim se Telekomu (tj. podizvodjacu) daju prava na postavljanje optike, stoji i clan kojim se Telekom obavezuje da nece dirati/ostetiti postojece instalacije.
Pozdrav

Koliko sam skontao do sad, oni samo ubacuju vlakno do stana, a ti kad zakljucis ugovor sa telekomom ides po opremu.
Bakar ostaje regularno sve dok ima korisnika da koriste telefoniju, ili makar dok svi korisnici ne zakljuce ugovor na osnovnom nivou barem za fiksni.

Pored već identifikovanih podizvođača na realizaciji Projekta (Novatel i Logo), na lokaciji Studentska ulica na Novom Beogradu uočen i sličan dopis podizvođača "Telegroup" d.o.o.
WP_20170128_11_18_13_Pro.jpg

Poslednja izmena:
Da i ja potvrdim za Studentsku, isti dopis u ulazu.
Kad malo bolje pogledam, prema pločicama ispod papira, isti je ulaz izgleda.

Da ne bude na kraju i soba ista :d

Pored već identifikovanih podizvođača na realizaciji Projekta (Novatel i Logo), na lokaciji Studentska ulica na Novom Beogradu uočen i sličan dopis podizvođača "Telegroup" d.o.o.
Pogledajte prilog 220430
A zasto 60% ljudi u zgradi, oduvek je bilo 50+1, nesto novo ili stamparska greska?
Obaska sto bi to trebalo zbog sebe da potpisu svih 100% ljudi u zgradi.

Mislis da su svi u stanju razumeti cemu sluzi opticki kabl ili shvatiti da bolje telekomunikacione instalacije znace vecu vrednost nekretnine...

A još kad dodaš večitu teoriju zavere i špijunažu. I to još optikom! Pa ima da ih gledaju tom optikom... :)
Na žalost, mnogo je onih koji ne razumeju. Stariji će reći da njima to ne treba, podstanare ne zanima uglavnom (a vlasnike još manje jer nisu tu). Zato nekad nije lako prikupiti dovoljan broj pristanaka.
Ovo za 60%. Treba videti kako je po novom zakonu.

Iz pouzdanih izvora sam saznao da Mirijevo npr. uopste nije u Huawei planu All IP transformacije. A kao i svaki profesionalni novinar, izvore ne odajem :)

Zasto je to tako, to znaju Telekom Srbije i Huawei. Mislim da treba izvrsiti pritisak, kontaktiranjem i Huawei-ja i Telekoma Srbije, da se ti planovi i objave i prosire.

Ovako cekas nesto virtuelno, sto nece ni doci... "jer nije u planu".

Nije u planu kao i bilo koje drugo naselje koje je u zadnje dve godine vec dobilo novu huawei vdsl opremu.

Da li ima negde da se vidi koja sva mesta imaju vdsl? Nesto slicno onoj 4g mapi na mts sajtu

Nije u planu kao i bilo koje drugo naselje koje je u zadnje dve godine vec dobilo novu huawei vdsl opremu.
Ti sa jednom centralom koja je na >1km od većine korisnika (a u sebi ima Huawei vDSL opremu) nisi uradio ništa.
To može da ti bude samo starting point, da dalje gradiš IPANe.

Nije mi logično. Da se ne kopa tamo gde je centrala vDSL. Jer je predaleko, od mnogih.

Nije mi logično ni da takve centrale uopšte opstanu. Cela Hrvatska, koja je završila NGN transformaciju, ima samo dve centrale: Zagreb. Split.
Apsolutno cela fiksna im zavisi od jedne jedine centrale, one u glavnom gradu. Ova druga je bekap. (Uštede, u kadru, u prostoru, porezima, su -- dramatične. Nije ni čudo što im vrednost na berzi, profit, raste. Što u Deutsche Telekomu primat daju Hrvatima a ne Mađarima. I što ima šanse da nas kupi upravo DT kroz HT. Telekom ionako ima višak radnika. Kada bi NGN odradili kako i treba da se odradi, višak bi bio ^10, a višak = ušteda + dobit.)

Onda je ovo što Telekom radi: polu-IP-transformacija. Tajnovita ko da prave nuklearni reaktor, a ovamo im je "projekat milenijuma" -- što ne kažu lepo koje sve firme rade kao podizvođači i koje delove grada? Bes korisnika? Pa valjda korisnik ima pravo da se buni i da zahteva... I elementarno je pitanje šta ta njihova transformacija zahvata od gradova i mesta a šta ne, kojim tempom. Ne može da se kaže da zahvata celu Srbiju ako ne zahvata sigurno još štošta, pored Mirijeva. "do 2020e" je tek grub rok i uvreda za zdrav razum. Previše je to opširan rok, za nešto što ima tempo: grad po grad, deo po deo, izvođač po izvođač.

Tu mogu da bacaju loptice do sutra. Te pitaj Huawei. Te pitaj (jednog od N) izvođača. Valjda Telekom VEĆ ima i plan i tempo.

+ Mnoge centrale su vDSL ready. Ko da na NBGD nije bilo Huawei vDSL opreme, uopšte?

Poslednja izmena:
Mogu se kladiti da kod nas neće biti FTTH

Blok 34, Carina, N. Beograd
I ovde je Telegroup.

Uzgred, neko je pominjao širenje optike na Rumu. I danas tamo živi generalni direktor Telekoma, pa sad vidite :)
fb551af49fabf48aa05cc2058f1f0232.jpg

Pregledavam temu, al nikako da skontam kad će biti omogućena usluga (optičkom neta ili VDSL) za stanare u ovim zgradama?
Takođe ima ovaj letak na ulazu zgrade, Pariske Komune, Blok 4. Ističe mi ugovor sa Orionom u maju, pa moram da znam gde da se prešaltam. Odnosi li se možda ovo na PTT KDS, pošto i oni koliko sam čuo treba da ponude jače brzine uskoro?

Ovaj projekat nema nikakve veze sa PoštaNet kablovskom, ovo je projekat Telekoma, a to su različita preduzeća, sa odvojenom infrastrukturom.
Tačno je da Pošta ima vlasništvo u Telekomu i da Telekom plaća Pošti zakup zgrada i poslovnog prostora u kojim se nalaze njihova oprema i sl.

Koliko ja vidim to je sve po NBG, a ostali nek se sele u Aleksinac...

Vrh Dno