Šta je novo?

Konzole

evo ti 2:
homeworld 1
homeworld 2

fantastične igre koje su uništene zbog piraterije.
jedva čekam tvoj komentar za ove 2 igre.

Svašta. Pa te dve igre su u SVOM ŽANRU
među najprodavanijim, najpopularnijim i najcenjenijim.

Dakle, ako ih porediš sa drugim sličnim strategijama,
ove su prilično uspešne.

Naravno da te i takve igre NIKADA ne mogu da dostignu
prodaju nekih jednostavnijih igara. Milioni ljudi širom sveta
vole video igre, ali nemaju vremena da provaljuju sve
kompleksne detalje kakve ima Homeworld.

Da je kojim slučajem Homeworld imao licencu da koristi
npr. Star Trek ime, i da je bio hardverski zahtevan kao StarCraft,
prodao bi se u daleko većem broju primeraka.

Pirati nemaju veze s tim.

nisu unistene zbog piraterije, vec zbog toga sto se sve vise gutaju igre skochi pucaj prdni zapni, a ne nesto so ima ikakve veze sa mozgom...

obe igre su fenomenalne ali nisu za shiru publiku... to i jeste caka PC igre u svom originalu nisu za svakog, a boze koje se pojavljuju tipa kojekakvih arkadica/voznji/pucaljki su po pravilu bolje na konzolama... sve u svemu konzolitis je zahvatio pc inustriju i unistava je velikim koracima ono sto ju je krasilo - forsiranje mozga u igrama a ne refleksa :)

pri ovome ne ulazim u ukuse dal neko igre voli ovakve ili ne....

Ti se očigledno ne sećaš da su i pre deset i više godina
najprodavanije igre uvek bili najkomercijalniji naslovi.

Bila u pitanju Amiga, PC ili Mac, uvek će najprodavaniji naslov
biti onaj koji je najprijemčiviji širokoj publici. Isto se odnosi i na filmove,
muziku itd.

To što za tu pojavu kriviš konzole je kao da si okrivio mini-linije za postojanje Britney Spears.

samo pitaj šta te interesuje.

e sad, što se tiče tvog predloga, moram ti iskreno reći da je glup. gde misliš da stavim tu tast/miša na krevet, i kako da igram ležeći sa tim ??? da ti malo objasnim, kad kažem da igram iz kreveta ležeći, to znači da ležim, a ruke sa joypad-om su na stomaku, NE GLEDAM u joypad, niti mogu baš da gledam. e sad, pokušaj sebe da zamisliš da držiš tastauru i miša na stomaku. iskreno, ni švarci sa svojim pločicama ne bi mogao to izvesti. a ako držiš miša sa strane tela, nemoguće ga je kontrolisati sa ispravljenim rukama. kako si ti to uopšte zamislio u svojoj glavi? sve isto važi i za fotelju, gde tek NEMA mesta za tast/miš.

Sve je to lepo ali fps igrati na joypadu je njesra,e sad covek se na sve navikne, ali to ne znaci da ce trenutna vecina igraca, koja igra fps preko tastature i misa,kupiti konzolu da bi igrali neki fps, mislim moze neko da igra i nogama i da kaze kako mu je tako lakse ali ipak se pitamo mi profy igraci a ne neki bogohulnici i noobovi:d !

moze joypad i na PC da se ukljuci...ne vidim u cemu je problem...
ja vidim tu mnogo problema:

1. nemam wireless joypad, nit želim da ga kupim
2. GoW ne radi u PC-u
3. kad bude došao na PC, seckaće ko lud na mojoj mašini

Svašta. Pa te dve igre su u SVOM ŽANRU
među najprodavanijim, najpopularnijim i najcenjenijim.
kamo sreće. HW2 je jedva prebacio 100k prodatih primeraka.

evo još jedan fenomenalan primer, Giants: Citizen Kabuto. FENOMENALNA igra, poslednja (pc) igra koja me je oborila sa nogu. prodato oko 75k primeraka.

ali ipak se pitamo mi profy igraci a ne neki bogohulnici i noobovi:d !
pa pitajte se. pitajte se kad će Epic portovati GOW. ili neka druga igra.

To jeste jedna velika izdaja. Sve dobre igre sa PC ce se portovati na konzole cim je to moguce. Dok sve velike i dobre franshize na konzolama ce i ostati tamo zato sto je ekskluziva vrlo mocna marketinska stvar.

"ti" si ubrzao tu "izdaju" svaki put kada si dl/kopirao igru.

Poslednja izmena:
.evo još jedan fenomenalan primer, Giants: Citizen Kabuto. FENOMENALNA igra, poslednja (pc) igra koja me je oborila sa nogu. prodato oko 75k primeraka.

WTF! 75k SAMO! Kako je to bila tripushica od igre. Mega dobra igra. Kud ide ovaj svet.. Ccccc..

Ja ne znam sto i dalje potencirate pricu igre sa konzola, vs igre sa pc-a? Igre se dele na dobre i loshe, a nalepnica i kuciste koje ih pusta je totalno nebitno..

Probao sam fps sa joy-padom (UT na PS2) i meni kao iqusnom quakeru, to je nazalost, nepremostiva planina smora (a kad sam R6 tek probao na ps2 - to je tek smeh, u stvari, to je toliko jadni i degradiran gameplay da nemam reci!). Kapiram ja, sve je stvar navike, al mish je ipak mega napredniji sistem kontrole kamere u 3d igrama (ne samo fps) od bilo kog analog stick-a, i zapravo jedini koji je donekle resio smaranje sa kamerom u 3d igrama, tj znacajno ga smanjio. Ja mogu da sa losijeg kontrolnog sistema predjem na bolji, koji me u pocetku zulja, al se vremenom naviknem. Al sa boljeg sistema NIKAKO ne mogu da predjem-degradiram se na loshiji i pri tome da tripujem da mi je lepo. Probah. E sad ovo vazi samo za 3d igre sa pokretnom free kamerom (recimo arcade, arcadne avanture, fps, itd..). Ali voznje, fudbal, basket, i sve ostalo - joypad zakon.. To i na PC-u nikad nisam igrao na tastaturi jer je degradiranje. Za sportske igre - voznje - itd - uvek joypad i na PC-u. Pa cak i moj ortak koji je vuna, josh se nije izborio sa joypadom kako treba, teo da pazari x360 i prvo sto me je pitao: dal podrzava misha i tastaturu.

E da, koji ozbiljan geek, koji iole drzi do sebe, igre na PC-u igra sedeci na stolici :d. Zhasu. Pa svaki ozbiljan geek ima fotelju (evo ja na primer :d) sa naslonom za noge, mashazerom, podlogama za misha i tastaturu, mega udobnu fotelju sa kojom je odavno srastao :D. Geek i fotelja - jedno bice. Cista simbioza. Ja cesto u toj fotelji bacim kunt :). Kakva crna stolica.. Mozda u vreme 15 incnih monitora..

Ja ne znam sto sve konzole ne izbace wireless tastaturu i misha i rese smaranje. To bi bilo mega!

Poslednja izmena:
Pa svaki geek ima fotelju (evo ja na primer :d) sa naslonom za noge, mashazerom, podlogama za misha i tastaturu, mega udobnu fotelju sa kojom je odavno srastao :D.

Blago tebi, ti verovatno imas one sisteme kao onaj Ultimate Gaming Chair sa sve vibracijom u naslonu :cigar: . To kod nas garant nema, a i retko ko ce da se cima za to preko bare :)

Ti se očigledno ne sećaš da su i pre deset i više godina
najprodavanije igre uvek bili najkomercijalniji naslovi.

Bila u pitanju Amiga, PC ili Mac, uvek će najprodavaniji naslov
biti onaj koji je najprijemčiviji širokoj publici. Isto se odnosi i na filmove,
muziku itd.

To što za tu pojavu kriviš konzole je kao da si okrivio mini-linije za postojanje Britney Spears.

dude pogresno si me shvatio, nekada je bio najprodavaniji/najpopularniji stacraft, age of empires,baldurs gate i slichno danas je taj zanr u cosku povucen pred naletom brzih-skochi- sprzi igara koje je lakse praviti i vracaju vise za ulozeno, a takvih je na konzolama uvek bilo 90%

nekada su konzole bile holivud sa oskarom a PC evropski undergorund sa zlatnom palmom :p danas je sve to isto, manje vise

poredjenje mini linije i britni je smeshno :) ali totalno van konteksta

dude pogresno si me shvatio, nekada je bio najprodavaniji/najpopularniji stacraft, age of empires,baldurs gate i slichno danas je taj zanr u cosku povucen pred naletom brzih-skochi- sprzi igara koje je lakse praviti i vracaju vise za ulozeno, a takvih je na konzolama uvek bilo 90%

nekada su konzole bile holivud sa oskarom a PC evropski undergorund sa zlatnom palmom :p danas je sve to isto, manje vise

Poređenje je potpuno u kontekstu. Nije Britney Spears uspela zato što nemaš šta drugo da slušaš nego zato što je mainstream publika traži i kupuje njene diskove u ogromnim količinama. Prevedeno u našu stvarnost, isto ti je sa TV Pinkom. Što se mene tiče ne mora da postoji ni jedno ni drugo.

Rešenja ovog problema realno nema. Sve dok se neko vodi čisto ekonomskim kriterijumima, praviće onakve igre / muziku / filmove / TV program, za koji smatra da može najbolje da ih proda.

Onima koji sebe ne vide u mainstreamu ostaje samo da se nadaju da će uvek postojati entuzijasti koji će stvarati za svoju dušu i neće se voditi samo najvećom zaradom.

Da sam morao da kupujem originale nikada ne bih mogao da kupim komp, a kamo li igre, tako da sam siguran da od mene nisu izgubili ni dinar, jer nikada nisam ni imao taj dinar da im dam. Mislim 200$ za win jos toliko za office po 50 za AV i firewall, plus na sve to po 50 po igri, slabe sanse. Igrao bi se na PS kecu, opet sa piratskim diskovima. I FFS, piraterija je vrlo prisutna na konzolama, narocito kod nas.

Poslednja izmena:
WTF! 75k SAMO! Kako je to bila tripushica od igre. Mega dobra igra. Kud ide ovaj svet.. Ccccc..
1ebiga, ne vredi sad da plačeš.

ovo poređenje je pogrešno, a nije čak ni smešno.
ali ok, ako je danas sve isto kako kažeš, onda znači da više nemaš prepreku da kupiš konzolu ? :) ne moraš odgovarati, tačnije nemoj :)

Da sam morao da kupujem originale nikada ne bih mogao da kupim komp, a kamo li igre, tako da sam siguran da od mene nisu izgubili ni dinar, jer nikada nisam ni imao taj dinar da im dam. Mislim 200$ za win jos toliko za office po 50 za AV i firewall, plus na sve to po 50 po igri, slabe sanse. Igrao bi se na PS kecu, opet sa piratskim diskovima. I FFS, piraterija je vrlo prisutna na konzolama, narocito kod nas.
nisam bukvano mislio da si ti ili neko drugi u ovoj ubogoj državi trebali da kupujemo originale. tačnije bar ne sve, već samo ono što je baš extra. ja sam po sniženoj ceni kupio HW 1/2 i Giants, zato što sam hteo da nagradim programere na odličnim igrama. problem je što je krekovanje igara na PC-u toliko lako, da to uradi svako živi na ovom svetu. čak i oni ljudi (usa, evropa ...) čije su plate apsolutno dovoljne za kupovinu originala.

i da, naravno da postoji pirtaerija i na konzolama, ali je ona mnogoooo komplikovanija, i zahteva ugradnju nekakvog modčipa (i možda lemljenja), što odmah u startu obeshrabri 95% vlasnika konzola. plus gube garanciju, što im je jako značajno. na pc-u ne gubiš garanciju, i svako može da ode na gamecopyworld i nađe odgovarajuće "ono". negde sam čitao da je samo 15% igara na konzolama pirat, što je podnošljivo za svakog developer-a.

modchip je trebao dok nije izasao alcohol 120% na PC-u...Ali razumem da vecina konzolasa (napolju, ne ovde) nema PC, a i da ima, ne ume da ga koristi...

PS. Mozda gresim za alcohol, ali kontam je sa simuliranjem tj kopiranjem diska zajedno sa zastitom, original ili kopija sasvim svejedno konzoli...

Poslednja izmena:
mod čip ti treba uvek. izuzetak je x360, ali i tu je neophodna dobra budzevina koja nije toliko komplikovana, koliko strašno zvuči na prvi pogled. ljudi se uplaše. garancija se gubi. neki i unište konzolu. dovoljan razlog da većina odustane, osim onog koji mora to da uradi, kao što mi (srbija ...) to radimo.

i ne znam zašto misliš da većina konzolaša nema pc ? ja garantujem da većina ima, samo što im služi za internet, office 'n stuff, ne i za igranje. koliko puta sam na nekim stranim gaming forumima pročitao ovu izjavu: "ne želim da slupam XXX $ u pc da bi igrao tu igru, nadam se da će izaći port za X konzolu". jednostavno, ljudi razmišljaju ekonomično bez ikakvih sentimentalnosti.

Kako bre komplikovanija piraterija na konzolama, pa na Soniju kecu se najprostiji način bio premošćavanje određenog provodnika kako konzola ne bi provalila da je rezan disk u pitanju, i to je to. Uostalom, na konzoli napraviš jedan čip i sve igre ti rade, na PC-ju svaka igra mora ponaosob da se krekuje, a tu su razne verzije securoma, safedisca, starforcea, tagesa itd. što nije nimalo naivno. Prema tome,

naravno da postoji pirtaerija i na konzolama, ali je ona mnogoooo komplikovanija

nema veze sa životom.

A drugo, veći problemi su nastali tek sa PSP-om i apdejtom firmvera i tu su morali da na scenu stupe h4x0ri. Pre toga je sve bilo boza i zaštitu je mogao da zaobiđe svaki iskusniji elektroničar koga je to zanimalo. Jeste, postoje mod čipovi koji omogućavaju da od konzole napraivš PC ali to nije poenta (niti je to zapravo potrebno), a ako hoćeš samo da puštaš kopije, ništa lakše.

Poslednja izmena:
Imam ja jedan original, MGS2, za 800 dindzi... :) Da nisam izobrtao Homeworlde uzduz i popreko i da od tih 800din i jedan dinar ide izadavacu mozda bi ih i kupio, samo da podrzim Relic, ovako cekam da COH i DOW pojeftine pa da se koljem na netu. A ako SupCom bude imao nesto kao stari galactic war iz TA, ce se stedi za original.

@zver:

koju zastitu koriste PS2 konzole tj diskovi, a da alcohol ne moze uspesno da napravi/nareze disk istog ? Kolko znam i DRM i laserlock se savrseno imitiraju. AJ me ukratko prosvetli molim te, posto ocigledno nisam dovoljno upoznat sa tom materijom. Kapiram da na neki nacin detektuje stanacno/rezano, ali KAKO ?!

Mdaaa.... zato je do nedavno OBLIVION bio među najprodavanijim igrama i na PC i konzolama
i time se svaki tvoj argument ruši.

Onda očigledno imaš nekakvo romantično i selektivno sećanje koje
nema mnogo veze s istinom.

Tvoja ideja da su konzole "krive" za nekakvu "propast" PC gaminga je van konteksta
realnosti.

@zver:

koju zastitu koriste PS2 konzole tj diskovi, a da alcohol ne moze uspesno da napravi/nareze disk istog ? Kolko znam i DRM i laserlock se savrseno imitiraju. AJ me ukratko prosvetli molim te, posto ocigledno nisam dovoljno upoznat sa tom materijom. Kapiram da na neki nacin detektuje stanacno/rezano, ali KAKO ?!

Samo mali broj igara na PS2 trazi odredjeni patch da bi radio kao kopija. Sve ostalo radi normalno kopiranjem, a jedina zashtita kod te vecine igara je upravo laser u PS2 koji chita samo frekvencije na kojima je presovan disk, ne i narezan, a chip sluzi samo da poveca taj opseg i tako omoguci da se narezani disk chita, a ujedno je to i razlog velikog broja pucanja lasera na PS2.

Poslednji primer zashtite (i najjachi) na PS2 je bio Gran Turismo 4 koji je radio na presovanom odmah, ali im je trebalo 3 meseca da ga razbiju..

Poslednja izmena:
Jooj ljudi, previše se prepucavate oko teme Konzole VS. PC! Ma batalite se tih gluposti. I najzagriženiji PC-ovac će se latiti džojstika ako je društvo odgovarajuće...

E, da... probao sam YDL na PS3, pa ako mi neko bude hteo spominjati kako to nije računar, nek se zakopa sa svojom kantom i nek bude ponosan na nju! Najnormalnija upotreba OpenOffice paketa, Mozille, itd... tačno to za šta mi je komp potreban... A za ostalo samo bootuješ kao PS3 i....

Može da se zaboravi kupovina kartice od 400+ eur, pa 2+ Gb rama, Core Duo-Tre-Quatro procesora, itd... Lepo posle 23. Marta odeš, kupiš trojku za 350$ (izvini Driver, al morao sam)...
Dakle kupiš trojku za oko 600e, i imaš nenormalnu igračku platformu, a imaš i vrlo dobar komp, koji je meni potreban za net, mail, word i excel...

i meni taman odgovara PS3 ili eventualno Xbox (?!? - prso s mozgom :d) jer tesko da cu se igrati na MacBook-u sa GMA950 grafickom ;)

Evo ljudi, da vas obradujem malo...
Za evropu će stići samo jači model trojke sa 60Gb HDD, i preporučena maloprodajna cena će biti prava bagatela: oko 720eur!

Ajd sad kukajte, kao, auuu lopovi, koja je to cena?!...

Pa se malo izduvajte....

Pa digitron u ruke...

Kolko košta komp koji će pokrenuti Vegas sa prihvatljivim settings-ima (mislim sve u full :) )?
Kolko jaku grafu traži neki smešan Carbon?
Ja recimo jedva čekam da stigne MotorStorm, pa da uzmem kontroler u ruke...
Pa još što funkcionišu i USB tastatura i miš!!! ...Samo se nadam da će i u igrama tako funkcionisati... pošto onda definitivno menjam opis u "moja mašina" na PS3!

Intruderu, zna se odavno da ce za Evropu biti samo 60GB, a 20GB kasnije po potrebi. I ne postoji preporuchena cena, vec zvanichna od 600e. U UK je cena GBP425, ali to je ionako druga planeta za sve cene, pa i za ovu...

I btw, pogledaj opis moje mashine :D

Evo ljudi, da vas obradujem malo...
Za evropu će stići samo jači model trojke sa 60Gb HDD, i preporučena maloprodajna cena će biti prava bagatela: oko 720eur!

Ajd sad kukajte, kao, auuu lopovi, koja je to cena?!...

Kud nađe cenu za Britaniju i Irsku? Kod njih je uvek sve skuplje.

Kupovao sam C&VG časopis negde 1990-1991,
još su tada kukali na nenormalne cene, i importovali
su "gray market" verzije Nintendo Super Famicoma i Sega Genesis.

Driveru, matori, batali se tih priča o cenama u Irskoj, Engleskoj, itd...
Ja ti pričam o cenama u SRBIJI! Znaš, ja ne živim u Engleskoj ili u EU...
Kod nas (Srbija) je preporučena MP cena 725eura!!!

Pa ako hoće neko da me citira za cenu kao Driver-a, samo izvolite...

E, da, dobra ti konfiguracija, al ja čekam mart pa da uzmem jednu za sebe, a ne da konfiskujem svaka dva-tri dana iz firme... A gde ti je iz opisa mašine PSP???

kako je forum fascinantna stvar, svako tumaci neke izjave na nacin na koji njemu najvise odgovara :) happy happy joy joy

oblivion i jeste skochi sprzi igra za pc standarde :)

britni nema veze sa mini linijom :)

konzole jesu "krive" za uslovno receno propast pc igara, sa moje tacke gledista jer konzolaske igre meni licno ne odgovaraju

forum - mesto gde se razmenjuju mishljenja a ne namecu doticna, ja sam izneo misljenje iz svoje tacke gledista, to sto je nekim tesko to da svare, ebga, morate nekako da nastavite da zivite :)

konzolu cu kupiti, naravno, kad mi dodju klinci da se zezaju sa njom, mada tada nece ni liciti na konzoolu vec na pc :p

Konzole apsolutno ništa nisu krive za to što izlazi gomila loših igara za PC. I za konzole izlazi gomila očajnih igara. Krivci su PC developeri, a ne neki tamo Japanci koji prave MGS4. Tvrdnje da su konzole krive jesu vrdanja i pokušavanja traženja krivca u nekome ili nečemu drugom.

Vrh Dno