Šta je novo?

Konzole

Nintendo’s Wii continues to sell at a torrid place, outselling the Xbox 360 and PlayStation 3 during January. Market research firm NPD Group reports that consumers bought 436,000 Wii, while Xbox 360 sold 294,000 units, followed by PlayStation 3 with 244,000.

Nintendo is crediting much of its success to the broad appeal of Wii compared to machines from Microsoft and Sony. “I do think that we're selling to additional and different customers,” said Perrin Kaplan, VP marketing for Nintendo. “We've had an incredibly healthy start and we think there's going to be a pretty long tail on this product.”

Each console experienced a drop in sales when compared with figures from December 2006. The Wii saw the least decline when compared to its previous month at 604,200, while Xbox 360 saw the biggest decline from its 1.1 million units sold. PlayStation 3 also fell from its 490,700 sold during December.

The PlayStation 2 continues to be a strong seller, likely because of its price point, with 299,000 units—but down from the amazing 1.4 million during the holiday month. The Nintendo DS also loosened its grip, selling 239,000 during January—a steep drop from the 1.6 million during the gift-giving season. PSP also fell to 211,000 from 953,200.
...

Driveru, matori, batali se tih priča o cenama u Irskoj, Engleskoj, itd...
Ja ti pričam o cenama u SRBIJI! Znaš, ja ne živim u Engleskoj ili u EU...
Kod nas (Srbija) je preporučena MP cena 725eura!!!

Pa ako hoće neko da me citira za cenu kao Driver-a, samo izvolite...

E, da, dobra ti konfiguracija, al ja čekam mart pa da uzmem jednu za sebe, a ne da konfiskujem svaka dva-tri dana iz firme...

Ja sam "chuo" da si rekao ovo "Za evropu će stići samo jači model trojke sa 60Gb HDD, i preporučena maloprodajna cena će biti prava bagatela: oko 720eur!"

Mi nismo Evropa, i cene kod nas nemaju veze sa zivotom i realnoshcu. Kod nas je svaki novi "gadget" mnogo skuplji, i po tome nishta ne moze da se gleda realno. Ako se setish cene svih prethodnih konzola kod nas i cene na launchu, videcesh da je tih 120e vishe ubedljivo najmanja razlika u odnosu na originalnu cenu. PSX se prodavao za 1500DM kada se pojavio, koshtao je 300dm, PS2 se prodavao za 1500e kada se pojavio, koshtao je 300e, X360 se prodavao za preko 1000e, a koshta je 400, ovo je sada "jeftino", ali tebe niko ne tera da kupish to, imash X360 za 480e koliko znam..

BTW, neko ce se snaci i jednostavno otici u Hrvatsku ili Madjarsku gde ce biti regularna cena od 600e, a ovo vishe nisu osamdesete da te istresaju iz gatja na carini :)

A gde ti je iz opisa mašine PSP???

Otkud ti da ja uopshte imam PSP ? :)

konzole jesu "krive" za uslovno receno propast pc igara, sa moje tacke gledista jer konzolaske igre meni licno ne odgovaraju

Kakvo objashnjenje :) Pa iz mog ugla je PC kriv za (pokushaj) unishtavanja konzola, jer glavni PC "dechko" Bill Gates pokushava da skrati zivot konzola i da uvede redovan upgrade hardvera i softvera na njima, kao i potpuno istu (zastarelu) arhitekturu, glavne negativne stvari kod PCa zbog kojih konzole i postoje "in the first place".

I kao shto Filipenko reche, kako je to konzola kriva za PC igre ? Pa igre na konzolama nikada ozbiljnije nisu bile, u sledecoj generaciji, svi zanrovi sa PCa koje ti igrash postojace i na konzolama, ne zato shto PC to ne moze, vec zato shto su to sigurne pare i bulletproof sistem. Ko napravi dobru igru, sigurno ce mnogo dobro zaraditi, jednostavno, pa se tako takmiche medju sobom ko ce napraviti bolju igru, i korisnici tu profitiraju. Da nema MPa na PCu, igranje bi umrlo vec do sada, a na konzolama to tek pochinje ljudski..

Na PCu se sve to deshava iz vishe razloga. Hiperprodukcija hardvera pa developeri vishe ne znaju za koga prave igre i to se rasipa na sve strane, i na PCu se najvishe para ochigledno uzima na hardveru, pa se tako samo najjachim developerima isplati da se bace na posao i uloze pare, otuda jedna velika igra godishnje, ako i toliko. Na konzoli se pare uzimaju na softveru i dodacima (koji opet nisu obavezni), a ti mozesh da budesh siguran da cesh za 5 godina odigrati igru potpuno ravnopravno sa svim ostalim vlasnicima iste konzole. I tako je PC sam sebi kriv shto je doshao u situaciju da je hardver najbitniji, i da je prebrojavanje shejdera glavni hobi PC igracha. Naravno, tu se Microsoft meshao shto je vishe mogao, samo u cilju obezbedjivanja monopola za sebe.

Nishta ovo ne govorim iz neke zle namere, ovo je moje vidjenje PC situacije.

driver je napisao(la):
Hiperprodukcija hardvera pa developeri vishe ne znaju za koga prave igre i to se rasipa na sve strane

Prave za nVidiu i ATI...nije m$ jedini igrac na PC game sceni (na svu srecu). Pa kad ne bi bilo igara za PC m$ bi izgubio mnogo mnogo manje naspram nVidie i ATI-ja...te dve kompanije POSTOJE samo zahvaljujuci igrama za PC. Na kraju krajeva, te dve kompanije ce prve uloziti u developere igara ako bude potrebno i ako im prodaja novog hardwera (grafickih karti') masovno pocne opadati. Tako da se ja za PC gaming scenu uopste ne plasim, pocecu da se plasim onog momenta kad nvidia i ATI.AMD najave konzole ili kad ih kupi recimo SONY...Mislim da je ATI.AMD sad u stanju da izbaci svoju konzolu...kad kazem sad, ne mislim na vreme vec na potrebne uslove i proizvodnu traku...

Ono sto m$ radi sa x-box varijantama sasvim odgovara PC sceni. PRETPOSTAVLJAM da ce sledeci x-box biti DX kompatibilan paralelno sa PC-em, tako da ce uz manje izmene igre izlaziti i za konzolu i za PC. Ovim ce se podosta suzbiti i efekat piraterije na PC gaming sceni, posto ce izdavaci imati dodatnu zaradu zbog prodaje igara na konzolama, gde je faktor piraterije dosta nizak u poredjenju sa PC-em, tako da ih piratisanje po netu za PC izdanja nece vise toliko pogadjati kao sada kad su naslovi PC only. Ovo cak moze biti i dobar stimulans za developere koji inace ne rade naslove za PC/X-box da pocnu i to da rade. Naravno sve ovo pada u vodu ako x-box (neki buduci) i PC ne budu ni slicni, ali sam po ovom pitanju optimista, jer mislim da m$, izmedju ostalog, zato i forsira dx10. I m$ game studios je na gubitku zbog piraterije na PC-u kad su PC naslovi u pitanju, i njima bi odgovaralo da mogu da prave igru koja o istom trosku ide i na x-box i na PC (naravno uz neke izmene i dodatne podrske za PC hardwer...)

Prave za nVidiu i ATI...nije m$ jedini igrac na PC game sceni (na svu srecu). Pa kad ne bi bilo igara za PC m$ bi izgubio mnogo mnogo manje naspram nVidie i ATI-ja...te dve kompanije POSTOJE samo zahvaljujuci igrama za PC. Na kraju krajeva, te dve kompanije ce prve uloziti u developere igara ako bude potrebno i ako im prodaja novog hardwera (grafickih karti') masovno pocne opadati. Tako da se ja za PC gaming scenu uopste ne plasim, pocecu da se plasim onog momenta kad nvidia i ATI.AMD najave konzole ili kad ih kupi recimo SONY...Mislim da je ATI.AMD sad u stanju da izbaci svoju konzolu...kad kazem sad, ne mislim na vreme vec na potrebne uslove i proizvodnu traku...

AMD i Ati postoje zahvaljujuci PC igrama naravno, ali to se u poslednjih 5 godina polako pretvorilo u to da igre postoje zahvaljujuci novim kartama koje izbacuju ove dve firme. Jel si primetio da sa svakom novom (poshtenom) igrom koja se najavi, krece pricha o upgradeu i krecu komentari "da li cu ja moci ovo da igram na mojoj mashini" ?

Ono sto m$ radi sa x-box varijantama sasvim odgovara PC sceni. PRETPOSTAVLJAM da ce sledeci x-box biti DX kompatibilan paralelno sa PC-em, tako da ce uz manje izmene igre izlaziti i za konzolu i za PC.

Ne razumem zashto onda X360 i postoji ? Zashto sve resurse ne gurnu u razvoj igara za PC. Konzola je u startu napravljena da ne bude PC, a Microsoft pokushava suprotno, i to je zato shto ne znaju da se za "dnevnu sobu" takmiche kvalitetnom ponudom softvera, vec svoju poziciju u PC svetu zele da iskoriste u svetu konzola. Meshaju dva razlichita sveta i to ce im se obiti o glavu, kao shto im se obija bezobrazluk na OS trzishtu - Vista..

Ovim ce se podosta suzbiti i efekat piraterije na PC gaming sceni, posto ce izdavaci imati dodatnu zaradu zbog prodaje igara na konzolama, gde je faktor piraterije dosta nizak u poredjenju sa PC-em, tako da ih piratisanje po netu za PC izdanja nece vise toliko pogadjati kao sada kad su naslovi PC only. Ovo cak moze biti i dobar stimulans za developere koji inace ne rade naslove za PC/X-box da pocnu i to da rade.

Ta teorija je logichna, ali sve to je usmereno kao njihovoj zaradi i nichemu vishe. I ako sve igre na konzoli budu kao i na PCu, chemu ta konzola sluzi onda ? A inache, X360 je ultrabrzo provaljen, i danas je piraterija za njega vrlo rasprostranjena. Nigde nisam video podatke sa rasprostranjenoshcu piraterije za PC i konzole, ali mislim da razlika ne moze da bude velika.

Naravno sve ovo pada u vodu ako x-box (neki buduci) i PC ne budu ni slicni, ali sam po ovom pitanju optimista, jer mislim da m$, izmedju ostalog, zato i forsira dx10. I m$ game studios je na gubitku zbog piraterije na PC-u kad su PC naslovi u pitanju, i njima bi odgovaralo da mogu da prave igru koja o istom trosku ide i na x-box i na PC (naravno uz neke izmene i dodatne podrske za PC hardwer...)

Microsoft forsira DX10 da bi nekako prodao Vistu i da bi opet Nvidia i ATI prodali nove karte. A shto se tiche slichnosti, pa X360 je obichan PC, koristi se gomila istih alata, i ko radi razvoj softvera za PC, moze odmah da radi za X360. Imam prijatelja koji u engleskoj radi sofware development za X360 a do juche je radio za PC i kaze da se vrlo brzo uhodash ako vec radish na PCu. Microsoftov plan i jeste bio taj, shto jeftinije igre i hardver...

Poslednja izmena:
vidi, odgovor na sva tvoja pitanja je jednostavan: igre, kao softwer, se bolje i lakse prodaju za konzole nego za PC, mnogo je manje piraterije i mnogo veca zarada, to sve objasnjava. Ne prave oni dobre igre da bi nama bilo lepo, vec da bi oni zaradili pare. Samo su pare bitne, sve ostalo je put do istih (tako izdavaci barem razmisljaju).

Znam da je x-box 360 maltene PC, ali nema DX10, u tome je kvaka. Mozes se kladiti da ce za maks godinu i po dana izaci novi x-box sa dx10 hardwerom, a verovatno i mnogo ranije.

E sad sumirati ukratko kakve sve beneficije m$ ima od konzole je tesko, ima tu i para od prodaje, ima i od ugovora, i od software-a i promocija firme itd itd. ali u sustini, kad pricamo o igrama i odgovaramo na tvoje pitanje "cemu onda konzola ?" , jednostavno je, ako ti i ja napisemo igru za samo jednu platformu manje nam je trziste nego kad bi ta igra radila na 2 platforme uz 10% vise ulozenog rada, a dobijamo 100% vece trziste, samim tim i potenciajnlno 100 i vise % vecu zaradu (faktor piraterije na PC platformi kao sto sam vec rekao). A ulozili smo 10% vise vremena...a sve to nam je omogucio - m$ :) (naravno ovo trenutno nije tako ali mislim da oni tako oce da bude i kazem - to mi se dopada). Naravno, m$ od toga ima koristi jer prodaje konzole, Vistu (ili bilo koje druge OS-ove) i ima reklamu i ko zna sta jos, da ne zalazimo u dilove sa proizvodjacima "Vista ready" hardwera itd itd. znas na sta mislim...U celoj to prici igraci nemaju sta da izgube, naprotiv. Ostace jedino izbor oces to ili nintendo, sony ili nesto trece kao konzolu, ako si vec puko krdo para u PC...

Mozes se kladiti da ce za maks godinu i po dana izaci novi x-box sa dx10 hardwerom, a verovatno i mnogo ranije.

Mislim da se to nece desiti, a ako ipak tako urade, nece valjati za njih. Najjachi upgrade koji smeju da urade (a da ih korisnici ne linchuju) je ovo shto se najavljuje - HDMI i veci HDD. Chak ne bi smeli ni HDDVD da gurnu, jer onda bi verovatno i igre krenule za taj format, pa bi to znachilo da su u tom trenutku na pochetku, ovu bazu od 10 miliona korisnika bi mogli da otpishu. Upravo su tako i trebali da urade. Da sachekaju, ubace HDMI, HDDVD, stave HDD60 i prodaju ga po 600$, a ujedno bi i bagovi bili otklonjeni zbog kasnijeg launcha. U tom sluchaju bi bili mnogo jacha konkurencija PS3, i HDDVD bi imao neke shanse.

Njihova najveca greshka je to shto rachunaju na upgrade, a to tako ne sme da se radi kod konzola, morash da napravish jednu mashinu koja ce biti shto kompletnija i shto jacha u tom trenutku, i da to ne dirash do sledece generacije.

pa ne znam, to "odrzava xbox 360 sto duze moguce" ne mora da znaci da nece biti nove konzole...if you know what I mean :) cinjenica je da su napravili DX10, koji je donekle implementiran i u xb360 ali ne potpuno. Sto se upgrejdova tice, mislim da m$ ne brine bas puno oko toga ko ce se buniti a ko ne dokle god prodaja ide i dokle god ima igara. Videcemo. Mene taj aspekt ne interesuje preterano, da li ce biti HDDVD izdanje igara, ili ce biti i dalje samo DVD, a HDDVD ubace zbog filmova pa polako pocnu da bacaju igre na HDDVD uporedo sa DVD (ko sto je za PC bilo i CD i DVD verszija igara)...Nista me ne bi cudilo kad je m$ u pitanju...

To bi bio ultra-glup potez...

pa ne znam, to "odrzava xbox 360 sto duze moguce" ne mora da znaci da nece biti nove konzole...if you know what I mean :) cinjenica je da su napravili DX10, koji je donekle implementiran i u xb360 ali ne potpuno. Sto se upgrejdova tice, mislim da m$ ne brine bas puno oko toga ko ce se buniti a ko ne dokle god prodaja ide i dokle god ima igara. Videcemo. Mene taj aspekt ne interesuje preterano, da li ce biti HDDVD izdanje igara, ili ce biti i dalje samo DVD, a HDDVD ubace zbog filmova pa polako pocnu da bacaju igre na HDDVD uporedo sa DVD (ko sto je za PC bilo i CD i DVD verszija igara)...Nista me ne bi cudilo kad je m$ u pitanju...

Pa nishta ne bi chudilo kada su oni u pitanju, jer mnogo gluposti su napravili u svojoj istoriji, ali si zaboravio da oni ne drze monopol nad konzolama, imaju dva jaka protivnika, tako da ne mogu "da rade kako oni hoce sve dok se konzole prodaju". Ako ne urade kako treba, konzole se nece prodavati, kao shto je to sluchaj do sada. X360 se loshe prodaje kada se gleda worldwide, i to je bash zbog toga shto gledaju prvo pare, shto brzu zaradu.

Za DX10 ne mogu da se setim kako bi mogao da pogura bilo shta u vezi konzola, vecina vlasnika konzola i ne zna shta je to, vec je gameplay taj koji prodaje igre.

Ako je verovati NextGen Warsu situacija je sledeca, racunato od Launch dana prodat:

XBox 360: 10.590.987
Play Station 3: 1.482.909
Nintendo WiiL: 4.718.868

Kako je sve krenulo PS3 nece (jos dugo) uspeti da dostigne Wii po broju prodanih uredjaja, a Wii kao da ima tendnciju prestigne XBox 360, no vreme ce nam reci ko je pobednik...

Sto se tice Zephyra, cinjenice su sledece: 65nm CPU i GPU, 120GB HDD, HDMI podrska i obican DVD citac (HDDVD nece dolaziti instaliran u konzolu, ne planira se prelazak na HDDVD medije za igre jos barem jednu godinu), verovatno dva wireless kontrolera i sve to uz price tag od 499$. Izgleda da su prototipovi su vec ispali sa proizvodnih traka, pa verovatno mozemo ocekivati mk2 pre nego sto je najavljeno.

Poslednja izmena:
Nextgen wars je glupost, dokazano vishe puta. PS3 je prodat u toliko primeraka oko nove godine.

Shto se tiche HDDVDa za igre, hocesh da kazesh da postoji mogucnost da ga za godinu dana ubace ? Pa to bi znachilo propast X360.

Btw, tek na kraju ove godine cemo znati otprilike kako stvari stoje sa prodajom. Ako pogledamo u odnosu na prodaju prethodnih konzola, PS3 se prodao vishe od PS2 u istom vremenskom periodu, X360 se prodao manje od Xboxa u istom vremenskom periodu, za Nintendo pojma nemam, ali on ce samo stati sa prodajom chim se ljudi zasite zelde i maria..

Shto se tiche HDDVDa za igre, hocesh da kazesh da postoji mogucnost da ga za godinu dana ubace ? Pa to bi znachilo propast X360.

Postoji mogucnost, ali je veoma mala. M$ nije glup (OK, glup je ali ne bas toliko), ako (kada) se to desi moze se ocekivati da se HDDVD citac dobija free uz nove konzole, a odvojeno da se prodaje za sitne novce, reda 50-60$, sto i izgleda logicno, cena HDDVD citaca ce sigurno opasti zestoko za godinu dve.

Poslednja izmena:
Bilo kako bilo ja u Italiji kupih na nekom snizenju 360-icu za 134 evra:zgran: ,doduse core verziju.
Poredeci trenutne cene mislim da PS3 sa svojom cenom nema sta da trazi u ovom "ratu "konzola.

Bilo kako bilo ja u Italiji kupih na nekom snizenju 360-icu za 134 evra:zgran: ,doduse core verziju.

Snizenje od 166 evra ? :) DS lite koshta vishe od toga, a to snizenje govori dosta o prodaji X360 van USA..

Poredeci trenutne cene mislim da PS3 sa svojom cenom nema sta da trazi u ovom "ratu "konzola.

Na shta si mislio ? Da ce PS3 da izgubi "rat konzola" jer je najskuplji ?

Tu se gleda value for money, a PS3 je ubedljivo najbolji po tome. Shta vredi Wii-u shto je najjeftiniji kada je istovremeno lastgen konzola. Niti ima jachi hardver od njih, niti ce imati neke nove i ozbiljne igre.

Poslednja izmena:
Wii je dobar za penzionere. Iz gerijatrijskih ustanova i staračkih domova stižu izveštaji da se mnogo više kreću zahvaljujući igranju Wiija sa kontrolerom.

Je l' to onaj isti Inquirer sajt koji su predvideli da će NVIDIA da propadne? :wall:

Izvinite Gosn. Staljin,ali da li je reghardware "bolji" izvor vesti za vas??

http://www.reghardware.co.uk/2007/02/23/reduced_backwards_ps3_compatibility/

Reduced backwards compatibility for European PS3
[Print][Mobile]
By Scott Snowden [More by this author]
23rd February 2007 15:42 GMT

Sony Corp has said today that the European version of PlayStation 3 will play fewer PlayStation 2 games when it launches on March 23 compared with models launched earlier in Japan and America. "The backwards compatibility is not going to be as good as the U.S. and Japan models," a Sony spokesman said.

PlayStation 3 was first launched in Japan and North America in November and the model that will be introduced in Europe will be designed differently.

Sony PlayStation 3

Software will take over some of the functionality that was originally taken care of by dedicated chips, which means far fewer PlayStation 2 games can be played on a European PS3 compared with the Japanese and American PS3 models, which play 98 percent of old games.

"Rather than concentrate on PS2 backwards compatibility, in the future, company resources will be increasingly focused on developing new games and entertainment features exclusively for PS3," Sony Computer Entertainment said in a statement.

About one million units will be available at the European launch next month, as many as were made available in the United States during the first six weeks after the launch last year.

gx-x ja ne znam sto ti toliko potenciras da xbox360 nije dx10 kompatibilan? pa iovako je lako jednu igru portovati na PC / Xbox360; za razvoj igre se koristi XNS studio, ne znam tacno, ali verujem da nije potrebno danas uloziti ni 10% od ukupnog vremena na razvoj igre da bi ona radila i na PrCu i na Xboxu360.

inache M$ je izbacio konzolu jer je to trziste vredno... xxxx... 7-8 milijardi $?

"Rather than concentrate on PS2 backwards compatibility, in the future, company resources will be increasingly focused on developing new games and entertainment features exclusively for PS3,"

kakve ovo veze ima sa mozgom? ako izbace PS2 EE iz PS3 onda ce company resources biti fokusirani na ravoju novih igara vise? mislim...

ma nece to nista smetati prodaji PS3, ljudi ga kupuju da igraju nove, a ne stare igre. Onaj ko ima stare igre za PS2 ima i PS2 tu pored pa ce ga pristekati ako mu se bas igra neka od igara koja ne radi na PS3...

@kovacm:

pa ne potenciram ja nista, nije dx10 kompatibilan u potpunosti, a znamo da je m$ rekao da ili mora biti full dx10 ili nije dx10, tako da xb360 nije dx10. A eventualno bi potencirao dx10 zbog toga sto je to API na kojem ce sve buduce igre raditi (i praviti)...Nisam programer niti znam kako se i koji se alati koriste u pravljenju igara, ali znam da DX10 igre pisane za PC nece moci da rade na xb360 u dx10 modu vec ce morati u tom njegovom API-ju kako li se vec zove DX<neki qrac> :) Naravno, bitno jekakava je igra, a ne kako je pisana i na cemu radi, ali kao sto sam naveo ranije, izdavacima je bitno da o istom trosku prodaju naslov za dve platforme ako je to ikako moguce i da ce to biti dobro i za konzole i za PC (islim na m$ konzole).

Poslednja izmena:
ovo sam postovao vec hiljadu i jedan put ali ajmo ponovo

XNA Studio

"The runtime is available for Windows XP, Windows Vista and Xbox 360. Since XNA games are written for the runtime, they can run on any platform that supports the XNA Framework with minimal or no modification."

tako da, ko sto rekoh, vec sada je extremno lako razvijati igru koja ce raditi i na PC i Xbox 360 (bez obzira na nekompatibilnost Xbox360 sa DX10 - zato sam te i pitao zasto non stop potenciras da Xbox360 nije DX10 kompatibilan) tako da to nije tamo neki buduci plan M$-a vec realnost ;)

Izvinjavam se ako je vec pisano o ovome,ali vesti nisu bas dobre po Sony kad je evropska verzija ps3 u pitanju:

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37833

Mislim da malo preterujesh. Prvo, dosadashnja verzija PS3 je 98% kompabitilna, koliko je to potrebno da bude manje kompabitilna da ne bi bilo upotrebljlivo i da bi to bilo "loshe vesti po Sony" ? Drugo, softverska emulacija moze i hoce napredovati po zvanichnim najavama, tako da ta nova verzija moze kasnije da bude i 100% kompatibilna. A trece, ako nova evropska verzija podrzava i 80% igara, sigurno ce raditi sve igre koje vrede neshto, bice pogodjeni oni koji igraju gluposti. I na kraju, softverska emulacija ce omoguciti skaliranje u visoke rezolucije i omekshavanje ivica, pa ce sve igre izgledati bolje.

U prevodu, prashina se dize za gluposti kada nema za nechim konkretnim.

A da, chudo niko nije postovao link sa tomshardware-a, gde je lik 'ladno rekao kako je motion sensing izbachen iz Evropske verzije :) To se zove profesionalizam i nepristrasnost...

Poslednja izmena:

XNA Studio

"The runtime is available for Windows XP, Windows Vista and Xbox 360. Since XNA games are written for the runtime, they can run on any platform that supports the XNA Framework with minimal or no modification."

tako da, ko sto rekoh, vec sada je extremno lako razvijati igru koja ce raditi i na PC i Xbox 360 (bez obzira na nekompatibilnost Xbox360 sa DX10 - zato sam te i pitao zasto non stop potenciras da Xbox360 nije DX10 kompatibilan) tako da to nije tamo neki buduci plan M$-a vec realnost ;)

Pa vidi, treba NAM dx10 :), xb360 ga ne podrzava i to je to. :) Ne vidim zasto me pitas uopste to. Ja pricam o DX10 igrama (buducim igrama) koje bi radile na konzoli i na PC-u, ti mi pricas o nekom dev tool-u koji nije dx10. Pa necemo valjda doveka igrati igre na dx9 API-ju ? Ocu da mi grafika radi faziku, geometriju itd itd...Grafika u xb360 to samo delimicno moze tako da...dx10 na konzoli i PC-u je jos uvek buducnost :)

XNA Studio

Pa vidi, treba NAM dx10 :), xb360 ga ne podrzava i to je to. :) Ne vidim zasto me pitas uopste to. Ja pricam o DX10 igrama (buducim igrama) koje bi radile na konzoli i na PC-u, ti mi pricas o nekom dev tool-u koji nije dx10. Pa necemo valjda doveka igrati igre na dx9 API-ju ? Ocu da mi grafika radi faziku, geometriju itd itd...Grafika u xb360 to samo delimicno moze tako da...dx10 na konzoli i PC-u je jos uvek buducnost :)

postoje dve stvari i to HAL i HEL... hardware apstraction layer i hardware emulation layer .. sve sto ne postoji u hardware-u a postoji u HAL-u emulirace HEL pa tako i directX10 samo je pitanje da li su to uradili...

??? procitaj sta je XNA i ko kaze da nije DX10 podrzan i nije neki tool vec M$ GLAVNI tool za razvoj BUDUCIH igara.... :smoke: ako opet nesto nije jasno probacu da nacrtam sledeci put ;)

Nazad
Vrh Dno