Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

@mdm Kako ti deluje Asus RT-AX92U? Cena mu je na akcijama oko 150 EUR što meni deluje prilično povoljno za takav ruter. Bitno mi je kačenje na zid između ostalog, pa dobar deo rutera otpišem u startu. Trenutno imam Archer C3200 koji u principu radi odlično i stabilno, ali razmišljam se o prelasku na AX. Alternativno Archer AX6000, ali on je prilično skup, realno nije mi žurba za zamenu starog Archera.

Slobodno daj predlog za drugi ruter koji to može. Ja samo kažem koji ruter može da odradi ono što njemu treba, bez pominjanja uređaja koji koštaju 200+ evra.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Za 50€ ruter (ili više ako hoćeš pristojnu VPN brzinu i kod MikroTik-a) + 100€ za podešavanje kao što je rekao DynDNS ako nekom plaća (i ja bi toliko naplatio...).
Za tih min 150€ (+) imaš ceo dijapazon rutera sa mnoooogo jednostavnijim nameštanjem istoga. ;)

Za 50€ ruter (ili više ako hoćeš pristojnu VPN brzinu i kod MikroTik-a) + 100€ za podešavanje kao što je rekao DynDNS ako nekom plaća (i ja bi toliko naplatio...).
Za tih min 150€ (+) imaš ceo dijapazon rutera sa mnoooogo jednostavnijim nameštanjem istoga. ;)
Znači ne znaš konkretno neki koji može to?

mdm:

probao,stojao i asus iz tvoje klase,i asus sa buvljaka,i saomi,i za sta je decko pitao ax1800 radi savrseno a kosta pet puta manje od toga sta mu ti preporucujes.ali da,ne pise asus na njemu...

Znači ne znaš konkretno neki koji može to?

Pa naveo sam ih već ranije, ima već možda i koji mesec ovde u temi da sam detaljnije govorio o VPN-u (koje brzine sa kojim modelom očekivati i kojim tipom enkripcije) i šta i kako radi; a to je tipa od RT-AC68U (i pandana) pa na dalje.

P.S.
A zato se ti vidim nisi složio sa činjenicom da makar 90% korisnika nema šanse da to sami nameste... ;)

Poslednja izmena:
mdm:

probao,stojao i asus iz tvoje klase,i asus sa buvljaka,i saomi,i za sta je decko pitao ax1800 radi savrseno a kosta pet puta manje od toga sta mu ti preporucujes.ali da,ne pise asus na njemu...

O čemu pričaš tačno, o broju konekcija? I bilo je reč o Xiaomi AC2350 i slabijima (rekao je prvo do 50€) (da verujem ne mogu izdržati par hiljada konekcija). Pobrkao si postove, o AX modelu (uopšte ijednom jačem) tu nije bilo reči već sa ivanbass1 kasnije.
Ako si probao sa novijim Xiaomi modelom (jačim nekim AX) naravno da će raditi makar na par hiljada konekcija. Kakve veze ima jel ASUS sa buvljaka ili iz radnje (bio to ASUS ili D-link, TP-Link, Netgear, Linksys, Nest)..?

Kad sam potencirao da mora ASUS? Čitaj moje postove (i one starije) - uvek stoji "ili pandan" što u srpskom znači isto što i ekvivalent; ja pominjem modele ASUS-a jer njih najbolje poznajem i neznam tačne oznake modela kod ostalih dobrih marki (D-link, TP-Link, Netgear, Linksys, Nest itd.).

Poslednja izmena:
@mdm Kako ti deluje Asus RT-AX92U? Cena mu je na akcijama oko 150 EUR što meni deluje prilično povoljno za takav ruter. Bitno mi je kačenje na zid između ostalog, pa dobar deo rutera otpišem u startu. Trenutno imam Archer C3200 koji u principu radi odlično i stabilno, ali razmišljam se o prelasku na AX. Alternativno Archer AX6000, ali on je prilično skup, realno nije mi žurba za zamenu starog Archera.

To je poseban ruter namenjen kao mesh paket i trebalo bi da ide u paru, jer je tri-band ruter (1 5Ghz band je namenjen za mesh), ALI bolje radi kao samostalan :d jer u mesh-u (ako je WiFi backhaul) gubi WiFi 6!
A i kao samostalan zbog namene ostaje da je hardverski malo više čudan (koliko sam čitao o njemu ima i malo slabiji dvojezgarni CPU), i to se odrazi na to da je slab sa brzinama na 5Ghz i WiFi 5 i 6, i zato ga ne preporučuju previše. E da, i RMerlin ga ne podržava (kome je to bitno).

Nije on toliko loš, ali nije ni predobar te ga ne bih preporučio nikome; a zato što je čudan i čudno se ponaša sa klijentima na drugom 4x4 5Ghz kanalu ako su WiFi 5 klijenti...
Može valjati ako nemaš AC klijente sposobnije od 2x2 (što mu dođe 1 5Ghz kanal), a drugi 4x4 5Ghz kanal rezervišeš samo za AX uređaje (jer tu AC baguju opasnije), dok mu 2.4Ghz konekcija radi kako treba, onda da, možeš da ga razmatraš.

Poslednja izmena:
Da pojasnim šta znači ostvarene konekcije koje se ovde pominju.

Ako na primer otvorite benchmark sajt, vaš brouser će na 2 do 3 sekunde imati ostvarenih oko 100 konekcija sa serverima na kojima se nalazi sadržina stranice benchmark sajta koju ste otvorili..

Zamislite sada 4 računara koja istovremeno surfuju internetom + telefoni + torent ( gde jedan file download moze imati xxx konekcija ). + Update koji pokreću sami sistemi i aplikacije.

To sve ruter treba da gura.

• Like
Reagovanja: MDM
Da pojasnim šta znači ostvarene konekcije koje se ovde pominju.

Ako na primer otvorite benchmark sajt, vaš brouser će na 2 do 3 sekunde imati ostvarenih oko 100 konekcija sa serverima na kojima se nalazi sadržina stranice benchmark sajta koju ste otvorili..

Zamislite sada 4 računara koja istovremeno surfuju internetom + telefoni + torent ( gde jedan file download moze imati xxx konekcija ). + Update koji pokreću sami sistemi i aplikacije.

To sve ruter treba da gura.

Upravo, gotovo isto što sam i ja rekao u ovom postu.
No svakako je dobro da još neko potvrdi o čemu pričam, da ne bude samo ja to tamo nešto tvrdim (lupetam)... ;)

I ja da uletim još jednom za one sa jeftinim ulaznicama, Tenda ac10(u) je sasvim pristojan i stabilan budžet ruter ako se traži stabilan rad i pokrivanje prostora jačim signalom.
Ja ga par meseci koristim za sprat u kombinaciji sa sbb TC, na 5GHz, u ripiter modu izvlači 230 od 250Mb/s bez greške. Pride ima usb ulaz, podržava samba protokol i sve to funkcioniše kako treba.
Za ozbiljnije zahteve ne znam, za ovo što sam naveo svakako preporučujem jer nema jeftinijeg rutera sa ovim specifikacijama, možda nekome bude od koristi

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ruteri koji se pominju u predhodno postovima su igračke.

A ovo što sam ja predložio je mrežni uredjaj koji podržava sve poslednje najnovije softverske i hardverske protokole.

Pritom podržava sve mrežne protokole.
Šta ti god padne na pamet sa njim ćeš moći da uradiš.

https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in

Procitah sada malo o ruterima, obrazovah se, pa vidjeh da ima svasta novo od posljednjeg puta kad sam se interesovao za iste.
Otprilike sam skontao sta mi treba a sta ne, pa da malo "profinim" svoje zahtjeve.
1. USB port na koji cu da prikacim rack sa hard diskom koji ce sluziti kao backup, dakle ne previse cesto u upotrebi (koliko vidim RB4011iGS nema USB vec ima MiniPCI-e, koji iako brzi, vece je cimanje da prikljucim hard na njega)
2. gigabitni wifi
3. ax standard
4. relativno jednostavan user interface tj. da ne moram da angazujem nekoga da mi to uradi (nisam njubara, al ne bih ni da se cimam vise od 5-10 sati da podesim ruter)
5. da mogu da strimujem filmove sa hard diska koji bih prikacio na USB port rutera, a preko android box-a, na tv
6. da do 10 uredjaja prikacenih na ruter radi kako valja (vidi dole sta mi ne treba) pri cemu ce max 4 aktivno da se koriste
7. da wifi moze da pokrije stan od 45 kvadrata

Takodje bih dodao i sta mi ne treba, tj koji slucajevi mi uopste nisu relevantni
7. ne koristim torrente, ili korisim jedom u mjesec-dva dana na par minuta, pa tad i ako zasteka nesto, nije mi problem
8. nisam gejmer
9. ne mora da bude tri-band ruter

Dakle ne treba mi nista vise od ovoga. Znam da postoje ruteri od XXXX eur, ali meni to jednostavno ne treba, pa ne bih da bacam pare na nesto sto nikada necu potjerati u punom potencijalu.

Poslednja izmena:
I ja da uletim još jednom za one sa jeftinim ulaznicama, Tenda ac10(u) je sasvim pristojan i stabilan budžet ruter ako se traži stabilan rad i pokrivanje prostora jačim signalom.
Ja ga par meseci koristim za sprat u kombinaciji sa sbb TC, na 5GHz, u ripiter modu izvlači 230 od 250Mb/s bez greške. Pride ima usb ulaz, podržava samba protokol i sve to funkcioniše kako treba.
Za ozbiljnije zahteve ne znam, za ovo što sam naveo svakako preporučujem jer nema jeftinijeg rutera sa ovim specifikacijama, možda nekome bude od koristi

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Kao što sam rekao ko ima (vrlo) male prohteve možda mu i radi (ili nije svestan/ne smeta mu seckanje/štucanje neta - ili ga i nema ako ima samo 1-2 uređaja koji se istovremeno koriste), ali ta Tenda AC10 ima jednojezgarni Realtek RTL8197FS procesor na 1GHz (ultra spor i nepopularan kod rutera) sa 128 MB RAM, i 16 MB ROM.
Pa njega i čak jeftiniji Xiaomi šiju po specifikaciji...

E da, i svi se hvataju marketinga tj. brzine u Mbps kod rutera, a to iako donekle bitno u suštini je najnevažnija specifikacija.

Poslednja izmena:
A zašto je važan ROM? Ram razumem, ROM sam shvatao kao maksimalnu veličinu firmware-a koji se može upisati, ali mi se sad čini da grešim.

A zašto je važan ROM? Ram razumem, ROM sam shvatao kao maksimalnu veličinu firmware-a koji se može upisati, ali mi se sad čini da grešim.

Bez da ulazim u detalje, da na ROM-u bi trebalo da je samo FW, a na kraju i veličina FW često govori/upućuje na mogućnosti/nemogućnosti nekog rutera. ALI većina proizvođača ne prikazuje sve memorije koje jedan ruter ima, več neke od njih samo sabere (totalno pogrešno - namerno da zbuni korisnike, ali i da ih ne optereti detaljima... kako god).
Dakle ruter ima: ROM, NVRAM, Flash RAM i RAM. Noviji ruteri imaju svoje memorije (kao i procesore) i za svaki band 2.4, 5Ghz... A kao da to još nije dovoljno niko ne govori koliko je koje memorije rezervisao (ograničio!) za šta, tipa za JFFS particiju, NAT tabelu itd.
Ima sajtova gde to govore o ruterima i tamo i gledam taj info. Tipa ovde pa samo ukucajte model i možete imati i ovakav pregled primer sa Xiaomi modelima.

Evo primer mog rutera
87U-Layout-Block-Diagram.png

Poslednja izmena:
Jel može malo više informacija? :)
I šta bi bila preporuka od mesh sistema? Ništa preskupo, da se pokrije kuća, jedan sprat.

Poslato sa S10 Lite

Poslednja izmena:
Jel može malo više informacija? :)
I šta bi bila preporuka od mesh sistema? Ništa preskupo, da se pokrije kuća, jedan sprat.

Jedan pogled na specifikacije.
Preslab kinez kog šiju i iole bolji Xiaomi i Huawei a za mnoooogo manje para - dakle preskup za ponuđeno.

Bez da ulazim u detalje, da na ROM-u bi trebalo da je samo FW, a na kraju i veličina FW često govori/upućuje na mogućnosti/nemogućnosti nekog rutera. ALI većina proizvođača ne prikazuje sve memorije koje jedan ruter ima, več neke od njih samo sabere (totalno pogrešno - namerno da zbuni korisnike, ali i da ih ne optereti detaljima... kako god).
Dakle ruter ima: ROM, NVRAM, Flash RAM i RAM. Noviji ruteri imaju svoje memorije (kao i procesore) i za svaki band 2.4, 5Ghz... A kao da to još nije dovoljno niko ne govori koliko je koje memorije rezervisao (ograničio!) za šta, tipa za JFFS particiju, NAT tabelu itd.
Ima sajtova gde to govore o ruterima i tamo i gledam taj info.

Evo primer mog rutera
Pogledajte prilog 294629

Ok, našao sam bio za ove 4 različite vrste memorije, ali Mikrotik daje samo RAM i Storage pa me zanimalo kako da razgraničim to. Hvala!

Ok, našao sam bio za ove 4 različite vrste memorije, ali Mikrotik daje samo RAM i Storage pa me zanimalo kako da razgraničim to. Hvala!

Pogledaj, dopunio sam post sa primerom gde ja to gledam. ;)
Pa većina (tako reći svi) daju samo RAM i Storage, što je potpuno nedovoljno za bilo kakav precizan sud - ideju o performansama koje će imati.

Poslednja izmena:
Ok, hvala za upozorenje. Xiaomi mesh ne vidim da ima kod nas, a Aliexpress bez $150 DHLa + ko zna koliko još, teško da može.

Poslato sa S10 Lite

Imaš svašta na KP samo dobro pogledaj, a tu su i "mađari", ima opcija...

Znači Xiaomi mesh bi bio dobar izbor? Hteo bih da zamenim Total-ov Innbox V45 sa mesh sistemom da bih imao istu mrežu svuda, sa pristojnim kvalitetom. Sada imam Tendine uređaje koji preko strujnih kablova šire net po kući, ali to su onda različiti SSID, tako nije baš zgodno, plus što brzina i kvalitet nisu baš dobri. Gledam šta mi je opcija od pristupacnijih mesh sistema.

Poslato sa S10 Lite

Procitah sada malo o ruterima, obrazovah se, pa vidjeh da ima svasta novo od posljednjeg puta kad sam se interesovao za iste.
Otprilike sam skontao sta mi treba a sta ne, pa da malo "profinim" svoje zahtjeve.
1. USB port na koji cu da prikacim rack sa hard diskom koji ce sluziti kao backup, dakle ne previse cesto u upotrebi (koliko vidim RB4011iGS nema USB vec ima MiniPCI-e, koji iako brzi, vece je cimanje da prikljucim hard na njega)
2. gigabitni wifi
3. ax standard
4. relativno jednostavan user interface tj. da ne moram da angazujem nekoga da mi to uradi (nisam njubara, al ne bih ni da se cimam vise od 5-10 sati da podesim ruter)
5. da mogu da strimujem filmove sa hard diska koji bih prikacio na USB port rutera, a preko android box-a, na tv
6. da do 10 uredjaja prikacenih na ruter radi kako valja (vidi dole sta mi ne treba) pri cemu ce max 4 aktivno da se koriste
7. da wifi moze da pokrije stan od 45 kvadrata

Takodje bih dodao i sta mi ne treba, tj koji slucajevi mi uopste nisu relevantni
7. ne koristim torrente, ili korisim jedom u mjesec-dva dana na par minuta, pa tad i ako zasteka nesto, nije mi problem
8. nisam gejmer
9. ne mora da bude tri-band ruter

Dakle ne treba mi nista vise od ovoga. Znam da postoje ruteri od XXXX eur, ali meni to jednostavno ne treba, pa ne bih da bacam pare na nesto sto nikada necu potjerati u punom potencijalu.

Nešto tipa od RT-AX56U - RT-AX58U ili pandana. I možda Xiaomi AX 3600 što je ivanbass1 pomenuo (barem po specifikaciji) i slični primerci...
Dakle minimum 100€ ako hoćeš da radi i da budeš miran neko vreme.

Znači Xiaomi mesh bi bio dobar izbor?

To ne znam, nemam iskustva sa njima (i nijednim kinezom ili uopšte bilo čijim jeftinijim primercima - jer meni ne završavaju posao), samo gledaj specifikacije i minimum koji gledam što sam pominjao, to važi za bilo kog proizvođača.
Ali da, bolji i jači modeli bi trebalo da rade OK. Makar stoji da ima 256MB/128MB i korektan CPU - Qualcomm IPQ4019; to je svetlosne godine ispred Laki modela ;)

Poslednja izmena:
Sorry, ali neću sada ići čitati specifikacije za svaki ruter, posebno one koji me u životu ne zanimaju.
Dao sam linkove, naznačio šta gledati pa vidite sami... ;)

Od povoljnih rutera mogu da preporucim tplink ax20 za 70ak evra. (1800ax, Broadcom 1.5Ghz quadcore, 256rama). Sa najnovijim firmware-om dobio je i mesh podrsku.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno