Ruteri koji se pominju u predhodno postovima su igračke.
A ovo što sam ja predložio je mrežni uredjaj koji podržava sve poslednje najnovije softverske i hardverske protokole.
Pritom podržava sve mrežne protokole.
Šta ti god padne na pamet sa njim ćeš moći da uradiš.
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in
Procitah sada malo o ruterima, obrazovah se, pa vidjeh da ima svasta novo od posljednjeg puta kad sam se interesovao za iste.
Otprilike sam skontao sta mi treba a sta ne, pa da malo "profinim" svoje zahtjeve.
1. USB port na koji cu da prikacim rack sa hard diskom koji ce sluziti kao backup, dakle ne previse cesto u upotrebi (koliko vidim RB4011iGS nema USB vec ima MiniPCI-e, koji iako brzi, vece je cimanje da prikljucim hard na njega)
2. gigabitni wifi
3. ax standard
4. relativno jednostavan user interface tj. da ne moram da angazujem nekoga da mi to uradi (nisam njubara, al ne bih ni da se cimam vise od 5-10 sati da podesim ruter)
5. da mogu da strimujem filmove sa hard diska koji bih prikacio na USB port rutera, a preko android box-a, na tv
6. da do 10 uredjaja prikacenih na ruter radi kako valja (vidi dole sta mi ne treba) pri cemu ce max 4 aktivno da se koriste
7. da wifi moze da pokrije stan od 45 kvadrata
Takodje bih dodao i sta mi
ne treba, tj koji slucajevi mi uopste nisu relevantni
7. ne koristim torrente, ili korisim jedom u mjesec-dva dana na par minuta, pa tad i ako zasteka nesto, nije mi problem
8. nisam gejmer
9. ne mora da bude tri-band ruter
Dakle ne treba mi nista vise od ovoga. Znam da postoje ruteri od XXXX eur, ali meni to jednostavno ne treba, pa ne bih da bacam pare na nesto sto nikada necu potjerati u punom potencijalu.