Šta je novo?

Koji Wi-Fi ruter uzeti?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

stolex

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
350
Treba mi od vas preporuka koji wi-fi ruter da uzme moj brat. Koristi IKOM kablovski internet i skoro je uzeo lap top. Pa me interesuje koji wi-fi ruter uzeti za kablovski internet? I sta treba gledati ili obratiti paznju? Ne razumem se bas najbolje. :)

Pa koliko vidim, razlika je duplo tačno u ceni. Dobro, verovatno si u pravu, ne treba štedeti na ruteru.

Obrati paznju da 4A ima i 100Mbps verziju, obavezno gigabitnu gledaj.

https://mikrotik.com/product/hap_ac3

Ovaj je dosta dobar, za vecinu korisnika odlican i cena je ok.Nije dobar kao sto ovaj sto je dyndns predlozio ali kolko para tolko muzike.

Opet sa MikroTik ruterom, i to sa ovom smejurijom od modela sa presporim dvokanalnim WiFi-jem (a skoro svima je najbitniji - WiFi)! :d A i dalje prekomplikovanim RouterOS-om za veliku većinu korisnika, i to odmah nakon mog pisanja...
Bez ljutnje, ali umreću od smeha od tolike ne realnosti. :D

LOL ali svi ti Xiaomi ruteri pa i taj AC2350 imaju presmešno malo memorije - RAM 128MB, ROM 16MB. Pa moj već matori ASUS model ima 256/128 MB, a danas je normala 512/256...
Garantujem da im NAT tabela ima isto ili jedva više mesta od ovih provajderskih HGW-a koji već sa par stotina konekcija izgube sposobnost za nove i ode net (probajte u nekom torrentu staviti 1000 ili čak 500 globalnih konekcija i skinuti par popularnih linux distribucija - smrt netu).

Naravno svako bira sebi prema potrebi (ili znanju/neznanju specifikacija), mislim radiće on ako ima malo konekcija, ali ja lično nikad ne bi uzeo tako jeftin model (jer je osakaćen), jer koliko god da malo košta preskup je - meni ne bi ni radio!

Ako misliš VPN brži od 30-50 da ne kažem da radi preko 100Mbps (ovisno od tipa enkripcije i čiji je), koliko ja znam ništa za do 100€...
Pre bi imao nekih 15-20Mbps sa tom cenom.

Poslednja izmena:
Da ,bar tih 30mbs da može preko VPN.
Imao bi pitanje ali ne znam jel prava tema.Jel može ruter(vpn) postaviti tako da npr jedna aplikacija koristi drugačiji vpn server od druge,treće aplikacije.
Na MiBoxu imam:
1.Eon app koji bi trebao da ide preko srpske adrese.
2.Iptv bi stavio na UK adresu.
3.Netflix da ne koristi VPN(ostaje De adresa)
Pitanje jel mogu to da namestimo sa jednog androidbox uređaja da bi izbegao menjane vpn u aplikaciji ili korišćenje drugog androidbox-a.

LOL ali svi ti Xiaomi ruteri pa i taj AC2350 imaju presmešno malo memorije - RAM 128MB, ROM 16MB. Pa moj već matori ASUS model ima 256/128 MB, a danas je normala 512/256...
Garantujem da im NAT tabela ima isto ili jedva više mesta od ovih provajderskih HGW-a koji već sa par stotina konekcija izgube sposobnost za nove i ode net (probajte u nekom torrentu staviti 1000 ili čak 500 globalnih konekcija i skinuti par popularnih linux distribucija - smrt netu).

Naravno svako bira sebi prema potrebi (ili znanju/neznanju specifikacija), mislim radiće on ako ima malo konekcija, ali ja lično nikad ne bi uzeo tako jeftin model (jer je osakaćen), jer koliko god da malo košta preskup je - meni ne bi ni radio!
Ovo je blago receno preterivanje.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Ako misliš svaki uređaj (ne aplikacija na jednom uređaju - tipa na PC-ju) da ima svoj VPN. Da može, ima takvih rutera, ali tu tek zaboravi i do 200-300€ a da imaš preko 5Mbps...
I znanje da to podesiš nije preveliko, ali ni omalo...

Ovo je blago receno preterivanje.

Nije, već prosta činjenica, probajte ko ima takve rutere, dao sam primer kako ga baciti na kolena, ultra lako. ;)
Dakle staviti globalnih konekcija na 1000+ (još bolje na 2000+) u torrent klijentu i tipa 500 po torentu (znam nije logično ali samo zarad testa), a evo i linkovi za linux distribucije ovde i ovde. Počnite skidanje jedno 5 njih i čekajte par minuta da napuni NAT tabelu, i videćete...
E da, i to sve dok su vam svi standardni klijenti nakačeni na ruter.

Poslednja izmena:
@mdm
Zasto bi iko to radio i na koji nacin to simulira realan rad?

Ja na Mi Router 3g sam imao preko 500 torrent-a na seedu i dl-u, nikad nisam ni najmanji problem.

On ima 256MB ram, trenutno su na njega povezana 2 telefona, 2 desktop-a (na jednom desktopu ~70 torrenta aktivnih od kojih se 10ak aktivno seeduje), android TV, android TV box, robot usisivac i ovlazivac vazduha.

Zauzece ram-a je 26% zajedno sa sistemom rutera, cpu zauzece kad god sam proveravao je bilo do 4-5%.

Nije, već prosta činjenica, probajte ko ima takve rutere, dao sam primer kako ga baciti na kolena, ultra lako. ;)
Dakle staviti globalnih konekcija na 1000+ (još bolje na 2000+) u torrent klijentu i tipa 500 po toretnu (znam nije logično ali samo zarad testa), a evo i linkovi za linux distribucije ovde i ovde. Počnite skidanje jedno 5 njih i čekajte par minuta da napuni NAT tabelu, i videćete...

Meni se dešavalo da kada imam mnogo torrenata u klijentu da mi se totalno zaguši net i pitao sam se šta je to. Možda je ovo baš što ti pričaš, ali to je bilo sa defaultnim ruterom što sam imao od mts-a ili šta već, u doba ADSL-a.

Meni to profi što ti kažeš ne treba, čisto da imam 2.4ghz i 5ghz i da to radi pristojno, ništa napredno. Kapiram da može ruter za oko 50e da mi to završi.

Kaćio sam ja OpenVPN i Wireguard brzine youhua wr1200js koji košta 30-40€. Ne sećam se napamet ali je sogurno preko 30 za OpenVPN a za Wireguard 80ak MBit.

@mdm
Zasto bi iko to radio i na koji nacin to simulira realan rad?

Ja na Mi Router 3g sam imao preko 500 torrent-a na seedu i dl-u, nikad nisam ni najmanji problem.

On ima 256MB ram, trenutno su na njega povezana 2 telefona, 2 desktop-a (na jednom desktopu ~70 torrenta aktivnih od kojih se 10ak aktivno seeduje), android TV, android TV box, robot usisivac i ovlazivac vazduha.

Zauzece ram-a je 26% zajedno sa sistemom rutera, cpu zauzece kad god sam proveravao je bilo do 4-5%.

Zato što je meni to sasvim realan rad, meni.
A i nekima koji vuku više torenata sa većom brzinom 250-500+Mbps kod provajdera i većim brojem konekcija.
Inače broj aktivnih torenata nije bitan (jeste ali za drugi tip zagušenja) već samo broj konekcija, a zauzeće memorije nema veze sa alociranom veličinom NAT tabele (koja uobičajeno skoro uvek bude ograničena kod uređaja sa manje memorije i slabijim CPU)... ;)

Ja imam potrebu za 3000-4000 konekcija (TCP-UDP) minimum, i to ne samo nekog Torrent klijenta (najmanje to) već i drugih aplikacija koje koristim zbog posla - IT podrška fabrikama i preduzećima na koje se moram vezati, a nekad i na veći br. mašina i uređaja u proizvodnji istovremeno, a pukne mi konekcija!
Meni je torrent pucao sa već oko 2000 konekcija i još ako je i DHT upaljen i sa niže, a moj ruter sada to i daleko preko može bez da trepne.

Zato što je meni to sasvim realan rad, meni. Ja imam potrebu za 3000-4000 konekcija (TCP-UDP) minimum, i to ne samo nekog Torrent klijenta (najmanje to) već i drugih aplikacija koje koristim zbog posla
Ovde si lepo rekao, tebi je to potrebno.

Broj ljudi koje ima takve potrebe nije ni 0.1%, ljudima za prosecnu upotrebu (a ovo sto ja radim smatram manje-vise naprednom upotrebom) preporucujes rutere od 200 eur-a jer spadas u kategoriju kojima su takvi ruteri potrebni, nije u redu.
Meni je torrent pucao sa već oko 2000 konekcija i još ako je i DHT upaljen i sa niže, a moj ruter sada to i daleko preko može bez da trepne.
Prakticno bilo ko ko koristi torrente intezivno, koristi privatne trekere, za privatne trekere se DHT gasi svakako.

Meni se dešavalo da kada imam mnogo torrenata u klijentu da mi se totalno zaguši net i pitao sam se šta je to. Možda je ovo baš što ti pričaš, ali to je bilo sa defaultnim ruterom što sam imao od mts-a ili šta već, u doba ADSL-a.

Meni to profi što ti kažeš ne treba, čisto da imam 2.4ghz i 5ghz i da to radi pristojno, ništa napredno. Kapiram da može ruter za oko 50e da mi to završi.

Upravo zato si imao takve situacije!
A da bitno je da od provajdera imaš modem ili da si u bridge-mod ili će te i dalje kočiti njihov HGW (preko duplog NATa)!! Zato sam ja uspeo (uz obrazloženje, dokaze i pominjanja reči RATEL) da nateram provajdera da me stavi u bridge-mod...

A gore i jesam rekao u tekstu: "mislim radiće on ako ima malo konekcija", nekom dovoljno, meni nikako (još mi ponekad zarad nekog klijenta treba i VPN sa većim protokom 250+Mbps).
Dakle bitno je znati šta kome treba a šta uređaj može.
Ako neko zna da mu ne treba, pa suludo bi bilo da baci 300+€ za ruter a da koristi 5% kapaciteta/mogućnosti.

Ja samo ističem činjenice šta može a šta ne takav uređaj (a ne ispade za malo para može sve), dalje svako sam oceni.

Kaćio sam ja OpenVPN i Wireguard brzine youhua wr1200js koji košta 30-40€. Ne sećam se napamet ali je sogurno preko 30 za OpenVPN a za Wireguard 80ak MBit.

Upravo što sam ja rekao, do blizu 100 max, ovisno do tipa VPNa i enkripcije. Nekom ta brzina dovoljna, nekom ne.

@mdm, tako je. Ali kapiram da sa tim Xiaomi ne bih imao problema za ono što meni treba.
Ruter mi je sada u bridge modu, imam sreće. Ali imam neki krljavi wifi ruter koji mi je provajder dao, pa bih ga zamenio novim.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Ovde si lepo rekao, tebi je to potrebno.

Ne samo ovde, odmah sam to i gore rekao.

Broj ljudi koje ima takve potrebe nije ni 0.1%, ljudima za prosecnu upotrebu (a ovo sto ja radim smatram manje-vise naprednom upotrebom) preporucujes rutere od 200 eur-a jer spadas u kategoriju kojima su takvi ruteri potrebni, nije u redu.Prakticno bilo ko ko koristi torrente intezivno, koristi privatne trekere, za privatne trekere se DHT gasi svakako.
Veći je. Ja radim održavanje i podešavanje računara i mreže (firme i fizićka lica), i mnogo više mi njih kuka no što misliš... Kada otvore torente (većina ne zna za privatne trakere, niti želi da se bavi time, a skida besomučno :)), upale 3-4 telefona, 2-3 laptopa, 2 tv, andoid box, neki IoT itd.; i onda sabereš ukupan broj konekcija što svi uređaji i aplikacije otvore (ka youtube, netflix, mail klijentima, sve konekcije brovsera sa nekoliko prozora itd.) video bi kako zakucava net i to jako brzo jer bi već imao par hiljada konekcija. ;)

Ne preporučujem ja svima rutere 200+€, ali kada pitaju za futre-proof a naglase da finansije nisu (toliki) problem, šta bi im drugo ti preporučio nego neki kršten ruter sa AX-om..?

@mdm, tako je. Ali kapiram da sa tim Xiaomi ne bih imao problema za ono što meni treba.
Ruter mi je sada u bridge modu, imam sreće. Ali imam neki krljavi wifi ruter koji mi je provajder dao, pa bih ga zamenio novim.

Sent from my Oneplus 8 using Tapatalk

Sve (iole kršteno, ne da košta baš 1000-2000rsd) je bolje od provajderskog.
Verovatno bi radio OK, ako znaš ograničenja a tebi ne smetaju...

Da ,bar tih 30mbs da može preko VPN.
Imao bi pitanje ali ne znam jel prava tema.Jel može ruter(vpn) postaviti tako da npr jedna aplikacija koristi drugačiji vpn server od druge,treće aplikacije.
Na MiBoxu imam:
1.Eon app koji bi trebao da ide preko srpske adrese.
2.Iptv bi stavio na UK adresu.
3.Netflix da ne koristi VPN(ostaje De adresa)
Pitanje jel mogu to da namestimo sa jednog androidbox uređaja da bi izbegao menjane vpn u aplikaciji ili korišćenje drugog androidbox-a.
Može to na mikrotiku od 50e :)

Po svakom uređaju prema svakom serveru traženom, maltene šta god da zamisliš. Ako uređaj sa x ip adresom traži server y, koristi jedan vpn, ako traži neki od servera sa druge liste, koristi drugi vpn, ako traži server sa nekim stringom u imenu treći vpn... A u ostalim slučajevima ne koristi vpn. Sve to može. I mnogo više :)

Hint: policy based routing

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Ne preporučujem ja svima rutere 200+€, ali kada pitaju za futre-proof a naglase da finansije nisu (toliki) problem, šta bi im drugo ti preporučio nego neki kršten ruter sa AX-om..?
U takvoj situaciji naravno da ima smisla uzeti bolji ruter.

Kakvo je tvoje misljenje, posto vidim da se razumes u tematiku, ja nisam toliko u toku sa high-end ruterima, o Xiaomi AX 3600?

https://www.mi.com/global/mi-aiot-router-ax3600/specs

Oko 100e je cena, deluje dobro za taj novac.

Može to na mikrotiku od 50e :)

Po svakom uređaju prema svakom serveru traženom, maltene šta god da zamisliš. Ako uređaj sa x ip adresom traži server y, koristi jedan vpn, ako traži neki od servera sa druge liste, koristi drugi vpn, ako traži server sa nekim stringom u imenu treći vpn... A u ostalim slučajevima ne koristi vpn. Sve to može. I mnogo više :)

Hint: policy based routing

LOL LOL opet MikroTik po treći put...
A KO će mu tek to namestiti i za koje pare??! :d

U takvoj situaciji naravno da ima smisla uzeti bolji ruter.

Kakvo je tvoje misljenje, posto vidim da se razumes u tematiku, ja nisam toliko u toku sa high-end ruterima, o Xiaomi AX 3600?

https://www.mi.com/global/mi-aiot-router-ax3600/specs

Oko 100e je cena, deluje dobro za taj novac.

Ovaj model već zvuči pristojno, barem gledajući specifikacije hardvera, imam memorije i CPU snage.
ALI standardno za jeftinije modele nigde (uglavnom jer hoće da sakriju!) ne pišu tačne WiFi brzine po standardu - n/ac/ax (samo specifikacije) osim po protokolu - 2.4/5Ghz ukupne max brzine, nema ni tačnog tipa antena kao ni njihove snage (samo stoji - high-gain antennas),a posebno mi smeta što se ne pominje ni vrlo bitni bandwidth - 20/40/80/160 MHz (niko ne zna šta podržava 2x2, 4x4 na kojem opsegu..?).
Pa se ne bi izjašnjavao o tačnoj uspešnosti i snazi modela (treba pogledati review-eve po netu, a za takve modele lično ne gledam niti pratim), ali makar zvuči pristojno...

Poslednja izmena:
Porucio sam ga, pa cemo videti.

Imam barem jedan AX uredjaj (Mi 10T Pro). Za laptop nisam siguran da li je AX standard, provericu kasnije.

Biće zanimljivo videti kako radi tako povoljan (za šta nudi)! ,)

LOL LOL opet MikroTik po treći put...
A KO će mu tek to namestiti i za koje pare??! :d
Slobodno daj predlog za drugi ruter koji to može. Ja samo kažem koji ruter može da odradi ono što njemu treba, bez pominjanja uređaja koji koštaju 200+ evra.

Kad kupis dobarr ruter a komp daleko za kabl ;)

Intel AX2400mbps PCI-E kartica.

Od 500/50 izvlači 487/50, milina :)
21$ sa shipping-om dok je moglo pre 2 meseca...
afa4e373551712304222f7a7d64bc065.jpg
967357f51a6eb36b45206db17ceb07e7.jpg
b8fcd5437aa09da99d278ab1bac9a924.jpg
bdedf990db8bdfe85d831bc8680c27b6.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno