Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
SD rezoluciju možeš gledati sasvim normalno stavljao sam već fotke gde se vidi da ni malo nije lošija slika od one na FHD ekranima.
Bar na lg i Samsungu tih problema nema na Sony su se žalili.

Uglavnom su takvi komentari za sd na 4k, možda su algoritmi interpolacije uznapredovali...
Bakara, možeš li da pošalješ te primere i koji model tv imaš?

Znači na telefonu koji ima 2560x1440 i 500+ PPI, gledaš samo video u toj nativnoj rezoluciji? :)

Zašto bi više piksela smetalo. Čim bude 8k tj 33 miliona piksela na 55 ili 65" uzimam, ovi sada dostupni su preveliki gubi se poenta hoću što viši PPI

Poslednja izmena:
Čekaj malo, porediti tel sa 5.5" kojeg gledaš sa 0.5m razdaljine i 10x veci televizor kojeg gledaš sa 3m... to je jednačina sa više nepoznatih, nisam siguran da li ima racionalno rešenje...

ja imam aparat velikog senzora koja snima 4k, bavim se obradom fotografije... znam vrlo dobro šta je odsustvo oštrine i nedostatak dinamike...
više volim videti dobar 2k nego pregoreo i izdigitalizovan 4k...

E sad, možda grešim jer nisam imao do sad 4k monitor /tv da se igram sa njim, samo znam kako (najčešće) izgleda upscaling sa recimo sd na 2k.

Nemojte bježati od velikih ekrana, ja sam skoro kupio 50", koji gledam sa ~2,5m...kad sam ga tek donio u stan, činilo mi se da sam se zeznuo što nisam kupio 43"...a sad, nakon 15ak dana, definitivno se ne bih bunio ni na 55". SD kanali nisu baš sjajni , ali su gledljivi, kome treba za toga. HD kanali sa total tv-a su super.

Ista stvar osim veličine. Moj je veći. [emoji3]
Ja sam uzeo 55 i prvih dana sam mislio da je prevelik. Sad i da je 75 ne bi mi smetalo. I ista stvar što se tiče SD i HD kanala.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Moram da ponovim sopstveno pitanje ne bili isprovocirao neki odgovor :)
- ispravite me ako griješim, sa 3m razdaljine 4k nema mnogo smisla
- na 2k donekle može da se i dalje gleda SD sadržaj, na 4k ni približno. 4k znači "zdravo" za klasike poput Bergmana, Tarkovskog, Bunjuela, Hjustona, Forda, Vajlera, Kurosave i gomile zanimljivog dokumentarnog SD materijala (i niže rezolucije!) sve to radi čega...? modernih holivudskih filmova o superherojima i bledunjavih serija bez ikakve dramske težine

Moje pitanje se odnosi na vrlo zanimljiv Sony jer ima hdr iako je 2k (koliko sam shvatio, samo sony ima hdr modele za 2k)
Da li hdr tehnologija na 2k daje značajno bolje rezultate u odnosu na panele bez ovog feature-a?

Vecita rasprava, dali je SD bolji na 720P, FHD ili 4K TV-u? Evo ja tvrdim da je za losiji materijal bolji tv sa nizom rezolucijom. Takodje tvrdim da je SD slika na mom sadasnjem TV (LG 4K Oled) bolja od svih TV-a koje sam imao (a imao sam i plazme i LCD, I HD Ready i FulHD). Jeste kontradiktorno, ali ne cini sliku samo upscale algoritam, ima valjda i kontrast, fluidnost, zasicenost boja nekog uticaja? Jednostavno, ne moze se tako nesto generalizovati.

I gresis, gledam 4k sa 3 metra i vidim razliku izmedju 2K i 4K materijala (na 55" dijagonali). Nije da je razlika nebo i zemlja ali je ima.

E sad, HDR je posebna prica, po meni mnogo bitnija od rezolucije. Gledam ovih dana na Amazonu Grand Tour, koji je u HDR ali u HD posto Amazon nema 4K. Definitivno veci utisak daje HDR nego 4K, naravno kad su oba tu to je dobitna kombinacija. Ne znam nista o ovom Sony modelu koji tebe interesuje, plasim se da tu HDR ne bude samo slova na papiru jer na kraju krajeva, za HDR treba kvalitetan panel. Rezolucija malte ne uopste ne poskupljuje proizvodnju panela, zato danas vise niko i pravi neki "jaci" TV u HD formatu. Pokusaj da nadjes neki test na netu.

Ljudi treba mi hitan odgovor: 43 ili 49?
Daljina gledanja 2.3m

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Mozda ti ovo pomogne.
4d71d16ed72980169ab426793bab2ba3.jpg

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

50' lagano ... može cak i 55',ali ajde 50' to bi bilo to, ja sam kupio 43' i stavio u manju sobu trpezariju,gledam ga sa 1,6 / 2.0 metra,preneo sam cisto za probu u daleko vecu dnevnu sobu i zakljucio da je brutalno mala dijagonal 43' za moju dnevnu,gde tek trebam da kupim tv i kada budem kupovao,nece biti ispod 50'inca to sigurno.tako da i tebi preporucujem 50' niko se nije zalio da je prevelika dijagonala ali jeste na premalu dijagonali tv.

Ja sam bio ovih dana i gledao. Opredelio sam se za 43 inca. Gledam sa 2,5 m max. LG slab. Sony me najvise iznenadio negativno. Slika visoke resolucije je vrh ali niske slabo. Nasnimio sam sadrzaj u izvornoj rezoluciji sa sbb dekodera i to najbolje izgleda na samsungu. Sony mi cak ne cita hard koji sam nosio. Sad razmisljam najvise o samsungu i o tome koji model da uzmem. Njemu je najveci nedostatak to što ima samo digital audio izlaz sa kojim tek da vidim kako mogu da povezem stari logitech x530 5.1 soround. Sony serije xe80 deluje kao super tv ali nije toliko bolji od samsunga koliko je skuplji.

Sent from my D5803 using Tapatalk

Za 2,5m minimum 50-55”, sve manje je mucenje

Ala lup*eta*te sa veličionom - što veće to bolje. Kao izraubovane glumice iz p*rnića.

Najpre, koliko je ljudsko vidno polje. Realno. Medicinski. Ostatak tematike je vezan striktno za tu činjenicu.
Veći ekran - moraju dosta više da rade očni mišiči da proprate situaciju. Još ako se stavi bliže, onda počinju da rade i vratni mišići, prave se sitni pokreti glavom, i po horizontali i po vertikali. U "težim" slučajevima radi i celi gornji deo tela.
Rezultat je zamor, bol, glavobolja... A ako neko stvarno provodi dosta vremena pred TV-om počeće da oseća posledice. Priznao to ili ne.

To sa time što veće to bolje je slogan industrije koja te tera da trošiš i kupuješ i ono što ti ne treba. Navićićeš se ti na veći ekran mozgom, fizički nećeš.
Samo u početku su preporuke za odnos ekran/daljina bile realne, onda su otišle u megalomaniju.

Poslednja izmena:
Nema to veze sa marketingom nego sa zeljom da se u kucnim uslovima dobije kvalitet i osecaj gledanja u bioskopu.

Srednji red u bioskopima ima po oba standarda (THX i SMPTE) izmedju 45 i 50 stepeni ugao gledanja. Najmanji dozvoljeni ugao (poslednji red) je 26 i 30 stepeni.
Sa 2.5 metra 43" ima 8.6 stepeni ugao gledanja.

EDIT: ako neko provodi dosta vremena pred tv-om, resenje nije mali tv nego manje vremena pred tv-om. Uostalom gledanje 43" sa 3m ce pre izazvati glavobolju jer ce gledalac pokvariti vid ako stalno nesto treba da cita sa ekrana.
Ljudsko vidno polje je 114 stepeni za oba oka i jos po 20 stepeni periferno, kaze google.

Poslednja izmena:
Nema to veze sa marketingom nego sa zeljom da se u kucnim uslovima dobije kvalitet i osecaj gledanja u bioskopu...

Kako da ne. Uzgred budi rečeno bioskopski i kućni standard se razlikuju.
Na ekranu osim kajrona ili subtajtla nema šta da čitaš. Ali ako pratiš dinamiku radnje samo razmisli koliko ti treba da ispratiš sva dešavanja na ekranu, bolje reći detalje.
U stvari, vidno polje je loš izraz. Fokus. Hajde pogledaj u neku statičnu sliku na tv-u, ekranu, platnu, štaveć, pa kaži koliko vidiš. Ne šta ti je ispred očiju nego šta si stvarno video i gde se nalazi. Centar slike, jelte, eventualno nekid etalj što ti je privukao pogled. Pa onda obiđi pogledom ceo ekran i kaži šta si propustio u tom prvom gledanju. Koliko ti je vremena trebalo za sve to. Koliko pokreta očima, glavom, vratom...

Poslednja izmena:
Ima li ovde neki srecni vlasnik Samsung 6 serije? Kakvi su utisci? Dobija li se onaj novi daljinac ili klasican sa brojkama?

Trenutno sam najblizi odluci da uzmem 58" Samsung MU6122, nije velika doplata u odnosu na 55" pa mi je to ok.

50MU6172 isto ima Smart Remote.

Kako da ne. Uzgred budi rečeno bioskopski i kućni standard se razlikuju.
Na ekranu osim kajrona ili subtajtla nema šta da čitaš. Ali ako pratiš dinamiku radnje samo razmisli koliko ti treba da ispratiš sva dešavanja na ekranu, bolje reći detalje.
U stvari, vidno polje je loš izraz. Fokus. Hajde pogledaj u neku statičnu sliku na tv-u, ekranu, platnu, štaveć, pa kaži koliko vidiš. Ne šta ti je ispred očiju nego šta si stvarno video i gde se nalazi. Centar slike, jelte, eventualno nekid etalj što ti je privukao pogled. Pa onda obiđi pogledom ceo ekran i kaži šta si propustio u tom prvom gledanju. Koliko ti je vremena trebalo za sve to. Koliko pokreta očima, glavom, vratom...

Pa to su pokretne slike a ne "Where is Waldo?" slikovnica. Ja pricam o kucnom bioskopu i o tome da ekrani idu ka sto vernijem prenosenju dozivljaja. Direktor fotografije, kamerman, montazer imaju safe zone u kojima se postavlja radnja ostatak slike je tu zbog efekta i popunjavanja vidnog polja. To sto tvrdis je kao da recimo utakmicu na stadionu gledas kroz rolnu od kartona da bi se "fokusirao".

Poslednja izmena:
Dobar primer. Ali kontra. Išao si na stadion? Gledao uživo?
Kamera će da zumira i pokazuje ti delić onoga na terenu. Nemaš uvid u ceo stadion zar ne. A ako ti pokažu onda ti je sitno. Ako bi sliku razvukao na npr ceo zid, onda ne bi mogao da pratiš gde su svi igrači, ni periferno.

Ne znam sta da ti kazem, onda 4:3 22" da nista ne promakne. Inace, imas uvid u ceo stadion, svestan si gde si i vidis sve sto se desava, u tome je car. Zato se okruzujemo zvucnicima i ispunjavamo vidokrug slikom. A da nastavimo sa analogijom, sta je veci dozivljaj, "Bio sam tamo" ili gledao sam usporeni snimak gola na EI Naissus (nije spustanje, nego je poslednji veliki gol pao u to doba kad smo kanale menjali rucnom)?

O ukusima ne vredi raspravljati :)
4:3 više prija oku, ali 22 jeste sitno za LCD, pretera ga sada :D

P.S. Prestao sam da gledam fudbal odavno. Ali kod košarke recimo itekako ima više smisla, zar ne.

Poslednja izmena:
@BokiPK Vise volim da girice i pola leba zalijem sa dva ladna piva ali necu da ubedujem ljude da su orada i vino od pedeset evra gori :p

Ranije je postojala razlika izmedju tv i filmskog kadriranja. Kada kazes film u tom kontekstu mislis u stvari na veliki ekran tj bioskop. Ostatke te stare skole mozzes i danas da vidis u spanskim/inijskim/turskim pa na kraju krajeva i srpskim serijama gde je dominantan krupni plan. Sa druge strane cinmascope postoji jedno 60+ godina, i 16:9 je oberucke prihvacen a moze se reci i zasluzan za renesansu televizije. Imas cak i serije snimane u ultrawide formatu npr Master of None sto nije bilo izvodljivo u doba malih dijagonala.

Ono sto hocu da kazem je, mnoge gluposti nam skupo prodaju, ali vece je bolje nije jedna od njih. To je paradigma vizuelne slasti lol

Girice jedem bez leba :D Za pivo se apsolutno slažem a ima mnogo boljih riba od orade :p

Pod ekran sam mislio baš to. Tv ekran/kompjuterski ekran...bioskop je platno.
Nema veze, slažemo se u ponečemu. Uzdravlje cheers

Hvala vam! Vidim da se kao mana isticu uglovi gledanja, kod mene se TV gleda sa centralne pozicije plus/minus nekih 20ak stepeni. Gubi li slika mnogo prilikom takvih uglova gledanja?
55" je IPS tako da nema problema što se tiče uglova gledanja. Ostali su mislili VA tako da to ne znam.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Ja lično nemam nikakvih problema što se uglova tiče, a gledam i iz dosta većeg ugla od 20 stepeni u odnosu na sredinu ekrana. I kad se pomjerim dosta u stranu, boje se sasvim malo promijene, ništa strašno. Meni lično ne smeta nimalo. TV je Samsung 50mu6172, VA panel.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno