Bench uradio test
Hisense U8QF
Izgleda da su ispeglali stvari u odnosu na HDTV test od pre pola godine...
Mozda je sad za te pare i best buy... :trust:
Uvek bih Benchmarkove testove za bilo sta Hisense-ovo uzeo sa velikom rezervom.
Tako su i prosle godine ispravili motion dok je dosao na Benchmarkov test, pa evo, izgleda ove godine opet zaboravili kako se to pravilno radi...i onda opet za par meseci izgleda ispravili dok je do nas dosao

Da ne pricam sto svuda prijavljuju probleme koje Hisense napravi sa update-ovima(cak i na dosta boljim US Hisense H9G televizorima), a ovde tv postane duplo skuplji i bez mane posle 2-3 update-a...
Takodje to sto se navodi da na TV-u ne radi 4k/60Hz HDR zbog 2.0b HDMI-a nije tacno, jer to koristim vec 2 i po godine.
Na Bench testu je navedeno da moze samo 4k/30Hz HDR zbog 2.0b, a 2.0 podrzava 4k/60, 2.0a dodaje HDR uz to i 2.0b dodaje HLG na to, sto govori da je ta nemogucnost TV-a da prikaze sada vec jako stare i svuda podrzane rezolucije, do samog TV-a.
Takodje se ne spominje da cak i pored 120Hz panela, tv ne podrzava 1080p/120Hz output...to jest, ne radi kako su drugi ljudi to videli i snimili. Za 4k/120Hz je potreban 2.1 HDMI, a za sve ispod toga je dovoljan 2.0 bandwith.
To me sve navodi na to da mislim da im je procesor u TV-u jako slab i da ne moze da odradjuje tu kolicinu podataka, pa je sve smanjeno.
A na Bench testu se navodi kao da je U8QF ne konkurent barem q80t Samsungu, nego odmah konkurent najjacem Q95t modelu i dodatno se napominje razlika u ceni i ako dobro zna da kod q95t veliki deo cene odlazi na one connect box i sam dizajn TV-a i da je q90t identican TV, samo sa klasicnim dizajnom i dosta jeftiniji...pa i sve ostale prednosti TV-a se spominju cisto usput, kao da su nebitne i da ne uticu na cenu, a nagovestavaju se neke stvari koje prosto nisu tacne, poput toga da q95t ima blooming na subtitles, a u8qf ga resava jer ima znatno veci broj zona...smesno. Pogotovo kada se uzme u obzir da Samsung ima najagresivniji algoritam protiv bloominga, te se gube mnogi detalji bas da ne bi bilo bloominga. I da je Hisense tako brzo prestigao algoritme dimminga Sonyja i Samsunga, a vec godinama ne mogu da se izbore da srede motion handling...
Ekstremno je bitno napomenuti da ko hoce da prikljuci PS5 ili SX, nece moci da ih koristi kako treba, jer za iste je potrebno barem 4k/60Hz HDR i 1080p/120Hz, bez da pricamo o HDMI 2.1, a ovaj tv podrzava smesnih 1080p/60Hz i 4k/30Hz HDR, rezolucije koje su prevazidjene pre minimum 5 godina.
I takodje bi valjalo napomenuti da u8qf u 55" verziji ima 48 dimming zona manje od 65" modela.
Pogledaj sta radi dimming i koji blooming TV ima umesto crne boje na 3:20-3:29 na Bench snimku oko prevoda i na crnim trakama gore i dole...prosto, algoritam(kao sto sam ranije vec rekao, njihov software nije na nivou Sony, Samsung i LG-a, ne samo OS) je dosta losiji, sto je i ocekivano za kompaniju koja proizvodi televizore do 1000e.
Ja bih voleo jednom da se na Bench testu prikaze to testiranje Real Time i da se ukazuje direktno na to o cemu se govori, a ne da sluzamo skriptu, a iza idu neki random snimci...
I na kraju da napomenem, ne mislim da je u8qf los TV, i sam sam ovde preporucio i u7qf i tcl c715 par puta, ali kosta koliko vredi i tu nema govora o nekom poredjenju sa televizorima od 2.500e, a kamoli govoreci da je Hisense bolji.
Samo malo realnosti molim.