Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda mislis na 49" model, on je i ovde 750e.

Ne znam odakle im to da je svaki 10-bit. Nemaju oni pojma. :)

Razlike izmedju native 10bit i dobro odradjenog 8bit + frc u realnom radu nema.

Imam taj sony i nema boljeg u tom cenovnom rangu, pogotovo ako ga ima za 600e, ja sam moj za 720e iz madjarske prosle godine uzeo.

Koristim ga kao monitor i za ps4. U igrama je odlican, pogotovo kada su neke svetlije/sarenije u pitanju.

Tamnije igre i filmovi izgledaju OK, ali nista posebno LCD pa i sa VA panelom je trash za tamne scene.

(mali offtopic)
Postoji li način da nekako direktno povežem tv i laptop preko lan kabla, pa da onda na tv-u pustim neki video sa laptopa? Npr plex ili nešto slično? Samo što bih htjeo da zaobiđem ruter ako je moguće, jer mi je na spratu pa je podaleko, a wifi ne daje baš zadovoljavajući kvalitet.

Ja naručih prošle nedelje KD55XE7077 u našoj poznatoj radnji. Najjeftinije što je imalo, 99k din. Danas bih u Temišvaru, u njihovom najvećem tržnom centru. Slučajno udjoh da pogledam cene, i isti ovaj TV je 3299 leja, kada se to predračuna u dinare bude oko 87k din. Jeste čudno, kako u okolnim zemljama uvek bude povoljnije nego kod nas....

Sent from my SM-N920G using Tapatalk

Moze neka preporuka za 55+ modele da bude best value za dat novac. uzeo bih kod madjara i recimo budzet da ne prelazi 1000e, naravno sto manje to bolje? Vidim da neki preporucuju sony-a, i da se hejtuju LG-evi modeli? Imam dva lg-a jedan je 42 (kod matorih), i ja koristim
LG 47LB650v i prezadovoljan sam, tako da mi nije bas najjasnije sta je problem sa vecim modelima obzirom da nema nesto preterano hvaljenja LG-evih modela. Svrha standard multimedija, filmovi sa kompa, gejming, sport, kablovska. Razlog uzimanja novog je pre svega dijagonala, same performanske ovog trenutnog mi zavrsavaju savrseno sve do sada. Tako da neki 4k tv koji ima slicne performanse mog tv-a u praksi mi zavrsava posao. Ako moze lista konkretnih modela. Hvala

Uzeo sam LG49UJ635V za 79k.
Ne sviđa mi se kako se vidi SBB kablovska. Niti HD kanali. Deluje mi nekako neprirodno slika. Možda gledam iz bliza pa zato. Kao da se u trenucima slika ubrza. Recimo na starom Samsungu 32c530 slika je prirodna. Nisam primećivao nikakvo kasnjenje i ubzavanje slike.
Na Netflixu i Youtubu 4k snimci odlilno rade. Hbo GO takođe.
Na kompu mi daje rezoluciju 4096 × 2160. Zar ne bi trebalo 3840 × 2160?

Poslato sa Huawei P10 Lite uz pomoć Tapatoka

Uzeo sam LG49UJ635V za 79k.
Ne sviđa mi se kako se vidi SBB kablovska. Niti HD kanali. Deluje mi nekako neprirodno slika. Možda gledam iz bliza pa zato. Kao da se u trenucima slika ubrza. Recimo na starom Samsungu 32c530 slika je prirodna. Nisam primećivao nikakvo kasnjenje i ubzavanje slike.
Na Netflixu i Youtubu 4k snimci odlilno rade. Hbo GO takođe.
Na kompu mi daje rezoluciju 4096 × 2160. Zar ne bi trebalo 3840 × 2160?

Poslato sa Huawei P10 Lite uz pomoć Tapatoka
Искључи сапуница ефекат. Не знам тачно како се зове на ЛГ - ју.

Послато са E2303 уз помоћ Тапатока

Iako sam mislio da sam rešio dilemu, i dalje se dvoumim između Samsunga i LG (prevashodno).

Tražim TV od 43", služio bi za sve pomalo - kablovska (mahom SD), PS4 igre, serije sa HDD-a... Budžet do oko 500 e (ako kupujem u radnji, a iz oglasa ne bih prelazio 450 e).

Zbog loših recenzija nove LG serije, bio sam maltene sasvim rešio da uzmem Samsunga, i to verovatno UE43M55xx ("xx" u zavisnosti od toga gde kupujete može biti 22, 02, 72...)
Vidim da se hvali njegov VA panel (sa kojima ja nemam iskustva), ali mi je zasmetalo što se navodi da ima veliki lag prilikom igranja! A jedna od primarnih svrha kupovine TV-a mi je da ga koristim uz PS4.
Stoga ga nisam još uzeo kao konačan izbor.

Zato opet razmišljam o LG-ju, npr. 43LJ624v. Jeste IPS, jeste da verovatno probija svetlo i da crna nije crna u mraku, ali LG modeli imaju znatno bolji odziv kod igranja. A i nešto su jeftiniji.
U radnji (dobro osvetljenoj) na izloženim LG modelima slika je izgledala prilično dobro (43LJ515v, 43LJ594v).
Razmišljam možda da kupim i običan 515v a da ga "opametim" kupovinom dodatnog Android box-a.

Ako se ne gledaju profi testovi gde se sve meri uređajima nego iskustva kupaca, svi ovi modeli (oba proizvođača) imaju veoma slične korisničke ocene i deluje da su korisnici vrlo zadovoljni.

Ako LG izgleda loše u mraku, jednostavno mi je da imam neku lampu u sobi koja bi nenametljivo svetlela uveče, s druge strane Samsungov lag ne bih mogao nečim da popravim. Nemam pojma...

Rezime:
Samsung tanak, ima VA, bolja crna, uski uglovi gledanja, lag, egde LED, skuplja varijanta...
LG deblji, IPS, direct LED, slaba crna, širi uglovi gledanja, mali lag, jeftinija varijanta...
Pa sad budi pametan i izaberi...

(Televizore kupujem retko i volim da mi traju, stari LG 32LK450 koristim šest godina i još uvek radi jako dobro. Zato ne žurim, nego pažljivo biram, pitam, gledam, kalkulišem...)

Iako sam mislio da sam rešio dilemu, i dalje se dvoumim između Samsunga i LG (prevashodno).

Tražim TV od 43", služio bi za sve pomalo - kablovska (mahom SD), PS4 igre, serije sa HDD-a... Budžet do oko 500 e (ako kupujem u radnji, a iz oglasa ne bih prelazio 450 e).

Zbog loših recenzija nove LG serije, bio sam maltene sasvim rešio da uzmem Samsunga, i to verovatno UE43M55xx ("xx" u zavisnosti od toga gde kupujete može biti 22, 02, 72...)
Vidim da se hvali njegov VA panel (sa kojima ja nemam iskustva), ali mi je zasmetalo što se navodi da ima veliki lag prilikom igranja! A jedna od primarnih svrha kupovine TV-a mi je da ga koristim uz PS4.
Stoga ga nisam još uzeo kao konačan izbor.

Zato opet razmišljam o LG-ju, npr. 43LJ624v. Jeste IPS, jeste da verovatno probija svetlo i da crna nije crna u mraku, ali LG modeli imaju znatno bolji odziv kod igranja. A i nešto su jeftiniji.
U radnji (dobro osvetljenoj) na izloženim LG modelima slika je izgledala prilično dobro (43LJ515v, 43LJ594v).
Razmišljam možda da kupim i običan 515v a da ga "opametim" kupovinom dodatnog Android box-a.

Ako se ne gledaju profi testovi gde se sve meri uređajima nego iskustva kupaca, svi ovi modeli (oba proizvođača) imaju veoma slične korisničke ocene i deluje da su korisnici vrlo zadovoljni.

Ako LG izgleda loše u mraku, jednostavno mi je da imam neku lampu u sobi koja bi nenametljivo svetlela uveče, s druge strane Samsungov lag ne bih mogao nečim da popravim. Nemam pojma...

Rezime:
Samsung tanak, ima VA, bolja crna, uski uglovi gledanja, lag, egde LED, skuplja varijanta...
LG deblji, IPS, direct LED, slaba crna, širi uglovi gledanja, mali lag, jeftinija varijanta...
Pa sad budi pametan i izaberi...

(Televizore kupujem retko i volim da mi traju, stari LG 32LK450 koristim šest godina i još uvek radi jako dobro. Zato ne žurim, nego pažljivo biram, pitam, gledam, kalkulišem...)

Ne bi trebalo da Samsung ima problema sa lagom, koliko znam kada se ukljuci gaming mod odziv ide na 20ms sto je skoro najbolje na trzistu (imam proslogodisnjeg Samsunga pricam iz licnog iskustva), proveri jos jednom...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako veruješ stručnim sajtovima, onda veći (što veći). Kažu da se niko nije požalio da je kupio prevelik tv, a da mnogi smatraju da su kupili premali. Ali to je individualno.
A i zavisi od mnogih uslova. Npr. ako ćeš da gledaš mahom sd kanale (standardne rezolucije) oni će čak da izgledaju lošije na velikom ekranu. Velika dijagonala zablista tek sa hd i uhd sadržajem.
Ja ipak merkam sebi neki 43" za vrlo sličnu daljinu gledanja kao ti.

Ko prati tržište, ako može preporuka:
- do 100kdin u domaćim prodavnicama
- LG, Samsung (Sony, Panasonic)
- 55" / 4K
- WiFi 2.4/5GHz
- što bolja slika (kontrast, crna)

Malo kablovska, uglavnom streaming sa računara, tableta, smartphona... ne igranje.

@sticko sa te razdaljine ni 55" nije mnogo. Ne brini ako ti tv bude delovao preveliko, za par dana ces se navici. Npr, kada posle gledanja materijala u 16:9 formatu, pustim neki film, mislim kako je steta sto nije puna visina a sira slika.

@ZorMi LG nema pravi 4K sve do SJ850. Svi LG televizori osim oled su IPS ekrani, koji imaju losiju crnu, losiji max brightness i uniformnost. Samsung 4K su mislim svi VA paneli, koji u mraku imaju primetno bolji kontrast i crnu, ali mnogo losije uglove gledanja. U svakom slucaju po mom misljenju ni jedan ni drugi tip ekrana nije za gledanje u potpunom mraku ali je VA bolji ako sedis tacno ispred ekrana. Mozda Samsung MU6400.

Ne znam kakvi su Philips televizori, ali neki jaci model je verovatno OK cak i sa IPS ekranom, jer su ti televizori za razliku od LG pravi 4k i imaju ambilight pozadi pa crna/kontrast u mraku izgleda bolje nego sto jeste. Ali philips su Android TV, sto posle mog iskustva sa xe9005 ne bih bas preporucio. Nisam ih video uzivo ali kada bih kupovao IPS tv, pre bih uzeo Philips nego LG iz pomenutih razloga.

EDIT: i ne preporucujem ti nikako domace prodavnice, iz licnog iskustva, platio sam tv 400e vise u prodavnici da bih bio miran i ta zvaka, ali se ispostavilo da je taj izbor bio najveca greska koju sam kao kupac napravio. Kupi preko oglasa od nekog proverenog prodavca. Ti ljudi zive od preporuke i postuju kupca.

Poslednja izmena:
Šta mislite od premium 2k tv sa HDR-om?
Poput Sony KDL-43WE753

Moram da ponovim sopstveno pitanje ne bili isprovocirao neki odgovor :)

Nije mi jasno zašto su svi zapeli za 4k. Ej!?

Mislim da je u 2018 bolje imati 4k 27"/32" monitor (on se gleda iz bliza) a 2k TV jer:
- ispravite me ako griješim, sa 3m razdaljine 4k nema mnogo smisla
- na 2k donekle može da se i dalje gleda SD sadržaj, na 4k ni približno. 4k znači "zdravo" za klasike poput Bergmana, Tarkovskog, Bunjuela, Hjustona, Forda, Vajlera, Kurosave i gomile zanimljivog dokumentarnog SD materijala (i niže rezolucije!) sve to radi čega...? modernih holivudskih filmova o superherojima i bledunjavih serija bez ikakve dramske težine

Moje pitanje se odnosi na vrlo zanimljiv Sony jer ima hdr iako je 2k (koliko sam shvatio, samo sony ima hdr modele za 2k)
Da li hdr tehnologija na 2k daje značajno bolje rezultate u odnosu na panele bez ovog feature-a?

SD rezoluciju možeš gledati sasvim normalno stavljao sam već fotke gde se vidi da ni malo nije lošija slika od one na FHD ekranima.
Bar na lg i Samsungu tih problema nema na Sony su se žalili.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

na 2k donekle može da se i dalje gleda SD sadržaj, na 4k ni približno.

Jesi li sam došao do tog zaključka gledajući realan SD sadržaj na 2K/4K tv-u?

Evo Samsung na CES-u 2018-a godina i dalje upoređuje različite rezolucije na 8K/4K modelima 85 incha i deluje pristojno.
Kod mene na 4K oledu, 4K VA planelu SD i dalje deluje solidno.

Evo ti link pa se uveri. SD signal prikazuju na 2:00min

https://youtu.be/imIrem-9hEc

Sent from my D6603 using Tapatalk

SD rezoluciju možeš gledati sasvim normalno stavljao sam već fotke gde se vidi da ni malo nije lošija slika od one na FHD ekranima.
Bar na lg i Samsungu tih problema nema na Sony su se žalili.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
I meni je zanimljivo da se 4K modeli stavljaju na crnu listu kupovine ( nevezano od veličine ) ako se u kuci/stanu ima samo SD signal.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno