Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

Čitam i vidim ovde potrebno puno para za neku HiFi opremu, ne mora da bude baš tako, ne mora kutije da budu 2000eur i pojačalo 1500eur... Može da se sastavi solidan kućni HiFi sistem za neki manji novac.
Pre ovoga sam imao AKAI AM-2200 neke 2005 godine sa nekim pravljenim kutijama, kasnije HSR 70 sa nekim RIZ zvučnicima, hoću da kažem ako je nekom to neki hobi sve može da se uradi.
Mali update moje opreme ne toliko skupe.

1. Sistem:
  • Pojačalo 1: FineArts by Grundig V4
  • Pojačalo 2: FineArts by Grundig V3
  • CD-Player 1: FineArts by Grundig CD 11
  • CD player 2: Denon DCD
  • Tuner: FineArty by Grundig T1
  • Ekvilajzer: Soundwave Q900 (koristi se samo ulazni signal zbog efekta ekrana) vizuelno radi bez obrade zvuka. :)
  • Gramofon 1: DUAL 606 Direct Drive i AT-VM95E series
  • Gramofon 2: DUAL DT255 USB i AT-3600L (novo)
  • Audio karta: Creative Sound Blaster XFi titanium, kad ide muzika sa PC.
  • Kablovi: Čist bakar, original Ei Niš
  • Zvucnici: HZK 12031 Perless 12" Ei Niš (skretnice obnovljene)
  • Zvučnici HZK 12032 Perless 12" bass, srednji i visoki Ei fabrički, prelazna verzija pre proizvodnje Ei 12" bass (skretnice obnovljene).

2. Sistem:

• Pojacalo: Grundig R2000-2 Silver
  • CD-Player: Harman Kardon HD7225
  • Gramofon: u potrazi...
  • Kablovi: Čist bakar, original Ei Niš, posrebreni "tačka crta"
  • Zvucnici: HZK 12034 Ei Niš 8" (skretnice obnovljene)

Uh, kakav poklon dobih od ćaleta danas. :love:

Zašto se Bora odrekao žabe? Sjajna glava, jako neutralna.
On je hardcore Koetsu fan, ali nije mi baš jasno zašto je žabu uvek držao u zapećku, slušao je jedno kratko vreme, onda se desio peh, pa je poslata nazad u VdH na servis, pa je onda hteo da je proda. Kad smo slušali kod njega meni se jako svidela, te uzmi da slušaš, ja je ne koristim I na kraju završi kod mene. Nudio mi je ranije ali ja sam bio u fazonu nemam ja sistem koji može to da isprati a imam i problem sa slušanjem ploča u sezoni grejanja jer imam neko probijanje od pumpe iz podstanice, jer su bolidi iz elektrana "lažirali" uzemljenje kad su izvodili podstanicu pre 20 godina. Sa MC glavama je nepodnošljivo, sa MM logično se manje to zujanje čuje a kako je ovo high output verzija može da se preživi. Drugi razlog je verovatno što sam hteo da pošaljem Clearaudio Gamma MC (prva verzija iz 90tih) na zamenu igle, na šta je on dobio ospice.

Desktop setup, TEAC AI-301DA-X USB, Q Acoustics 3010i. Obe komponente sam kupio odvojeno pre nekog vremena, sada sam nasao gde da ih upotrebim. Sasvim korektno za PC zvucnike.

desktop.jpeg

Imas sam ih negde, moracu ponovo da porucim.

Evo da se vratim na temu. Još letos obećah slike i update:
Pogledajte prilog 458358

DAC/DSP: MiniDSP Flex
Pojačalo: Hegel H95
Streamer: WiiM Pro
Gramofon: Rega P3
Phono PreAmp: ProJect Phono Box DS2

CD: neka Yamaha

Zvučnici: KEF LS50 Meta
Subwoofer: SVS 3000 Micro
Evo ga i kod mene Flex kao DSP za sub-ove. Fina sprava.

RCA, posto Devialet ima samo nebalansirane izlaze, a kasnije ce mi XLR na preampu "pojesti" amp + imam prilicno dobre RCA kablove i za sub-ove i za vezu preamp - Flex. Sub-ovi imaju i XLR ulaze.

Videh da se i na ASR poteze pitanje grejanja - greje se pristojno, ali nista specijalno. Devialet je dosta topliji.

Poslednja izmena:
MiniDSP 4x2HD se grejao nenormalno, nisi ga mogao držati u ruci. Flex se manje greje ali je i dalje dovoljno topao da mi stoji na vrhu mini stack-a.
Meni ima logike i da subovi budu sa XLR vezom pošto su kablovi do njih često veoma dugački mada koliko se sećam kod tebe su tu odmah na prednjem zidu.

Izmerih mu temperaturu posle 3-4 sata rada :)

39.5 - 40 stepeni.

Дај утисак како ради а не радну темп. :)

Radi savrseno ono za sta je namenjen :)

Evo ga i kod mene Flex kao DSP za sub-ove. Fina sprava.

Noob pitanja alert :)

Koliko sam shvatio hoćeš da izbegneš svako diranje signala u digitalnom obliku osim za frekvencije koje idu na subove. Iz tog razloga ne koristiš bas menadžment koji devialet ima? I pustio si full range signal na minidsp koji prolazi AD pa opet DA pa na subove?
Znači ništa ne koristiš na devialet od dsp, sve izvorno ide?

Drugo pitanje, zašto ti je potreban tako oštar low pass filter? To kao zid verovatno izgleda na grafikonu. Zar nije svaka skretnica u na primer trosistemskom zvučniku low pass, band pass i high pass filter a bar neke modele koje sam proučavao su svi 12dB/oct.

Da naglasim, ništa ne kritikujem :) nego ne znam dovoljno o tome pa pitam.

Hteo sam da u svoj sistem ubacim nešto što bi mi omogućilo bas menadžment itd, pa sam malo čitao..
I sada vidim ti koji imaš tako skupe uređaje si ubacio taj jeftini mini dsp i odustao od devialeta (ako sam dobro shvatio).

Nisi bas dobro shvatio... 🙃

I do sada je Devialet "dirao" samo sub-ove - vec vise godina je tako. Pisao sam i zasto je tako.

U planu je upgrade (valjda 🙃) na sprave koje nemaju DSP - tome je namenjen Flex i za to je i tako "jeftin" - odlican. Zato sam "klonirao" Devialet-ov LPF.

Filter viseg reda, tacnije kaskadni filter mi je potreban (neophodan) jer sub-ove secem visoko - na 90-100 Hz. Moram tako jer room mode koji "obradjujem" je na oko 70 Hz. Filter sestog reda iliti 36 dB/oct je i dalje daleko od "zida" + stereo zvucnici nisu "rezani". Sta vise, cuje se lagano razlika izmedju razlicitih tipova filtera - Butterworth daje nesto cistiji bas, ali i suvlji ostatak spektra. Bessel je bas bas ono sto mi treba - on je blazi na prelazu. U principu, za njega sam podesio sistem - jer je tako na Devialet-u. Taj donji mid-bass opseg ima ogroman uticaj na kompletan frekventni spektar - daleko veci nego sto vecina ljudi uopste moze da zamisli. I to se odnosi i na izvore zvuka poput cinela - koje u mid-bass-u imaju samo sub-harmonike, a osnovna frekvencija im je dosta iznad.

Poslednja izmena:
Ne čudi me što nisam dobro shvatio :)
Imam sada par termina koje si upotrebio da stavim u google search, brb
....
Evo me.
A imam Focal Sopra 2 i dvokanalno sve, pre/power i kao ideja da se igram sa dodavanjem dva sub-a, a što više čitam izgleda bolje da ne diram ništa.
Često sam čuo to što ti kažeš, da bilo kakav dsp osim za sub sve kvari ..

Čak sam za moj sistem koji je x puta jeftiniji od tvog mislio, meh minidsp je igračka, pa sam gledao neki anthem preamp od 4000 eur .. Ohrabrio si me da se vratim u realnost.

U teoriji, high-pass filter na stereo zvucnicima zvuci savrseno. Izgubih poprilicno vremena igrajuci se time. I daleko od toga da sam jedini. Corak :( I ne samo DSP - vec i analogni visoke klase poput JL Audio CR-1.

Danas i za surround koristim samo HP/LP filtere i nista drugo. Nikakav room correction / manuelne PEQ-ove.

Sto se tice sub- ova - prave vrlo znacajnu razliku.

ALI....

Nije nesto sto preko noci moze da se podesi i to je to.

Poslednja izmena:
Hvala, da ne zapitkujem dalje, ovo je tema ko šta ima od komponenti. U principu mi se sviđa zvuk ovoga što imam, a ni nemam sa čime da poredim.
Ali sam nedavno u nekom hifi salonu ćuo Kef Blade, ne znam koji od blade modela, sa 6 REL vufera porđeanih po 3 jedan na drugi. Da li su svi radili nemam pojma a naravno ni kako su podešeni bili, ali zvuk je bio bar meni nešto što nisam do tada čuo.

Meni ne stoje zvucnici na stolu zbog mesta, vec zbog stola, da se uklope u setup.
Isto kao i ovaj setup za TV :) Ako neko ima prigovora, starija braca ovih zvucnika su rasporedjeni na stalcima, u sobi koja je manje vise pravljena za slusanje muzike. Kada zavrsim sa namestajem, saljem slike i tog setupa.

Prilozi

• 20241109_212114.jpg
    20241109_212114.jpg
    287.3 KB · Pregleda: 278
Oprema: Yamaha R-N800a, Focal 806 - source: TV Plex app. I malo lepsa slika.

Prilozi

• 20241110_092049.jpg
    20241110_092049.jpg
    233.5 KB · Pregleda: 292
Promenjen setup iz korena. Jungson A50 gura nove lepotane. Takodje prepravljeno katastrofalno plavo svetlo. Zvucnici licno moj rad kao i prosli. Mnogo energije i novca ulozeno da se realizuje ovaj projekat. Ali rezultat vredi svaki evro i znoj :)

Prilozi

• 20241114_205538.jpg
    20241114_205538.jpg
    336.8 KB · Pregleda: 227
  • 20241114_205600.jpg
    20241114_205600.jpg
    256.8 KB · Pregleda: 212
  • 20241115_214047.jpg
    20241115_214047.jpg
    270 KB · Pregleda: 188
  • 20241115_214358.jpg
    20241115_214358.jpg
    138.9 KB · Pregleda: 173
  • 20241115_214423.jpg
    20241115_214423.jpg
    135.8 KB · Pregleda: 181
  • 20241115_214935.jpg
    20241115_214935.jpg
    253.4 KB · Pregleda: 184
Promenjen setup iz korena. Jungson A50 gura nove lepotane. Takodje prepravljeno katastrofalno plavo svetlo. Zvucnici licno moj rad kao i prosli. Mnogo energije i novca ulozeno da se realizuje ovaj projekat. Ali rezultat vredi svaki evro i znoj :)
Auh druze,kapa dole!!!

Zaista sjajno izgleda. Da li ti snagaši rade kao klasa A ili klasa AB?

Nazad
Vrh Dno