Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

Mlađim generacijama muzika mnogo manje znači nego "našoj" generaciji. Oni imaju mnogo dostupnije zabave (igrice, društvene mreže itd.) koje ih "zalivaju" sa mnogo više dopamina. Sa druge strane, roditelji su isuviše zauzeti da bi deci usadili ljubav prema kvalitetnoj muzici, pa stoga i hobi nema mnogo šanse za dugoročni opstanak.
Evo ja jedva čekam da me klinac pita da kupimo neki solidan sistem za njegovu sobu ali to nikako da se dogodi.😭

Evo ja jedva čekam da me klinac pita da kupimo neki solidan sistem za njegovu sobu ali to nikako da se dogodi.😭

To je i meni problem. Jedva sam je ubedio da joj kupim PreSonus Eris 4.5 BT za PC

Mlađim generacijama muzika mnogo manje znači nego "našoj" generaciji. Oni imaju mnogo dostupnije zabave (igrice, društvene mreže itd.) koje ih "zalivaju" sa mnogo više dopamina. Sa druge strane, roditelji su isuviše zauzeti da bi deci usadili ljubav prema kvalitetnoj muzici, pa stoga i hobi nema mnogo šanse za dugoročni opstanak.
I moj je ćutao, a onda odjednom pitao da mu kupim HiFi. Dobio je fin sistem, aktivni fokalci + smsl dac/headfi.

Ne bih rekao da novim generacijama muzika "manje znači", pogledajmo samo Swifties i čitav kult ličnosti oko nekih velikih imena. Zaboravljamo i činjenicu da je muzika dostupnija no ikad i da svi imaju Spotify. Ja sam kao klinac skidao pesmu po pesmu sa Limewire-a, vrteo jedno isto godinama :)
Klikbejt članak, plus se kupuje više opreme no ikad, a ima i veće dostupnosti za širok spektar cena i budžeta.

Ne bih rekao da novim generacijama muzika "manje znači", pogledajmo samo Swifties i čitav kult ličnosti oko nekih velikih imena. Zaboravljamo i činjenicu da je muzika dostupnija no ikad i da svi imaju Spotify. Ja sam kao klinac skidao pesmu po pesmu sa Limewire-a, vrteo jedno isto godinama :)
Klikbejt članak, plus se kupuje više opreme no ikad, a ima i veće dostupnosti za širok spektar cena i budžeta.
Лично не знам ниједног аудиофила испод 35 год, већина су према пензији. Људи са хифи системима, не ко воли да слуша музику.

Nisam bas dobar u opisivanju zvucnih pojmova, ali...
Kvalitet izrade REL-a je bar 2 klase iznad SVS 1000. Moguce da najveci utisak ostavlja ovaj piano finish, ali i ostali detalji/elementi su takodje primetno kvalitetniji: nogice, grilovi, itd
SVS ima taj low punch i opciju da trese vrata i prozore (ako se napanji), dok kod ovog REL-a to nije slucaj.
Rel se dosta bolje uklapa u muzicku pozornicu, i bass je nekako drugaciji (meksi mozda?).
Volume woofera stavio na sredinu (12h) manje vise. Preko toga mi je previse napadan (a opet ne ide toliko nisko).
U sustini, mislim da bi meni vise odgovaralo dva komada SVS SB-2000, ali nije bilo po normalnim cenama kad sam kupovao.
Nisam nezadovoljan ni trenutnom opcijom. Lepo zaokruzuje zvucnu sliku, tako da cu ovaj setap drzati neko vreme.
Такав утисак и ја имао са рел субовима. Добри су, прате ритам и динамику, уклапају се лепо али не иду много дубоко. Више као допуна где звучник нема свој бас него за прави суб-бас (често потребније филмовима).

Лично не знам ниједног аудиофила испод 35 год, већина су према пензији. Људи са хифи системима, не ко воли да слуша музику.
Pa činjenica je da je to skup hobi, tek kad počneš da zarađuješ fino, i kad uspeš da uštediš, možeš da sklopiš sebi sistem.
Evo ja planiram posle renovacije sobe da uzmem neke pristojne zvučnike, pošto bih radio zvučnu izolaciju taman u stanu mogu da pustim ko čovek, ali opet, sve živo košta, i sve je preskupo, i onda iako mi je cilj da uštekam dovoljno za pojačalo i zvučnike, preče su druge stvari.

Није проблем да ли је скупо или није, не интересује их. Гледају ме ко блесавог што нисам приљубио звучнике уз зид. Смета бре то да се хода... Реално, хифи је кућни хоби. Колико се данас седи кући...

Lovio pesme na radiju, pa snimao na kaset deck, uvek bila spremna neka makselica ili tdk da se pritisne rec.
Pozajmiš kasetu od drugara da je presnimiš i analiziraš koje su bolje (Fero, CrO2 ili Metal) kasete i da li je bolje snimati sa Dolby B ili bez njega?🥸

Poslednja izmena:
držimo se teme. hvala na razumevanju

p.s. za kasete postoji posebna tema

Evo da se vratim na temu. Još letos obećah slike i update:
Zoom sistem.JPG

DAC/DSP: MiniDSP Flex
Pojačalo: Hegel H95
Streamer: WiiM Pro
Gramofon: Rega P3
Phono PreAmp: ProJect Phono Box DS2

CD: neka Yamaha

Zvučnici: KEF LS50 Meta
Subwoofer: SVS 3000 Micro

Da prijavim i ja update (frontovi i sub) odnosno trenutnu konfiguraciju sistema.

Risiver: Marantz CINEMA 50 (7.2.2)
A/V uređaji: AppleTV 4K 128GB (internet streaming), nVidia Shield TV Pro (local streaming), PS5

L/R zvučnici: Sonus Faber Venere 2.5
Centralni: Jamo C60 CEN
Surround zvučnici: 4x Jamo C60 SUR
Front height zvučnici: Jamo C601
Subwoofer: 2x SVS PB-1000

TV: LG OLED C2 55"
Projektor: BenQ W1050
Platno: AVtek 16:9 Cinema 240cm (105")

Mislim da je to to, što se tiče ove godine :)

Prilozi

• IMG_9983.jpg
    IMG_9983.jpg
    122.4 KB · Pregleda: 169
Nažalost, svega 18 kvadrata. Imam neke planove za preseljenje, videćemo :)

Evo da se vratim na temu. Još letos obećah slike i update:
Pogledajte prilog 458358

DAC/DSP: MiniDSP Flex
Pojačalo: Hegel H95
Streamer: WiiM Pro
Gramofon: Rega P3
Phono PreAmp: ProJect Phono Box DS2

CD: neka Yamaha

Zvučnici: KEF LS50 Meta
Subwoofer: SVS 3000 Micro
Sta je bila "motivacija" za Flex?

Sta je bila "motivacija" za Flex?
Više motiva:

1) ls50 Meta lepo sviraju ali nemaju dubok bas i idu u distorziju na višim glasnoćama. High pass filter postavljen u Flex-u ih rasterećuje basova i prebacuje ih subwoofer(ima). Hegel H95 je srednje jako pojačalo, a sa basovima prebačeni subwooferu, ništa mi jače nikada neće trebati.

2) Flex ima i vrlo dobar DAC tako da se sva manipulacija odigrava u digitalnom opsegu pre DA konverzije pa izbegavam višestruke DA AD konverzije.

3) Planiram nabavku još jednog subwoofer-a (čim pronađem mesto u sobi gde modu da ga stavim 😁). Flex će mi trebati za međusobno uklapanja i sinhronizacije sa glavnim zvučnicima.

4) Otkrio sam dolinu od -10 dB na mestu gde sedim negde oko 110Hz. Pomerajući crossover frekvenciju u nekim slučajevima mogu pomoći kod room modova mada je ovo 110Hz visoko za crossover. EQ mi ne može pomoći u ovom slučaju.

5) Volim da se igram sa tehnikom. REW + Umik-1 + MiniDSP Flex je neograničeni izvor zabave.

P.S. Možda je razlog 5 trebalo popeti na prvo mesto.😂

Moje (sada vec i ne malo) iskustvo kaze da bilo kakvo petljanje DSP-ja na stereo zvucnicima ilti na glavnoj putanji signala ne valja - nesumnjivo degradira zvuk. Nazalost, to vazi i za high-pass filter - u koji sam se (predugo) kleo. Subwoofer-u radi manje-vise sta hoces.

Izgubih gomilu vremena (= par godina) baveci se ovim 🙄 - high -pass filter mi je bio i jedan od vrlo bitnih drajvera za kupovinu Devialet-a.

E sad - kod LS50 - bem li ga...

Znam da ne trpe veci SPL uz iole jaci dublji bas - a da bi imao taj nivo kvaliteta "zvuka" kod zvucnika koji trpe veci SPL - morao bi da se "otvoris" za neki skuplji Kef. S te strane - moguce je da vise dobijas nego sto gubis, ali bih na tvom mestu ipak ako je ikako moguce isao na druge zvucnike - ako ti treba veci SPL.

BTW, ako ikad budem menjao Devialet - planiram upravo Flex, jer mi je neophodan kaskadni low-pass filter na sub-ovima. 24 dB/oct koliko DSP na SVS sub-ovima podrzava mi nije dovoljno - treba mi ukupno 36 dB/oct - a u principu cak ni 36 dB/oct na jednoj frekvenciji mi nije optimalno.

U tom slucaju bih i PEQ-ove na sub-ovima zamenio onim na Flex-u.

Poslednja izmena:
Flex uživo ne odaje utisak premijum uređaja, pa ako ti je izgled bitan, prelazak sa Devialet-a bi ti bio sa konja na magarca.
Kutija je solidno teška, ali je spreda crna plastika. Sam uređaj se poprilično greje čak i kada ništa ne svira i nema u sebi neku inteligenciju da ode u sleep mod posle određenog perioda neaktivnosti. Ekran je jasan i čitljiv ali se ugasi posle nekog kraćeg vremena pa ne možeš da samo baciš pogled i proveriš koji ulaz/preset aktiviran ili koji ti je volume bez stiskanja dugmeta na daljinskom. Daljinski je identičan kao na svim Kineskim uređajima koji dolaze poslednjih godina, ali su sve glavne funkcije dostupne na jedan klik.
Softver je jednostavan i funkcionalan.
I na kraju, potenciomer za jačinu zvuka kojim se sve kontroliše je na "pogrešnoj" (levoj) strani (ala Naim classic) pa moraš da se izviruješ oko desne ruke dok menjaš nešto na uređaju.

Hvala puno na utiscima iz prve ruke 👍

Nisam bio bas precizan. Mislio sam u funkciji DSP-a za subwoofer-e - uz neki drugi amp / preamp / DAC / streamer, posto trenutno koristim uz low-pass filtere na sub-ovima i kaskadni low-pass filter na Devialet-u - a to imaju bas bas retke stereo sprave, poput Trinnov Amethyst, NAD M33/M66, Classe Delta Pre.

Više motiva:

1) ls50 Meta lepo sviraju ali nemaju dubok bas i idu u distorziju na višim glasnoćama. High pass filter postavljen u Flex-u ih rasterećuje basova i prebacuje ih subwoofer(ima). Hegel H95 je srednje jako pojačalo, a sa basovima prebačeni subwooferu, ništa mi jače nikada neće trebati.

2) Flex ima i vrlo dobar DAC tako da se sva manipulacija odigrava u digitalnom opsegu pre DA konverzije pa izbegavam višestruke DA AD konverzije.

3) Planiram nabavku još jednog subwoofer-a (čim pronađem mesto u sobi gde modu da ga stavim 😁). Flex će mi trebati za međusobno uklapanja i sinhronizacije sa glavnim zvučnicima.

4) Otkrio sam dolinu od -10 dB na mestu gde sedim negde oko 110Hz. Pomerajući crossover frekvenciju u nekim slučajevima mogu pomoći kod room modova mada je ovo 110Hz visoko za crossover. EQ mi ne može pomoći u ovom slučaju.

5) Volim da se igram sa tehnikom. REW + Umik-1 + MiniDSP Flex je neograničeni izvor zabave.

P.S. Možda je razlog 5 trebalo popeti na prvo mesto.😂
Koliko sam skontao (ispravi me ako grešim), miniDSP Flex može, uz DIRAC Live licencu da se koristi za korekciju zvuka?
Naime, moj trenutni setup je Eversolo DMP-A6 (strimer/DAC/Preamp), vezan XLR kablovima na Lindemann musicbook: 50 snagaš.
Ideja je (ako je to izvodljivo) da između ova dva uređaja ubaci miniDSP Flex sa DIRAC Live licencom i da se uz UMIK mikrofon uradi korekcija. Povezao bih preko balansirane veze.
Da li razmišljam na pravi način?
Da li će u tom slučaju da se radi više konverzija, prvo D/A u Eversolo, pa A/D u Flex-u pre nego se uradi korekcija i na kraju opet D/A u snagaš?
iI na kraju, da li sam u tom slučaju “osuđen” na DAC iz Eversolo-a, s obzirom da ga koristim i kao preamp?

Hvala unapred.

Ta konfiguracija sa visestrukim konverzijama nema previse smisla. Postoji digiitalni Flex, ali bi morao da ga stavis izmedju streamer-a i DAC-a - a onda bi radio samo za streaming.

Bolje sutni Eversolo i uzmi SHD. DAC u DMP-A6 i tako nije neki.

Ako bas volis Eversolo kao streamer - zadrzi ga kao streamer.

Ali da ti skratim muke - zaboravi na Dirac u hi-fi svrhe. Moze da prodje samo za nekog ko nije "zagrizao". Kao sto i sam znas - prosao sam kroz sve to, isprobao sve i svasta. Na kraju izbacio room correction i iz HT sistema.

p.s. I dalje ne razumem zasto si prodao Devialet i kako si napravio "racunicu" u svemu tome...

p.s. I dalje ne razumem zasto si prodao Devialet i kako si napravio "racunicu" u svemu tome...
Da bih vratio deo glavnice kredita i smanjio ratu.
***a, plata jedna, nas dvojca, a finansijske obaveze veće nego kao kad nas je bilo troje.

Imaš i miniDSP Flex HTx koji je kao SHD minus streamer i Dirac Live licenca. Ima mnogo više ulaza, balansirani i RCA... Ja ga nisam kupio jer sam svoj doneo iz Kanade u koferu. Flex HTx ima punu širinu.

Nisam kupio Dirac licencu, i nemam nameru, igram se sam uz pomoć REW-a i Umik-1 mikrofona, i sve ručno podešavam.

@RingeRaja
Sunac mu poljubim :(

Meni se cinilo da i ne ispadne neka razlika - ali razumem 👍

Ako mi dozvolite bez anatemisanja molim....nista sto jedan dobar TUBE amp ne bi resio :).....lagano

Poslednja izmena:
LaNpe samo u preamp i eventualno u DAC iliti tamo gde necu strepeti kad ce da otegnu papke.

Baš tako.
A može i u phono, samo ne u snagu.

LaNpe samo u preamp i eventualno u DAC iliti tamo gde necu strepeti kad ce da otegnu papke.
o, da, sećam se kad su pandrknule lampe na Graff GM20 i probušile kalote na srednjetoncima na Avantgarde Duo. To kad je puklo kao bomba da je pukla, zalegosmo svi. Uvalio neko ćaletu istrošene lampe, srećom šteta je bila relativno minimalna.

Uzgred, uzeo sam AT14S Shibata glavu, mogu da kažem da sam prijatno iznenađen.

Vrh Dno