Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne treba 3 kod fujitsu, to mi je rekao majstor kada sam skoro ugradjivao klimu, majstor radi za viacom
Treba. Ne zbog garancije, zbog prenošenja vibracija! Picše lepo u servisnom uputstvu, pa čak i za 7-ce!
Jesam radio proračune gubitaka i nisam siguran sada tačno oko 8.25 kw na -25 što mislim da nije realno da se desi. Mislio sam ili split Ariston nimbus 35 ili 50 ili Mideu 8kw. Jos nisam definitivno rešio ali neću sigurno ove premium. Mnogo je to para, ali sam otvoren za sugestije.

Prilozi

• Midea.jpg
    Midea.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 78
Da da, na tu sam mislio kad sam rekao midea, samo bih išao na split unit i da nadjem nekog u Kragujevcu ko bi mi to postavio i pustio u rad.
Ako ima nekog na forumu može mi se javiti na PM.

Meni je to isto prodavac rekao kada sam kupio 12KHCA, tako da bi radije neko drugi da ugradi.

Može li neko da preporuči ovlašćenog montera u Beoradu?
Zbog ovog sam ja zagovarao ranije da se otvori tema sa slikovitim opisima i jasnim instrukcijama, o pravilnoj instalaciji, ali me malo blam da kao neko ko nije tog zanata ili struke, ja to pokrećem.

U ponedeljak mi dolazi montazer da ugradi 4 klime. Na sta sve treba da obratim paznju prilikom ugradnje kako bih iskontrolisao da sve prodje kako treba?

Obavezno isprati da udaljenost unutrašnje jedinice od plafona bude minomum 10cm. Ako prostor dozvoljava idi do 15cm. Moja je na 6.5cm i već sada osećam posledice fušeraja kvazi montažera.

Treba. Ne zbog garancije, zbog prenošenja vibracija! Picše lepo u servisnom uputstvu, pa čak i za 7-ce!
Evo druze ja buljio, i nigde nisam nasao min 3 metra. Ako imas neko drugo upustvo ti zakaci ovde pa da procitam. Kod prijatelja klima ce biti ugradjena jako blizu, pa mu majstori rekli da nema potrebe vise od 100cm do 150cm. Ako ide 3 metra mora da je bas namota iza klime,i jos da doplati, a nece je bas koristiti non stop.

Prilozi

• fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12keta-b-aoyg12keta-installation-manual-indoor.pdf
    1.2 MB · Pregleda: 8
Odradite tih 3 metra zbog sebe, to je još 4-5k dinara i zbog tih para ne treba slušati vibracije i rizikovati probleme u radu i oko garancije. To "monter mi rekao" će vredeti ničemu ako dođe do problema. Može, neka da pisanu izjavu i overite kod notara, pomeni mu to i da vidiš kako će da ugradi i da peva.

Evo druze ja buljio, i nigde nisam nasao min 3 metra. Ako imas neko drugo upustvo ti zakaci ovde pa da procitam. Kod prijatelja klima ce biti ugradjena jako blizu, pa mu majstori rekli da nema potrebe vise od 100cm do 150cm. Ako ide 3 metra mora da je bas namota iza klime,i jos da doplati, a nece je bas koristiti non stop.
Pa postoji razlog zašto se namotava

Pa ove
Pazi svi pricaju Mitsubishi Amber Daikin Fujitsu i sad Oasis jeftinija od svih, a sa slicnim perormansama mnogo skupa.
Hocu da ih kombinujem sa sto manjom toplotnom pumpom, a da se pritom ugrejem lepo i ne potrosim bogatsvo na struju.
A sto se tiče drugih klima koje samo na papiru izgledaju impozantno, a u stvarnosti truba ima ih koliko hoces, ali se nebih oslanjao na njih jer rekoh kuća je na brdu i vetrometini i treba mi ozbiljna spoljna da nebi štucala kad je najbitnije da štekće.
Nema koliko hoces, samo par. Od kojih je jedna identicna (isti model, komponente, dimenzije, tezina).

Po tom uputstvu, ne treba da montiras spoljasnju jedinicu uopste :)

Po tom uputstvu, ne treba da montiras spoljasnju jedinicu uopste :)
Pazi, covek mi postavio logicno pitanje. Ako ne trazi uvoznik, a ne traze ni majstori, sto da placa vise, i da mu motaju cevi, gde klima ide na zid, ledja od ledja. Pokusao ja kao da objasnim, da je kod mene na tri klime tako, i da svi to traze, zbog vibracija, garancije, itd. To sam pokusao da mu pokazem, ali u upustvu od uvoznika nema takvih zahteva. On logicno slusa prodavnicu i majstore koje mu salju. Tako da neka radi kako hoce, samo sam hteo da pomognem,lakse je se saglasiti, nego ubedjivati.

Pozdrav svima,

Treba mi preporuka i savet za klima uredjaj(e). Plan je da klima sluzi za dogrevanje i prelazne periode kako bi ustedeli sto vise na peletu, naravno leti da hladi ali to je vec standard za klime danas. Vec imam dva klima uredjaja u tim sobama ali su jako stari i nisu inverter, pa planiram da ih zamenim novim. E sad, iako se nalaze u dve razlicite sobe (dnevna i spavaca) klima uredjaji duvaju jedan u drugi (preklapaju se u hodniku) - sobe velicina 20kv i 16kv, hodnik je sirok par metara.

Tu dolazi dilema jer sam limitran budzetom i nisam siguran koja je bolja opcija za mene - da li da uzmem dve jeftine klime i da tako teram (znajuci da sam uzeo manji kvalitet) ili da uzmem jednu kvalitetniju i stavim je u dnevnu sobu, pa da otvaram vrata spavace i tako dogrevam po potrebi - jer generalno kad dodju hladniji dani cemo se grejati na pelet.
Budzet za klimu (bez ugradnje) mi je oko 500-550e, ako bih uzimao dve jeftinije mogao bih da dodam jos 50-ak. Ugradnju mi radi dobar drugar, pa bih voleo da se to izbaci iz ove jednacine jer sa njim mogu da se dogovorim oko svega.

U prvom scenariju bih razmislio koju snagu bih uzeo, u drugom mislim da 12 zavrsava posao. Inace mi wifi nije bitan, voleo bih da rade na sto manjem minusu zimi i da trose sto manje struje, takodje i da pomeram krilca levo desno, ali mi je jasno da ne mogu previse da biram pa ako postoji nesto tako super, ali mi je jasno da je to vrlo tesko sa budzetom kojim raspolazem.

Zanima me sta vidite kao bolju opciju i koje uredjaje biste mi preporucili za to.
Gledao sam neke Gree, Midea, Fujitsu (u tom cenovnom rangu), cak sam bio spreman i malo vise da dodam za Daikin Sensoru, ali sam naleteo i na negativne komentare pa vise ne znam sta da mislim.

Imas 2 uputstva na Viacom sajtu:
1759407910774.png

Dodao sam ti i drugo ovde.

Ni tu se takodje ne spominje 3m minimalne duzine, samo maksimalna.
Moguce da su R32 modeli sada ok i na manje od 3m.
Najbolje je da detaljno procita papirno uputstvo koje je doslo uz klimu.

Prilozi

• fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12keta-b-aoyg12keta-installation-manual.pdf
    778.5 KB · Pregleda: 1
Pogledajte prilog 507236

Hvala druze na trudu, ali odustao sam, neka cima majstore, ja sam ekonomista. 😊
Pogledajte prilog 507236

Hvala druze na trudu, ali odustao sam, neka cima majstore, ja sam ekonomista. 😊

Pozdrav svima,

Treba mi preporuka i savet za klima uredjaj(e). Plan je da klima sluzi za dogrevanje i prelazne periode kako bi ustedeli sto vise na peletu, naravno leti da hladi ali to je vec standard za klime danas. Vec imam dva klima uredjaja u tim sobama ali su jako stari i nisu inverter, pa planiram da ih zamenim novim. E sad, iako se nalaze u dve razlicite sobe (dnevna i spavaca) klima uredjaji duvaju jedan u drugi (preklapaju se u hodniku) - sobe velicina 20kv i 16kv, hodnik je sirok par metara.

Tu dolazi dilema jer sam limitran budzetom i nisam siguran koja je bolja opcija za mene - da li da uzmem dve jeftine klime i da tako teram (znajuci da sam uzeo manji kvalitet) ili da uzmem jednu kvalitetniju i stavim je u dnevnu sobu, pa da otvaram vrata spavace i tako dogrevam po potrebi - jer generalno kad dodju hladniji dani cemo se grejati na pelet.
Budzet za klimu (bez ugradnje) mi je oko 500-550e, ako bih uzimao dve jeftinije mogao bih da dodam jos 50-ak. Ugradnju mi radi dobar drugar, pa bih voleo da se to izbaci iz ove jednacine jer sa njim mogu da se dogovorim oko svega.

U prvom scenariju bih razmislio koju snagu bih uzeo, u drugom mislim da 12 zavrsava posao. Inace mi wifi nije bitan, voleo bih da rade na sto manjem minusu zimi i da trose sto manje struje, takodje i da pomeram krilca levo desno, ali mi je jasno da ne mogu previse da biram pa ako postoji nesto tako super, ali mi je jasno da je to vrlo tesko sa budzetom kojim raspolazem.

Zanima me sta vidite kao bolju opciju i koje uredjaje biste mi preporucili za to.
Gledao sam neke Gree, Midea, Fujitsu (u tom cenovnom rangu), cak sam bio spreman i malo vise da dodam za Daikin Sensoru, ali sam naleteo i na negativne komentare pa vise ne znam sta da mislim.
Има тема јефтине климе па прочитај.

Pozdrav svima,

Dve ove

ili jedna od ovih https://forum.benchmark.rs/threads/pomoc-oko-izbora-klime-prostor-od-40m2.514148/post-7560747

Pozdrav svima,

Ako hoćeš bolje rezultate uvek je bolje imati klimu u svakoj sobi.
Ali nije loša opcija da uzmeš jednu bolju i postaviś je u dnevnoj sobi.
Ona ce kroz otvorena vrata moci da hladi i spavacu sobu, a temperatura u istoj pri grejanju ce svakako biti niža od one gde se nalazi klima, sto je mislim takodje ok za spavanje.
Budžet ti jeste malo kratak i ja bi se opredelio za jednu bolju. Na sniženju su često i svašta može da se pronadje.
Eto kolega 2025 ti presložio solidne opcije u tom cenovnom rangu.

Poslednja izmena:
Evo primera kada nemate mesta od prozora, garnišne ili bilo čega, mi smo ovako na Г profile montirali na gredu nije na plafon ali tu je bila najbolja pozicija zbog spoljne a izbegli smo da bušimo alu izlog.
Ovako može da se montira bukvalno u plafon bilo gde, da se sakriju iza cevi i kablovi, neka kanalica i to će ok da izgleda, profile smo uzeli metalne pa smo ih ofarbali sa sprejom u beloj boji, mislim da ima i beli da se kupe.

Prilozi

• LU 1.jpg
    LU 1.jpg
    94.8 KB · Pregleda: 42
  • LU 2.jpg
    LU 2.jpg
    133.1 KB · Pregleda: 41
Moze mala pomoc. Treba mi inverter 12 klima za neke manje pare za dnevnu sobu, treba mi vise za grejanje . Gledao sam do 35000 dinara, pa ako moze pomoc izmedju nekih mojih predloga, a otvoren sam za sugestije.

Hvala unapred na odgovorima i preporukama.

Nazad
Vrh Dno