Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Spoljni zidovi? Stanovi ispod, iznad? Izolacija?
Da, 4.sprat(nije poslednji), koliko znam ima kamenu vunu, spolja je cigla. Problem je stolarija koja je starija (ona dupla, sa dva krila), ali i planu je naravno u sledecih par god da se zameni i to. Pored one midee extreme koju sam okacio, dobio sam i predlog za jeftiniju varijantu ventig, koja se pravi u midea fabrici, bar ova sa oznakom vsa, posto postoji i vca koja se pravi u tcl i koja je jos jeftija.

VENTING VSAFBU-12HRDM8​

Da li neko poseduje ovaj model?

VIVAX ACP-24CH70AERI+​

Надао сам се да ће се неко јавити са истим моделом па да нешто питам преко пп.

Како се пали грејање на овој клими? 😀
Ја одем на мод HOT и укључим али неће да крене са радом. Само стави издув на средину и као да оде у стенд бај.
Остали модови раде нормално,али грејање неће.

Pa da po komadu je 900€ sa ugradnjom, a uzimam dve. Stim što sam ja već postavio instalacije u fasadi kad sam to radio i verovatno ću na kraju platiti manje, ali koliko videćemo.
To mi je opet jeftinije od Ambera i ovog Mitsubishi za nekih 200€ pre instalacije.
Što za ovakve klime nije loše, bar ja tako mislim.
Ja sam isto uzeo oasis a hteo sam na pocetku Toshibu ili Daikin perferu. Sve je to skuplje dosta a ne znam da li je toliko bolje.
Mislim da je bolje uzeti najbolju Mideu nego entry level neke od navedenih. Ako dodje tih -20 pa da ne moze da gura, nece ih ni Toshiba izgurati garant, tu su druge stvari u pitanju verovatno zasto je skuplja. U svakom slucaju neki uljani radijator za backup😀

Надао сам се да ће се неко јавити са истим моделом па да нешто питам преко пп.

Како се пали грејање на овој клими? 😀
Ја одем на мод HOT и укључим али неће да крене са радом. Само стави издув на средину и као да оде у стенд бај.
Остали модови раде нормално,али грејање неће.
Treba sačekati par minuta pre nego što počne da greje.

Ja sam isto uzeo oasis a hteo sam na pocetku Toshibu ili Daikin perferu. Sve je to skuplje dosta a ne znam da li je toliko bolje.
Mislim da je bolje uzeti najbolju Mideu nego entry level neke od navedenih. Ako dodje tih -20 pa da ne moze da gura, nece ih ni Toshiba izgurati garant, tu su druge stvari u pitanju verovatno zasto je skuplja. U svakom slucaju neki uljani radijator za backup😀
Baš sam i ja išao tom logikom. Midea nije premium brend ali definitivno pravi pouzdane i kvalitetne uredjaje. Ja sam mislio Mitsubishi Heavy ali krajnje performanse slabije, a cena osetno viša. Koristio sam mideu i nikad neke zamerke, sve u nekim očekivanim okvirima, tako da očekujem i da će Oasis ispuniti ta očekivanja.
Sad još da nadjem Hitachi toplotnu pumpu. 🤣

Baš sam i ja išao tom logikom. Midea nije premium brend ali definitivno pravi pouzdane i kvalitetne uredjaje. Ja sam mislio Mitsubishi Heavy ali krajnje performanse slabije, a cena osetno viša. Koristio sam mideu i nikad neke zamerke, sve u nekim očekivanim okvirima, tako da očekujem i da će Oasis ispuniti ta očekivanja.
Ne znam zasto bi trazio Hitachi pumpu ako je nema kod nas kroz neki kanal prodaje koji ti moze garantovati delove i servis. To je kao da kupis profi americku ves masinu koja radi kao dve obicne, a kad nesto crkne problem nevidjeni.

Panasonic, Daikin, Mitsubishi, sta god da uzmes neces se pokajati. Naravno netreba ni naj slabije uzimati, ali mozda ti je bitnije da imas servis nego marku pa u slucaju kvara imas problem.

Ne znam zasto bi trazio Hitachi pumpu ako je nema kod nas kroz neki kanal prodaje koji ti moze garantovati delove i servis. To je kao da kupis profi americku ves masinu koja radi kao dve obicne, a kad nesto crkne problem nevidjeni.
Ma zezam se, kolega je postavio gore foru, pa se nadovezujem na to.

Скоро 5мин док није почела...

А како се ово повезује са телефоном да могу да је упалим кад кренем кући?
I skladu sa uputstvom koje ste nadam se dobili. Koliko znam aeri je wifi ready

Da li imaš proračun toplotnih gubitaka? I koju pumpu si mislio da uzmeš?
Jesam radio proračune gubitaka i nisam siguran sada tačno oko 8.25 kw na -25 što mislim da nije realno da se desi. Mislio sam ili split Ariston nimbus 35 ili 50 ili Mideu 8kw. Jos nisam definitivno rešio ali neću sigurno ove premium. Mnogo je to para, ali sam otvoren za sugestije.

Zamislite da su nam ovakve zime i da se grijemo sa klimama 🤣

Da ovo je brutalno, sad sam pogledao ove klime i vidim oni nemaju R32 gas i dalje R410. Nije mi jasno šta se sa tim dešava.
Inače sam i ja trazio taj R410 al ga vise nema u klimama kod nas. Jedino ako negde ima onaj fujitsu LTCA mislim da se zvao, al čisto sumljam.
Ne znam šta je problem ni sa tim R32 jel je on samozapaljiv, pa loša instalacija dovodi do problema? Jel tako?

Drugar narucio 9 tku keta fuji u hladnoj radnji. Rekli mu da nije potrebna instalacija od 3 metra. Ja pokusao da nadjem na netu i stvarno nigde uvoznik i proizvodjac to ne traze u upustvu. Ako neko ima takav podatak neka ga zakaci, rekli mu 2000 din po metru ugradnja, pa ako nije potrebno zbog garancije, on bi stavio oko 1 met. Ugradjuji mu majstori koju salje prodavac.

Drugar narucio 9 tku keta fuji u hladnoj radnji. Rekli mu da nije potrebna instalacija od 3 metra. Ja pokusao da nadjem na netu i stvarno nigde uvoznik i proizvodjac to ne traze u upustvu. Ako neko ima takav podatak neka ga zakaci, rekli mu 2000 din po metru ugradnja, pa ako nije potrebno zbog garancije, on bi stavio oko 1 met. Ugradjuji mu majstori koju salje prodavac.
Ne treba 3 kod fujitsu, to mi je rekao majstor kada sam skoro ugradjivao klimu, majstor radi za viacom

Nigde ne piše ni da se zavaruju cevi u azotu.. Ostani dosledan uputstvu proizvođača 😀

Da, 4.sprat(nije poslednji), koliko znam ima kamenu vunu, spolja je cigla. Problem je stolarija koja je starija (ona dupla, sa dva krila), ali i planu je naravno u sledecih par god da se zameni i to. Pored one midee extreme koju sam okacio, dobio sam i predlog za jeftiniju varijantu ventig, koja se pravi u midea fabrici, bar ova sa oznakom vsa, posto postoji i vca koja se pravi u tcl i koja je jos jeftija.

VENTING VSAFBU-12HRDM8​

Uzmi ovo (bar za jednu od tih soba) dok je povoljno

Pa da po komadu je 900€ sa ugradnjom, a uzimam dve. Stim što sam ja već postavio instalacije u fasadi kad sam to radio i verovatno ću na kraju platiti manje, ali koliko videćemo.
To mi je opet jeftinije od Ambera i ovog Mitsubishi za nekih 200€ pre instalacije.
Što za ovakve klime nije loše, bar ja tako mislim.
A 3x neke jeftnijie ? Do 600e ima ih ?

Na snimku je neki kinez (Midea/Gree) 24000BTU (NIJE TO ZA KUCU, prica se...) upakovan pod brendom Senville (DIY friendly inace).
Nisam ni gledao koja je marka iskreno, slucajno naletio. Poslije vidim da su vecinom Mitsubishi ugradjene K2 Hi serija.
@Traktorist Nema vise tog plina, smatra se zastarijelim pa se preslo na R32. Jeste samo zapaljiv i zato je opasan. Majstori za grijanja kad rade sa tim plinom ni jedan ga nece uvuci nazad, samo ga ispuste u vazduh, extrem je opasan ako ima negdje mala supljina pa se sabije prilikom uvlacenja. Iz tih razloga kod mene i gdje sam ja montirao klime, spojeve mo gurali prema van, ako se slucajno desi da iscuri, da ne iscuri u kucu.

Ne treba 3 kod fujitsu, to mi je rekao majstor kada sam skoro ugradjivao klimu, majstor radi za viacom
Što ne znači i da se razume, video sam ja te iz Viacoma.
Traži Technical manual i vidi šta tamo piše. Sve Fujitsu (možda ta ne, nisam pratio) su prednapunjene za do 15 metra instalacije i zato zahtevaju minimalno 3 metra cevi da bi pravilno radio.

FAQ: Split Systems
What happens if the piping is of less than the minimum recommended length (3 to 5 meters)?​

Answer​

If an air conditioner is installed with shorter piping than the minimum required length, excessive noise or vibrations may be generated from the unit, and the system may not perform as designed. Fujitsu General does not honor warranty claims for problems caused by air conditioners not having been installed properly per the installation manual provided.

Meni je to isto prodavac rekao kada sam kupio 12KHCA, tako da bi radije neko drugi da ugradi.

Može li neko da preporuči ovlašćenog montera u Beoradu?

Ja sam merio tj majstor je predamnom merio 3m sad kad smo namestali kgtg(valjda ta oznak bese)...i rece da nigde bez 3m na inverter ne namesta :D sad verv zavisi od majstora do majstora...cak je sve to i slikao i kao salje kad prijavljuje garanciju...sad kolko je tacno nemam pojma , vazno klima okej radi...a namestanje je bilo 130e

Nece covek, ima 2 iste kao ta Oasis za 1200e + ugradnja ali vise voli da plati 1800e.
Pazi svi pricaju Mitsubishi Amber Daikin Fujitsu i sad Oasis jeftinija od svih, a sa slicnim perormansama mnogo skupa.
Hocu da ih kombinujem sa sto manjom toplotnom pumpom, a da se pritom ugrejem lepo i ne potrosim bogatsvo na struju.
A sto se tiče drugih klima koje samo na papiru izgledaju impozantno, a u stvarnosti truba ima ih koliko hoces, ali se nebih oslanjao na njih jer rekoh kuća je na brdu i vetrometini i treba mi ozbiljna spoljna da nebi štucala kad je najbitnije da štekće.
A 3x neke jeftnijie ? Do 600e ima ih ?
Ne znam gde bi ih stavio, a da ne duvaju jedna u drugu. Ovako mi je najoptimalnije. Mogao sam da prodjem malo jeftinije sigurno, ali mislim da ni ovo nece biti promašaj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno