Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Tako sam uradio,već sam ranije našao za mod u hlađenju

A preko Super dugme 5sek ?
Auto-Clean(Selfclean) moze samo u mod za hladjenje, susenje!

Ne reaguje na Mode+Fan kao ni na Super

Ne reaguje na Mode+Fan kao ni na Super
Mode i Fan ide na Gree nego sam napisao kao primer za kombinaciju dugmeta :)
Ne pise nista u upustvo za klimu?
Mozda je to samo kao kod Gree X-Fan da radi jos malo ventilator da osusi isparivaca...
Mozda nema tu funkciju da zamrzne isparivaca itd. Ce se javi sigurno jos neko!
Screenshot_20250531-214956~2.png

I iskreno takav mod gde ventilator jos vrti samo 30sekunde ili kao kod Gree na X-Fan 2-3min ne vredi nista... Bolje je prebaciti klimu posle hladjenje samo na ventilator neki 30-45min da osusi to kako treba, pa ugasiti:)

Poslednja izmena:
Ima li neko da koristi inverter klimu 12 btu za manju sobu <10m2 ?
Mozete li da podelite vasa iskustva?
Kako se jaca klima ponasa u manjoj prostoriji?

Iskreno se nadam da je nisi vec ugradio a ako jesi da si uzeo neku veoma tihu i sa malim protokom! Ja sam u takvu sobu ugradio Haier revive plus i radila je samo za probu. Ugradjena pre mesec dana, nit je bili da greje nit da hladi. Ovu sam uzeo zato sto je tiha i ima manji protok vazduha. I da napomenem da je devetka u pitanju. Mada i za nju mislim da je prejaka, ali nije moglo vise da se izdrzi vrucina i buka od okolnih klima u toku noci. Inace stambena zgrada je u pitanju (Beograd). Gledao sam Daikin sedmicu ali mi je bila preskupa. Inace mi se treba samo za hladjenje. Znam da ti nisam bas pomogao ali pazi sta ces u tako mali prostor, posebno ako je spavaca soba.

Ako planira da greje 10m2 onda mu treba neka koja bas nisko modulira onako bice rezim on/off!

Mislim da je ovaj snimak relevantan za diskusiju o 3 metra instalacije jer prikazuje kroz providne cevi kako izgleda gas/tečnost unutar klima uređaja:

Da li je dobar raspored da spoljna jedinica bude iznad unutrašnje jedinice a da kondez crevo izlazi zasebno iz zida pod nagibom?

Razlog je da bi spoljna jedinica bila daleko od prozora i terasa kuće (iznad prozora) da ne smeta i da bi bila na sunčanoj strani (zbog grejanja).

Pogledajte prilog 492246

Koliki prečnik burgije je potreban da bi samo kondenz crevo prošlo kroz spoljni zid od pune cigle?

Brat je uzeo 12k AEMI+ za sobu od 12m2 i neke 2.3m visine.

Ugrađena primarno za hlađenje, ali se onda u grejnoj sezoni ispostavilo da je jeftinije od drva, pa se i cele zime grejao sa njom.

S obzirom da su vrata uvek zatvorena, nakon inicijalnog hlađenja/grejanja na nekih 20-30 min, klima bi nastavila da radi tako što se uključuje i isključuje na neki određeni period
Mi smo u banatu, tako da je prošlog leta bilo dva meseca 40c a onda zima bilo dosta dana u -10c, i klima nije imala problema da rashladi ili zagreje tu sobu.

Kupljeno u Julu iliti sred sezone. Tražio sam 9k, ali zbog vrućinasve lokalno je bilo prodavano dan u dan, tako da smo na brzinu uzeli tu 12k aemi.

Iskreno bih ti preporučio neku 9k osim ako nećeš držati otvorena vrata sobe pa da hladiš i greješ ostatak stana/kuće.
Nemam odgovora za modulaciju i te stvari jer ne bih da dajem pare na pametne utičnice, ali kao što drugi kažu 12k na ovako mali prostor ne radi konstantno nego se pali i gasi.

Malo sam iznenadjen da se pored toliko zvakanja na forumu o klimama hvatate za najbazicniju karakteristiku, koja je verovatno debelo iskrivljena marketingom.
Da li mozete to da objasnite, cisto da vidim da li ja nesto propustam ili su vas povukli brojevi, naspram objektivnijih pokazatelja?

Evo zasto to kazem: imamo poslednjih godina znacajan broj uredjaja koji su deklarisani kao 12000 BTU, a spoljne jedinice imaju masu oko 20kg, i manje od 500g gasa. To nekada nisu mogle ni devetke da budu. Mozda sedmice u vrh glave.

S druge strane, nominalnih 9000 BTU modela ima jako malo, a o 7000 da ne pricamo, ali ako uzmemo popularan model iz pristupacne cenovne klase, koji postoji u toj izvedbi, 09 Vivax AERI, ona, kako vidim, ima spoljnu jedinicu skoro 27kg, i 620g gasa (isti r32 gas).

Na bazi cega ocekujete da takva klima bude bolji izbor za malu sobu od kvazi dvanaestice koja ima 20kg i 500g gasa?

Po mom misljenju je ubedljivo najbolji nacin da se tako nesto izabere korisnicka potvrda o modulaciji, snazi ventilatora pri nizim brzinama, i makar subjektivni utisak o nivou buke.
To su podaci koji ne mogu da se dobiju od prodavaca, ali na forumu delimicno mogu, pa kada ste vec tu, otkud price devetka, dvanaestica? Kako vam konkretno ti brojevi mogu pomoci da napravite bolji izbor od onih koje sam naveo?

Po mom misljenju ce se na kraju za malu sobu sve svesti na dve stvari: da li je klima u stanju da odrzava ispod 200W ili ne, i koliko buke i vibracija napravi pri ukljucivanju kompresora.

Poslednja izmena:
Evo oprosti onda na neadekvatanom opisu iskustva sa tom klimom.

Što se tiče ventilatora, u poređenju sa stonim i podnim koje smo imali 15 godina, ovaj u UJ je veoma tih. Isto tako za SJ ventilator se ne čuje, mada se kompresor čuje ako si na nekih 3-4m. SJ je zakačena na izolaciju od stiropora, pa se ni ne oseća neka vibracija sa druge strane zida.

Ne znam koju težinu tačno ima, ali prošli put kad smo poredili težine, bila je rasprava kako to ne znači ništa i da je izmišljotina za neuke.

Kada kažem 9k, mislim na možda niže brzine ventilatora zbog manje veličine, jer sam to primetio kod 9k klima ovuda. Ako je to pogrešna pretpostavka, onda se izvinjavam.

Sve u svemu, ako išta, zaobilaziti ove vivax klime ispod AERI jer su donekle smeće.

Ne znam koju težinu tačno ima, ali prošli put kad smo poredili težine, bila je rasprava kako to ne znači ništa i da je izmišljotina za neuke.
Ako kupis najlaksu klimu na trzistu, sasvim sigurno ne mozes ocekivati visoke performanse. U tom smislu taj kriterijum svakako radi. To i dalje ne govori dovoljno o tome da li je nesto adekvatno za malu sobu, ali 12 i 9 govori jos manje. Prosto ne mozemo kupiti adekvatnu klimu za malu sobu na osnovu podataka sa nalepnice. Bilo bi dobro da moze, i tehnicki bi mozda i bilo moguce, ali ti podaci se prosto nisu pokazali tacnim u velikom broju slucajeva, pogotovo kada se govori o modulaciji.

Sto se tice tvog opisa AEMI klime, definitivno si mogao da prodjes gore, tj. tvoj brat. Verovatno da modulacija nije bas najbolja, sto jeste izuzetno vazna stavka za hladjenje male sobe, ali na ostale stavke se ipak ne zalis, tako da znas da moze to i mnogo gore.

AERI je hvaljena za grejanje u nizoj klasi. Ne secam se tacno sta su korisnici prijavili za modulaciju, ali mislim da je 250-300W, sto je mozda i optimalno za grejanje generalno (jer ne zelimo da klima duva prohladan vazduh na nas kada se grejemo). Sto se hladjenja tice, a pogotovo hladjenja male sobe, tu su stvari jednostavne: sto niza modulacija, to bolje. 250-300W nije lose, ali nije ni optimalno za malu sobu.

I da ne bude da pricamo u prazno, da ponovimo preporuke za male sobe:
Po onome sto se pise na forumu za to su najbolje Frozzini LFI by TCL iz nize klase, dok za sam TCL imamo sarene informacije. Za IS model prijavljeno preko 400W, sto nije dobro (ima grafikon rada pri grejanju na forumu), dok je prosle godine za IF model prijavljeno oko 100W na hladjenju sa fotografijama, sto je odlicno.
IFS je hvaljen utiscima korisnika, ali bez konkretnih podataka sa meraca, ili ja nisam nasao.

Razumem, hvala na informacijama, neću se u buduće ubacivati u preporuke klima.

Što se tiče te AEMI, prema tome šta mi brat kaže, on je veoma zadovoljan klimom najviše jer ne mora da loži šporet i da se zeza sa drvima. Čak i ako zbog te modulacije koristi više struje, kako smo preračunali, opet ispadne jeftinije nego da se daje 60-70k na drva godišnje. Pogotovo jer je ova prošla zima bila baš hladna u poređenju sa prethodnim godinama.

Njegova jedina zamerka je bila da treba nabaviti onaj usmerivač vazduha, jer zbog visine sobe, hladan vazduh zna da duva dosta nisko čak i sa podešavanjem onog otvora, pa bude neprijatno. To mu možda nabavim sad pred letnju sezonu, mada ne znam koliko je efektivno.

Inače sam uzeo sad TCL 12k IS za drugi deo kuće, većinom jer je moralo da bude lokalno, a bolje varijante su bile izvan budžeta. I ova će verovatno da greje tokom zime, pa ću videti kako se ponaša.

Evo koliko troši I modulira IFS model, na 28°C koliko je trenutno napolju, klima stavljena na hladjenje i na 22°C, krenula sa po etnih 400w a završila na najniže 118w. Inače čekao sam da stigne uticnica i da krene nešto toplije vreme kako bi je malo istestirao, biće još testova na hladjenju kada krenu vrućine. Prostorija ima oko 32m2.

Prilozi

• Screenshot_20250601_152546_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10621807093289.jpg
    Screenshot_20250601_152546_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10621807093289.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 69
  • Screenshot_20250601_152322_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10608319165065.jpg
    Screenshot_20250601_152322_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10608319165065.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 67
  • Screenshot_20250601_152904_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10643573447760.jpg
    Screenshot_20250601_152904_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10643573447760.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 65
  • Screenshot_20250601_153338_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10666286374106.jpg
    Screenshot_20250601_153338_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10666286374106.jpg
    36.3 KB · Pregleda: 66
  • Screenshot_20250601_153140_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10654369159162.jpg
    Screenshot_20250601_153140_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10654369159162.jpg
    33.9 KB · Pregleda: 61
  • Screenshot_20250601_153540_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10683960096703.jpg
    Screenshot_20250601_153540_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10683960096703.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20250601_153610_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10694762831282.jpg
    Screenshot_20250601_153610_com_tuya_smartlife_ThingRCTSmartPanelActivity_edit_10694762831282.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 56
@tobacco road
Odlicno sto si ostavio veliki broj screenshotova iz kojih se moze procitati vreme. Moze se videti da klima nije samo na sekund spustila, vec je od 230W do 118W spustala oko 5 minuta. Nisu bas neki uslovi za test trenutno, ali ipak se vidi da ima neke ugladjenosti u radu. Ostaje jos i koliko dugo radi na minimumu pre nego sto iskljuci kompresor, ali to je svakako za vreme kada bude par dana preko 30 da se malo ugreju zidovi.

Hvala za test.

Tako je, još to nije relevantno toliko ali čekam vreline pa ćemo videti kako modulira. Inače klima je veoma tiha i unutra i spolja. Sve u svemu za sada prezadovoljan, pravi test tek sledi na 35+.

• Like
Reagovanja: Rio
Razumem, hvala na informacijama, neću se u buduće ubacivati u preporuke klima.

Što se tiče te AEMI, prema tome šta mi brat kaže, on je veoma zadovoljan klimom najviše jer ne mora da loži šporet i da se zeza sa drvima. Čak i ako zbog te modulacije koristi više struje, kako smo preračunali, opet ispadne jeftinije nego da se daje 60-70k na drva godišnje. Pogotovo jer je ova prošla zima bila baš hladna u poređenju sa prethodnim godinama.

Njegova jedina zamerka je bila da treba nabaviti onaj usmerivač vazduha, jer zbog visine sobe, hladan vazduh zna da duva dosta nisko čak i sa podešavanjem onog otvora, pa bude neprijatno. To mu možda nabavim sad pred letnju sezonu, mada ne znam koliko je efektivno.

Inače sam uzeo sad TCL 12k IS za drugi deo kuće, većinom jer je moralo da bude lokalno, a bolje varijante su bile izvan budžeta. I ova će verovatno da greje tokom zime, pa ću videti kako se ponaša.
Što se tiče usmerivača, efektivno je.

Treba mi klima za sobu od nekih 14-15kvadrata, da li je ok da uzmem ove jeftinije do 35k za ovu kvadraturu? Za grejanje i hladjenje

Daewoo Inverter klima SAF12E1WR30
na primer​

• Like
Reagovanja: Rio
Da li da kupim ovo?
Interesuje me koliko je pouzdan u očitavanju potrošnje?
Screenshot_20250602_095412.jpg

Imam i ja takav odavno. Kada sam ga kupio testirao sam ga starim sijalicama sigurno, a mislim cak i unimerom, i bio sam zadovoljan preciznoscu.

Mana je sto mu je relativno brzo propala baterija. Baterija inace sluzi da bi pamtio potrosnju u slucaju nestanka struje, i tu mogucnost je moj primerak izgubio.

Ako kupis najlaksu klimu na trzistu, sasvim sigurno ne mozes ocekivati visoke performanse. U tom smislu taj kriterijum svakako radi. To i dalje ne govori dovoljno o tome da li je nesto adekvatno za malu sobu, ali 12 i 9 govori jos manje. Prosto ne mozemo kupiti adekvatnu klimu za malu sobu na osnovu podataka sa nalepnice. Bilo bi dobro da moze, i tehnicki bi mozda i bilo moguce, ali ti podaci se prosto nisu pokazali tacnim u velikom broju slucajeva, pogotovo kada se govori o modulaciji.

Sto se tice tvog opisa AEMI klime, definitivno si mogao da prodjes gore, tj. tvoj brat. Verovatno da modulacija nije bas najbolja, sto jeste izuzetno vazna stavka za hladjenje male sobe, ali na ostale stavke se ipak ne zalis, tako da znas da moze to i mnogo gore.

AERI je hvaljena za grejanje u nizoj klasi. Ne secam se tacno sta su korisnici prijavili za modulaciju, ali mislim da je 250-300W, sto je mozda i optimalno za grejanje generalno (jer ne zelimo da klima duva prohladan vazduh na nas kada se grejemo). Sto se hladjenja tice, a pogotovo hladjenja male sobe, tu su stvari jednostavne: sto niza modulacija, to bolje. 250-300W nije lose, ali nije ni optimalno za malu sobu.

I da ne bude da pricamo u prazno, da ponovimo preporuke za male sobe:
Po onome sto se pise na forumu za to su najbolje Frozzini LFI by TCL iz nize klase, dok za sam TCL imamo sarene informacije. Za IS model prijavljeno preko 400W, sto nije dobro (ima grafikon rada pri grejanju na forumu), dok je prosle godine za IF model prijavljeno oko 100W na hladjenju sa fotografijama, sto je odlicno.
IFS je hvaljen utiscima korisnika, ali bez konkretnih podataka sa meraca, ili ja nisam nasao.
LFI je 22kg i 490g gasa, IF isto tako, IS je 22.5kg i 570g, a IFS je 20kg i 490g

Pisao sam vec o tome. IFS je prosle godine imao 22kg, pa je sad smanjeno na 20. To nije mana za malu sobu samo po sebi, naprotiv, ali nikako nije dobro kada proizvodjaci menjaju postojece modele kako im odgovara. Imaju milion modela, i opet nekako uspeju da promene uredjaj, a da ostave staro ime. I, nisu samo spoljnu jedinicu olaksali, nego i unutrasnju, pa ima 7kg, umesto 7,5.
Srecom, po tobaccovim screenshotovima mozemo videti da je zadrzala nacin rada, i da se izgleda ponasa kao Goldenova IF.
Sto se Frozzini LFI tice, njena unutrasnja je uvek bila malo teza: 8kg.

Pisao sam vec o tome. IFS je prosle godine imao 22kg, pa je sad smanjeno na 20. To nije mana za malu sobu samo po sebi, naprotiv, ali nikako nije dobro kada proizvodjaci menjaju postojece modele kako im odgovara. Imaju milion modela, i opet nekako uspeju da promene uredjaj, a da ostave staro ime. I, nisu samo spoljnu jedinicu olaksali, nego i unutrasnju, pa ima 7kg, umesto 7,5.
Srecom, po tobaccovim screenshotovima mozemo videti da je zadrzala nacin rada, i da se izgleda ponasa kao Goldenova IF.
Sto se Frozzini LFI tice, njena unutrasnja je uvek bila malo teza: 8kg.
Sve je postalo što više para za što manje muzike.

Cistio klimu s onim plavim dzakom s alija evo kako je ispalo jos samo da radi 😅
Prvo sam sa 10l vruće vode i tecnog deterdženta prao sa prskalicom za voce pa onda samo cistom vodom ispirao i zadovoljan sam kako je opralo turbinu. Sace sam s onim žutim axelom i posle isprao vodom

Jel si skidao uopste prednju plastiku?
Iskreno nije bas nesto cista klima vide se bas neke mrlje itd.
Screenshot_20250602-202515~3.png

Cistio klimu s onim plavim dzakom s alija evo kako je ispalo jos samo da radi 😅
Prvo sam sa 10l vruće vode i tecnog deterdženta prao sa prskalicom za voce pa onda samo cistom vodom ispirao i zadovoljan sam kako je opralo turbinu. Sace sam s onim žutim axelom i posle isprao vodom
Ostala ti je budj iza turbine. Turbina je mokra pa se ne vidi dal je bas dobro oprana. Videces tek kada se osusi. Pogledaj i sace u kakvom je stanju ali sacekaj da se klima skroz osusi.

Pokusao sam da skinem prednju plastiku ali nije išlo i nisam hteo da polomim nešto. Bitna mi je bila turbina da se lepo opere. Uslikacu posle saće u kakvom je stanju.

Nazad
Vrh Dno