Mali se dovatio daljinski i pojacao skroz temp pa je klima dala gasa. Na ruci odma uz klimu je bio bas vrel vazduh. Strasno sam zadovoljan tim modelom, eno kod buraza grije u 80m2 pa cu sada mjenjati i kod roditelja njihovu "mideu" za istu kao kod mene. Dobio sam ju poprilicno povoljno u odnosu koliko sam sebi platio. Jos materijal za ugradnju s vremenom kad se zaletim i rijesen problem.High Power mod? Kako god, 75°C deluje ludo
2C dnevna uz moguc sneg u nedelju, to vam je pravi test za klimeOd sledece nedelje, bar po prognozi, krecu minusi. Pa eto prilike da se ljuti uredjaji ( ko god sta ima ) provere.
Nema testa dok nema bar -10c2C dnevna uz moguc sneg u nedelju, to vam je pravi test za klime![]()
Ako je tako onda moja u tim uslovima radi vec duze vreme 🤣Pravi test je na 0C +-3
Koja tu zataji, to je siguran znak da nije za grejanje tog prostora. Za primarno grejanje, bolje receno.Pravi test je na 0C +-3
Ово није тачно, на - 10 су озбиљно веће потребе за грејање уз озбиљно смањен капацитет. Оне варијанте од пола дана или ноћи кад падне температура не рачунам за рад на дебелом минусу.@Boy_81
Young padawan, nemas ti jos iskustva, na -10C je suv vazduh i klime rade duplo bolje nego na 2C sa 99% vlage![]()
Upravo tako. A i ti Mitre s obzirom na lokaciju stanovanja imas dobro iskustvo sa tim. Na tim stepenima oko 0c i par stepeni ispod svaka ce vise manje raditi.Ово није тачно, на - 10 су озбиљно веће потребе за грејање уз озбиљно смањен капацитет. Оне варијанте од пола дана или ноћи кад падне температура не рачунам за рад на дебелом минусу.
Ako imas lose dimenzionirane uredjaje da, inace ne. Problem je sto na 0C do 3C bude visoka vlaznost pa klima cesto ide u defrost koji traje i po 10-12 minuta nekada (od trenutka prestanka grejanja do pocetka). Na -10C i pravilno dimenzionisanje klima greje satima bez defrosta pa nema tog prestanka grejanja. Po mom iskustvu, bolje je -10C jer gubitak kapaciteta se ne oseca jer nema prestanka grejanja svakih pola sata - sat, zavisi od potreba, provetravanja itd. Potrosnja mozda raste, ali sa cestim defrostima imas gubitak grejanja na u proseku 10 minuta, klima tada trosi 600-700W za tih 10+ minuta a ne greje nista.Ово није тачно, на - 10 су озбиљно веће потребе за грејање уз озбиљно смањен капацитет. Оне варијанте од пола дана или ноћи кад падне температура не рачунам за рад на дебелом минусу.
Nece da bude bas tako, bilo je minusa u poslednjih 10 godina sigurno po par dana minus i dnevna, tada sam imao 4 klime i isto nisam imao problema. Kotao koji imam nije zalozen od 2017.-17 си имао можда једно јутро у последњих 10 година, па на основу тога правиш закључке. Кад стегне минус пар дана па почне да извлачи топлоту се види шта је зима. Још ако нема Сунца као што га ја немам уопште преко месец дана... Температуре око 0 су мање захтевне за грејање невезано за дефрост.
5 klima na 90m2 ??Nece da bude bas tako, bilo je minusa u poslednjih 10 godina sigurno po par dana minus i dnevna, tada sam imao 4 klime i isto nisam imao problema. Kotao koji imam nije zalozen od 2017.
Toplotu nema sta da izvlaci ako imas izolaciju i dobru stolariju. Ispada da ne moze da se greje na minusima sa klimama sto nije tacno. Nije moglo sa dve klime mojih 90m2, zato sada sa 5 nema problema.
Problem je kad covek ocekuje previse od uredjaja ma koliko bio placen. Nikada se ne uzima knap, uvek mora da postoji rezerva snage.
Ja sam moje iskustvo izneo, ko hoce da veruje neka veruje, ko nece sam ce da proveri ove zime ako bude minusa.
Meni dve 12k greju cirka 80m2, sa losim rasporedom (doduse stan je sam po sebi prilicno topao, ali se ne greje stan iznad i stan ispod vecinu vremena bude prazan). @djalf Ne znam gde si uspeo da postavis 5 klima na 90m2 ali svaka cast, bitno je da rade. Barem ima puno rezerve😁5 klima na 90m2 ??
5 klima trosi vise i to debelo nego jedna toplotna pumpa a u 90m2 loka max 3 kvalitetne klime griju. Mene zivo zamima kako ce buraz proci sa jednom na 80m2. Ok, ima drugo grijanje ali svakako ce se klima pokazati.Toplotne pumpe smanjuju snagu kako opada temperatura, ali ako ima rezerve snage neće biti problema.
Ja na 80m2 imam 4 klime, ali 3 rade uvek, a 4. palim kada bude ispod nule i u tom prostoru bude malo hladnije.
Na 90m2 sigurno su dovoljne 5 klime, verovatno je višak jedna, ali to daje mogućnost da se greje i kad je jak minus.
E sad, pitanje je isplativosti grejanja toplotnim pumpama-inverter klimama kada je jak minus, jednostavno će trošiti previše struje.
Na odnosu na sve. Govorim o kvalitetnim toplotnim pumpama sa podnim grijanjem i naravno kvalitetnom izolacijom. Kad grijes "kabrio" onda ti nista nepomaze. Klima je ok al... Hebes tako grijanje kad je izvor toplote na jednom mjestu i moras drzati otvorena vrata svuda kako se nebi smrzao... Haj ok neka mala garsonjera, vikendica i tako to. Al ok, danas je takva situacija pa se moraju ljudi prilagoditi.Da, ali u odnosu na sta. Ako gledamo struju, uvek ce biti isplativije.
Inace pitanje nevezano za minuse i ostalo, koje pametne uticnice preporucujete? Bitno mi je da ima onaj vremenski grafikon potrosnje (kao i trenutnu potrosnju) i da ga pamti. Kakve su Tp link tapo?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari