Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Meni je Vivax AEYIs jutros otišao u DF na 2-3 minuta, iz čista mira. Ništa nije pobelelo niti ledilo. Dešavalo se par puta u plusu, možda nešto nije u redu.
Verovatno kontrolni kao sto kolega napisao. Mozda je i meni odradila do sad taj kontrolni ali nisam je uhvatio da radi.

Kod keve jesam, bilo je 7C, i samo ispisalo dF. Otisao sam bas napolje da vidim kakva je spoljna. Na njoj nista nije bilo, cak nista nije ni curilo.

Nema potrebe da brines.

Sta grejes i koliko? Kako ti radi temp/fan?

Dve iste klime na razmaku od 5 metra. Jutros upalim obe, ova zabelela posle 2 minuta. Cuje se nesto pucketa pa stane. Druga radi normalno, obe greju identicne kvadrature. Greju ok. Da li tako treba?

Drugo pitanje, da li sme cev od klime da se savije pod pravim uglom od 90 stepeni da bi prosla kroz sobu. Hodnik je najveća prostorija pa mi logicno da jedna klima ide u hodnik da greje njega, kupatilo i eventualno spavacu 2, druga klima ide u dnevnu i mozda bude i treca u spavacu 1.

I trece da li spoljna jedinica moze da se nekako namontira na betonski stub 20*20. Sa te strane je podest od stepenica, dosla bi ispod podesta, zaklonjena, da izbegnem stavljanje sa prednje strane kuce.

Prilozi

• IMG-e657101521bf7d98bf0bcc46daea688f-V.jpg
    IMG-e657101521bf7d98bf0bcc46daea688f-V.jpg
    91.7 KB · Pregleda: 71
  • IMG_20231124_165111.jpg
    IMG_20231124_165111.jpg
    182.8 KB · Pregleda: 95
Danas vatreno krstenje temp 1-2, u pola 9 nestalo struje i do pola 3 nije dolazila. Kuca se oladila na 18C. Mica startovala sa 3 stepena napolju snagom od 1780W sto je po proracunu od COP nesto manje od 4 6.8kW sto i pise u njenoj specifikaciji da daje max. Znaci Japanci nista nisu slagali ima snage da se bori sa -15. Sad je samo pitanje koliko pada COP na -10, ako drzi 3 i preko nema zime za eskime.

Doslo bi mu oko 300-400kwh mesecno
Slično sinoć i kod mene... stan luftiran 4 dana zbog sređivanja parketa, sve ledeno, zidovi, pod, kaže unutrašnja da je indoor temperatura 19 stepeni, mada mi je delovalo dosta hladnije, naravno, nije bilo nikog u stanu od utorka.
Upaljena i kreće kompresor kao na kolima da diže obrtaje 🙃 max što je povukla je negde 1,77-1,85kW, posle je spustila na 1,44-1,5 i tako duvala preko 2h kad sam otišao na spavanje.
Kako je i heroj primetio, imaju opciju da prate da li ima nekog u prostoriji i posle 1h spuštaju na kontrolno duvanje samo. Jutros je nastavila sa oko 1kW da radi i spušta lagano, trenutno na oko 600w .
Ništa defrosti, sad je već normalna temp u dnevnoj sobi, trebaće još neko vreme da se i zidovi zagreju.

Poceli prijatelji, rodbina... da zovu za savete u vezi klima, kazu ti si strucnjak za klime 😃 ( u sebi ako sam ja strucnjak onda....). Prijatelju treba klima za 45m²,prostor je iz jednog dela, PVC stolarija, sledece godine radi izolaciju 10cm, da li da uzme 12 ili 18, koju marku, model, budzet oko 100000rsd ali nije zakucano :).
Posaljes link od ove teme i reci im otvore nalog da im napišemo 4-5 predloga.. 2025te ima da se greju na klimu ko ljudi 😅

Sinoc sam morao da smanjim klimu na 20c jer se nije moglo spavati plus isusila vazduh u stanu. Probudio se kao da sam jeo peska. Drzao sam otvoren prozor u dnevnoj 15m. Posle toga se upalila na nekih pola sata i ugasila sve do nekih 9 jutros kad smo ustali.

Rekao sam zeni da izvuce nesto deblje od plahte da se pokrije nema smisla ovako.

Posaljes link od ove teme i reci im otvore nalog da im napišemo 4-5 predloga.. 2025te ima da se greju na klimu ko ljudi 😅
Znas sta, najgore sto nece ni da citaju, nego im lakse ovako. Tako i u vezi kotla za pelet (Alfa Como 21) i svi u komsiluku, rodbina itd e ajde samo da pogledas, e ajde samo ovo..... I na kraju pa to je 5min posla, ja im kazem nije 5min nego 7g. i 5min 😃.

Voleo bih da čujem vaše mišljenje.

Trenutno još nisam zabeležio potrošnju veću od 900w/h. Mene zanima preko koje prosečne potrošnje ne bi trebalo da idem kako ne bih bez potrebe opterećivao kompresor. 1200w/h? 1500w/h? Imam u kući i peć na drva koja daje 12kw toplote, a i nekoliko onih podnih fenova, tako da nema potrebe za forsirsnjem klime.

Model klime je
Gree Amber Premium 12k Ultra,
a po specifikaciji može 2600w da povuče.

Ne znam koju kvadraturu greješ al ta klima ima dosta rezervi snage, a ima i deklarisano grejanje do -30 ako nešto znači. Realno ne bi trebao da brineš sem ako hoćeš da greješ neku baš veću kvadraturu u objektu bez izolacije.

Ako je ok raspored moći će verovatno da zagreje bez problema jedino ako bude bilo većih minusa trošiće dosta struje zbog većih toplotnih gubitaka.
I tada bi možda bilo pametno upaliti peć, al to fazon ako bude bilo konstantno -7-8 spoljna temperatura i manje.

Voleo bih da čujem vaše mišljenje.

Trenutno još nisam zabeležio potrošnju veću od 900w/h. Mene zanima preko koje prosečne potrošnje ne bi trebalo da idem kako ne bih bez potrebe opterećivao kompresor. 1200w/h? 1500w/h? Imam u kući i peć na drva koja daje 12kw toplote, a i nekoliko onih podnih fenova, tako da nema potrebe za forsirsnjem klime.

Model klime je
Gree Amber Premium 12k Ultra,
a po specifikaciji može 2600w da povuče.
Nemas brige sa tom klimom, bukvalno ne treba da te opterecuje koliko vuce, jer je kvalitetnija od 80% klima na nasem trzistu.
Kupio si klimu kojoj nije bas najtisa unutrasnja(nije bas ni da je bucna) i ne modulira nisko, ali je najjaca i pravi izbor za neizolovan prostor.
70m2 bi trebalo da ti pokriva cele zime, osim ako ne bude bas nesto -15c 2 nedelje konstantno, ali ces i sam osetiti da li ti treba jos nesto...
Nikada ti pec nece biti dobar izbor, dokle god klima uspeva da ti zagreje prostor, jer je COP uvek na strani klime, a moja procena je da ti na toj klimi COP nikada nece pasti ispod 3 na nasem vremenu. Dakle, kada vuce 1kW, daje 3kW toplote...a po ovom vremenu verovatno daje oko 5kW.
Mogucnosti te klime su velike, pa ce na -10c biti sposobna da ti da max 5.5kW toplote, na -15 oko 5kW, cime se mislim nijedna druga "12ica" kod nas ne moze pohvaliti.

Sinoc sam morao da smanjim klimu na 20c jer se nije moglo spavati plus isusila vazduh u stanu. Probudio se kao da sam jeo peska. Drzao sam otvoren prozor u dnevnoj 15m. Posle toga se upalila na nekih pola sata i ugasila sve do nekih 9 jutros kad smo ustali.

Rekao sam zeni da izvuce nesto deblje od plahte da se pokrije nema smisla ovako.
Pa da, to je problem, preporuka za MDDF-20DEN7-QA3 [https://forum.benchmark.rs/threads/odvlaživači-vazduha-iskustva.484357/page-11#post-7021557]

A takodje i https://forum.benchmark.rs/threads/prečistač-vazduha.451210/page-113 nije lose.

Jel normalno da radi defrost 3x vec za 2 sata 😁na spoljnu se vidi bocno bas led... ali traje 5-8 min od prilike svaki do sad 🫣

Spoljna jedinica na zastakljenoj terasi ?!
Pitanje je da li bi to funkcionisalo normalno ako bi se otvorio jedan prozor nasuprot uredjaja? I da li je zbog buke pametno staviti na tom mestu jer je to terasa od dnevne sobe? Ne znam koliko bi se to culo unutra.

• Like
Reagovanja: Ira
Zato Daikin ima dve lampice i nista vise, jedva su i tajmer ubacili.

Poceli prijatelji, rodbina... da zovu za savete u vezi klima, kazu ti si strucnjak za klime 😃 ( u sebi ako sam ja strucnjak onda....). Prijatelju treba klima za 45m²,prostor je iz jednog dela, PVC stolarija, sledece godine radi izolaciju 10cm, da li da uzme 12 ili 18, koju marku, model, budzet oko 100000rsd ali nije zakucano :).
Sta da mu kazes..Mene pola.firme od 890radnika zoce za.savet..Culo se valjam neke klime..🤣Pocecu da naplacujem savete kao advokati..Kazes mu kvalitetnu 12-cu..ili slabiju(po ceni)18-cu..Neznam.dal.ima neki japanac 18-ca za te pare..a moze amber komfort..uklopice se zamalo cak.i sa ugradnjom.za te pare..

Spoljna jedinica na zastakljenoj terasi ?!
Pitanje je da li bi to funkcionisalo normalno ako bi se otvorio jedan prozor nasuprot uredjaja? I da li je zbog buke pametno staviti na tom mestu jer je to terasa od dnevne sobe? Ne znam koliko bi se to culo unutra.
Ima li neko slucaj da mu je spoljna jedinica na ovakvoj terasi i da li je pametno takvo resenje? :)

Sta da mu kazes..Mene pola.firme od 890radnika zoce za.savet..Culo se valjam neke klime..🤣Pocecu da naplacujem savete kao advokati..Kazes mu kvalitetnu 12-cu..ili slabiju(po ceni)18-cu..Neznam.dal.ima neki japanac 18-ca za te pare..a moze amber komfort..uklopice se zamalo cak.i sa ugradnjom.za te pare..
To sam i mislio, Gree 12 ili neka doda jos malo za Daikin18 ili Fujitsu18, ne valja ni kad mnogo pricas :)

Napolju -2, Gree nije u stanju da spusti ispod 950W. U zadnja dva tri dana radi gore nego ikada do sada. Popišam se na ovo, videću šta mogu da napravim po pitanju garancije.

P.S. Daikin uradila prvi kontrolni defrost malopre. Vrlo brzo i neprimetno.

0C malo duva, Mica modulira na 22C autofan 440W sa COP oko 4 dodje mu oko 1,6kW toplotne, uradila DF juce oko 9 uvece videcemo dal ce biti i nocas. Stalno zaboravim svi koji se ovako grejete morat da imate ovlazivace inace ce vas ubiti suv vazduh

Poslednja izmena:
Napolju -2, Gree nije u stanju da spusti ispod 950W. U zadnja dva tri dana radi gore nego ikada do sada. Popišam se na ovo, videću šta mogu da napravim po pitanju garancije.

P.S. Daikin uradila prvi kontrolni defrost malopre. Vrlo brzo i neprimetno.
Koliko ti se spustala dok nije bilo hladnije vreme? Mozda imas i previse gubitaka pa nemoze sa manjom snagom zadanu temparaturu.

Oko ponoci na mom Daikinu se cuo neku cudan zvuk kao neko krcanje ne znam ni sam kako da objasnim,i to je trajalo nekih desetak sekundi.Ja dok sam skontao da je klima to je prestalo,e sad da li je to bio defrost ili nesto drugo ne znam stvarno,klima je nova nema dva meseca od ugradnje

Koliko ti se spustala dok nije bilo hladnije vreme? Mozda imas i previse gubitaka pa nemoze sa manjom snagom zadanu temparaturu.
Obicno je tako i radila oko 900w minimum. Sad ne može da spusti ni kad je minus te pravi pauze, a pre par dana je lepo radila na minusu bez pauziranja, donekle je uspela da spušta snagu. Znam prošle godine kad je bilo nesto hladnije u februaru, uspevala je da spusti na 450W. Ovo softver zaje*ava sad. Nisu veliki toplotni gubitci, stan je sam po sebi prilicno topao. Na zadatih 22 ode na 24-25 (po očitavanju klime) pa se ugasi.-

Oko ponoci na mom Daikinu se cuo neku cudan zvuk kao neko krcanje ne znam ni sam kako da objasnim,i to je trajalo nekih desetak sekundi.Ja dok sam skontao da je klima to je prestalo,e sad da li je to bio defrost ili nesto drugo ne znam stvarno,klima je nova nema dva meseca od ugradnje
I kod mene, celu noć. To ti je defrost. Krene da krcka i čuje se ispuštanje gasa. Čuje se neki specifičan zvuk, kao kad inje krene da krcka. Meni je Daikin za celu noć odradio bar 5-6 defrosta.

I kod mene, celu noć. To ti je defrost. Krene da krcka i čuje se ispuštanje gasa. Čuje se neki specifičan zvuk, kao kad inje krene da krcka. Meni je Daikin za celu noć odradio bar 5-6 defrosta.
Uh dobro je,ukenjo sam se reko sta je sad... 😄 Hvala ti brate sad mi lakse

Meni senzor na vanjskoj jedinici (Midea) pokazuje vlaznost vazduha 42%, a ja vjerujem da je u stvarnosti duplo vise, bas toliko da omasi. Hajd' temleratura vazduha je tu negdje (u stepen do dva).

I da kako bih mogao najelegantnije rijesiti da mogu mjeriti potrosnju klime? Iz kutije na zidu namjenjenu za uticnicu ide kabl vani direktno na vanjsku jedinicu. Kontam sam 'rasturiti' neku pametnu uticnicu (tipa Xiaomi) pa samo elektroniku povezati (zalemiti ulaz i izlaz) i ubaciti u kutiju, tako da se nista ne bi vidjelo. Ili postaviti uticnicu na vec predvidjeno mjesto pa izvuci kabl iz vanjske jedinice pa prikljuciti na tu uticnicu....

Meni senzor na vanjskoj jedinici (Midea) pokazuje vlaznost vazduha 42%, a ja vjerujem da je u stvarnosti duplo vise, bas toliko da omasi. Hajd' temleratura vazduha je tu negdje (u stepen do dva).

I da kako bih mogao najelegantnije rijesiti da mogu mjeriti potrosnju klime? Iz kutije na zidu namjenjenu za uticnicu ide kabl vani direktno na vanjsku jedinicu. Kontam sam 'rasturiti' neku pametnu uticnicu (tipa Xiaomi) pa samo elektroniku povezati (zalemiti ulaz i izlaz) i ubaciti u kutiju, tako da se nista ne bi vidjelo. Ili postaviti uticnicu na vec predvidjeno mjesto pa izvuci kabl iz vanjske jedinice pa prikljuciti na tu uticnicu....
Imas kupiti mjerac potrosnje koji se "nakaci" na kabal, velicine sibice. Ja imam na jednoj kimi bas ovakakv a na drugoj klasicnu uticnicu mjerac

Prilozi

• Screenshot_2023-11-26-12-40-20-760_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2023-11-26-12-40-20-760_com.android.chrome-edit.jpg
    91.8 KB · Pregleda: 44

Nema Smart uticnice, nema problema sa klimom 🤣🤣

Nazad
Vrh Dno