Došao na forum da vidim ima li šta o dubinskom pranju klime i spucam dva sata na postove o GREE klimama

. Naravno, jer je to marka klime koju i ja imam, pa sam hteo da podelim svoje iskustvo. U suštini neću reći ništa novo (GREE amber klime jesu za veće prostore ili tamo gde su toplotni gubici veliki), ali možda moje iskustvo pomogne nekome.
Naime, kupio sam GREE amber premium inverter klimu za prošlu zimu. Koštala je sa ugradnjom čini mi se nekih 1200e.
Prošle zime sam je samo testirao po potrebi da vidim kako radi, nisam još živeo u objektu za koji je bila namenjena. Ove zime je koristim full time.
U pitanju je kuća na sprat 10x10m, otprilike stambene površine po 70-tak kvadrata na oba sprata. Bez izolacije, stara drvena stolarija (dupli prozori), kuća se nalazi na nekih 600m od Drine.
Klima je postavljena u prizemlju u dnevnu sobu, dakle sa namerom da greje 70m2 (ostavu i špajz ne grejemo). U tih 70 kvadrata ulaze dnevni boravak, trpezarija sa kuhinjom, hodnik, toalet i veća spavaća soba koja je i najudaljenija od klime. Za ovu zimu sam sredio prozore i vrata da dobro dihtuju. Prošle zime je duvalo sa svih strana.
Temperatura koju klima održava u dnevnoj sobi je 23-24 stepena, u susednim prostorijama - trpezariji i hodniku 23, u kupatilu 22 i u spavaćoj sobi 20-21.
Nekome je to možda malo za spavaću sobu, ali i žena i ja volimo da spavamo u malo svežijem prostoru, pa nam ni 19 ne bi smetalo.
Od fan auto moda odustao sam relativno brzo, jer se klima stalno palila i gasila i to mi se nije svidelo. Ona jeste održavala zadatu temperaturu (23 stepena), ali sam mišljenja da kompresor ne treba često da se pali/gasi. Posle silnog testiranja svih režima rada i praćenja potrošnje shvatio sam da je najbolje sledeće:
Klima je podešena na 20 stepeni, a fan mod menjam po potrebi, ako hoću da bude tiše stavim na 3 (od ukupno 5 brzina, 6 sa turbom), a noću stavim na 5 (pošto je spavaća soba najudaljenija prostorija ne čuje se previše, mada mislim da bih ja mogao da spavam i ispod nje prilikom rada na turbo, dok žena definitivno ne bi mogla, dosta je osetljiva na zvukove noću). Naravno, kako je brzina ventilatora manja, tako je potrošnja veća. Klima se nikad ne gasi, a potrošnja je sledeća:
+7 ~ 500w/h
+1 ~ 670w/h
- 3 ~ 880w/h
To su spoljne temperature koje sam do sada imao prilike da izmerim. Navedena potrošnja je prosečna u periodu od 19:00 do 7:00, a temperatura najniža tokom noći, tj. rana jutarnja.
Kada povećam zadatu tenperaturu, na recimo 22 stepena (uz manualno štelovanje ventilatora), u kući bude pretoplo. Možda ću morati da povećam kada dnevna ne bude prelazila 0.
Probao sam da stavim da 19 stepeni bude zadata trmperatura, ali klima opet počne da se gasi. Očigledno ne može da radi na manje od 500w. Kao što neko reče loš im je software, ili nije uopšte ni predviđena za to... Ja tipujem na ovo drugo. Što me i dovodi do zaključka rečenog na početku posta:
Ova klima je za veću kvadraturu neizolovanog prostora i ja sam prilično zadovoljan radom/potrošnjom iste.
Takođe ako ima dosta zidova, kao kod nas, mora da se računa na razliku od nekoliko stepeni u pojedinim prostorijama (što nama ne smeta).
Druga opcija jeste bila da se stavi po klima u svaku veću prostoriju, što ćemo najverovatnije uraditi na spratu, jer gore treba da bude ista temperatura u svakoj sobi.
Veliki pozdrav svima!