Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ok to je drugo, imas tu pravo, ja napisah clanu gaga, koji rece, u smislu, da se u nekom minusu, nece isplatiti tp ( to bi i klime bile )
Mislim, nek bude i 2 nedelje debelog minusa, na oko 6 meseci, koliko klime, tp greju u sezoni, pa neka tada i COP 1 bude, sto je opet vrlo malo verovatno. Gledajmo SCOP, nista ne moze nadmasiti tp po ustedi.

Letos sam ugradio klimu i sad bi da probam da se grejem na nju. Klima je 12 tica inverter vivax greje sobu oko 40 kvadrata na 23 preko dana a uvece na 21 pa bih imao pitanje da li da gasim klimu ili da radi 24/7 zbog potrosnje struje, a ujedno posle defrosta i postizanja te zadate temperature kasnije, u dogrevanju joj treba oko 1 minuta i onda samo digne krilca ka gore spoljna jedinica se ugasi i posle 5 6 minuta se opet pali spoljna jedinica i opet se dogrejava na zeljenu temperaturu pa me zanima da li je to normalan rad.

Nemoj je gasiti, neka vozi dok god moze da greje. Smanji nocu za do 2 stepena, ako ti smeta vrucina, ako ne, najbolje neka non stop radi na 23c.

Ne smanjujte nocu kada je niza tarifa 4 puta jeftinija a jos je i hladnije nocu.
5 klima na 90m2 ??
Da, skoro svaka prostorija ima svoju, kuhinja i dnevna su po 27-28m2 i tu su dve Fujitsu 12LGC od 2011-te.
Decija soba 13m2 Fujitsu 09 LLCA, ista takva u hodniku koja greje WC, kupatilo i vesernicu od 12m2.
Peta je Vox IVA5-12JR u spavacoj od 12m2.
Greje se bez problema sve i na minusima, prosla sezona cela je bila oko 350e.
TP bi potrosila manje sa podnim koje nemam, imam radijatore ali sa njima TP mozda ne bi uspela da zagreje morali bi veci.

Pa bas zato i treba da smanjujemo, klimi treba vise da ugreje na manjoj temp, nabija kilovate, a ti ne mozes da spavas od vrucine :)
Nema akumulacije kod klime, nije to TA pec, pa da se pali na nizoj tarifi i posle da isijava :)

Акумулације има, али у зидовима, нема никакве посебне поенте да се клима гаси или значајно смањује ноћу, можда ако је прилично топло напољу (као последњих дана нпр.) и није проблем да се брзо надокнаде губици, али опет нема неке уштеде.

Jako male akumulacije i nista se nece drasticno promeniti akumulacija zbog 2c razlike na klimi, jer klima ne greje isijavanjem i nisko temperaturno je grejanje.
Zidovi ne treba da se ohlade jer je bas zbog niske temperature klime jako tesko posle iste zagrejati, sto je preduslov za ujednacenu temperaturu i sto normalniji rad klime.
Nocu je temperatura niza i klima ce vise da potrosi da odrzi recimo 25c, nego sto ce izgubiti da posle nadoknadi sa recimo 22 na 25c.
Razlika od 3c tokom ~8 sati moze fino da znaci u kolicini kilovata kada temp padne sa 5c preko dana na -1c nocu.

Ali pravi razlog smanjivanja uvece je prijatniji san i nije ni bitno da li ce tako neko ustedeti, svakako nece vise kostati na kraju, jer je razlika u akumulaciji smesna.

Ja sam recimo sa 24-25c smanjivao na 20c prosle zime kada sam izlazio na 8-10 sati napolje i za oko 2c kada spavam i mogu ti reci da je solidna razlika u potrosenim kilovatima.
Nedovoljno da se prostor i zidovi rashlade, a dovoljno da se dosta manje kWh napakuje.
Pa Mitsubishi ima opciju senzora da smanjuje temperaturu na grejanju kada ne oseti nikoga u prostoru, valjda za 2c prvog sata, pa jos 2 posle toga, zaboravih tacno, ali mislim da je tako.
Mislim da vecina koji imaju neku vrstu senzora prisutnosti, imaju taj mod stednje, pored ovih koji mogu i da usmeravaju vazduh.

1700726224113.png

Nisam rekao da se stavlja na 28C nocu vec da se ne smanjuje, meni su sve Fujitsu na 21C, unutra je 22,5 do 23C gde su one, Vox je na 20C, isto 23C tu. Nema smanjivanja a ni pojacavanja, nama ta temp odgovara.

И код мене су климе подешене на 22 у принципу и то стоји тако малтене целе године. Ја бих радо мало свежије за спавање, али не питам се само ја.

Došao na forum da vidim ima li šta o dubinskom pranju klime i spucam dva sata na postove o GREE klimama :). Naravno, jer je to marka klime koju i ja imam, pa sam hteo da podelim svoje iskustvo. U suštini neću reći ništa novo (GREE amber klime jesu za veće prostore ili tamo gde su toplotni gubici veliki), ali možda moje iskustvo pomogne nekome.

Naime, kupio sam GREE amber premium inverter klimu za prošlu zimu. Koštala je sa ugradnjom čini mi se nekih 1200e.

Prošle zime sam je samo testirao po potrebi da vidim kako radi, nisam još živeo u objektu za koji je bila namenjena. Ove zime je koristim full time.

U pitanju je kuća na sprat 10x10m, otprilike stambene površine po 70-tak kvadrata na oba sprata. Bez izolacije, stara drvena stolarija (dupli prozori), kuća se nalazi na nekih 600m od Drine.
Klima je postavljena u prizemlju u dnevnu sobu, dakle sa namerom da greje 70m2 (ostavu i špajz ne grejemo). U tih 70 kvadrata ulaze dnevni boravak, trpezarija sa kuhinjom, hodnik, toalet i veća spavaća soba koja je i najudaljenija od klime. Za ovu zimu sam sredio prozore i vrata da dobro dihtuju. Prošle zime je duvalo sa svih strana.

Temperatura koju klima održava u dnevnoj sobi je 23-24 stepena, u susednim prostorijama - trpezariji i hodniku 23, u kupatilu 22 i u spavaćoj sobi 20-21.
Nekome je to možda malo za spavaću sobu, ali i žena i ja volimo da spavamo u malo svežijem prostoru, pa nam ni 19 ne bi smetalo.

Od fan auto moda odustao sam relativno brzo, jer se klima stalno palila i gasila i to mi se nije svidelo. Ona jeste održavala zadatu temperaturu (23 stepena), ali sam mišljenja da kompresor ne treba često da se pali/gasi. Posle silnog testiranja svih režima rada i praćenja potrošnje shvatio sam da je najbolje sledeće:

Klima je podešena na 20 stepeni, a fan mod menjam po potrebi, ako hoću da bude tiše stavim na 3 (od ukupno 5 brzina, 6 sa turbom), a noću stavim na 5 (pošto je spavaća soba najudaljenija prostorija ne čuje se previše, mada mislim da bih ja mogao da spavam i ispod nje prilikom rada na turbo, dok žena definitivno ne bi mogla, dosta je osetljiva na zvukove noću). Naravno, kako je brzina ventilatora manja, tako je potrošnja veća. Klima se nikad ne gasi, a potrošnja je sledeća:
+7 ~ 500w/h
+1 ~ 670w/h
- 3 ~ 880w/h
To su spoljne temperature koje sam do sada imao prilike da izmerim. Navedena potrošnja je prosečna u periodu od 19:00 do 7:00, a temperatura najniža tokom noći, tj. rana jutarnja.

Kada povećam zadatu tenperaturu, na recimo 22 stepena (uz manualno štelovanje ventilatora), u kući bude pretoplo. Možda ću morati da povećam kada dnevna ne bude prelazila 0.
Probao sam da stavim da 19 stepeni bude zadata trmperatura, ali klima opet počne da se gasi. Očigledno ne može da radi na manje od 500w. Kao što neko reče loš im je software, ili nije uopšte ni predviđena za to... Ja tipujem na ovo drugo. Što me i dovodi do zaključka rečenog na početku posta:

Ova klima je za veću kvadraturu neizolovanog prostora i ja sam prilično zadovoljan radom/potrošnjom iste.
Takođe ako ima dosta zidova, kao kod nas, mora da se računa na razliku od nekoliko stepeni u pojedinim prostorijama (što nama ne smeta).
Druga opcija jeste bila da se stavi po klima u svaku veću prostoriju, što ćemo najverovatnije uraditi na spratu, jer gore treba da bude ista temperatura u svakoj sobi.

Veliki pozdrav svima!

Jel ti to 18 ili 12 GREE. Potrosnja od 290kwh do 570kWh mesecno je sasvim korektna za kucu bez izolacije i 70m2. Za te pare nemozes da se ogrejes na pelet.

Poslednja izmena:
Na tu kvadraturu kad bi uradio kako treba izolaciju, debelo bi spustio potrosnju. Ja imam 15cm na kuci plus dobra stolarija tako ti govorim iz izkustva.

Danas vatreno krstenje temp 1-2, u pola 9 nestalo struje i do pola 3 nije dolazila. Kuca se oladila na 18C. Mica startovala sa 3 stepena napolju snagom od 1780W sto je po proracunu od COP nesto manje od 4 6.8kW sto i pise u njenoj specifikaciji da daje max. Znaci Japanci nista nisu slagali ima snage da se bori sa -15. Sad je samo pitanje koliko pada COP na -10, ako drzi 3 i preko nema zime za eskime.

Doslo bi mu oko 300-400kwh mesecno

Poslednja izmena:
Kakav test nocas ood mene, magla u full-u, 0c, nalozio sam klimu na 24c max fan samo jedna radi da vidim da li ce uci u defrost. Posto radim nocu od kuce bas sam je pratio i nije upala u df.

Драматично као временска прогноза на Н1, каже очекује нас велико захлађење и изузетно хладно време са температурама око 0. Ваљда ако кажу да ће бити најнормалније време за ово доба године није по данашњим медијским шок/фото/видео нормама.

Kakav test nocas ood mene, magla u full-u, 0c, nalozio sam klimu na 24c max fan samo jedna radi da vidim da li ce uci u defrost. Posto radim nocu od kuce bas sam je pratio i nije upala u df.
Meni je Vivax AEYIs jutros otišao u DF na 2-3 minuta, iz čista mira. Ništa nije pobelelo niti ledilo. Dešavalo se par puta u plusu, možda nešto nije u redu.

Драматично као временска прогноза на Н1, каже очекује нас велико захлађење и изузетно хладно време са температурама око 0. Ваљда ако кажу да ће бити најнормалније време за ово доба године није по данашњим медијским шок/фото/видео нормама.
Danas je sve skandal.. Tako ima veći reach do ljudi ... Normalno je dosadno 😅

Cudi me, Midee/vivax novijih serija vole da lede. Kao magnet za led su, gde god vidim neki vivax smrznut je. Takodje drugar ima Aemi novi model i nonstop je zaledjena.

Jel ti to 18 ili 12 GREE. Potrosnja od 290kwh do 570kWh mesecno je sasvim korektna za kucu bez izolacije i 70m2. Za te pare nemozes da se ogrejes na pelet.
12-ica je u pitanju. Da, potrošnja je za sada zadovoljavajuća, ali pravi test tek dolazi. Na svakih stepen-dva ispod nule osetno se diže potrošnja. ***, toplotni gubici su veliki.
Na tu kvadraturu kad bi uradio kako treba izolaciju, debelo bi spustio potrosnju. Ja imam 15cm na kuci plus dobra stolarija tako ti govorim iz izkustva.
Naravno. Ali trenutno sa cenama stolarije i izvođenja radova izolacije i fasade nema šanse...
Samo za novac koji bih dao na novu stolariju za celu kuću mogu da stavim solarnih panela za 8kwh.
VIdećemo sledeće godine. Verovatno ću tad raditi nešto na smanjenju troškova.

Poslednja izmena:
Kakve su TCL klime, konkretno TAC-12CHSD TPG11I T-Pro 12000BTU WiFi?

12-ica je u pitanju. Da, potrošnja je za sada zadovoljavajuća, ali pravi test tek dolazi. Na svakih stepen-dva ispod nule osetno se diže potrošnja. *********, toplotni gubici su veliki.

Naravno. Ali trenutno sa cenama stolarije i izvođenja radova izolacije i fasade nema šanse...
Samo za novac koji bih dao na novu stolariju za celu kuću mogu da stavim solarnih panela za 8kwh.
VIdećemo sledeće godine. Verovatno ću tad raditi nešto na smanjenju troškova.
Majstori su odlepili sa cenama nacisto. Mnogo ljudi otislo preko, a ovi sto su ostali skidaju kozu. Pocecemo sami da radimo sve.

Poceli prijatelji, rodbina... da zovu za savete u vezi klima, kazu ti si strucnjak za klime 😃 ( u sebi ako sam ja strucnjak onda....). Prijatelju treba klima za 45m²,prostor je iz jednog dela, PVC stolarija, sledece godine radi izolaciju 10cm, da li da uzme 12 ili 18, koju marku, model, budzet oko 100000rsd ali nije zakucano :).

Preskoči ili se doooooobro ogradi kako znaš i umeš. Preporuke generalno daješ ako se nečim baviš pa imaš info iz prve ruke, iskustva, itd. Ostalo je reda veličine "ja ovo imam i meni dobro radi".

Prvi problem, ma koliko mali = ti si krivac što si loše savetovao.

Preskoči ili se doooooobro ogradi kako znaš i umeš. Preporuke generalno daješ ako se nečim baviš pa imaš info iz prve ruke, iskustva, itd. Ostalo je reda veličine "ja ovo imam i meni dobro radi".

Prvi problem, ma koliko mali = ti si krivac što si loše savetovao.
E bas kod tog prvog problema sam se odmah i ogradio, rekoh mogu da ti predlozim za ostalo sam snosis odgovornost i rizik kao i ja kad sam kupovao i tu se prica zavrsava.

Toplotne pumpe smanjuju snagu kako opada temperatura, ali ako ima rezerve snage neće biti problema.
Ja na 80m2 imam 4 klime, ali 3 rade uvek, a 4. palim kada bude ispod nule i u tom prostoru bude malo hladnije.
Na 90m2 sigurno su dovoljne 5 klime, verovatno je višak jedna, ali to daje mogućnost da se greje i kad je jak minus.
E sad, pitanje je isplativosti grejanja toplotnim pumpama-inverter klimama kada je jak minus, jednostavno će trošiti previše struje.
ja 90m2 bez izolacije grejem sa tri klime, i to VOX, za sada je sasvim korektno, ne podizem ih iznad 20°c jer uvek prebacuju 1-2°c iz nekog razloga, nemam izolaciju, imam pvc, za sada to dobro sljaka, mada jos nisu bili minusi neki po nekoliko dana, dnevana se uvek popne preko 5-6 stepeni.

Nazad
Vrh Dno