Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ljudi, mozda glupo pitanje ali ajde. Jel kad dodje minus i zagudi napolju po 20 dana da je ceo dan i noc hladno minusi , jel ce ove nase "kineske" klime (VOX, VIVAX, TELA itd) i dalje da greju samo ce vise da trose.... tako?

Da ne bude na minus 10 prc, pa kupuj TA pec ili norvezane....
Evo da ti odgovorim. Ako su gubitci energije u prostorijama veći od onoga što klima može da napravi, grejanje je loše. Ovaj VOX IHD12 na -10°C bi trebalo da pravi oko 2.8kW što uopšte nije malo. Ako prostor traži više, od grejanja nema ništa. U takvim situacijama mali kalorifer (sobna grejalica) rešava problem kao ispomoć. E sad, ako danima bude padala ledena kiša, pa spoljašnja zaledi, možda budeš prinuđen da ugradiš grejni kabl u tacnu spoljašnje jedinice. Ili oprobani "džezva metod"

Jos nesto, vrlo bitno, juce mi je brljavila Mica sa modulacijom, vreme lepo ocekujem modulaciju 140W kad ono gore dole pali gasi neshvatljivo. Danas da pokazem uceniku kako radi Shelly kad ono varijacije napona, pao napon sa 230,6 V na 227,9V u tom intervalu i jedanput nestala struja na kratko , i uklavirim da je zato Mica brljavila evo danas stabilnih 140W na hladnijem vremenu nego juce. Tako da znate da mnogo utice situacija na mrezi, e sad da li su ove bolje klime manje ili vise osetljive ko ce ga znati. I nece potrositi danas vise od 4kWh a hladnije vreme, a juce pojela 5.5kWh a toplije

Poslednja izmena:
Izgibosmo. Ne mozemo se ugrejati ko ljudi dok je ovakvo vreme napolju. Mislim da nikad gore nije radila. Vise vremena provede ugasena nego sto radi.. Napolju 8c, izduv slikan kad se upalila posle pauze od 15min. Spiči preko 60c i ugasi se nakon par minuta.
3748F7D1-5509-48CB-B8A4-5BF78CE15E1B.jpeg

Koja klima, koji prostor, izolacija, stolarija?

Izgibosmo. Ne mozemo se ugrejati ko ljudi dok je ovakvo vreme napolju. Mislim da nikad gore nije radila. Vise vremena provede ugasena nego sto radi.. Napolju 8c, izduv slikan kad se upalila posle pauze od 15min. Spiči preko 60c i ugasi se nakon par minuta.
Pogledajte prilog 414466
Prosečna zimska temperatura u Beogradu je 4°C-5°C, tako da i nije neka sreća, ovo sad je oko proseka. Čini mi se da bi bolje radila kad ne bi bilo izolacije.
@djalf ovo mi liči na nekog kineza, čim sija ko kineska Nova Godina.

Koja klima, koji prostor, izolacija, stolarija?
Onaj moj ne-kršteni Gree. Ekvivalent modelu Muse. Prostor 15ak kvadrata, izolacija jedan zid 5cm stiropor, drugi zid ceo staklena povrsina, ostala dva su manje vise unutrasnji. Stolarija je starija drvena ali dihtuje prilicno.

U planu nam je da neke pregradne zidove sklanjamo pa da prosirimo deo koji bi ona grejala na nekih ukupno 35-40m2, zanima me kako ce se tada ponasati. Tu bi morao da radi iFeel u toj prostoriji pa da odašilja signal unutrašnjoj, mada ni on izgleda ne radi baš najbolje.

Kako je podesena? Fiksna brzina, manite auto eco modove i ostale gluposti.

Prosečna zimska temperatura u Beogradu je 4°C-5°C, tako da i nije neka sreća, ovo sad je oko proseka. Čini mi se da bi bolje radila kad ne bi bilo izolacije.
@djalf ovo mi liči na nekog kineza, čim sija ko kineska Nova Godina.
Da da, kinez. Kinez ne mora da znači da je loša klima, ljudi se greju na Midee i većinom su zadovoljni. Samo gree ko gree..
Kako je podesena? Fiksna brzina, manite auto eco modove i ostale gluposti.
Svasta pokusavano, ali za sad stoji na 22C brzina ventilatora 3. Nikakvi eko modovi nista auto.

Onaj moj ne-kršteni Gree. Ekvivalent modelu Muse. Prostor 15ak kvadrata, izolacija jedan zid 5cm stiropor, drugi zid ceo staklena povrsina, ostala dva su manje vise unutrasnji. Stolarija je starija drvena ali dihtuje prilicno.

U planu nam je da neke pregradne zidove sklanjamo pa da prosirimo deo koji bi ona grejala na nekih ukupno 35-40m2, zanima me kako ce se tada ponasati. Tu bi morao da radi iFeel u toj prostoriji pa da odašilja signal unutrašnjoj, mada ni on izgleda ne radi baš najbolje.
Probaj za početak da staviš na i feel merenje preko daljinskog, daljinski da nije u direktnom udaru vazduha iz klime i vidi kako se ponaša, i recimo fiksni fan 2 mislim da je dovoljan za 15 kvadrata. Poznato je da muse slabo spušta ispod 600w modulaciju u prelaznom periodu i vrv zbog toga brzo nabije temperaturu blizu senzora i ugasi klimu. I da 15 kvadrata je premalo za tu klimu i tu se najviše vide svi poznati nedostaci te klime.

Koliko je stepeni unutra?
Sto ne reklamiras klimu?
Meni Vox IVA5 u 12m2 odrzava u pola stepena, setovana na 20C, u sobi 23C. Vidim da i drugima ofset slican ali bitno da nema oscilacija.

Probaj za početak da staviš na i feel merenje preko daljinskog, daljinski da nije u direktnom udaru vazduha iz klime i vidi kako se ponaša, i recimo fiksni fan 2 mislim da je dovoljan za 15 kvadrata. Poznato je da muse slabo spušta ispod 600w modulaciju u prelaznom periodu i vrv zbog toga brzo nabije temperaturu blizu senzora i ugasi klimu. I da 15 kvadrata je premalo za tu klimu i tu se najviše vide svi poznati nedostaci te klime.
Ni sa iFeel nista nije bolje. Duze radi ali zato nabije vecu temperaturu. Slazem se da je 15m2 premalo za takvu klimu, ali nadam se da ce se stvari promeniti kada prosirimo prostor. Ova u prelaznom periodu ne spusta ispod 800-850W. Kada stisnem temp dugme, ispise da klima ocitava 24c iako je zadatih 22c prestigla, a klima jos uvek radi.
Koliko je stepeni unutra?
Sto ne reklamiras klimu?
Meni Vox IVA5 u 12m2 odrzava u pola stepena, setovana na 20C, u sobi 23C. Vidim da i drugima ofset slican ali bitno da nema oscilacija.
Kad nabije temperaturu (a brzo je nabije), bude i 26-27. Klimu ne reklamiram jer je proslo vec dve godine od kako je kupljena a mislio sam da tako treba da radi dok nisam video da i drugi masovno imaju problema sa doticnom klimom (a osim toga jos jedan problemčić je što je klima kupljena u Srbiji a ugrađena u BiH, a ima još 3 godine garancije). Meni Daikin u drugom delu stana sto greje sobu od 12ak kvradrata odrzava zadatih 23C savršeno, a indirektno greje i ostatak prostorija.

Ni sa iFeel nista nije bolje. Duze radi ali zato nabije vecu temperaturu. Slazem se da je 15m2 premalo za takvu klimu, ali nadam se da ce se stvari promeniti kada prosirimo prostor. Ova u prelaznom periodu ne spusta ispod 800-850W. Kada stisnem temp dugme, ispise da klima ocitava 24c iako je zadatih 22c prestigla, a klima jos uvek radi.

Kad nabije temperaturu (a brzo je nabije), bude i 26-27.
Ako ti ne odgovara i feel jer prebacuje temperaturu, a bez njega ne zagreje dovoljno jedino rešenje je da digneš zadatu temperaturu (bez i feel-a), ili da smanjiš zadatu jer ti prebacuje sa i feel-om, ako me razumeš šta sam napisao 😁.
800w je jako puno kao najniža modulacija u malom prostoru. Moja Pular radi uglavnom sad na 500-550w kada je temperatura preko 10 stepeni (spoljna) pa mi mnogo a mogu da zamislim 800w, to za 15 minuta prebaci zadatu temperaturu.

A da probaš da ga staviš u drugu brzinu, fiksno? Ili prvu ako nije premalo, mali je prostor. Sa manjom brzinom izduva bi trebalo da manje struje vuče

Ako ti ne odgovara i feel jer prebacuje temperaturu, a bez njega ne zagreje dovoljno jedino rešenje je da digneš zadatu temperaturu (bez i feel-a), ili da smanjiš zadatu jer ti prebacuje sa i feel-om, ako me razumeš šta sam napisao 😁.
800w je jako puno kao najniža modulacija u malom prostoru. Moja Pular radi uglavnom sad na 500-550w kada je temperatura preko 10 stepeni (spoljna) pa mi mnogo a mogu da zamislim 800w, to za 15 minuta prebaci zadatu temperaturu.
Možda se nisam dobro objasnio, u oba slučaja (i sa iFeel i bez) ona pregreje prostoriju, samo što bez iFeel se brže ugasi. Sada po ovoj temperaturi pravi prilično dugačke pauze pa se prostor dosta ishladi u tom periodu pa se ona opet pali nakon 15ak minuta i nabija temp pa gasi.
A da probaš da ga staviš u drugu brzinu, fiksno? Ili prvu ako nije premalo, mali je prostor. Sa manjom brzinom izduva bi trebalo da manje struje vuče
Pre je radila u drugoj brzini, isti đavo. U prvoj brzini stvar samo bude još gora jer ugreje samo prostor oko klime, temperatura izduva bude vrela i ugasi se još brže nego pre jer ne rasipa toplotu po prostoriji. Brzina ventilatora je uvek fiksna.

Ona reaguje kada prebaci 2 stepena preko zadate i onda se ugasi, a pali se kada padne 1 stepen ispod zadate. Tu imaš bar 3 stepena razlike u temperaturi što pri grejanju ume da se oseti. Za to nema rešenja nažalost, ili se navikni ili menjaj klimu, ili je stavi u neki drugi prostor gde ti nije toliko bitna tačna temperatura.

Zdravo drugari,
ako može preporuka za inverter 12icu do 65.000 din.
Prvenstveno bi se koristila za grejanje i od karakreristika mi je važno da bude što tiša u radu i ako je moguće u tom cenovnom rangu da poseduje i neke filtere za PM čestice.

Zagrevala bi sobu od 18m2, hodnik od par kvadrata (i ako dobaci do kuhinje od 12m2 u kojoj imam TA peć bilo bi idealno).

Hvala unapred i znacilo bi mi ako mozete vise modela da navedete da pogledam po stajtovima, prvi put se susrećem sa ovom tematikom :giggle:

Nemoj uopste da gledas filtere to ti netreba i ozbiljni proizvodjaci ih malte ne ne postavljaju.Evo ova moja koja je poslednji model i u dijamant seriji je ima neke dve krpice koje nisam ni postavio, oni ih stavili reda radi, a klima kosta 180K. To je smao zvaka za kinjezare akko ti treba kupi ozbiljan preciscivac caoMi i kraj. Preporuka mozda Hisens nordic u toj ceni, ako mozes nategni se za neku Fujitsu ona je najbliza po ceni i modulisace kako treba.

Nisu ni svi uslovi isti, rijetko je to moguce uraditi da je sve pedantno a kad se i moze onda cijena nepase sa ugradnjom.
Ja sam radio potpuno nove instalacije ispod nove fasade i imao sam priliku da ih stavim na zemlju, ali sam se ipak odlučio da ih podignem na 2 metra da budu pristupačne za servis, a ujedno i zaštićene od vremenskih (ne)prilika, životinja i sl …

Savet...
Slika stana, koji ima samo dva spoljašnja zida, prednja i zadnja terasa, i one su uvučene i izolovane stiroporom 10.
Plafon spušten minimalno, 7cm i ubačena mineralna vuna 5cm.
Grejanje je na sopstveni gasni kotao, ali... Hoću da imam bekap opciju.
Klime svakako treba da imam za hlađenje leti, naravno idu inverteri, ali neka budu i ravopravna opcija za grejanje.

Neka ideja je u dečijoj klasični inverter 12.

Dnevna bi se pokrila, sa hodnikom, sa nekih 40 kvadrata sa 12-kom.

Spavaću ne bih ceo život da držim otvorena vrata da se hladi i greje, pa bih ubacio 9-ku.

Samim tim se otvara i mogućnost i potreba slit sistema, dve unutrašnje na jednu spoljašnju jedinicu.

Šta savetujete da mi bude dobra priča za grejanje, da nije prebučna, da valja.

I da li je dobra ideja sa ovim split sistemom na terasi 2?

Bosch 5000i, 3000i... Gree Muse Evo ili nešto treće?

Stan 20 - slika - Copy.jpg

Nemoj uopste da gledas filtere to ti netreba i ozbiljni proizvodjaci ih malte ne ne postavljaju.Evo ova moja koja je poslednji model i u dijamant seriji je ima neke dve krpice koje nisam ni postavio, oni ih stavili reda radi, a klima kosta 180K. To je smao zvaka za kinjezare akko ti treba kupi ozbiljan preciscivac caoMi i kraj. Preporuka mozda Hisens nordic u toj ceni, ako mozes nategni se za neku Fujitsu ona je najbliza po ceni i modulisace kako treba.
Hvala na odgovoru.

Upravo mi je Hisense Energy Nordic zapala za oko, ali i ove:
Midea MSFAAU-12HRFN8-QRD6GW
Gree Comfort Muse Evo 12k
Gree MUSE PROFI R32 12K

ima li neko iskustva sa ovim modelima?
a naleteo sam upravo i na Fujitsu ASYG12LLCE/AOYG12LLCE za oko 65k

Pozdrav ljudi, ko ima problema sa Midea klimama(da se ne gase i da duvaju hladan vazduh) evo kako to da reše:

1. Isključi se klima na dugme pa iz struje
2. Na daljinskom se namesti AUTO mod
3. Uključi se klima u struju
4. U isto vreme držati na daljinskom dugme za paljenje i dugme za ventilator ( 8 sekundi, dok se ne pojavi nula na daljinskom)
5. Strelicom na gore se namesti 2, stisne se OK.
6. Drži se dugme za paljenje dve sekunde dok se ne pojavi cH, strelica na gore da se namesti 1, stisne se OK, klima mora da zapišti i da se pojavi 4 karaktera ( neki brojevi i slova)
7. Izvadi se JEDNA baterija iz daljinskog, stisne se bilo koje dugme na njemu da se restartuje.
7. Vrati se baterija, upali se klima na grejanje 30 stepeni, kad malo ugreje smanji se na 16 i čeka se da li će da se ugasi, ako i dalje duva hladno ponoviti postupke dok se ne ugasi.

Ne znam za koje sve verzije Midea klima ovo funkcioniše, i ali meni je pomoglo na Midea Xtreme 12 i 18, i na Midea breezeless E. Na 12ici iz prve, na 18ici iz trećeg, na E iz četvrtog puta, sve tri se sada gase nakon postizanja temperature, nema više duvanja hladnog vazduha...

Pozdrav ljudi, ko ima problema sa Midea klimama(da se ne gase i da duvaju hladan vazduh) evo kako to da reše:

1. Isključi se klima na dugme pa iz struje
2. Na daljinskom se namesti AUTO mod
3. Uključi se klima u struju
4. U isto vreme držati na daljinskom dugme za paljenje i dugme za ventilator ( 8 sekundi, dok se ne pojavi nula na daljinskom)
5. Strelicom na gore se namesti 2, stisne se OK.
6. Drži se dugme za paljenje dve sekunde dok se ne pojavi cH, strelica na gore da se namesti 1, stisne se OK, klima mora da zapišti i da se pojavi 4 karaktera ( neki brojevi i slova)
7. Izvadi se JEDNA baterija iz daljinskog, stisne se bilo koje dugme na njemu da se restartuje.
7. Vrati se baterija, upali se klima na grejanje 30 stepeni, kad malo ugreje smanji se na 16 i čeka se da li će da se ugasi, ako i dalje duva hladno ponoviti postupke dok se ne ugasi.

Ne znam za koje sve verzije Midea klima ovo funkcioniše, i ali meni je pomoglo na Midea Xtreme 12 i 18, i na Midea breezeless E. Na 12ici iz prve, na 18ici iz trećeg, na E iz četvrtog puta, sve tri se sada gase nakon postizanja temperature, nema više duvanja hladnog vazduha...
Brate, nemoj da se ljutis, ali upustvo zvuci kao da ga je pisao Milan Tarot.

Brate, nemoj da se ljutis, ali upustvo zvuci kao da ga je pisao Milan Tarot.
Taman posla, ja sam majstora koji mi je ugrađivao klime i ovo objašnjavao prekinuo u pola razgovora i pitao jel se zaje*ava sa mnom:ROFLMAO:
Ne znam šta je u pitanju i šta se dešava posle tog "nameštanja" ali meni klime više ne duvaju hladan vazduh i normalno se gase kada dostignu zadatu temperaturu.

Meni deluje kao neko skriveno podesavanje turbine. Bitno je da radi.

Poslednja izmena:
Vrh Dno