Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Naravno da je nebuloza. Pritisak u sistemu moze da se steluje dodavanjem ili oduzimanjem gasa. To je jedino sto mozes da postignes duzom instalacijom, nivelaciju pritiska, koju svakako mozes da odradis i drugacije bez potrebe da vestacki uvijas 3m instalacije iza klime kao sto "preporucuju". Imam dve inverter klime preko 10 godina "ledja u ledja" sa mozda metar instalacije i nista nije "eksplodiralo".

Da li ti imas bilo kakav izvor od bilo kog proizvodjaca zasto "minimum 3m" a da nije u pitanju buka i vibracije? Kako ce to manji pritisak i veca prenosna povrsina na kojoj neminovno gubim efikasnost da pomogne bilo cemu? Razumem da je mozda pritisak previse jak, da se klima pakuje sa pretpostavkom od 3m instalacije, ok. Zasto to ne mozemo da resimo nivelacijom pritiska sa bocom na optimalnu vrednost?

Screenshot 2023-10-05 073300.png
Screenshot 2023-10-05 073315.png

Evo sta recimo kaze uputstvo za jednu od mojih klima, "minimum" 7.5m da se izbegnu buka i vibracije, potpuno legitimno. Nista po pitanju performansi klime.

Poslednja izmena:
Ono sto je na papiru dobijas i u realnosti, ne znam kako zamisljas da se razlikuje papir od onoga sto dobijes?
Taj Mitsubishi ima 28kg spoljasnju, Luca ima 34kg i Fujitsu te generacije manje forsiraju ekonomicnost, a vise snagu grejanja.
To ne znaci da je Mitsubishi losija, naprotiv, dosta je bolja od Luca, ali prosto nije jaca.

Kako je to nebuloza?
Po cemu je "dosta" bolja ?

Нико никад није помињао притисак и 3 метра инсталације, већ искључиво буку и вибрације. Климе углавном дођу напуњене фабрички за до 15 метара инсталације, без потребе за било каквом интервенцијом у вези гаса.

Ali se pominje "pad performansi", primarno grejanja, na ovom forumu ako se ne ispostuje 3m minimum.

Isto tako za klimu za koju ti od pravilnog instaliranje zavisi npr grijanje... i on ti stavi pola metra instalacije...

Tek bih voleo da cujem kako ce na buku i vibracije da utice "lazna" distanca kad se 3m umota iza klime da se "ispostuje" specifikacija. Ako je do buke i vibracija, samo realna distanca ce pomoci, uvijanje instalacije iza klime je nebuloza na kub (u funkciji buke i vibracija).

Mozda ja ne sagledavam jos nesto, ali onda molim za objasnjenje.

Ako ti proizvodjac to preporucuje cemu onda izmisljanje tople vode. Jel problem staviti 3m cijevi? Duzina cijevi nema veze sa distancom izmedju jedinica vec sa pritiskom u sistemu ako sam ja dobro razumio.

To sam i ja postovao, upravo tako, veze nema sa samim radom klime tj. grejanjem i hladjenjem. Ima veze sa kombinovanjem izvora buke (SJ+UJ), sa tog aspekta uvek je losije instalirati "ledja u ledja" nego recimo postaviti SJ iza coska ili 3m dalje. To sto kazu da "nece postovati garanciju" znaci da neces moci da se zalis da ti je klima bucna i da ne ispunjava specifickaciju jer je montirana tako da ne moze da ispuni specifikaciju povodom imisije buke.

Ako ti proizvodjac to preporucuje cemu onda izmisljanje tople vode. Jel problem staviti 3m cijevi? Duzina cijevi nema veze sa distancom izmedju jedinica vec sa pritiskom u sistemu ako sam ja dobro razumio.
Proizvodjac ima svoje razloge koji ne moraju biti u direktnoj koristi potrosaca. Kao recimo start/stop sistemi na kolima koji em ne stede nista em drndaju starter i motor ali su tu da se imaginarno ispuni specifikacija. Dodatno crevo te kosta, smeta, nebulozno izgleda i gubis na efikasnosti, koliko toliko.

Ko je i gde napisao da minimalna duzina cevi ima sa performansama klime, da ce losije da greje zbog toga?
Nemoj ti da fantaziras o tome sta od garancije proizvodjac ne priznaje, kada pise da ne priznaju garanciju uopste ako nije instalirano sa minimalnom duzinom cevi koja pise u uputstvu.

Start/stop sistem i te kako stedi gorivo. Meni je potrosnja 13l sa start/stop, a 16l bez istog.
Vidim da si klasican kontras, u fazonu "a sto tako, a ne ovako", bez ikakve potpore.

Ko je i gde napisao da minimalna duzina cevi ima sa performansama klime, da ce losije da greje zbog toga?

Evo ovde, stranicu iza.

Isto tako za klimu za koju ti od pravilnog instaliranje zavisi npr grijanje... i on ti stavi pola metra instalacije, zabije je uz plocu a da te ne upozori zbog tvog neznanja da to ne treba tako, i td.

Lik tripuje da mu od duzine instalacije zavisi "npr grijanje" i da ga je majstor "zavrnuo" jer je stavio manje instalacije. Jos sam takvih komentara procitao, sad da svaki trazim ne pada mi napamet. Poenta je da je neko smislio "najmanje 3m" kao sto su do polovine 2000'ih svi pricali bajke o "formiranju baterije" na telefonu. Te 12h na punjacu, te 18h na punjacu, ugasen, upaljen, rep od misa pored, itd. Nekada, neke baterije se jesu formirale, nikada ni jedna famoznom procedurom "12h na punjacu". Za neke stvari "3m instalacije" jeste potrebno i preporucljivo ali motati tu istu instalaciju u krug iza klime samo da bi se to ispostovalo i time ne ostvariti distancu zbog koje pravilo uopste postoji (da se ne kombinuje buka od SJ i UJ)... cisto ludilo.

Evo ovde, stranicu iza.

Lik tripuje da mu od duzine instalacije zavisi "npr grijanje" i da ga je majstor "zavrnuo" jer je stavio manje instalacije. Jos sam takvih komentara procitao, sad da svaki trazim ne pada mi napamet. Poenta je da je neko smislio "najmanje 3m" kao sto su do polovine 2000'ih svi pricali bajke o "formiranju baterije" na telefonu. Te 12h na punjacu, te 18h na punjacu, ugasen, upaljen, rep od misa pored, itd. Nekada, neke baterije se jesu formirale, nikada ni jedna famoznom procedurom "12h na punjacu". Za neke stvari "3m instalacije" jeste potrebno i preporucljivo ali motati tu istu instalaciju u krug iza klime samo da bi se to ispostovalo i time ne ostvariti distancu zbog koje pravilo uopste postoji (da se ne kombinuje buka od SJ i UJ)... cisto ludilo.
Da se ti mozda ne bavis ugradnjom klima? Tebe da pozove neki japanac iz Fujitse da te pita cemu ti sluzi uputstvo za instalaciju ti bi mu izgleda oci otvorio, jer eto ti znas bolje od njih koji ih prave.

Nista, uzivajte u motanju instalacija u krug iza klime. Svako dobro!

Odvojen je deo za grejanje i za instalaciju, pricao je uopsteno sta instalater sve pogresno radi i da moze da utice na rad klime.
Na kraju, nebitno ni da nije znao zbog cega je to lose, nije izmisljao toplu vodu kao ti, da je to glupost i izmislio da ce proizvodjac priznati garanciju i ako pise da nece, sto nekoga moze dosta da kosta.

Sto se tice duzine instalacije, nije to izmisljotina. Da jeste, ne bi svi proizvodjaci invertera to stavili, a onda par neskolovanih provalilo da je to zavera.
Cuje se strujanje ulja i cevi krenu da grgucu i vibriraju na nizoj modulaciji, desilo se vise ljudi samo ovde na forumu.
To nije ispravno funkcionisanje klime i masi se sustina inverter klime.

Mozemo li brzi odgovor. Stigla Daikin FTXC50D / RXC50D umjesto Daikin FTXF50D / RXF50D. Je li bolje da zatrazim FTXF? Distributer za Daikin i Haier tu iz kraja. Odlicni momci i ekipa. Treca sreca sa serviserima. Kaze mi brat dao si 1200e za klimu kako da ne poludis da je nesto neispravno na nju.
A bas sam bio pitao prodavca je li to FTXF jer je u naslovu stajalo FTXC a dolje FTXF.

Poslednja izmena:
Naravno da je nebuloza. Pritisak u sistemu moze da se steluje dodavanjem ili oduzimanjem gasa. To je jedino sto mozes da postignes duzom instalacijom, nivelaciju pritiska, koju svakako mozes da odradis i drugacije bez potrebe da vestacki uvijas 3m instalacije iza klime kao sto "preporucuju". Imam dve inverter klime preko 10 godina "ledja u ledja" sa mozda metar instalacije i nista nije "eksplodiralo".

Da li ti imas bilo kakav izvor od bilo kog proizvodjaca zasto "minimum 3m" a da nije u pitanju buka i vibracije? Kako ce to manji pritisak i veca prenosna povrsina na kojoj neminovno gubim efikasnost da pomogne bilo cemu? Razumem da je mozda pritisak previse jak, da se klima pakuje sa pretpostavkom od 3m instalacije, ok. Zasto to ne mozemo da resimo nivelacijom pritiska sa bocom na optimalnu vrednost?

Pogledajte prilog 407435
Pogledajte prilog 407436

Evo sta recimo kaze uputstvo za jednu od mojih klima, "minimum" 7.5m da se izbegnu buka i vibracije, potpuno legitimno. Nista po pitanju performansi klime.
Kako postaviti 3m cevi bez savijanja istih? Kod mene će biti jedan zid prizemne kuće.

Mozemo li brzi odgovor. Stigla Daikin FTXC50D / RXC50D umjesto Daikin FTXF50D / RXF50D. Je li bolje da zatrazim FTXF? Distributer za Daikin i Haier tu iz kraja. Odlicni momci i ekipa. Treca sreca sa serviserima. Kaze mi brat dao si 1200e za klimu kako da ne poludis da je nesto neispravno na nju.
A bas sam bio pitao prodavca je li to FTXF jer je u naslovu stajalo FTXC a dolje FTXF.
Sta oni kazu koja je najbolja ?

Kako postaviti 3m cevi bez savijanja istih? Kod mene će biti jedan zid prizemne kuće.
Fatas krug oko kuce. 😂 Ma kad moze 10-15m u visini, sto ne bi moglo u metar kruzno. Na kraju krajeva da je to nepravilno proizvodjac bi naznacio da instalacija mora ici u horizontalnom ili vertikalnom polozaju
Sta oni kazu koja je najbolja ?
Pa mogao bih mu poslati poruku da pita tamo. Ode na neku vjeridbu, doci ce ujutro. Nismo ni pricali toliko. A vise je monter nego serviser rekao bih. Rece samo da su Daikin mama. A pitah ga i za Haier. Kaze nisu tise od Daikin ali su odma ispod Daikin sto se tice zvuka.
Ali vidjeh da je razlika na grijanju oko 1kw na grijanje u korist ftxf. A na hladjenju ftxc.
Vidio sam da je ftxc noviji model iz 2019, a ovaj drugi iz 2018.

BRAVO..sta tebi treba,za grijanje ili hladjenje i to je to,uradio si domaci svaka cast drago mi je da si se iscimao sam za sebe tako treba.

BRAVO..sta tebi treba,za grijanje ili hladjenje i to je to,uradio si domaci svaka cast drago mi je da si se iscimao sam za sebe tako treba.
Nema ftxf. Kaze mi uvoznik da je ftxc18 novi model iz 2023. i da ima nesto prefinjeniji rad za rad u stanovima i kaze da japanci nisu ludi da ne znaju sto rade. Ftxc daje 6,6kw na grijanju. Amber premium 7,2kw. Tako da nije to neka razlika valjda. Ftxc moze da povuce struje do 1,85kw. Na hladjenju vuce do 2,11kw. Suprotno od amber premium, sto mi mozda i odgovara, tople zime a vruca ljeta (na hladjenju amber premium 5.0kw - ftxc 6.2kw).
Imam u ponudi flexis plus 18 koji je moderniji i grije 6,9kw. Ali valjda je bolje uzeti Daikin.
Takodje rece mi za Haier Expert Nordic 12 na grijanju daje 7,9kw 🤯Screenshot_2023-10-05-20-59-09-271_com.mi.globalbrowser.jpg

Poslednja izmena:
Da, to je nesto kao malo jaca Midea Oasis, visoko frekventni kompresor, veliki izmenjivac u unutrasnjoj jedinici i na manjim minusima razbija kako radi.
Steta sto se kod nas ne prodaje.
Haier je takodje jedini ako se ne varam da ima na 16dB da im radi unutrasnja? Toliko je tiha Flexis Plus 12ica.

Evo malo o Expert Nordicu:

Prilozi

• Screenshot (236).png
    Screenshot (236).png
    1.9 MB · Pregleda: 47
  • Screenshot (235).png
    Screenshot (235).png
    1.8 MB · Pregleda: 39
  • Screenshot (234).png
    Screenshot (234).png
    1.7 MB · Pregleda: 38
  • Screenshot (232).png
    Screenshot (232).png
    1.4 MB · Pregleda: 38
Ја сам се нагледао разних клима овде, али на Хајера Нордика још нисам налетео.

Tek je izasla ove godine.

Nema ftxf. Kaze mi uvoznik da je ftxc18 novi model iz 2023. i da ima nesto prefinjeniji rad za rad u stanovima i kaze da japanci nisu ludi da ne znaju sto rade. Ftxc daje 6,6kw na grijanju. Amber premium 7,2kw. Tako da nije to neka razlika valjda. Ftxc moze da povuce struje do 1,85kw. Na hladjenju vuce do 2,11kw. Suprotno od amber premium, sto mi mozda i odgovara, tople zime a vruca ljeta (na hladjenju amber premium 5.0kw - ftxc 6.2kw).
Imam u ponudi flexis plus 18 koji je moderniji i grije 6,9kw. Ali valjda je bolje uzeti Daikin.
Takodje rece mi za Haier Expert Nordic 12 na grijanju daje 7,9kw 🤯Pogledajte prilog 407511
Ima jos jedan model koji greje do -30.U pitanju je Dawn model.

Ne, Dawn nije high power model i radi do -15c.

Meni je ponudjen ovaj haier nordic. Ali aj ga uzmi prvi majcin sine 🤣🤣🤣🤣 mada su ovi iz mog kraja i super ljudi. Rece mi do sada da nisu imali primjedbe iz regiona, jer ga pitah za 4.4kw na hladjenju, kad amber sa 5kw nije imala najbolji rad. A stara klima imala 3.4kw na hladjenju i razbijala kako je hladila cijelu kucu. Znaci kocka uzeti. U cg je stigla prosle nedelje i bice cijena 1.049€ za 12-cu. Tako da ce vjerujem brzo i kod vas.
Kakva je tu modulacija ko zna.

Amber je nominalno na 3.5kW za hladjenje, 5kW je maksimum(sto je i dalje impresivno), zato je i deklarisana kao 3.5kW ili ti 12k btu.
Da bi dobio jace hladjenje, ne uzimas klime kojima je primarno trziste sever i koje su dizajnirane za grejanje, vec uzmes neku koja je deklarisana na 5kW hladjenja ili ti 18k btu.

Amber je nominalno na 3.5kW za hladjenje, 5kW je maksimum(sto je i dalje impresivno), zato je i deklarisana kao 3.5kW ili ti 12k btu.
Da bi dobio jace hladjenje, ne uzimas klime kojima je primarno trziste sever i koje su dizajnirane za grejanje, vec uzmes neku koja je deklarisana na 5kW hladjenja ili ti 18k btu.
To mi je rekao i ovaj iz daikina. Takodje rekao mi je da je moguce da bi ova nordijska verzija pokazala nedostatke uz moju digresiju na nase vrucine i neizolovani objekat.
Uzecu ovaj dostavljeni Daikin ftxc50d i neka vozi 🇯🇵
Kapacitet grejanja (kW)5, 62 (1, 48 – 6, 60)
Kapacitet Hlađenja (kW)5, 10 (1, 80 – 6, 20)

Meni je ponudjen ovaj haier nordic. Ali aj ga uzmi prvi majcin sine 🤣🤣🤣🤣 mada su ovi iz mog kraja i super ljudi. Rece mi do sada da nisu imali primjedbe iz regiona, jer ga pitah za 4.4kw na hladjenju, kad amber sa 5kw nije imala najbolji rad. A stara klima imala 3.4kw na hladjenju i razbijala kako je hladila cijelu kucu. Znaci kocka uzeti. U cg je stigla prosle nedelje i bice cijena 1.049€ za 12-cu. Tako da ce vjerujem brzo i kod vas.
Kakva je tu modulacija ko zna.
Mislim da piše da na grejanju ne ide ispod 400w a na hladjenju 300w

Nazad
Vrh Dno