Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav ljudi treba mi jedno misljenje ali mi je hitno Fujitsu luca 14 ili MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG

Luca je 98000 din a ovu mitsubishi mogu dobiti za 117000 din. Kazu da je najnoviji model.

Pozdrav ljudi treba mi jedno misljenje ali mi je hitno Fujitsu luca 14 ili MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG

Luca je 98000 din a ovu mitsubishi mogu dobiti za 117000 din. Kazu da je najnoviji model.
Ucinak hladjenja MSZ 3,8w naspram 5,0w Luca
Ucinak grijanja MSZ 4,6w naspram 6,0w Luca
Ako je mali prostor sigurno je bolja MSZ, ali je Luca jaci. Ali sacekaj nekog pozvanijeg na forumu da ti kaze. Mada ce te pitati za koliko je to kvadrata.

Ucinak hladjenja MSZ 3,8w naspram 5,0w Luca
Ucinak grijanja MSZ 4,6w naspram 6,0w Luca
Ako je mali prostor sigurno je bolja MSZ, ali je Luca jaci. Ali sacekaj nekog pozvanijeg na forumu da ti kaze. Mada ce te pitati za koliko je to kvadrata.
Hvala puno na informaciji. Jeste mi prostorija veca nego sto bi trebala. Oko 55 kvadrata. Grejem je sa luca 12- sticom ali zelim da je prebacim u drugu sobu a ovde da kupim luca 14 ili tu mitsubishi pa ne bih da pogresim.

Hvala puno na informaciji. Jeste mi prostorija veca nego sto bi trebala. Oko 55 kvadrata. Grejem je sa luca 12- sticom ali zelim da je prebacim u drugu sobu a ovde da kupim luca 14 ili tu mitsubishi pa ne bih da pogresim.
Ja stvarno imam neko najosnovnije znanje. Ali ako si zadovoljan sa Luca, zasto bi mijenjao nesto sto ti se dobro pokazalo, tj. izaberes taj model. Za Micubisi pise da je do 25-35 kvadrata. Cak je po specifikacijama i Luca 12 osjetno jaca na grijanju od te MSZ.
4kw hladjenje
5,6kw grijanje

Pozdrav svima, nov sam na forumu, iscitah ovde skoro polovinu stranica u temi i taman se odlucim za jednu klimu, naletim na post da ne valja. Imam negde oko 80kv, sprat u kuci, dole se greje, iznad se greje. Visina 2,80. Hodnik od nekih 7kv, desno jedna do druge sobe od po 18kv, i levo dnevna sa trpezarijom oko 30kv. Nemam izolaciju, ali je od pune cigle i malterisano, deda mi je reko jos pre da je tada, nmg da se setim naziva, ali kad je malterisano dodato je nesto u malter kao izolacija. Uzeo bih 3 klime, iz sve tri sobe klima moze da ide u smeru ka hodniku, komsija koji radi klime, kaze da ce mi biti dovoljna jedna 12 i dve 9, mada se ja razmisljam da stavim sve tri 12. E sada neki budzet mi je otprilike oko 60k po klimi, predlog neki? Jer sam izludeo par dana od citanja po forumu. Komsa ima neku kao ponudu svoju, Habitat za 500e sa ugradnjom, povoljno je to, gledao sam Mideu Extreme ili Gree Muse, ali po forumu vidim svasta. Imam Vox12 on off, iskreno u prelazni period zagreje komplet dnevnu i zadovoljan sam.

Pa krenuo sam od pocetka do neke stote, pa od sredine skoro do kraja, zena ima da me stavi u top 😂 I da napomenem da je dnevna ka jugu orjentisana, a ove dve sobe ka severu, mozda u dnevnoj bih kad spici zima koristio TA, koja mi generalno zavrsavala posao, ali decija i spavaca soba su problem jer su na severnoj strani.

Ja sad otkrih isti zvuk na spoljasnjoj jedinici klime kao na unutrasnjoj koji se javlja u vidu grebanja. Prodavac je trazio jos danas da uputi servis jer su oni njima saopstili da je sve u redu. 🤔 Evo cekam pola dana majstore po uputu a vec sam spremio mejl da saljem od njih pa preko inspekcije, itd. taksativno sa opisom dogadjaja. Cudo sto se radi... ccc
Snimci uradjeni maloprije u razmaku od 5 minuta.
Pogledajte prilog Video.Guru_20231003_124344341.mp4
Pogledajte prilog Video.Guru_20231003_124552752.mp4

Poslednja izmena:
Ja stvarno imam neko najosnovnije znanje. Ali ako si zadovoljan sa Luca, zasto bi mijenjao nesto sto ti se dobro pokazalo, tj. izaberes taj model. Za Micubisi pise da je do 25-35 kvadrata. Cak je po specifikacijama i Luca 12 osjetno jaca na grijanju od te MSZ.
4kw hladjenje
5,6kw grijanje
Zato sto mi drugar radi za kompaniju koja radi sa micubisi klimama i mogu nabaviti cenu bez rabata, ovu mi spustio sa nekih 140000 na 117000 din. A znam da je micubisi kao i fujitsu japanac pa su odlicne klime i jedna i druga. A luca 14 je 98000 din a lepo mi se pokazala luca 12 ali ako mogu kupiti bolju ( ako je bolja, to od vas sa foruma trazim misljenje ) kupicu bolju, nevezano za cenu da li je skuplja.
Zato sto mi drugar radi za kompaniju koja radi sa micubisi klimama i mogu nabaviti cenu bez rabata, ovu mi spustio sa nekih 140000 na 117000 din. A znam da je micubisi kao i fujitsu japanac pa su odlicne klime i jedna i druga. A luca 14 je 98000 din a lepo mi se pokazala luca 12 ali ako mogu kupiti bolju ( ako je bolja, to od vas sa foruma trazim misljenje ) kupicu bolju, nevezano za cenu da li je skuplja.
A sto se tice kvadrature, i za tu luca 12 mislim da pise isto tako nesto oko 30 kvadrata pa odradi posao.

Treba mi klima za caleta, stara ne daje znake zivota. Sad svi guraju invertere ali rekao bih da mi inverter apsolutno ne treba zbog caletovog nacina koriscenja. On klimu pali na "sat dva", nije osnovno sredstvo grejanja vec dogreva, leti kad hladi, hladi uz otvoren prozor itd. U sustini kad inverter klima stekne uslove da spusti stepen kompresora zimi on ce je ugasiti, leti nikada nece steci uslove jer je prozor otvoren, nema poente uzimati inverter, right? Da li jos neki razlog postoji zasto uzeti "inverter" klimu a ne "obicnu"?

Treba mi klima za caleta, stara ne daje znake zivota. Sad svi guraju invertere ali rekao bih da mi inverter apsolutno ne treba zbog caletovog nacina koriscenja. On klimu pali na "sat dva", nije osnovno sredstvo grejanja vec dogreva, leti kad hladi, hladi uz otvoren prozor itd. U sustini kad inverter klima stekne uslove da spusti stepen kompresora zimi on ce je ugasiti, leti nikada nece steci uslove jer je prozor otvoren, nema poente uzimati inverter, right? Da li jos neki razlog postoji zasto uzeti "inverter" klimu a ne "obicnu"?
za starije bolje on off.. jer ih koriste kao grejalicu bukvalno 😅
Gase je da stede, pale samo na najace.
Mislim pitanje kada ce da se isplati razlika u ceni u odnosy na ON/OFF

za starije bolje on off.. jer ih koriste kao grejalicu bukvalno 😅
Da, upravo. Probao sam da objasnim, ne vredi. Imao je inverter klimu koja ne verujem da je ikada spustila stepen kompresora. Uz to je i prrostor veci, standardna 12ica nije adekvatna za taj prostor kada bi sama radila. Zimi je grejalica, leti je "ventilator" uz obavezno otvoren prozor pa mu onda pirka malo hladno i to je ono sto on hoce. WiFi i ostale "vradzbine" apsolutno mu ne trebaju.

Hvala na potvrdi!

A sto se tice kvadrature, i za tu luca 12 mislim da pise isto tako nesto oko 30 kvadrata pa odradi posao.
Ja se licno ne bih kockao i uzeo bih jacu klimu. Tako sam i ja uradio i uzeo klimu koja grije 7,2kw. A predlagali su mi prodavci duplo slabiju, za neizolovanu prostoriju. Bolje da ima viska snage nego manjka, naravno ne sada pretjerivati pa uzeti 24-ku za 25 kvadrata.

Ovi su kanda poludeli sa Daikin WiFi modulima? Do skoro su bili 3500 sad ću oko 6000. Ludilo!

Gde ima najpovoljnije da se kupe?

Fujitsu 12KMCE ... za 25-30 kvadrata grejanje, ima stiropor i pvc prozori ... dali ce biti dovoljno za primarno grejanje ?

Jutros trgovac na moj zahtjev poslao predlog za zamjenu amber premium uz izvinjenje i zahvalnost kao i predlog da ne uzimam gree klime haha ovlasceni servis gree klima mislio me za*ebava ima kvar /nema kvar pa rekli nemojte nam vise ovoga. Haha Juce rekli doci ce pa nisu ni dosli. Cijeli dan precekao kuci.
Ullavnom nisam ni planirao ponovo gree da uzimam poslije neprijatnosti sa majstorima oko popravke. Prihvatio sam ponudu trgovca jer su stvarno bili korektni i kupovao sam vise stvari u poslednje vrijeme kod njih. E sad problem je sto nemaju fujitsu klime da bih mogao da uzmem kmta18. Imaju Daikin Sensira FTXF50D/RXF50B za istu cijenu kao amber premium 12. Da li bi to bila losa trgovina?

Zatrazih ja Daikin Sensira FTXF50D/RXF50B To je taj nesto stariji ali bolji model od FTXC ako sam dobro iscitao literaturu.

Ja bih dodao malo para i uzeo Mitsubishi LN35, imas je za oko 175k u onoj obicnoj beloj plastici, dok su one skuplje boje, bela, crvena i crna oko 200k.
Koliki prostor grejes kada ti treba 18ica ili Gree Amber Ultra?
Jos je kod vas u CG dosta smesna temperatura zimi, kada je i kod nas pocelo jedva da ide u minus.

edit: sada vidim da je i ovim fensi LN pala cena na oko 185k.

Poslednja izmena:
Jutros trgovac na moj zahtjev poslao predlog za zamjenu amber premium uz izvinjenje i zahvalnost kao i predlog da ne uzimam gree klime haha ovlasceni servis gree klima mislio me za*ebava ima kvar /nema kvar pa rekli nemojte nam vise ovoga. Haha Juce rekli doci ce pa nisu ni dosli. Cijeli dan precekao kuci.
Ullavnom nisam ni planirao ponovo gree da uzimam poslije neprijatnosti sa majstorima oko popravke. Prihvatio sam ponudu trgovca jer su stvarno bili korektni i kupovao sam vise stvari u poslednje vrijeme kod njih. E sad problem je sto nemaju fujitsu klime da bih mogao da uzmem kmta18. Imaju Daikin Sensira FTXF50D/RXF50B za istu cijenu kao amber premium 12. Da li bi to bila losa trgovina?
Nije neobično da ovlašćeni serviseri hoće da naprave budalu od čoveka. I mene su pokušali da ismeju, tvrdili su da je klima ispravna, a ja sam ostao pri svome da nije. Pravio sam čak i spisak koliko je puta ulazila u defrost i kada, mislili su da sam dokona budala, ali ja sam isterao svoje.

Nije neobično da ovlašćeni serviseri hoće da naprave budalu od čoveka. I mene su pokušali da ismeju, tvrdili su da je klima ispravna, a ja sam ostao pri svome da nije. Pravio sam čak i spisak koliko je puta ulazila u defrost i kada, mislili su da sam dokona budala, ali ja sam isterao svoje.
Haha jos me zove rano jutros serviser oce da izadje na teren i kaze danas smo kod tebe. Reko ja sam sinoc obavijestio trgovca da sam na posao danas i da nema vise izlazaka kod mene. A on mi lik nervozno kaze ti si malo specifican i kaze potrazices pravdu na sudu (prica u ime trgovca sto sam im kasnije i rekao) zamisli ti to hahahha. Nego sam mladje zivotne dobi i imam dobro kontrolu pa mu samo rekoh ne mozes tako da razgovaras sa mnom.
Ja bih dodao malo para i uzeo Mitsubishi LN35, imas je za oko 175k u onoj obicnoj beloj plastici, dok su one skuplje boje, bela, crvena i crna oko 200k.
Koliki prostor grejes kada ti treba 18ica ili Gree Amber Ultra?
Jos je kod vas u CG dosta smesna temperatura zimi, kada je i kod nas pocelo jedva da ide u minus.

edit: sada vidim da je i ovim fensi LN pala cena na oko 185k.
A imam suzen izbor jer sam napravio dogovor da izvrsim zamjenu kod istog trgovca. Kuca nema izolaciju, mada je kod nas toplo preko zime. Mogu da grijem 25 kvadrata a mogu i preko 50 ako je 25 malo. Amber premium ima 5kw na hladjenju a ova 6kw ili nesto preko, sto mi i odgovara jer nisam bio sa Amber prezadovoljan kako hladi na vrucine u odnosu na staru on/off 12-cu. Takodje, Amber Premium nije mogla ispod 600w da radi na jutarnjih 15-17 stepeni, nego podigne krila.. sto mi se nikako nije svidjelo.

Haha jos me zove rano jutros serviser oce da izadje na teren i kaze danas smo kod tebe. Reko ja sam sinoc obavijestio trgovca da sam na posao danas i da nema vise izlazaka kod mene. A on mi lik nervozno kaze ti si malo specifican i kaze potrazices pravdu na sudu (prica u ime trgovca sto sam im kasnije i rekao) zamisli ti to hahahha. Nego sam mladje zivotne dobi i imam dobro kontrolu pa mu samo rekoh ne mozes tako da razgovaras sa mnom.
Ma nemaju pojma. Njihovo znanje se završava tu gde montiraju klimu, dalje od toga ništa ne znaju. Mene su ubeđivali mesecima da klima radi normalno, a ona na +10 ide u defrost na svakih sat vremena. Video bi njih da su kupili takvu klimu šta bi rekli.

Posto ovde kada pricamo o klimama dosta se prica o izolaciji. Sta mislite za EkoTerm premaz za izolaciju, jel koristio neko?

Ja se licno ne bih kockao i uzeo bih jacu klimu. Tako sam i ja uradio i uzeo klimu koja grije 7,2kw. A predlagali su mi prodavci duplo slabiju, za neizolovanu prostoriju. Bolje da ima viska snage nego manjka, naravno ne sada pretjerivati pa uzeti 24-ku za 25 kvadrata.
Ali da li je zaista jaca u realnosti ta fujitsu u odnosu na mitsubishi ili samo na papiru?

Ma nemaju pojma. Njihovo znanje se završava tu gde montiraju klimu, dalje od toga ništa ne znaju. Mene su ubeđivali mesecima da klima radi normalno, a ona na +10 ide u defrost na svakih sat vremena. Video bi njih da su kupili takvu klimu šta bi rekli.
Ma ljudi danas rade na masovnost i profit a ne na kvalitet i pomoc u neznanju. Ne znam kako pojedincima nije zao primjera radi da nekome ko stvarno jedva skrpi da nesto novo kupi, koji ne zna i koji zeli da ima nesto, da majstor to zloupotrijebi i svjesno nesto uradi fuserajski jer mu je tako najlakse. A kad se pobunis onda kazu a ti si tezak covjek, kao sto su za mene rekli.
Isto tako za klimu za koju ti od pravilnog instaliranje zavisi npr grijanje... i on ti stavi pola metra instalacije, zabije je uz plocu a da te ne upozori zbog tvog neznanja da to ne treba tako, i td. Kod nas se za takvog covjeka kaze nista roba (covjek).
Ali da li je zaista jaca u realnosti ta fujitsu u odnosu na mitsubishi ili samo na papiru?
Vjerujem da jeste jer Fujitsu nije za salu i kazu za Fujitsu da posebno forsira sirovu snagu. Za Daikin kazu prefinjeniji rad i zvuk a manju agresivnost, itd. Za Micubisi kazu ono mocna masina. Pricam ono sto procitam. Strucan nisam.
A iskreno volio bih da ti pojasni malo Xepoj ili neko od ostalih forumasa koji su strucnjaci u svakom smislu za nas laike

Poslednja izmena:
Uporedi spec sa vivax REWI modelom. To je ta cena. Za 75k inas AEYIs koji šije 90% klima koje su ispod 100k din po specifikacijama
Frrka gde si video Vivax AEYIs za 75000din?
Mislim da bi bilo ok, ali opet nisam stručan da bih te posavetovao. Ja sam svakako za to da se uzme jača klima, recimo taj Vivax Rewi bi ti bio super. Za sebe sam uzeo AEYIs koji je po spec. jaka klima, baš iz razloga jer trenutno nemam izolaciju.
Marko da li si zadovoljan sa Vivax-om AEYIs?
I ako može zbog čega ili čemu si sa njom zadovoljan? Pod uslovom, da dobro, kapiram da jesi 🙂
I da li ima nešto kod nje sa čim nisi zadovoljan i šta je to ako nisi 😉

Isto tako za klimu za koju ti od pravilnog instaliranje zavisi npr grijanje... i on ti stavi pola metra instalacije,
Ako aludiras na "minimum 3m instalacije za inverter klime" to je nebuloza kakva ne postoji.

Frrka gde si video Vivax AEYIs za 75000din?

Marko da li si zadovoljan sa Vivax-om AEYIs?
I ako može zbog čega ili čemu si sa njom zadovoljan? Pod uslovom, da dobro, kapiram da jesi 🙂
I da li ima nešto kod nje sa čim nisi zadovoljan i šta je to ako nisi 😉
Nema je više za 75k.

Nisam je još uvek ugradio, ali verujem da će biti korektna. Javiću kako radi, ali kolega koji je ima je probao i grejanje i hlađenje pa je zadovoljan, kao i modulacijom. Mislim da je korektna klima.

Ono sto je na papiru dobijas i u realnosti, ne znam kako zamisljas da se razlikuje papir od onoga sto dobijes?
Taj Mitsubishi ima 28kg spoljasnju, Luca ima 34kg i Fujitsu te generacije manje forsiraju ekonomicnost, a vise snagu grejanja.
To ne znaci da je Mitsubishi losija, naprotiv, dosta je bolja od Luca, ali prosto nije jaca.
Ako aludiras na "minimum 3m instalacije za inverter klime" to je nebuloza kakva ne postoji.

Kako je to nebuloza?

Nazad
Vrh Dno