Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

IMG_4249.jpeg

Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc oko odabira klima, predlog pozicija se vidi sa slike. Stan je orijentisan kao na slici, gore je sever, na zapadu je susedni objekat, termo blok i 10ka stiropor, poslednji sprat, klima ce se koristiti samo za grejanje, postoji podno grejanje. Dnevna i kuhinja 50m2, decije sobe po 12m2, glavna spavaca 13m2 plus garderober 8m2. Verovatno ce u glavnu spavacu ici samo klima u garderober.
Hvala :)

Nisi napisao budžet.
Za Daikin slovi da je tih i idealan za spavaće sobe. Naravno ima i drugih brendova sa tihim radom, ali meni Daikin prvi pada na pamet kad se spomene dnevna. Veličina 7ka ili 9ka.
Za dnevnu bilo koja 12ka radi posao.

Mislio sam ako idu 3 klime za spavace i jedna u dnevnu oko 2000-3000 evra. Koji modeli od Daikin klima?

Mislio sam na spavaću u prethodnom postu. U mojoj glavi spavaća = Daikin. 😁
Za modele već ne znam oznake.
Za to će pisati neko sa foruma ko se razume.
Mislim da 3000€ sa ugradnjom za 4 klime može da se izvede. 2000€ već teže ako je Daikin u pitanju.

Takođe mislim kao ostali, taj model je promašaj u tako malu kvadraturu, radiće kao on-off klima u većini slučajeva. Moj pular koji je slabiji i nešto niže modulira slično radi sve dok ne udari debeo minus u 12 kvadrata.
Meni je Aber tako radio cele zime,spavao.u.toj sobi nije mi smetalo(tihi režim)Ali sam ga prosle godine kupio od prijatelja po ceni Muse..Pular je 55-56.000..9-ka Musa je 2-3.000jeftinija..Obe klime grejace jos jednu nasu spavacu sobu ulaz iz hodnika..A cena Muse 12-ce je.vise nego povoljna..

Video danas Mideu Extreme 9-ku, cini mi se da bi Vox Iva 5 kojeg imam pojela nekako, deluje masivno, kakva li je tek 12-ca, moram jos jednom da premerim visinu od plafona :) , nisam ocekivao takvu velicinu, bila je i Muse u izlogu 12, ona tek deluje, izgleda bas lepo, steta sto to nije bas ispratila elektronika

Poslednja izmena:
Mislis zbog modulacije,pregrevanje sobe i.sl.Nisam.je uzeo ali rezervisao..Koliko se moze pokazati lose u tako malu kvadraturu..Neka i trosi isto kao Amber bicu zadovoljan..

Eto i mene zanima gde si je nasao po toj ceni..
Posebno bi lose radila zbog male prostorije. Plus setace ti temperatura previse. Ta klima bi ti bila bas greska ali ti kako hoces

Mislis zbog modulacije,pregrevanje sobe i.sl.Nisam.je uzeo ali rezervisao..Koliko se moze pokazati lose u tako malu kvadraturu..Neka i trosi isto kao Amber bicu zadovoljan..

Eto i mene zanima gde si je nasao po toj ceni..
Nije veliki problem što će se non stop paliti - gasiti. Veći je problem što zbog visoke modulacije plastika se više grije. Svaki put kada ode u pauzu, a to će biti često, krckat će plastika kako se bude hladila.

Nije veliki problem što će se non stop paliti - gasiti. Veći je problem što zbog visoke modulacije plastika se više grije. Svaki put kada ode u pauzu, a to će biti često, krckat će plastika kako se bude hladila.
To je tacno i taj zvuk je veoma iritirajuci,imao sam te probleme sa mideom koju sam zamenio za daikin koji ima bas kvalitetnu plastiku gde nema nikakvog krckanja e sad za gree muse nemam iskustva sto se tiče kvaliteta plastike.

Interesantno, ostecenje je na desnoj strani. Eto mozda otkud zvuk cegrtanja samo u desnom smjeru izduvavanja. Nocas se malo pozabavih (za razliku od strucnjaka montera) i sam zakljucih da zvuk dolazi od iznutra, a ne od panela klime i strujanja vazduha kako su mislili montazeri. Zatvoreni panel samo uvecava visestruko taj zvuk jer zvuk ostaje, da kazem, zakljucan unutra. Svakako i bez ovoga, vec sam ranije veceras uputio pisani zahtjev da se izvrsi zamjena klima uredjaj bez ikakvog daljeg prolongiranja.

Meni se slican zvuk javljao kad se nakupila prasina na turbini.

Ovo zvuci kao da se izduv turbine odbija od necega. Koliko sam ispratio, coveku je klima par meseci stara, ne bih rekao da je do prasine.
Moze da bude i da je sama turbina u nekom disbalansu.

Poslednja izmena:
Meni se slican zvuk javljao kad se nakupila prasina na turbini.
Dolazio je serviser prodavca, kao i serviser dobavljaca, koji me je uputio na energynet. Haha. Ispade problem nuklearna fizika, enigma, a klima nova. Prvi su je rastavljali, drugi cekaju da se desi nesto. Zvuk prisutan od prvog dana (kraj avgusta). Valjda su to neka strucna lica da strucnjaku bude dovoljna i indicija nekog problema, makar da izvedu neki zakljucak. Objasnjavaj, pisi, salji snimke, na licu mjesta ponovi im sve to. Dzaba. Jutros operater prodavca kaze da je proslijedio nadredjenim moj zahtjev za zamjenu.

Dolazio je serviser prodavca, kao i serviser dobavljaca, koji me je uputio na energynet. Haha. Ispade problem nuklearna fizika, enigma, a klima nova. Prvi su je rastavljali, drugi cekaju da se desi nesto. Zvuk prisutan od prvog dana (kraj avgusta). Valjda su to neka strucna lica da strucnjaku bude dovoljna i indicija nekog problema, makar da izvedu neki zakljucak. Objasnjavaj, pisi, salji snimke, na licu mjesta ponovi im sve to. Dzaba. Jutros operater prodavca kaze da je proslijedio nadredjenim moj zahtjev za zamjenu.
Insistiraj da zamjene unutrasnju. Mozda je fabricka greska

Najbolje je da je zamene, mada mislim da je to neki sitan kvar, al dzaba, kad nema ko uman da ga resi. Kad ti stave novu, po mogucstvu da ti kazu sta je bio problem, pa da podelis, cisto da znamo o cemu se radilo.

Nema tu vise majstora do onih starih kad su dolazili pa kad otvore vrata da izadju iz karavan auta iz 80-ih, odma nesto ispada iz vrata a pod njim lezu kljuc 18 i klijesta kao i brdo djelova na suvazecavo mjesto. A pozadi pravi sut materijala ravno do gepeka. A tacno u tren zna dje mu se sto nalazi. Kaze ukljuci-iskljuci, to i to ti je. Bukvalno smo imali u komsiluku majstora kao kombinaciju iz filmova Pobesneli Maks i Putovanje u buducnost. Peskir oko vrata neizostavni dio. A kad ga pitas sto ce da pije kaze casu jogurta. Hahaha 😁

Poslednja izmena:
Nema tu vise majstora do onih starih kad su dolazili pa kad otvore vrata da izadju iz karavan auta iz 80-ih, odma nesto ispada iz vrata a pod njim lezu kljuc 18 i klijesta kao i brdo djelova na suvazecavo mjesto. A pozadi pravi sut materijala ravno do gepeka. A tacno u tren zna dje mu se sto nalazi. Kaze ukljuci-iskljuci, to i to ti je. Bukvalno smo imali u komsiluku majstora kao kombinaciju iz filmova Pobesneli Maks i Putovanje u buducnost. Peskir oko vrata neizostavni dio. A kad ga pitas sto ce da pije kaze casu jogurta. Hahaha 😁
Sad je ovako

Meni ovo deluje kao strujanje vazduha da pravi taj zvuk. Gde se ili odbija od necega i ima neko zagusenje. Da li ti se javlja zvuk i pri manjim brzinama ventilatora ili je ovo na max?

Krilca fiksna kad se javi zvuk ili usmerena na dole?

Izgleda kao da vazduh koji klima gura ne moze da izduva napolje zbog usmerivaca.
Javlja se na svim brzinama (mozda ne u prve dvije brzine) ali se jasnije cuje zvuk pri srednjim brzinama zbog smanjenja rada ventilatora. Obiljezio sam na kojim se pozicijama javlja zvuk, bukvalno u 40% polozaja.

Prilozi

• IMG_20230930_150516.jpg
    IMG_20230930_150516.jpg
    130.7 KB · Pregleda: 21
  • IMG_20230930_150451.jpg
    IMG_20230930_150451.jpg
    63.8 KB · Pregleda: 21
Jel ima neko iskustva sa klimom inverter MDV Aurora 12?
Uzi izbor na preporuku servisera MDV Aurora i Vivax Aeri +

mislim da ne mozes da poredis klime gde je razlika u ceni 100e

Nazad
Vrh Dno