Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ovo super izgleda, bas odmereno za taj prostor.
Mada, svaka ok radi na hladjenju.

Pazi meni igranku na grejanju ma spoljasnjih oko 15c u proseku, sa ME LN:

Kod mene je ovako samo ako setujem na vise od 25.5C onda radi kao on/off. Ostavim je da radi preko noci sinoc. Gledam temp 9/10C napolju, setovana na 24C auto fan, potrosila 1.71 po smart uticnici.

Upalio sam je oko pola 1, ustao 7.

AEYIs

Trenutno sa ovom klimom grejem ceo stan od 70kvm na ovoj spolj temp preko noci, mada iskreno mislim da nema ni potrebe da je palim ali ajde.Druga jos nije ugradjena, ceka majstora i dizalicu.

E sad, losija strana. Pucketanje plastike zna da se javi pri pocetku grejanja par minuta ako su upaljene opcije vertical/horizontal swing. Pri fiksnoj operaciji nema pucketanja.

Kod mene je dnevna soba od 25kvm pa je ugreje jako brzo, trenutno sam je namestio da duva kroz vrata u hodnik i smanjio masenje temperature. Ako je ostavim u v/h swing u sobi masi temp do 2-4c vise nego sto ie u sobi.

I braco, glomazna unutrasnja.

Prilozi

• IMG_3054.png
    IMG_3054.png
    198.3 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Intersantno je, da je kod mene trenutno 5 stepeni napolju, a unutra 23.8. ( I posle vetrenja od mnogoga duvanskoga dima. Kad zatvorim sve, temp se vrati, valjda od ugrejanih zidova )
Da pojasnim, moj stan je orijentisan ka jugu, mnogo prozora i balkonskih vrata, dok suprotan stan je ka severu, i tamo pale klimu da greje, a ja se preko dana lomim, dal da je pustim da malo ohladi, jel predje temp i preko 24c. Uglavnom htedoh da opisem sta znaci orijentacija stana. Jos da napomenem da klima nije paljena jedno 7-8 dana, znaci nit je hladila, niti grejala, bila je u zimskome snu. I jos uvek je tako. Na kraju, ako bi izracunao koliko klima NE radi godisnje, mislim da ni mesec dana u godini ne pauzira, tako nesto.

Poslednja izmena:
Intersantno je, da je kod mene trenutno 5 stepeni napolju, a unutra 23.8. ( I posle vetrenja od mnogoga duvanskoga dima. Kad zatvorim sve, temp se vrati, valjda od ugrejanih zidova )
Da pojasnim, moj stan je orijentisan ka jugu, mnogo prozora i balkonskih vrata, dok suprotan stan je ka severu, i tamo pale klimu da greje, a ja se preko dana lomim, dal da je pustim da malo ohladi, jel predje temp i preko 24c. Uglavnom htedoh da opisem sta znaci orijentacija stana. Jos da napomenem da klima nije paljena jedno 7-8 dana, znaci nit je hladila, niti grejala, bila je u zimskome snu.
Isto tako i kod mene ususkan stan sa skoro svih strana okrenut na jug. Ima samo prozor pre severu okrenut ali ne bije direktno ima ispred zgrada.

Da pojasnim, moj stan je orijentisan ka jugu, mnogo prozora i balkonskih vrata, dok suprotan stan je ka severu, i tamo pale klimu da greje, a ja se preko dana lomim, dal da je pustim da malo ohladi, jel predje temp i preko 24c. Uglavnom htedoh da opisem sta znaci orijentacija stana. Jos da napomenem da klima nije paljena jedno 7-8 dana, znaci nit je hladila, niti grejala, bila je u zimskome snu. I jos uvek je tako. Na kraju, ako bi izracunao koliko klima NE radi godisnje, mislim da ni mesec dana u godini ne pauzira, tako nesto.
Грејање је уствари загријати ѕидове, ако је само ваздух лако ќемо, пр... и топло је. Ѕидови су акумулатор топлоте(енергије), да би их загрејао догреваш или обратно хладиш по потреби путем конвекције ваздухом(гас). Клима ти је ту алат(конвектор) који одради посао и хлади(одузима енергију), грије(додаје енергију) - коју је предходно узела из спољашњег ваздуха па убаци унутра па ти загреје ѕидове и онда си миран. Зато се и не препоручује унутрашња веќ вањска изолација, због ѕидова(акумулатора топлоте) или ти бафер!

U mome slucaju je akumulacija toplote slucaj, bez sumnje. Kao i kod mnogih drugih, kojima stan, i prozori " zevaju " na jug, jel.
Btw, licis mi na Ruskog Mister dejtu, iz star treka, po pisanju.

Ja sad otkrih isti zvuk na spoljasnjoj jedinici klime kao na unutrasnjoj koji se javlja u vidu grebanja. Prodavac je trazio jos danas da uputi servis jer su oni njima saopstili da je sve u redu. 🤔 Evo cekam pola dana majstore po uputu a vec sam spremio mejl da saljem od njih pa preko inspekcije, itd. taksativno sa opisom dogadjaja. Cudo sto se radi... ccc
Snimci uradjeni maloprije u razmaku od 5 minuta.
Pogledajte prilog 407168
Pogledajte prilog 407169

Da, to je nesto kao malo jaca Midea Oasis, visoko frekventni kompresor, veliki izmenjivac u unutrasnjoj jedinici i na manjim minusima razbija kako radi.
Steta sto se kod nas ne prodaje.
Haier je takodje jedini ako se ne varam da ima na 16dB da im radi unutrasnja? Toliko je tiha Flexis Plus 12ica.

Evo malo o Expert Nordicu:
Jel' tih 7.9kW @+12°C. Relevantno je @+7°C i @-10°C (ako joj je to bivalentna tačka)

Daikin zagrijao cijelu kucu (jeste toplo vani ali cinjenica je da je ujednacena toplpta) kao da radi centralno

Izgleda da prkosi zakonima fizike ta klima ili tvoja kuca, zagreje celu kucu i da je svuda ujedinacana temperatura.

Ne moze da bude ista temp u sobi gde je klima i u sobi koja je kroz hodnik dalje pa da je Elon Musk napravio.

Stara kuca iz 1940/50, izolovana pola. Druga polovina prozori/zid od 50cm nabijace. Tavan neizolovan. Stolarija stara dupli prozori.
Grejanje pelet. 75kv.
Klima obicna 12ica midea 15godina stara.
Potrosi se peleta u sezoni (okt i apr je grejanje na klimu, a nov-mart pelet) 2 tone. Greje se od 12 do 22h. Temp je namestena na 21 ili 22 (nisam siguran). Zimi ujutru temp padne na 14c. Dogrevanje radijatorom/klimom ujutru.
Da li mislite da bi bilo jeftinije da se ubaci inverter umesto peleta i koliko bi uticalo na racun?

To je kod mojih, tavan je samo sto ne propadne, kuca za rusenje. Ali zive tu ceo zivot. Sto se izolovalo davno jeste 3strane kuce, a na 1 su prozori i zidovi nabijaca pola m.
Mislio sam mozda klimu da im uzmem, ali mi je neverovatno da kazes da bi bilo 2-3x jeftinije? Mogu li predlozi (taman da odem da pogledam sada ponudu).
Pelet 2 tone je oko 80.000.
Jos jednom da proverim misljenje sto se tice cene grejanja preko klime da bi bilo 50% cene u odnosu na pelet?

Poslednja izmena:
Mislio sam da trazis savet za svoju kucu, pa ti dao savet, i po tome bi bilo 2 do 3 x jeftinije grejanje, zasigurno, ali pod uslovom da na tavanu mozes da srolas vunu, ili stiropor. Poenta price je, prvo izolacija, pa grejanje na klimu. Ako procitas temu unazad, bice ti sve jasno, prosta je prica.

Pelet je letos bio 28k/t. Nema tu izolacije ako temperatura padne na 14c

Proverio sada. Potrosili 1.8-1.9tona, placali su oko 37000 tonu. Dve palete po 1100kg kazu sada.
Mislio sam da trazis savet za svoju kucu, pa ti dao savet, i po tome bi bilo 2 do 3 x jeftinije grejanje, zasigurno, ali pod uslovom da na tavanu mozes da srolas vunu, ili stiropor. Poenta price je, prvo izolacija, pa grejanje na klimu. Ako procitas temu unazad, bice ti sve jasno, prosta je prica.
Savet za kucu od svojih.
Pod uslovom izolacije tavana bilo bi 2-3x jeftinije.
A pretpostavljam bez toga 50% ili?

Stara kuca iz 1940/50, izolovana pola. Druga polovina prozori/zid od 50cm nabijace. Tavan neizolovan. Stolarija stara dupli prozori.
Grejanje pelet. 75kv.
Klima obicna 12ica midea 15godina stara.
Potrosi se peleta u sezoni (okt i apr je grejanje na klimu, a nov-mart pelet) 2 tone. Greje se od 12 do 22h. Temp je namestena na 21 ili 22 (nisam siguran). Zimi ujutru temp padne na 14c. Dogrevanje radijatorom/klimom ujutru.
Da li mislite da bi bilo jeftinije da se ubaci inverter umesto peleta i koliko bi uticalo na racun?

Kakva im je potrosnja inace struje.

Računaj +200kw na trenutnu potrošnju

Ako su u zelenoj onda se isplati.. Ako su blizu crvene onda ne

Sa 200kwh jos su u zelenoj.
gledam sada, gree muse evo 12 sa wifi ima na akciji za 63.000? Misljenje o njoj?

Izgleda da prkosi zakonima fizike ta klima ili tvoja kuca, zagreje celu kucu i da je svuda ujedinacana temperatura.

Ne moze da bude ista temp u sobi gde je klima i u sobi koja je kroz hodnik dalje pa da je Elon Musk napravio.
Pa uzimajuci u obzir da u dnevnom boravku nije bio osjecaj kao da si u sauni naspram ostalog dijela kuce (za razliku od prethodne klime, a i cini mi se da kod ove nove ljepse cirkulise izduv) moze se reci da je relativno svuda bilo podjednako prijatno. Da je bila drasticna razlika to bi samim tim imputiralo da bi doslo do gasenja klime uslijed pregrijavanja prostorije, sto svakako nije bio slucaj. (Ugasio sam je kasnije u toku noci jer su se zidovi bili zagrijali i bilo je pretoplo u kuci).
Da li je i na ovom toplom vremenu postojala neka razlika u razlicitim djelovima kuce - naravno da jeste uz cepidlacanje neko oko toga. Za mene licno to je korektno. Ljudi su do drugog svjetskog rata imali otvorena lozista nasred kuce. A danas problem razlika 3 stepena, 5 ili 7 stepeni sa jednim grijnim tijelom. Meni je i ljepse da je spavaca soba hladnija od dnevnog boravka. Mislim da je u redu ako neko zeli svuda u stepen grijanje pomocu vise klima uredjaja. Sa jednom, ja sam zadovoljan. I preko zime da grije samo dnevni boravak i kuhinju meni je to dovoljno jer sam je prije svega zbog grijanja tog prostora i uzeo. Sve preko toga je bonus. Imam i rezervnu opciju grijanja na cvrstom gorivu tako da meni je to u redu.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 407631Potreban savet u vezi jačine klime.Vikendica je u Crnoj Gori,na moru,montažna kuća.
Klima bi se postavila na mestu gde sam nacrtao,koristila bi se za hladjenje prvenstveno sobe,a kuhinja koliko da ne bude prevruće.
Uzeo bih inverter iz mnogo poznatih razloga,neku jeftiniju varijantu,a dilema mi je može li klima 9000btu da završi posao,ili bi morala 12 ica.
Dilemu imam jer je soba mala,kreveti su sa jedne i druge strane klime,pa bi možda 12 bila prejaka.
Koristila bi se sveukupno mesec dana godišnje,po nekoliko sati dnevno,pa ako imate i konkretan predlog za model,izvolite...
Vidim da su u Crnoj Gori mnogo popularne MDV.
Ako se ne vidi lepo,soba je 12 kvadrata, hodnik 4,a kuhinja 8 kvadrata.(kupatilo nebitno,uvek su zatvorena vrata)
Da ponovim,možda neko i pomogne

Sada sam pricao s mojima.
Klima bi se koristila u kombinaciji sa peletom.
Da ujutru do nekih 14h dogreje dok se ne upali pelet. I rano ujutru vikendima.

Pogledajte prilog 407631Potreban savet u vezi jačine klime.Vikendica je u Crnoj Gori,na moru,montažna kuća.
Klima bi se postavila na mestu gde sam nacrtao,koristila bi se za hladjenje prvenstveno sobe,a kuhinja koliko da ne bude prevruće.
Uzeo bih inverter iz mnogo poznatih razloga,neku jeftiniju varijantu,a dilema mi je može li klima 9000btu da završi posao,ili bi morala 12 ica.
Dilemu imam jer je soba mala,kreveti su sa jedne i druge strane klime,pa bi možda 12 bila prejaka.
Koristila bi se sveukupno mesec dana godišnje,po nekoliko sati dnevno,pa ako imate i konkretan predlog za model,izvolite...
Vidim da su u Crnoj Gori mnogo popularne MDV.
Ako se ne vidi lepo,soba je 12 kvadrata, hodnik 4,a kuhinja 8 kvadrata.(kupatilo nebitno,uvek su zatvorena vrata)
Sto ne moze sa desne strane da ti baca pravo na vrata?

Spoljnu mozes da šetaš gde hoćeš jer je minimum 3m instalacija,

1696679512725.png
nekada davno bila bas povoljna REWI , jos ovi ljudi sto sam im reko uzeli na cekove tada... nikad bolja kupovina 😅
@zuleyu moja greska, nemas REWI za 600e trenutno, mozda se opet pojavi za 65k, ako bude bilo, to je ok cena.

Veoma optimisticno da potrosnja za grejanje lose izolovanog objekta povrsine 75 m2 bude na mesecnom nivou 200kw. Pre ce biti 400+kw

Prebacio u temu za jeftine klime, zapravo je 55kv sobe za kuhinjom.
Klime je iza hodnika tako da moze da greje samo sobe bez kupatila.
15kv kupatila. 5kv hodnik.
Dogovor je pelet kasnije kada su svi kuci. A klima prelazni period i zimi do 13-14h.

Nazad
Vrh Dno