Šta je novo?

Kaspersky vs NOD32

Chuck Norris

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2004
Poena
319
Koji je od ova dva AV-a bolji za servere i radne stanice? Ima li neko iskustva iz firme?
Hvala.

Bilo je dosta reci o tome. Kod mene u firmi je NOD32 i zadovoljni smo. Naročito nakon što nam je KAV uništio sve .exe filov-e neinstaliranih programa nakon nekog virusa i njegovog "clean postupka". Kod kuće sam imao isti problem,uradio clean sa NOD-om i sve je posle radilo.
Od kad je NOD instaliran,još ništa nije promaklo dotičnom :)
No...mislim da je to subjektivno...odluči sam.

Ja ne znam sta je sa neke strucne algoritamsko-matematicko-heuristicke strane bolje.........but........
imam NOD32 vec jedno 17 meseci i do sada nisam imao ama bas nijedan virus..........
Zlobnici ce reci kako znas......... pa priznajem da se to moze verovatno znati ako se instaliraju ostali antivirus programi pa se onda iskenira ceo sistem.
Posto nisam surfer koji klikce na sve sto ima dugme a koristim kombinaciju firefox, nod32, zone alarm, spybot, ad-aware, netlimiter i evo nemam problema ama bas nikakvih.......a to nesto govori..........do tada sam probao skoro sve.......

Poenta: Cinjenica je nemanje problema i stabilan rad vec dugo vreme i to je kljucni argument.

Posto ipak nisam advanced user moram se ograditi kao sto sam to i napisao na pocetku posta ali moram dati toplu preporuku za NOD32...........
Ne postoji savrsen program ali postoje oni koji posteno rade a NOD32 je sigurno jedan od njih............. hehe..........ovo zvuci bas onako novinarski..........hehehe

Jes da nemam server i firmu:) ali rekoh da pomognem.
Jos jedan glas za Nod32(sa stanovista kucnog korisniga,tesko prisutnog na netu i warezu :d ).AMA NISTA NE PROLAZI PORED Nod32!!! Imam i Kav koji azuriram cisto reda radi(mislim da je kav sasvim OK AV program),ali mnogo sam zadovoljniji Nodom

Mi u firmi imamo NOD32 i cim mu istekne licenca, predlozicu da kupe KAV. Muka mi je od njega... tako se tripuje da je to strasno, podignemo IMON i mnasina se srusi! Podesimo da se updateuje sa fileservera i nece :) ili krene pa da BSOD. Katastrofa. NOD32 sam drzao na mojoj masini i zamenio ga KAV-om.

Eto mi u firmi imamo Sophos AV i za ovih godinu dana nikakvih problema ni sa njegovim radom, ni sa virusima.
Jedino sto je malko skup, pa ako zna neko jos neki AV koji radi sa Lotus-om i imaju predstavnistvo u SCG, bi bih mu zahvalan (mozda KAV?).

Probajte kod mene u firmi u kojoj radim "CA" eTrust u kombinaciji sa SCM-om. Ako ga domace i strane banke na svojim sreverima i radnim stanicama koriste, verovatno je dobar. Varijanta 1 ili 3 godine odrzavanja.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Mi u firmi imamo NOD32 i cim mu istekne licenca, predlozicu da kupe KAV. Muka mi je od njega... tako se tripuje da je to strasno, podignemo IMON i mnasina se srusi! Podesimo da se updateuje sa fileservera i nece :) ili krene pa da BSOD. Katastrofa. NOD32 sam drzao na mojoj masini i zamenio ga KAV-om.

Zanimljivo. Više ni sam ne znam na koliko mašina sam stavio NOD32, što po firamama, što po kućama, i nigde nije bilo plavih ekrana. Instaliram klasičan sistem - administratorsku verziju koja ide na net, ostale se ažuriraju preko nje. Takvu varijantu držim i kod kuće, već jako jako dugo, bez ikakvih problema. Komšiluk se ažurira preko moje mašine. :d

Moze li se iz NOD32 sacuvati baza ili preneti sa jednog kompa na drugi ?

Golden je napisao(la):
Moze li se iz NOD32 sacuvati baza ili preneti sa jednog kompa na drugi ?
Da. Iz foldera gde je NOD32 instaliran sachuvaj pod-folder "updfiles" i fajlove kojima ime pocinje sa "nod32" a imaju one brojchane ekstenzije:
nod32.000
nod32.002
...
itd.

Na drugom kompu prosto "pregazi" istoimene fajlove i to je to. :)

Poslednja izmena:
Ja sam vichegodishnji korisnik KAV i nikad nisam "pukao".Medjutim,obzirom da tebe zanimaju serveri onda bolje poslushaj @MADMAN....koji je rekao neshto shto sam vec vishe puta u slichnom kontestu chitao,kad su serverska iskustva u pitanju.A ako besh hocesh imash u free download-u kav verziju za servere sa probnim periodom.Idi samo na sajt i odaberi trial download...tamo ces naci i kav za serverske stanice i sl...

Ja sam u jednoj austrijskoj firmi u Beogradu instalirao njihov licencirani nod32 na server i klijente, i sve je lepo radilo, tj. brzo. Ljudi su sami zahtevali nod32.
Za KAV imam iskustva samo sa desktop masina i to su neka od najgorih iskustava. Redovno se desavalo da se masine toliko koce, tj. CPU usage je ogroman, da sam cesto imao utisak(a i drugi korisnici) da sedim za PI a ne P4 masinom(punokrvni P4) ili Bartoni. Pitam se samo kakav bi to danak uzelo na mrezi sa serverom i klijentima :crash:

ja glasam za KAV
koristim ga jos od davne 2000.
nikakvih problema nema
a pogotovu sa usporavanjem masine a real time protection je uvek on
cinjenica je da ne leci bas najbolje, pa ume da zezne neke instalacije, ali i ja
sam volim da izbrisem fajlove koji su zarazeni pa da skidam nove verzije, ciste.

nod je majka :)

U firmi već drugu godinu smo produžili licence za NOD. (Samo za desktop mašine) Servere čuva ClamAV. Koristimo i NOD RAS (Remote Administration Server)..."Izgleda čudno al´ mene glava više ne boli" NOD je jedna od najboljih stvari koje smo nabavili...
Kući i po mašinama koje privatno odrađujem uvek stavljam NOD...već 2 godine bez žalbe...Jedini problem sa kojim sam se sreo, na kraju se ispostavilo kao greška korisnika a ne NOD-a.
Na Windows mašinama (Linux ne komentarišem zbog ne korišćenja istog) NOD32 je definitivni lider.

Kod mene smo u firmi, na moj predlog, uzeli NOD32 i nismo se nimalno pokajali.
Nijedan virus nije prosao u zadnjih 6 meseci od kako ga imamo, updateovanje je centralizovano (Enterprise edition), ne razmisljam o tome uopste. Podesio sam ga prvi dan i instalirao na sve radne stanice i od tada nikakvih intervencija nisam imao na njemu. Svaka preporuka za NOD, cak je i jeftiniji od KAV-a ako se ne varam ;)

Kuci jos uvek drzim KAV, ali cu od veceras staviti NOD iz vise razloga:

1. KAV previse opterecuje masinu, tako da je 90% vremena real time protection iskljucen
2. tripuje se sa "potencijalno opasnim" aplikacijama tj. redovno mi programe koje redovno koristim (RemoteAdministrator, TFTP Server itd.) obrise pa prijavi da su potencijalno opasni i da mi opciju SKIP ili DELETE. Ja odaberem SKIP ali fajla vise nema. Ovo mi redovno radi za fajlove za koje 100% znam nisu zarazeni. Cak i on sam prijavi not-a-Virus:RAdmin ili sl. Ovo pogotovo voli da radi kad narezujem takve fajlove na CD. Onda normalno pukne CD prilikom rezanja :mad:
3. prilikom podizanja sistema, KAV skenira sistemske fajlove pa je potrebno da ga pustim jedno minut-dva da se izigra prilikom podizanja sistema, tek tak moze normalno da se radi.

Kada vec pricate o NOD-u, recite gde ga mogu kupiti legalno u SCG? Koliko je jeftiniji od KAV?

Falcon je napisao(la):
1. KAV previse opterecuje masinu, tako da je 90% vremena real time protection iskljucen
2. tripuje se sa "potencijalno opasnim" aplikacijama tj. redovno mi programe koje redovno koristim (RemoteAdministrator, TFTP Server itd.) obrise pa prijavi da su potencijalno opasni i da mi opciju SKIP ili DELETE. Ja odaberem SKIP ali fajla vise nema. Ovo mi redovno radi za fajlove za koje 100% znam nisu zarazeni. Cak i on sam prijavi not-a-Virus:RAdmin ili sl. Ovo pogotovo voli da radi kad narezujem takve fajlove na CD. Onda normalno pukne CD prilikom rezanja :mad:
3. prilikom podizanja sistema, KAV skenira sistemske fajlove pa je potrebno da ga pustim jedno minut-dva da se izigra prilikom podizanja sistema, tek tak moze normalno da se radi.

1. Uopste nije tacno
2. Koristim RADMIN od kuce i nemam nikakvih problema, nikad nije prijavio nesto da je virus a da to zaista nije ili uticao na pucanje medija...
3. To stoji ali pretera ga, dobro je da nisi rekao 55 minuta :D To ne traje duze od pola minute...

1. verovatno sam preterao ali je to zato sto me opasno nervira. volim kad mi je masina brza i nervira me bilo koja aplikacija koja opterecuje sistem preko granice za koju ja mislim da je OK, a to je bas niska granica :d

2. nisi pazljivo citao :p ne prijavljuje za RAdmin da je virus nego "not-a-Virus:Remote Administrator" i obrise ga, pa se ti posle slikaj sta ces i kako ces. morao sam nekoliko programa koje sam vec pomenuo da koristim, da stavim u exclude listu da ih ne bi on brisao. cimanje bez potrebe, slazes se?

3. minut-dva, stojim iza toga sto sam rekao. evo, sinoc sam instalirao NOD, restartovao i nakon ulaska u win, disk se cuje jos nekih 10-15 sekundi i to je to. odmah moze da se radi :)

Picajzla sam, priznajem, tako da je KAV od mene popio crveni dok se malo ne primiri :D

poz kUd :wave:

1. Na to sam i mislio :)
2. Ha! Opet, za sve ove godine koliko koristim KAV nikad se nije tako zablesavio.
3. Ja tvrdim da kod mene to ne traje duze od 30s. To naravno dosta zavisi od masine do masine i kako je ko konfigurisao svoj sistem.

Evo danas na poslu sam ceo dan lupao glavu zasto NOD nece da se updateuje... cak ni reinstalacija ne pomaze. Naravno, to ga ne svrstava u kategoriju losih vec samo napominjem da u serverskoj verziji pati od nekih decijih bolesti koje se ispoljavaju u mom slucaju. Pa kad sam vec naleteo na probleme, cisto da podelim sa sirom publikom.

Matthias je napisao(la):
Kada vec pricate o NOD-u, recite gde ga mogu kupiti legalno u SCG? Koliko je jeftiniji od KAV?

Ne mogu ti tacno reci koliko je jeftiniji od kav-a ali ako hoces da kupis legalan nod32 u scg to mozes da pogledas na www.extreme.co.yu.
Oni su distributeri noda u nasoj zemlji, pa ih kontaktiraj na mail.
Ako ne gresim ja mislim da je duplo jeftiniji od kav-a

Poslednja izmena:
Matthias je napisao(la):
Ima ga i u DESK-u.

DusanN je napisao(la):
Ako ne gresim ja mislim da je duplo jeftiniji od kav-a

Nadam se da gresis, ali je verovatno da odnos cene varira prema konfiguraciji.
Konkretno, KAV Personal je 1752 din + PDV, a mislim da je tu negde i kucna verzija NOD-a.
Tokom ovog decembra je u toku akcija pa je KAV Personal 999 din + PDV, tako da je u ovom trenutku KAV verovatno "duplo" jeftiniji
:p
A sto se ostalih cena KAV-a tice, one su na
http://www.singi.co.yu/kav_cenovnik.html

citajuci thread poceo sam da se neckam da li da skinem nod32
reko cimanje ne mogu sad, neckam se ja tako i kaspersky update zaglupi,
to je bilo dovoljno da klikenm uninstall i da skinem nod32
drzao sam ga nekih nedelju dana, kada sam se vratio na KAV pro 5.0.388
skeniram sistem i na C disku KAV je nasao 6 fajlova inficirani sa trojancima i wormsima :), pre nego sto sam uninstallirao NOD32 uradio sam sa njim full sekniranje sistem i nista nije nadjeno

ovo je neko moje zapazanje

laku noc

kUdtiHaEX je napisao(la):
1. Uopste nije tacno
2. Koristim RADMIN od kuce i nemam nikakvih problema, nikad nije prijavio nesto da je virus a da to zaista nije ili uticao na pucanje medija...
3. To stoji ali pretera ga, dobro je da nisi rekao 55 minuta :D To ne traje duze od pola minute...

mislim da gresis, a da je Falcon u pravu! :bottle:

Bruka je za NOD ovo shto kazhe KIBLA's...ako je redjen full scan sa NOD32 pa sa KAV i ako tu NOD32 propusti 6 trojanaca i wormsa, onda je jasno da je NOD brzinu dobio na shtetu sigurnosti

Pa poznato je da je NOD odlican kad su u pitanju virusi, a slab kad su u pitanju trojanci. To i ptice na grani znaju :)

Meni već jako jako dugo ništa nije prošlo pored NOD-a. Ne znamo sa kakvim je opcijama sken rađen? Zatim kakva je procedura korišćena za ažuriranje baze virusa i sistemskih fajlova? Ljudi često koriste aktuelan cr*ck koji nešto smulja u NOD-u tako da ovaj beskonačno može da se ažurira, ali ne i da menja sistemske fajlove. Samo u sprezi ažuriranih sistemskih fajlova i svežeg update-a leži potpuna funkcionalnost programa, tako da ako ga osakatite na bilo koji način, ne vidim mesta pljuvanju po programu.

BTW, pun poverenja u NOD vršljam po raznim underground sajtovima, i samo iskaču crveni ekrani. Još nije ništa uspelo da se provuče.

Pretpostavljam da je KAV bolji, bar čitajući review-e. Razlika u pouzdanosti je minimalna, ali u svim drugim karakteristikama gigantska, i to u korist NOD-a. Uz dovoljno zdravorazumskog korišćenja računara, mislim da je NOD sasvim dovoljna zaštita.

Vrh Dno