Šta je novo?

Kaspersky vs NOD32

A meni bas suprotno, KAV 5 sveza baza, posle deinstalacije i instalacije NOD sa updatom baze naisao na nekoliko trojanaca !!??

Ja skeniram sa više antivirus programa,koji su instalirani na više particija i diskova.Često se dogadja da jedan av nadje nešto što drugi nije i to važi za sve.Po meni nod32 ne zadovoljava prosečnog srpskog web pirata.Kav,pc-cillin,panda pa i avast su bolji od njega.Meni je više muka od ponavljanja te priče i poredjenja nod32 i Kasperskog.Nod32 se očito loše prodaje pa ste rešili ovde da ga reklamiraju.

offtopic:
A jel bi bilo moguce da se na benchu uradi test a da mi izaberemo antivirus-e?
Pa da jednom (bar za neko vreme) prestanu tta preganjanja koji je bolji...
Inace, meni je AntiVir dooosta bolji od NOD-a...
Imao sam isti slucaj kao KIBLA's...

@taner:
imas poentu...

Ja predlazem AntiVir, ili ti AVPersonal...

Poslednja izmena:
taner je napisao(la):
Nod32 se očito loše prodaje pa ste rešili ovde da ga reklamiraju.
Ma da naravno. I zgrnemo silne pare od procenata prodatih primeraka NOD-a.:p. Ali eto, tebe pametnog nikako da zaje8emo. Uh, majku mu, što nam je krivo zbog toga. Osiromašićemo. :eyebrows:

Ovde čovek stvarno može da naiđe na svakojake likove. Svašta.

Poslednja izmena:
CamBieL je napisao(la):
offtopic:
A jel bi bilo moguce da se na benchu uradi test a da mi izaberemo antivirus-e?
Pa da jednom (bar za neko vreme) prestanu tta preganjanja koji je bolji...
Inace, meni je AntiVir dooosta bolji od NOD-a...
Imao sam isti slucaj kao KIBLA's...
sjajan predlog

OFFTopic: Sorry

pre neki dan sam konacno presao na Nod. Skinuo sa www.wilderssecurity.com detaljna podesavanja i odradio ih i ima samo jedam problem

NOD se nestartuje automatski sa Win-om :D :D Nesto sam ceprkao ali neznam kako i gde da to ukljucim. Startujem fa rucno preko Nod Control Centra ... Ako ga ubacim u Start Up prijavi neku gresku sa Kernelom ... pa opet moram rucno ...

Ima li ko resenje ... HVALA

A da ga upises u autoexec.bat?
ili u registry, u HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Golden je napisao(la):
A meni bas suprotno, KAV 5 sveza baza, posle deinstalacije i instalacije NOD sa updatom baze naisao na nekoliko trojanaca !!??

Ovo sto sad pisem nije odbrana KAV-a vec je vezano za sve antiviruse :)

Dakle, svaki antivirus nesto ne proverava "on-line" vec samo u "full scan"-u. Ono sto smatraju da nije bitno jer ne moze samo da se aktivira, a monitoring toga bi dosta usporilo masinu se "preskace" i zato svaki AV ima pored "real time" zastite i opciju "full scan" koju treba s'vremena na vreme pokrenuti da se sa kompa izbacij i to sto "cuci" negde...naravno, kada bi korisnik nekako pokusao da aktivira to sto "cuci" presreo bi ga i blokirao "real-time", a do tog trenutka nema potrebe za tim vec se ceka "full scan"

To znaci, generalno kada uporedjujete 2 antivirusa, nije dovoljno da jedan skinete pa instalirate drugi i sa njime uradite "full scan" jer to nisu isti uslovi "testiranja".

Regularno bi bilo da se pre deinstalacije jednog antivirusa prvo izvrsi "full scan" masine sa max podesavanjima, pa onda nakon deinstalacije da se to isto uradi sa novim antivirusom...tek ako tada novi antivirus nadje nesto, onda je velika sansa da je onom prvom nesto promaklo ili da ovaj drugi daje laznu uzbunu.

Singi je napisao(la):
Regularno bi bilo da se pre deinstalacije jednog antivirusa prvo izvrsi "full scan" masine sa max podesavanjima, pa onda nakon deinstalacije da se to isto uradi sa novim antivirusom...tek ako tada novi antivirus nadje nesto, onda je velika sansa da je onom prvom nesto promaklo ili da ovaj drugi daje laznu uzbunu.

bas tako sam ja presao sa nod32 ponovo na kasperskog
odradio sam "FULL SCAN" sa nod32 i sve je bilo ok
i posle sam sa kasperskim odradio "FULL SCAN" i eto ti 5 - 6 komada :)

Jos jedan glas za nod koji sada u verziji 2.5 radi jos brze. Sto se tice scan-a, advanced heruistics cisti ama bas sve.

poz.

mkrnjic je napisao(la):
OFFTopic: Sorry

pre neki dan sam konacno presao na Nod. Skinuo sa www.wilderssecurity.com detaljna podesavanja i odradio ih i ima samo jedam problem

NOD se nestartuje automatski sa Win-om :D :D Nesto sam ceprkao ali neznam kako i gde da to ukljucim. Startujem fa rucno preko Nod Control Centra ... Ako ga ubacim u Start Up prijavi neku gresku sa Kernelom ... pa opet moram rucno ...

Ima li ko resenje ... HVALA

Nesto ti ne radi kako treba jer se nod startuje pri ulasku u windows. Radi tako sto doda novi servis koji se zove Nod32 kernel service a podize ga linija "c:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE preko run sekcije u registry-u.

poz.

krambambuli je napisao(la):
A da ga upises u autoexec.bat?
ili u registry, u HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Dodao sam string u registry-ju i opet nista to jest prijavi gresku u Kernelu ... a posle rucno sve radi ... kao da bi trebalo da saceka nesto iz Wina da se podigne pa tek onda NOD???

vidakm je napisao(la):
Nesto ti ne radi kako treba jer se nod startuje pri ulasku u windows. Radi tako sto doda novi servis koji se zove Nod32 kernel service a podize ga linija "c:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE preko run sekcije u registry-u.

poz.

Pa dodao sam string u HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ciji je value "c:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" ... i opet nista !!!

Sta ti znaci ono WAITSERVICE ???

mkrnjic je napisao(la):
Pa dodao sam string u HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run ciji je value "c:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" ... i opet nista !!!

Sta ti znaci ono WAITSERVICE ???

Ako si napravio novi string pod imenom nod32kui i pod value stavio "C:\Program Files\Eset\nod32kui.exe" /WAITSERVICE (/waitservice ide posle navodnika), to bi trebalo da je to. Razlog sto ti ne radi kako treba je to sto je nod32kui samo user interface, koji ceka da se startuje nod32 servis nod32krn.exe (cemu sluzi opcija /waitservice). Prema tome moras da ubacis servis nod32krn.exe kako bi ti sve proradilo.

poz.

Poslednja izmena:
mene samo interesuje shto on mora da ubacuje te elemente, kad se to standardno automatski doda pri instalaciji NOD32 ( i upgrade i clean install)?
chak ni "lekarstva" :-devil-: koja sam imao prilike da vidim ( i isprobam :smoke: ) nemaju takve "nusefekte" :p

dakle, ili je tu neki malware na delu, ili neke druge "mutne radnje" :eyebrows:

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
mene samo interesuje shto on mora da ubacuje te elemente, kad se to standardno automatski doda pri instalaciji NOD32 ( i upgrade i clean install)?
chak ni "lekarstva" :-devil-: koja sam imao prilike da vidim ( i isprobam :smoke: ) nemaju takve "nusefekte" :p

dakle, ili je tu neki malware na delu, ili neke druge "mutne radnje" :eyebrows:

pozdrav

Nikakav malware nije na delu(u smislu da ga je Nod "slucajno propustio")...Ili ti je win prso u nekom delu ili ti je crapy instalacija noda...Ili si imao vec neki gadan virus koji brlja po startup sekvenci(mada ovo poslednje je malo verovatno).
Instalirao sam Nod32 puno puta(na raznim kompovima) i NIKAD,ali ponavljam NIKA nisam imao NIKAKVIH problema.Niti je IKADA ijedan virus/trojanac uleteo na kompove(jer kao backup kod sebe drzim KAV 5 pro ,kojim redovno skeniram racunar pored skeniranja Nod-om).
Reinstaliraj nod,i pogledaj sta ti se jos startuje prilikom dizanja Win-a.Moguce da je neki konfikt sa drugom aplikacijom(ponavljam da prvi put cujem uopste za ovakav problem)

ivanbo2003 je napisao(la):
Nikakav malware nije na delu(u smislu da ga je Nod "slucajno propustio")...Ili ti je win prso u nekom delu ili ti je crapy instalacija noda...Ili si imao vec neki gadan virus koji brlja po startup sekvenci(mada ovo poslednje je malo verovatno).
Instalirao sam Nod32 puno puta(na raznim kompovima) i NIKAD,ali ponavljam NIKA nisam imao NIKAKVIH problema.Niti je IKADA ijedan virus/trojanac uleteo na kompove(jer kao backup kod sebe drzim KAV 5 pro ,kojim redovno skeniram racunar pored skeniranja Nod-om).
Reinstaliraj nod,i pogledaj sta ti se jos startuje prilikom dizanja Win-a.Moguce da je neki konfikt sa drugom aplikacijom(ponavljam da prvi put cujem uopste za ovakav problem)

MA sinoc sam ga reinstalirao i sve je OK. Lepo cekiram Monitoring prilokom instalacije i sve radi.
Samo mi je glupo da nigde u setovanjima nema opcija za podesavanje Start Up-a ??
Jes da mi je prso Nero 7, tj nero Scout, i da mi je Win prijavo novi USB Device (a nema nista novo ) neznam kako je to sve uticalo da se promeni startovanje Nod-a. Na kraju nije ni bitno sada fercera. Hvala svima ;)

Poslednja izmena:
Hehe drago mi je da je nod ponovo na nogama ;)
Windblows ima cudnu tendenciju da s'vremena na vreme pobrljavi(zato je neki backup softver jenostavno a must :) )

Poz

Da da ... tu je Ghost ... i to 4 razlicita Image-a ... ali sada nisam stigao da ga Buckup-ujem ... ali svge je OK nije bilo Skupo ...

Pa poznato je da je NOD odlican kad su u pitanju virusi, a slab kad su u pitanju trojanci. To i ptice na grani znaju
Uhhhhhhh...sad poshto sam ja u zabludi da su trojan downloaderi i ostali trojanci virusi objasni mi shta su oni>obzirom da crvi nisu,addaware i spyware...shta su onda?:)

trojan je najcheshcce obichan, chesto i koristan program, uz koga je "pridodat" kôd virusa..
izvrshavanjem tog programa, daje se "dozvola" i malicioznom kôdu da se izvrshi i tada nastaje zzurka :p

nego, aj' da pitam ovde, kad se vecc okupila ekipa poznavalaca.. :p
je li ko koristio onaj NOD-ov Configuration Editor?
vidim da mozze da se napravi konfiguracioni file za podeshavanje, ali me interesuje kako da export-ujem podeshavanja iz vecc podeshene verzije NOD-a?
treba mi step-by-step uputstvo, poshto sam svashta probao i nije mi uspelo..
10x svima :wave:

pozdrav

DARK SIDE je napisao(la):
Uhhhhhhh...sad poshto sam ja u zabludi da su trojan downloaderi i ostali trojanci virusi objasni mi shta su oni>obzirom da crvi nisu,addaware i spyware...shta su onda?:)

Pa jesi u zabludi :p

Primetio si da svi proizvodjachi se reklamiraju da pruzhaju zashtitu od "virusa, trojanaca, crva, spajvera...", a razlog je taj shto su oni razlichite a ne iste stvari.
Svi zajedno se nazivaju "malware", a onda ide pomenuta podela:

1. virus infects other files, whether program or data.

2. In contrast to viruses, computer worms are malicious programs that copy themselves from system to system, rather than infiltrating legitimate files

3. Trojans, another form of malware, are generally agreed upon as doing something other than the user expected, with that “something” defined as malicious. Most often, Trojans are associated with remote access programs that perform illicit operations such as password-stealing or which allow compromised machines to be used for targeted denial of service attacks

Znachi, chovek je bio u pravu kada je napravio razliku izmedju virusa i trojanca, a bio je takodje i u pravu kada je konstatovao da se NOD bolje snalazi sa virusima nego sa trojancima.

Tako je na jednom testu koji je ovde chesto pominjan, NOD otkrio 99.33% windows virusa, a samo 92.68% trojanaca...

Sada valjda nisi vishe u zabludi :)

Poslednja izmena:
Nod32 koristio godinu dana bez problema.
Sada koristim KAV5 i opet nikakvih problema.
NOD32 brze radi full scan pri default podeshavanjima ali zbog toga shto ne proverava sve fajlove. To se moze podeshavati u opcijama.
NOD32 je bio izuzetno neprimetan u svojoj v1 i v2 verziji ali u v2.5 je razlika pri podizanju TCommandera pri uklj/isklj/ NOD32 monitoru evidentna. Tada sam pocheo da razmishljam o promeni AV-a.
I jedan i drugi podjednako opterecuju komp, moj lichni utisak. Sachekajmo KAV2006 odnosno NOD32 v3.

Meni KAV trojance vidi kao virus i tako ga kvalifikuje.......

Septimus je napisao(la):
Nod32 koristio godinu dana bez problema.
Sada koristim KAV5 i opet nikakvih problema.
NOD32 brze radi full scan pri default podeshavanjima ali zbog toga shto ne proverava sve fajlove. To se moze podeshavati u opcijama.
NOD32 je bio izuzetno neprimetan u svojoj v1 i v2 verziji ali u v2.5 je razlika pri podizanju TCommandera pri uklj/isklj/ NOD32 monitoru evidentna. Tada sam pocheo da razmishljam o promeni AV-a.
I jedan i drugi podjednako opterecuju komp, moj lichni utisak. Sachekajmo KAV2006 odnosno NOD32 v3.

Kod mene je upravo suprotno. Kod verzije 2 sam drzao iskljucene AMON opcije open i create kako bi mi total commander radio brze. Kod verzije 2.5 su ove operacije toliko bolje optimizovane da mi tc radi perfektno.

poz.

Poslednja izmena:
Ni ja nisam primetio neko usporenje sa 2.5. Al' ajde, ako čovek kaže. Program se gotovo uopšte ne primećuje da postoji u sistemu.

DARK SIDE je napisao(la):
Meni KAV trojance vidi kao virus i tako ga kvalifikuje.......

Ovo je vise "filozofsko" pitanje podele zlonamernih programa.
Generalno, dundjer je u pravu posto je najopstiji pojam "malware" i tu sigurno spada sve sto treba "sklanjati" sa racunara.
Sa druge strane, virus je uza kategorija od "malware"-a ali se "odomacio" svuda u svetu kao sto se kod nas npr. odomacio termin "digitron" za kalkulator...tako da kada se kaze "virus" svi zapravo podrazumevaju najopstiju kategoriju, tj. "malware" koji se kod nas prevodi kao "zlonamerni kod"

I Kaspersky pravi "razliku" pa tako na sajtu ima podela:

Malware Descriptions:

1. Network Worms
2. Classic Viruses
3. Trojan Programs
4. Other Malware
5. Non-Malware

Ali ono sto je najbitinije je da se sve ovo drzi sto dalje od masine, kako god ga nazivali
:)

Koga interesuju detalji podela i definicija, moze da procita na

http://www.viruslist.com/en/virusesdescribed

Za server ti je mozda bolju NOD, zato sto on nece najverovatnije kociti server,
stavio sam ga na 2003 server i bilo je ok, narocito ako taj server necete koristiti kao radnu stanicu.
Generalno KAV je najbolji AV program, trenutno bez konkurencije, no u mrezi treba razmisliti sta staviti na radne stanice i definisati usere koji se loguju sa manjim pravima od administratorskih, te samim tim se neke stvari eliminisu,
NOD je generalno manje zahtevan od KAV-a, ali je efikasniji.

gmlale je napisao(la):
Za server ti je mozda bolju NOD, zato sto on nece najverovatnije kociti server,
stavio sam ga na 2003 server i bilo je ok, narocito ako taj server necete koristiti kao radnu stanicu.
Generalno KAV je najbolji AV program, trenutno bez konkurencije, no u mrezi treba razmisliti sta staviti na radne stanice i definisati usere koji se loguju sa manjim pravima od administratorskih, te samim tim se neke stvari eliminisu,
NOD je generalno manje zahtevan od KAV-a, ali je efikasniji.

Uh, ovaj post mi se svidja. Lici mi na onu foru "nisi lep al' si zato glup". :)

poz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno