Šta je novo?

Kaspersky vs NOD32

vladat1 je napisao(la):
mislim da gresis, a da je Falcon u pravu! :bottle:

Vazno je da si ti argumentovao zasto je on u pravu :)

gmlale je napisao(la):
Za server ti je mozda bolju NOD, zato sto on nece najverovatnije kociti server

Mislish obrnuto? Ako je vec server u pitanju, logichno je da je jacha konfiguracija nego da je radna stanica pa bi trebalo da se manje oseca zahtevnost antivirusa...mada ni na samim radnim stanicama u mrezhi ako imaju bar 256MB, a verovatnije je da imaju i 512MB se to nece osetiti toliko...jedino gde se oseca brzina NOD32 u odnosu na KAV je skeniranje na zahtev, dok kod background rada je razlika takva da se neki program sa NOD32 otvara npr. 3 sekunde duzhe a sa KAV 4 sekunde duzhe nego da nema nikakvog AV programa.

Pored zauzimanja resursa KAV je u odnosu na NOD 32 BOLJI. Pre neki dan sam instalirao pored KAV-a i NOD 32, pustio sken i NOD nasao 2 a KAV 4 virusa.(TAČKA)

Kaspersky, Antivir, 10 praznih mesta pa sve ostalo

Kaspersky, Antivir, 10 praznih mesta pa sve ostalo :type:

Kod mene smo u firmi, na moj predlog, uzeli NOD32 i nismo se nimalno pokajali.
Nijedan virus nije prosao u zadnjih 6 meseci od kako ga imamo, updateovanje je centralizovano (Enterprise edition), ne razmisljam o tome uopste. Podesio sam ga prvi dan i instalirao na sve radne stanice i od tada nikakvih intervencija nisam imao na njemu. Svaka preporuka za NOD, cak je i jeftiniji od KAV-a ako se ne varam ;)

Kuci jos uvek drzim KAV, ali cu od veceras staviti NOD iz vise razloga:

1. KAV previse opterecuje masinu, tako da je 90% vremena real time protection iskljucen
2. tripuje se sa "potencijalno opasnim" aplikacijama tj. redovno mi programe koje redovno koristim (RemoteAdministrator, TFTP Server itd.) obrise pa prijavi da su potencijalno opasni i da mi opciju SKIP ili DELETE. Ja odaberem SKIP ali fajla vise nema. Ovo mi redovno radi za fajlove za koje 100% znam nisu zarazeni. Cak i on sam prijavi not-a-Virus:RAdmin ili sl. Ovo pogotovo voli da radi kad narezujem takve fajlove na CD. Onda normalno pukne CD prilikom rezanja :mad:
3. prilikom podizanja sistema, KAV skenira sistemske fajlove pa je potrebno da ga pustim jedno minut-dva da se izigra prilikom podizanja sistema, tek tak moze normalno da se radi.
Pozdrav.
Ja se ne slazem sa tobom.
Radio sam par godina kao serviser dok mi se nije smucilo da objasnjavam pocetnicimi zasto i kako, pa sad radim nesto inteligentnije.
Naravno, za to vreme sam oprobao sve tadasnje antivirusne programe. I moja iskustva su sledeca.
- KAV tj AVP tj Kaspersky je najbolji program za zastitu.
- Norton je takodje dobar ali guta mnogo resusra racunara, dugo se podize, i generalno dosta usporava masinu.
- AVG free je djubre
- NOD 32 nenormalno koci.
E sad sto se tice KAV-a , ovo sto si ti rekao pod brojem 3 se podesava, sam te program pita prilikom instalacije da li hoces to ili neces. A i mozes posle da promenis. Sto se tice stavke 2, to je vise vezano za firewall a ne za antivirus i to mozes da iskljucis ako vec neumes da ga podesis kao sto mi se cini. Treba da oznacis allow all, za svaki program moze da te pita dva puta recimo za TCP i za UDP protokol. KAV ne glavi, samo usporava prilikom kopiranja velikog broja malih fajlova, ali to radi i svaki drugi program. Problem je meni sa NODom ili sa nortonom sto glave i kad ne kopiras nista...
NOD32 takodje ima problem, da kad se deinstalira, internet ne radi, jer prilikom instalacije NOD prepravi sistemske fajlove i podesi sebe kao proxy, tako da posle deisntalacije nemoze da radi net i ja nisam uspeo to da namestim, a skidao sam ga iz razloga sto je ljudima glavio komp.
Upravo sam za KAV-om na jednom zarazenom lap topu drugara lako skinuo ovaj novi Email-Worm.Win32.Warezov, samo za KAV kao i za svaki antivirusni program treba znati raditi i podesiti ga za zeljeni rad. KAV nije samo antivirus nego ima i firewall i spam filter za mail, a u opciji KIS (Kaspesky Internet Security) ima i spyware filter. Jedina mana mu je sto ne moze da se nadje crack tj licenca vec mora da se kupi jer je sad sve manje hakera...

Podigao si temu staru 12 meseci...

Ništa što si rekao za NOD mi se nikad nije desilo, a instalirao sam ga barem na trocifrenom broju mašina.

Ovo sve ne znači da je KAV loš. Isto važi i za Norton - na svim mašinama je KAV, sem na mojoj gde je Norton (došlo uz lap). Nijedan ne pravi ozbiljniji problem.

NOD se definitivno najmanje primećuje, posebno ako mu "zacrveniš" ikonicu u trayu. ;)

Pozdrav.
Ja se ne slazem sa tobom.
Radio sam par godina kao serviser dok mi se nije smucilo da objasnjavam pocetnicimi zasto i kako, pa sad radim nesto inteligentnije.
Naravno, za to vreme sam oprobao sve tadasnje antivirusne programe. I moja iskustva su sledeca.
- KAV tj AVP tj Kaspersky je najbolji program za zastitu.
- Norton je takodje dobar ali guta mnogo resusra racunara, dugo se podize, i generalno dosta usporava masinu.
- AVG free je djubre
- NOD 32 nenormalno koci.
E sad sto se tice KAV-a , ovo sto si ti rekao pod brojem 3 se podesava, sam te program pita prilikom instalacije da li hoces to ili neces. A i mozes posle da promenis. Sto se tice stavke 2, to je vise vezano za firewall a ne za antivirus i to mozes da iskljucis ako vec neumes da ga podesis kao sto mi se cini. Treba da oznacis allow all, za svaki program moze da te pita dva puta recimo za TCP i za UDP protokol. KAV ne glavi, samo usporava prilikom kopiranja velikog broja malih fajlova, ali to radi i svaki drugi program. Problem je meni sa NODom ili sa nortonom sto glave i kad ne kopiras nista...
NOD32 takodje ima problem, da kad se deinstalira, internet ne radi, jer prilikom instalacije NOD prepravi sistemske fajlove i podesi sebe kao proxy, tako da posle deisntalacije nemoze da radi net i ja nisam uspeo to da namestim, a skidao sam ga iz razloga sto je ljudima glavio komp.
Upravo sam za KAV-om na jednom zarazenom lap topu drugara lako skinuo ovaj novi Email-Worm.Win32.Warezov, samo za KAV kao i za svaki antivirusni program treba znati raditi i podesiti ga za zeljeni rad. KAV nije samo antivirus nego ima i firewall i spam filter za mail, a u opciji KIS (Kaspesky Internet Security) ima i spyware filter. Jedina mana mu je sto ne moze da se nadje crack tj licenca vec mora da se kupi jer je sad sve manje hakera...

na ovoliko ovakvih paushalnih ocena i pogreshno shvaccenih iskustava ne mogu nishta drugo da odgovorim do - NIJE TACHNO
svako ko prochita thread barem u % veccem od 50 videcce isto.. ili da malo prosurfuje netom i drugim forumima koji se bave istom tematikom i uporedi iskustva, ako ih vecc nema lichno u radu sa dotichnim programima u nekoj organizaciji ( znachi, ozbiljan rad, ne igranje sa kuccnom mrezzom i malim igraonicama)
naravno, sve sa ogradom da su iskustva iz ovog thread-a "malo" starija..;)

pozdrav

Vi sa 20376 AV programa na istoj mašini jednostavno previđate da to često ne može ispravno da radi. Ja ću vam navesti konkretan primer. Čak i posle deinstalacije nekih verzija NAV-a bezmalo ni jedan AV (koliko sam uspeo da otkrijem samo novije verzije KAV, ne ni AVP) nije bio u stanju ispravno da radi on access skeniranje. Dakle, kad instalirate full verzije nekoliko AV programa vi često disejblujete u manjoj ili većoj meri neke od njih, a da toga niste ni svesni. Ni jedan rezultat na mašini sa više instaliranih AV programa nije relevantan.

Jedino ispravno je opredeliti se za jedan AV program i instalirati ga full, a onda koristiti druge AV programe u on demand varijantama, za dodatnu kontrolu.

Što se nepoznatih virusa tiče... Meni se desilo pre par meseci. BitDefender je neke EXE fajlove prijavljivao kao viruse. Ja prilično tačno znam šta su ti fajlovi i rekao sam mu da ih ignoriše. Nekih 15-tak dana kasnije i AVG je iste fajlove prijavio kao viruse. Posle se ispostavilo da je po sredi false alarm, što je meni bilo jasno od početka. Ovde se lepo vidi i mehanizam koji sam već spominjao, "otisci" aktuelnih virusa se razmenjuju među proizvođačima (vidimo, čak i false alarmi) i tu jedva da ima razlike. Razlika KAV-ostali najvećim delom se tiče podrške za ogroman broj EXE packera. Tu KAV tuče sve ostale. Međutim, ako razmislite, to i nije stvarna prednost, on-access sken će registrovati virus čak i ako exe packer nije podržan jer se skenira memorijski prostor koji zauzima raspakovani exe. Znači, može se desiti da KAV prijavi neki virus a drugi AV ne prilikom on-demand skeniranja, isto i prilikom pristupa, a da oba reaguju prilikom pokretanja zaraženog fajla.

Vrlo je bitno da znamo i šta AV prijavljuje. Meni hrpa anti-spyware programa kao problematična prijavljuje moja sopstvena podešavanja (u Registry vam je urađeno to i to - ALERT! - fala, znam, ja sam to uradio u Registry-ju). To što je KAV, ili bilo koji AV, nešto prijavio kao trojanca ili ne znam šta, još uvek ne dokazuje ništa.

Navešću vam i jedan primer gde meni AVG prijavljuje jedan fajl kao virus... Reč je o fajlu u startupu koji bez prompta briše čitave grane u registry-ju. Jel'da da je potencijalno strašno opasno? Jel'da da je dobro kad AV program otkriva takve potencijalno opasne situacije? Samo, u ovom slučaju sam to ja postavio, to je program koji meni radi neke korisne stvari.

Dakle, "KAV mi je prijavio da je nešto virus, što drugi nisu prijavili" i "KAV je otkrio virus koji drugi nisu otkrili" - nisu ekvivalntne rečenice. Ni približno!

Ukratko:
Kasperski mnogo cavrlja, dok NOD radi lepo, glatko i mozda cak i bolje od Kasperskog.
Kada bih koristio jedan od ta dva, izabrao bih NOD.
Ovako - BitDefender i rulamo :p

Ljudi, ako je glavni cilj anti-virus programa da ne koce masinu, onda vam je najbolje resenje da potpuno iskljucite/onemogucite real-time monitoring. Budite malo pazljiviji, cesce pokrecite full scan celog kompjutera i to je to. Ako ste iole pametni i poznajete svoju masinu necete imati puno problema.

Pocinje da biva zamorno u svakom ovakvom topicu da citamo kako se preporucuje NOD kojem je jedina prednost to sto "ne smara" masinu. Ako vec hocete da imate anti-virus softver na racunaru onda je valjda cilj imati resenje koje se najefikasnije bori sa virusima. Kao sto rekoh, kome smeta ili mu usporava masinu, neka iskljuci monitoring i neka pazi sta radi. Svaki antivirus ciji monitor iole valjano radi posao ce usporavati rad, one koji ne usporavaju treba zaobilaziti...

leksa, sa ostalim sto si napisao se slazem, ali sa ovim ne:
Svaki antivirus ciji monitor iole valjano radi posao ce usporavati rad, one koji ne usporavaju treba zaobilaziti...
Nod pruza adekvatnu zastitu i pored toga minimalno usporava rad kompjutera. Ne znaci da ako anti-virus koci sistem da dobro obavlja posao vec se kod av-a gleda procenat uspeha zaustavljanja inflitracije malicioznog softvera na racunar.

Nisu mi jasni ljudi koji drze vise od jednog AVa na racunaru i posle kukaju kako nesto koci usporava i ne radi kako treba,pa naravno da ne radi kad jedan drugog ometaju i blokiraju.
Ja svoj glas dajem KISu posto isti u odnosu na KAV ima mnostvo dodatnih zastita i opcija,KAV samo koristio godinama i nisam imao nikakav problem.Sto se tice NOD32 vs. KAV/KIS necju sad da razglabam na tu temu posto ne mogu sa 100%tnom sigurnoscju da tvrdim koji je efikasniji ali jedno je sigurno nod32 ima veliki minus a to je UI, mozete hvaliti nod koliko hocjete ali nikako ne mozete recji da ima user friendly interface to nikako,koristio x64 verziju par nedelja ,posto tad koliko se secjam KAV 5.xx nije imao podrsku za win x64,i nikako mi se nije svideo interface-retardiran je,kaspesky ako nista drugo(koliko god vam se (ne)svidjao) ima lepsi/bolji interface,jednostavniji je za koriscjenje,sve je da dva klika od tebe dovoljno je da kliknes desnim tasterom misa na tray ikonicu i vecj su ti dostupne najbitnije opcije.Ako u toku scana primeti neki zarazeni file on cje velikim slovima da ti da doznanje da je pronasao nesto sumnjivo dok kod nod32a ti pokaze u tako nekom uglicju da imas potencijalnu pretnju.
Sto se tice zauzecja memorije i opterecjenja sistema to je jos u verziji 6 ispravljeno,i ako nekome 6ica koci sistem najverovatnije cje biti da ga taj nije dobro podesio.
Toliko od mene.
poz

Poslednja izmena:
A gde se nalazi u svemu tome avast?

U svim ovim godinama koristeci KAV i Norton nisam imao iskustva sa ostalim antivirusnim programima. Ima li ima zamene?

A gde se nalazi u svemu tome avast?

U svim ovim godinama koristeci KAV i Norton nisam imao iskustva sa ostalim antivirusnim programima. Ima li ima zamene?
Sve te free AVe okacite macku o rep,nema vajde,pa nisu valjda ludi KAV i nod32 sto naplacjuju svoje zastite(nisam spomenuo norton zato sto je najvecje djubre)

The test was made on 15-25 August 2006, using Windows XP Professional SP1 on a P4 2800 Mhz, 512MB DDRAM.
All programs tested had the latest versions, upgrades and updates and they were tested using their full scanning capabilities e.g. heuristics, full scan etc. The default settings of each program were not used, in order for each program to achieve its maximum detection rate. Because of this, there is a possibility for the tested programs to detect a few false positives.

http://www.virus.gr/english/fullxml/default.asp?id=82&mnu=82

Poslednja izmena od urednika:
e, prethodno je sa strane
http://www.virus.gr/english/fullxml/default.asp?id=82&mnu=82
inache...
Mislim da Kasperski jeste bolji, ali mnooooogo davi masinu... (da imam par giga rama, i zver od 1000+ evra definitivno bih stavio njega...) ali ovako nod je vrloooo dobar...

Inace, takodje mislim da su mnogo verodostojnija misljenja ljudi koji nemaju veze sa kompijuterima... tako sam skoro jednom liku obrisao kasperskog, i stavio nod-a...
Posle par dana je dosao i rekao:
Brate, sta si mi to uradio sa kompom? radi k'o zmaj... ne mogu da se setim kad je tako dobro radio.........
Toliko o tome... :D

Ljudi da pomenem da sam ja 2 godine koristio avast i jos par mojih drugove i to bez i jednog problema. Prije 15 dana mi je "drug" donio mp4 sa virusima koji su se lijepo razmnozili po racunaru i koje je avast sve detektovao i vise-manje uklonio ali je jedan ostao u start up-u i nikako nisam mogao da ga uklonim ni sa system mechanic, task patrol i slicno. Onda sam deinstalirao AVAST i probao da instaliram NOD ali svaki put pri instalaciji sistem je bloirao, tako da sam uzeo KAV i evo koristim ga vec 15 dana (cekam da istekne licenca) ali sa njim nisam ni pokusavao da se rijesim tog probleme jer sam ucioni najprostije ali i najbolje resenje restore point. Posle sam citav sistem skenirao sa KAV-om i nasao je sve one viruse u restore tackama i uspijesno ih uklonio. Sto se tice tvrdnje nije tacno da KAV usporava racunar. Kada istekne licenca vracam se na AVAST jer se pokazao kao izuzetan osim u nenormalnim situacijama, mada razmisljam i o ovom aol shield koji se dosta dobro kotira.

Kaspersky-odlican, NOD nisam ga testirao ali me je na prvom koraku razocarao, AVAST vrlo dobar (posebno real time skeniranje) uzimajuci u obzir da je besplatan ali ne bas siguran u svim situacijama ali su one izuzetak.

Da, ni ja ne znam odakle ljudima ideja da KAV gusi masinu. To je cista nebuloza. Ja ga koristim godinama i za mene je vrh vrhova AV ali ne sumnjam da je i NOD32 dobar. Za mene postoje samo ta dva AV-a i nijedan drugi, bukvalno.

Jos da dodam da KAspersky ima brdo podesavanja koja se mogu namjestiti da sto manje opterecuju masinu ali meni i na defaultu sve radi savrseno i usporavanja nisam osjetio. Znaci KAV je zakon.

NikolaT, takvim nacinom zakljucivanja Zemlja je dugo bila ravna, a Sunce se okretalo kao ludo...

Sustina je vec recena, svako prema svojim afinitetima brani sistem, vagajuci izmedju pouzdanosti i brzine... (neko je dugo imao u potpisu: kvalitetno, brzo, jeftino: izaberite dva)

inace... velika je razlika u "brzo" kod coveka koji ima pIII , 256rama, itd... i coveka koji ima >3000Mhz, 1Gb rama, itd... zato takodje mislim da je verodostojnija slabija masina...

Da, ni ja ne znam odakle ljudima ideja da KAV gusi masinu. To je cista nebuloza.

ne znam stvarno... mozda ti, samo, nisi probao masinu bez kasperskog-a... a drugi jesu...
takodje, imam ortaka koji me je isto tako ubedjivao da je kas najbrzi..........
i onda odem kod njega i provalim da je njemu on u stvari iskljucen, i samo ga pali kad radi full scan.......... i za to ga ostavlja po celu noc...

Kako doci kod nas do KAV-a legalno i koliko bi to moglo da kosta?

Ne da KAV smara masinu nego je ubija. Ono sto je nekad KAV bio u odnosu na Nortona sada je NOD u odnosu na Kav. Ja bas dugo nisam bio koristio ni jedan anti virus program, i kada sam instalirao KAV nisam mogao da verujem. Mislio sam da sam greskom nortona inst. masina se nacisto ugusila. Prosto je bilo za ne poverovati jer je mi je KAV ostao u secanju kao avp koji ne smara.

Moguce je da KAV ne moze da smori Nasin superkompjuter :D

leksa, sa ostalim sto si napisao se slazem, ali sa ovim ne:
Nod pruza adekvatnu zastitu i pored toga minimalno usporava rad kompjutera. Ne znaci da ako anti-virus koci sistem da dobro obavlja posao vec se kod av-a gleda procenat uspeha zaustavljanja inflitracije malicioznog softvera na racunar.

Nemoj izvrtati ono sto sam napisao, nisam rekao da ako AV monitor koci sistem, da je to znak dobrog rada. Upravo po pitanju adekvatne zastite nema mnogo diskusije, KAV je dokazano najefikasniji, i mnogo efikasniji od NOD-a, a postoje i drugi AV softveri koji su efikasniji, dakle nije cak ni na drugom mestu iza KAV-a. Ponavljam, pitanje je samo sta ljudi hoce. Po meni, ako covek dobro poznaje svoju masinu, vlada dobro operativnim sistemom, i zna sta radi, dovoljno je malo opreza i nece biti nikakvih problema i bez AV monitora konstantno upaljenog. Ja licno volim da ne mislim, i ni ne primecujem to "jezivo" kocenje koje Kav navodno pravi na masini.

Po meni, ako covek dobro poznaje svoju masinu, vlada dobro operativnim sistemom, i zna sta radi, dovoljno je malo opreza i nece biti nikakvih problema i bez AV monitora konstantno upaljenog.
Ja se verovatno prilično uklapam u taj opis ali, lekso, ni ja nisam vidovit. Desi mi se tu i tamo da mi se omakne da pokrenem (češće da otvorim arhivu) i nešto što ne bi trebalo. U 99% slučajeva ispljuvani AVG free odmah skoči i spreči štetu. Zapravo, samo se jednom (koliko ja znam) desilo da nije reagovao, i to nedavno. Pokrenem neki setup (AVG ćuti) i proces čudnog imena hoće na internet (kažem "ne može"), istovremeno dva programa alarmiraju da program hoće u neku od startup sekcija (to takođe odbijem). Trebalo mi je nekoliko minuta da pešaka pobijem đubre i nešto više vremena da proverim da na kompu ipak nešto nije ostalo (provera je urađena vrlo temeljno). Znači, svestan sam ja da nije savršeno, ali u praksi je to ipak mnogo bolje nego što bi se reklo po testovima.

eee, deco, deco.. malo me nema i vi vecc hoccete da se poubijate ,) :joke: :d
nego, ozbiljno..
NOD vs. KAV.. milion puta prezzvakano.. ali opet, ima novih.. dakle..
tabela u postu #75 "sve pokazuje a nishta ne otkriva" ( kao shto bi rekao jedan nash bivshi komentator ;) )
ono shto se vidi na prvi pogled je da KAV drzzi prvo mesto po % otkrivanja i da ga nema u heuristici ( ili sam ja neshto propustio da vidim ovako umoran :p)
na malo pazzljivije gledanje vidi se da je KAV na tom mestu zahvaljujucci pozamashnoj bazi virusa koju ima i broju DOS virusa od kojih je malo koji aktivan ( samim tim i opasan) i danas..
NOD32 je, s druge strane, ubedljivo prvi u potonjoj kategoriji, shto je i njegova najvecca prednost.. i chak je vrlo agilan u tome, pa ne optereccuje dodatno sistem u tom procesu..

shta je zakljuchak?
za sporije sisteme i sporije konekcije sa manje chestim update-om da se ide na NOD, a za servere i stalne konekcije prema netu na KAV? mozzda, ali samo delimichno..
razlika je u pristupu reshavanju problema, i to u sledeccem:
NOD ga reshava ranim otkrivanjem i sprechavanjem, a KAV brzim obnavljanjem baze definicija
stvar je samo u tome shta vam se vishe svidja - da se oslonite na NOD-ov engine za otkrivanje + baze ili da chekate da KAV tim oznachi virus i "dojavi" to vashoj kopiji programa ( nadajucci se da nije prekasno ;)) ... pri tome, uopshte ne ocrnjujem KAV sistem niti ( pogotovo) njegove baze, niti zzelim da kazzem da NOD engine ima rupa ( jer je vrlo dobro napisan i nadogradjuje se konstantno) vecc samo da skrenem pazznju na bitno u celoj prichi..
u svakom sluchaju, sa ova 2 proizvoda neccete ( mnogo) pogreshiti koji god da odaberete..
naravno, sve u sluchaju da su vam podaci koje zzelite da zashtitite vredniji od cene za licencu pomenutih programa..

a da i bili reciprochno korektni i prema NOD/Eset-u, a chija adresa distributera nije pomenuta, evo je ovde:
http://www.extreme.co.yu ,
kao i site proizvodjacha za ovo podruchje:
http://www.nod32adria.com

NikolaT je napisao(la):
..AVAST vrlo dobar (posebno real time skeniranje) uzimajuci u obzir da je besplatan ali ne bas siguran u svim situacijama ali su one izuzetak.
..koji, bojim se, potvrdjuje pravilo ,)
opet napominjem, za one kojima su podaci vredni vishe od cene AV programa free AV nisu u konkurenciji..

btw, zokish, taj neko josh koristi i ubuducce cce nastaviti da koristi dotichni potpis, jer se svakim sledeccim danom potvrdjuje njegova istinitost ,) :D

pozdrav

Poslednja izmena:
za one kojima su podaci vredni vishe od cene AV programa free AV nisu u konkurenciji..
Za one kojima su podaci važni najvažniji je redovan i čest backup, pa im AV program bezmalo i ne treba. :d

Uzgred "free for personal use" i "free" nisu baš sinonimi. Zna li iko za neki freeware AV program? Ja ne.

Poslednja izmena:
Cekaj aj vi sto vam kav smara mashinu recite koja je to mashina, sta se sve na njoj dize pored kava, jel defragmenitisan disk, kolko je stara instalacija xp-a na njoj? Posto ne da ne smara nego na prosecnoj danasnjoj mashini mozete i igre da igrate da ga ne gasite.
a ovo je tek glupost
ne znam stvarno... mozda ti, samo, nisi probao masinu bez kasperskog-a... a drugi jesu...
nisam znao da kav ne moze da se ugasi?

Poslednja izmena:
Ja u firmi imam NOD32, konzolu na serveru pomocu koje kontrolisem da li se sve radne stanice azuriraju kako treba, mogucnost instalacije na radnu stanicu pomocu konzole, znaci sa udaljenog mesta, azuriranje radnih stanica preko jednog servera, sve u svemu, jako sam zadovoljan.

Vrh Dno