Upravo tako, izolacija krova i tavana nisu isto i tu nastaju nesporazumi.
Evo dva korisna videa, za tavan koji se ne koristi, i za tavan koji je u upotrebi.
Mislim da nedumica nije u tome, vec u aktivna parna brana SD 5 Vs parna brana koja cesto ima i SD preko 100.Vi ste sad sve izbrkali.
Kada je u pitanju tavan pa da se odozgo, na pod stavlja vuna:
1) ide prvo parna brana, folija koja propusta paru (ta folija propusta ali ogranicenu kolicinu, pomalo znaci. Jer ako nema folije moguce je da mnogo vlage izadje kroz ploču i da se vuna ubudja. Ovako izlazi malo, dovoljno da prodje kroz vunu. Ako se stavi nepropusna umjesto propusne, onda vlaga izlazi kroz ploču ali joj nepropusna folija ne da da izlazi kroz vunu i ploca ispod vune ostaje mokra.
2)drugi sloj vuna
3) treci sloj papropropusna vodonepropusna, da moze iz vune propustiti paru i vlagu ali ako krov prokisne da odozgo ne moze nista uci kroz foliju da se ne skvasi vuna
Ljudi se zbune jer na internetu ima opis kada najcesce ide izolacija krova a ne tavana a tada je proces orbnut, do krova ide vodonepropusna-paropropusna pa vuna pa parna brana
To je sustina, aktivna parna brana vs parna brana (paronepropusna folija).Mislim da nedumica nije u tome, vec u aktivna parna brana SD 5 Vs parna brana koja cesto ima i SD preko 100.
SD vrednost – pokazatelj paropropusnosti folije
"„Prava“ parna brana, recimo Homeseal LDS 35, postavlja se na mestima sa pojačanim stvaranjem vodene pare, na primer, u kupatilima i kuhinjama. Pošto se u ovde radilo o prostoru dnevnog boravka, korišćena je aktivna parna brana Homeseal LDS 5"
![]()
Aktivna parna brana: Kako zaštiti potkrovlje od vlage
Potkrovlja su životni prostori koji se sa posebnom pažnjom moraju izolovati. Postavka aktivne parne brane jedan je od ključnih elementa za sprečavanje pojave vlage i buđi. Čemu parna brana? Parna brana služi da spreči prodor vodene pare iz enterijera u termoizolaciju. Ukoliko se ne bi postavljalawww.gradnja.rs
Šta ćemo sa kondenzom?Razmišljam nešto... da li je bolje da dopustiš vlagi da uđe u vunu, ili je bolje da je zarobiš između vune i ploče?
U prvom slučaju smanjuješ izolacionu moć vune, a u drugom dobijaš buđ između ploče i vune.
U praksi mislim da se neće desiti ništa. Betonska ploča slabo propušta vazduh pa da brinemo će vlažan vazduh iz prostorije dospeti kroz ploču do vune. Moje mišljenje je da može i sa i bez te folije po podu tavana. Paropropusna-vodonepropusna, koja dođe iznad vune je ona koja je važnija. Mada, ako krov ne prokišnjava, može i bez nje. Dovoljno je da na jednom mestu propusti crep i da moraš da zameniš pola vune koju si postavio po podu tavana, zato što je sad mokra.
Pa i postavlja se, ali kada je u pitanju unutrasnja izolacija, i to parna brana, a ne aktivna.@monstrum malo brkate loncice, po toj vasoj logici onda i po fasadi treba ljudi da stavljaju foliju jer jel te zidovi su u kontaktu sa spoljnom temperaturom.
Nije ni cudo sto nam se ljudi samo zbune kada citaju forum.
Džaba klipovi, ljudi više vole da imaju svoje mišljenje o nečem o čemu ne znaju, valjda zato što taj pristup ne zahteva nikakav utrošak energije za razliku od informisanja i razmišljanjaIma lepo objašnjenje na nekom od onih klipova oko parnih brana, ne znam sta mrzite bzv
A kakva je situacija ako se na betonsku ploču sa tavanske strane samo poređaju stiropor table i spojevi zalepe purpenom?@Ira
Ajmo ovako, ako je betonska ploca u pitanju mozes i nista ispod vune, posto je koeficijent difuzije vodene pare betona bukvalno 20 puta veci od kamene vune (podatak iz knjige ne sa chatgpt) tako da nikakva para ne moze sa donje etaze da predje u tavan, mešate ljudi kondenz koji nastaje ako se pogodi tacka rose i vodenu paru! E a da je plafon od etaze ispod npr uradjen samo od gipsa ili lamperije, koja je kucana na drvene grede ili visiice idu niz grede ili je karatavan onda MORA aktivna parna brana, a ako je tavan provetren onda pak opet ne treba ni u toj varijanti nikakva folija. Sto se tice gornje folije (preko vune) ona je samo sekundarna zastita ako krov propusti, a ako se stavlja mora obavezno biti parapropusna sa sd0.05.
A opet i ako je karatavan mozes i obicnu najloncinu da stavis ispod vune, umesto aktivne parne brane, samo onda se vidimo u temi "odvlazivaci vazduha". Toliko.
I inace...svako ko je ista malo probao sam da uradi po kuci, zna da sve sto oni prikazu na YT nije ni 30 posto onoga sto stvarno treba da se uradi, plus sve detalje izostave tako da ljudi zive u zabludi u fazonu *** vidi sto je ovo laganica.
Ja sam tako uradio skoro sa vunom. Proveravao vise puta, sve ok sad za sad.Dakle pobacam na ploču i nakrivim šešir? Tako će i biti
Tako meni stoji skoro 20 godina , 2x5 cm fasadni stiropor, unakrsno slozen.Dakle pobacam na ploču i nakrivim šešir? Tako će i biti
Odradih ovo danas.Odlucih i ja da se pozabavim izolacijom tavanske ploče pa sam iščitao temu i sad razmisljam sta mi je najjeftinije i najisplativije.
Dakle, situacija je sledeca:
70 kvadrata ploce
Nece se koristiti tj nece se hodati po njemu i nece se odlagati nista
Ploca ako se dobro secam je beton blok beton i debela je 40-50cm(davno bese ne secam se vise)
Gledam da prodjem sto jeftinije a da to bude koliko toliko okej i isplativo
Ono sto sam ja video je da je staklena vuna prilicno jeftina i moze da se nadje 10cm debljina za oko 300 dinara po kvadratu i tu sam razmisljao da stavi 2 sloja odnosno 20cm.
Dakle racunica za vunu izadje oko 42.000 dinara
Sto se folija tice koliko sam razumeo dole se stavlja parna brana odnosno paroNEpropusna folija kako vlaga ne bi iz unutrasnjosti kroz plocu dospevala u vunu.
Na tu foliju stavljam vunu u onda preko vune paropropusnu odnosno vodonepropusnu foliju i to je u sustini to?
Ima li neka jeftinija ili bolja varijanta za isti novac, sta ne best buy i da li sam dobro shvatio kako to sve treba da izgleda?
Koje folije si stavljao?Odradih ovo danas.
Nas četvorica, 5 sati posla i 55.000 dinara i rešena izolacija tavana.
Hvala svima na pomoći!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari