Šta je novo?

Izolacija krova ili izolacija ploče tavana.

Vesic jutjuber upravo radi na projektu izolacije potkrovlja

Minimum 30cm izolacije vune treba u potkrovlju u kome se zivi, 10 medju rogove (obicno su tolike grede) pa se spusti jos 20cm, ovo je uslov da se nekako ova leta izdrze.
Komsija je pre 3 godine morao da uradi komplet izolaciju, uselio mu se sin sa porodicom u potkrovlju i kaze voda niz zidove je isla zimi.
Ceo krov je podigao, potpuno nova izolacija je isla u ovoj debljini i kaze sada moze da se zivi

Poslednja izmena:
Daska na krovu na nacin na Koji se kod nas postavlja ne predstavljanikakvu izolaciju jer izmedju nije nastane oko 2cm prostora nakon postavljanja
Daska sama po sebi jeste izolator, nije da nije.
Go krov sa betonskim crijepom U-value: 3,508 W/(m²K)
Sa daskom "colicom" od 25 mm U pada na 2.13... I dalje previsoko, ali značajno manje.
Uz 10 cm vune, ode na 0.30-0,35 😍

Daščanje ili ne... večito pitanje.

Naknadno stavljanje dasaka, kamene vune, rigipsa,... sve to otežava krov. Prvo treba proveriti da li je krovna konstrukcija predviđenja da nosi dodatni teret. Možda za koju zimu padne sav sveg koji nije pao ovih godina, pa krene jak vetar... Razmisli da li bi bilo bezbedno živeti ispod takvog krova.
Daska nije neophodna, ali ja bih je koristio ako se radi o potkrovlju. Iz istog razloga što bih dasku ili OSB ploče koristio spolja na zidu montažne kuće. Dodatna fizička zaštita. Dešavalo se da bude nepogoda i jak vetar odnese ljudima crep sa kuće. Ako ispod crepa imaš samo foliju i vunu, da li misliš da takav vetar ne bi odneo i to, nakon crepa?

Po meni, najbolje je skinuti sav crep i krovne lletve i uraditi od početka sve kako treba. Zato što od tavana praviš sobu (kažem tavan, pošto kad staviš lamperiju na rogove, ne postaje soba). Mesto za život treba da bude prijatno i udobno. Ako nemaš finansijskih mogućnosti ili vremena, onda uradi kako moraš i možeš.

Mogu da ti dam savet da staviš što više kamene vune. Obično je to debljina rogova, a ispod staviš još toliko neke meke vune (staklena). Nemoj da se zezneš da koristiš svuda laku i meku vunu. Za leto ti treba termalna masa. Ili da ti klima radi stalno i tako održava temperaturu.

I da ne zaboravim: daska nije izolator. Pogotovo ne sa 2 cm debljine. I kao što kaže bakara, imaćeš prostor između tih dasaka. Ali to je OK. Ako bi bilo zadihtovano imao bi problem sa kondenzacijom i buđi. Zato se koristi i krovna folija koja je paropropusna, a ne obična, plastična.

Za sve teme mi bench javlja notifkacijom kad ima poruka, samo za ovu nije.

Pored finansija, meni je najveci problem sto se dodaje tezina na konstrukciju, i to ne malo vec par tona sigurno. Razmisljao sam cak i da poskidam crep i da stavim lim gore jer je mnogo laksi, ali sam delimicno odustao od te ideje jer ljudi kazu da zna biti bucno, mada msm da bi vuna to dosta ublazila, pa i da se stavi 30cm opet je jeftinije nego dascanje al ajd budi siguran kako ce biti za zivot sa limom gore :D

@monstrum: cetvorka i meni deluje kao najjeftinija opcija a da je ipak sigurnija od ostalih jer ima 2x foliju koja ne propusta vodu. Msm meni ni sad trenutno ne prokisnjava nigde, verujte znao bih jer iznad glave mi je samo laperija kroz koju bi voda prosla kao nista,tako da bi trebalo da sa ovim samo bude bolje.

Mada ovo sto kaze @component , ako dune jaci vetar ili sneg i odnese crep....eh, ne znam, tu samo dascanje i pomaze, ili eventualno lim ili oni paneli sa izolacijom u sebi. Al to su ono bas skupe investicije.

Vetar da odnese crep je malo teze, sve zavisi kakav je krov. Uvek mozes usrafiti crep za letvu.

Vetar digne crep obicno kod krovova sa dve vode kada duva u ceonu stranu (kalkan) nema gde vazduh da izadje pa ide prema gore, ako nije podascan taj deo ili crep zakovan lako izdigne crep.

Nemoj pricati nesto sto ne znas...
Vetar nosi crep kako hoce u vetrovitim krajevima, ne pomaze tu ekser
Evo novi podascan krov izbijen crep iz sredine.

Mogu svaki Dan da vam kacim drugi krov iz komsiluka kome je pocupan crep

IMG20250330111814.jpg
jos jedan ovog puta sa izvaljenim ekserima
Ako se neko pita kako...
ekser ga drzi u uspravnom polozaju
IMG20230806103817.jpg
Evo jos jedan Koji je vetar izvukao

IMG_20250406_184730.jpg

Poslednja izmena:
Gde ti živiš? U dolini tornada? 😁
A za ozbiljno: zavisi od vetra. Može drvo iz korena da iščupa, a ne da pomeri crep. Ali nije svuda isto. Moj kraj je poznat po vetrovima, ali nije kod svakog tako. Svako treba da pravi onako kako očekuje da će kod njega biti. Neko ima vetar, neko grad, neko poplave, neko sneg,...

verovao ili ne, Beograd je 😁
Na kraju lepe ljudi pur penom, najbolje drzi

Nemoj pricati nesto sto ne znas...
Vetar nosi crep kako hoce u vetrovitim krajevima, ne pomaze tu ekser
Evo novi podascan krov izbijen crep iz sredine.

Mogu svaki Dan da vam kacim drugi krov iz komsiluka kome je pocupan crep

Pogledajte prilog 487229
jos jedan ovog puta sa izvaljenim ekserima
Ako se neko pita kako...
ekser ga drzi u uspravnom polozaju
Pogledajte prilog 487230
Evo jos jedan Koji je vetar izvukao

Pogledajte prilog 487232
Ovde je loše postavljen crep. Ne vidim lepljivu traku kojom se lepe "poklopnice" za poslednji red crepa. Onda vetar ne može da uđe pod poklopnicu i podigne je. Nedostatak ventilacionih crepova takođe utiče na to da vetar koji bočno uđe između crepa i krovne folije nema gde da izadje, pa podiže poklopnice

Moji žive u sred ravnice gde duvaju jaki vetrovi (tu je i vetropark u blizini baš zbog toga) i nijedan crep se nije nikad pomerio. Zašto? Zato što je postavljen kako treba. I ne, nije zakucavan ekserima :D

verovao ili ne, Beograd je 😁
Na kraju lepe ljudi pur penom, najbolje drzi
Pur pena izgori vremenom, crep moze da se srafi kao i ti poklopci koji juri covek po krovu. Svaki drugi poklopac da usrafis neces ga juriti po krovu i dvoristu.

Kada se srafi ostavi se malo lufta zato sto drvo radi, ako ga usrafis knap moze da pukne crep ili poklopac.

Pur penu stave ispod crepa, a ne spolja, tako nije izložena uv zracima.

Ja lepo rekoh da nije jedan krov u pitanju

znači niko ne zna crep da postavi?

samo je baš vas dobro postavljen😏

Pena ostari i raspadne se kako god okrenes, na mojim krovoima i na krovovima na kojima sam radio stoji sve.

Da se stavlja pena po krovima to sam ovde procitao. Mada nas narod je kreativan kad treba da se radi budzenje.

Ne raspada se, onda bi prozori, vrata, i fasade takodje padali.... a ne padaju

PU pena se raspadne kada je pod spoljnim uticajem UV zraka jer nije UV stabilna, ona ne sme da stoji napolju.
Pa celi krovovi i zidovi se rade sa PU penama kao izolacijom

Naravno da je stavljanje PU pene ispod crepa budzenje i krpljenje, ali bar crep ne leti vise

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno