Šta je novo?

Izolacija krova ili izolacija ploče tavana.

Hvala vam. Onda neću staviti branu.

Imao bih još jedno pitanje. Da li bi bilo bolje da uz gredu postavim vertikalno jedan red stiropora, uz samu gredu? Problem mi pravi paropropusna folija kojom planiram da prekrijem stiropor - ne znam kako da je zalepim na krajevima ovako. Inače, tu ispod grede se završava ravan deo ploče i kreće kosi deo, još oko 1.6 m.20241120_230625.jpg

Nadam se da nisi kupio tu paropropusnu foliju. Jel generalno posto stavljas samo stirpor ona ti ne treba. Ona sluzi za vunu da propusta paru. Stiropor svakako slabo propusta paru a nece mu jista faliti i da ti prokisne krov za razliku od vune. Poredjaj samo taj stiropor i to je to.

Nadam se da nisi kupio tu paropropusnu foliju. Jel generalno posto stavljas samo stirpor ona ti ne treba. Ona sluzi za vunu da propusta paru. Stiropor svakako slabo propusta paru a nece mu jista faliti i da ti prokisne krov za razliku od vune. Poredjaj samo taj stiropor i to je to.
Folija je kupljena :D

Foliju sam kupio prvenstveno zbog saštite stiropora u slučaju da negde prokišnjava. Ako je ne iskoristim ovde, postaviću je na drugi "sprat" tavana, tamo planiram možda vunu sledeće godine.

Folija je kupljena :D

Foliju sam kupio prvenstveno zbog saštite stiropora u slučaju da negde prokišnjava. Ako je ne iskoristim ovde, postaviću je na drugi "sprat" tavana, tamo planiram možda vunu sledeće godine.
stiropor dobro podnosi vodu jedino se moze ubudjati ako je dugo mokar

Video sam i da neki lepe stiropor ili vunu na zabat - 50-ak cm. Jel znate zbog čega se to radi i da li je i to potrebno?

Foliju mozes da stavis medju rogove ali kada je krov podascan, stavi stiropor a preko njega mzoes daske na primer ili OSB ili neki stari brodski pod.
Kada bi radio po PS onda bi trebao da lepis stirpopor cime to je vec izbor finansija, ocistis plocu pa namazes podlogu(onu obicnu kantica je od 300 do 500 din koja se koristi i za krecenje)e sada ako mozes dobro bi bilo da ukrstas stiropor ide jedan sloj 5cm na primer pa preko njega drugi alo prekpalas spojeve, ako je po PSu prrvi sloj lepis lepkom ili purpenom onda prezica i lepak tj armirasa ga pa preko drugi sloj pa i njega armiras. Ako necs da hodas po njemu mzoes da zavrsis sa 2 sloja lepka preko ako hoces da hodas moras daske preko, bar u tom delu gde se cesto hoda.
Drug je pre 10 godina stavio stiropor, zalepio 5cm preko mrezica i 2 sloja mozda i 3 lepka i evo jos drzi, s vremena na vreme se hoda preko njega i malo se kao ishabao lepak ali nigde nije propalo.

GeoMoon,
Zašto samo 50 cm? Trebalo bi celom površinom. Najbolje je da izolacija bude neprekidna, a ne samo da se izoluje zid do zabata, a ne i zabat. Onda se ponaša kao toplotni post.

Oswajac,
Zašto da ide lepak i mrežica između dva sloja stiropora? To nema smisla. Bolje da koristi falcovani pa da uklopi, ili ako pravi u dva sloja sa ukrštanjem, može da penom zalepi slojeve. Ne znam šta bi tu lepak i mrežica tražili? Za sve ostalo se slažem.

Slazem se i ja meni tako rekli dva majstora kazu po psu ide podloga pa onda lepis stiropor pa armiras.
Ne mgou da se setim kako su kod mene na zid to uradili jer imam 2 zida gde je islo 20cm(2*10) mislim da je armiran jer ipak to je zid a ovo plafon/pod pa i ne mora.
Kao sto napisah po PSu
Ja sam cak i dobio od 3 razlicita coveka savet da nikako preko stiroproa koji je na ploci nestavljam lepak jer ose vole tu da se usele
Cak jedan kolega uzeo i samo medju grede koje su na ploci naredjao stiropor nije ga ni lepio i tako stoji 15 godina

Foliju mozes da stavis medju rogove ali kada je krov podascan, stavi stiropor a preko njega mzoes daske na primer ili OSB ili neki stari brodski pod.
Kada bi radio po PS onda bi trebao da lepis stirpopor cime to je vec izbor finansija, ocistis plocu pa namazes podlogu(onu obicnu kantica je od 300 do 500 din koja se koristi i za krecenje)e sada ako mozes dobro bi bilo da ukrstas stiropor ide jedan sloj 5cm na primer pa preko njega drugi alo prekpalas spojeve, ako je po PSu prrvi sloj lepis lepkom ili purpenom onda prezica i lepak tj armirasa ga pa preko drugi sloj pa i njega armiras. Ako necs da hodas po njemu mzoes da zavrsis sa 2 sloja lepka preko ako hoces da hodas moras daske preko, bar u tom delu gde se cesto hoda.
Drug je pre 10 godina stavio stiropor, zalepio 5cm preko mrezica i 2 sloja mozda i 3 lepka i evo jos drzi, s vremena na vreme se hoda preko njega i malo se kao ishabao lepak ali nigde nije propalo.
Nije mi bitno da se hoda, ali sam mislio možda da popunim spojeve purpenom.??? I OSB ploče preko stiropora. Raspitivao sam se kod proizvođača i svi savetuju da je bolje da stiropor bude u jednoj debljini (npr. bolje 1x 10cm, nego 2x 5cm).
GeoMoon,
Zašto samo 50 cm? Trebalo bi celom površinom. Najbolje je da izolacija bude neprekidna, a ne samo da se izoluje zid do zabata, a ne i zabat. Onda se ponaša kao toplotni post.
Mislio sam sa unutrašnje strane. 1 red stiropora vertikalno, na ploču uz sam zabat.

Frljni taj striropor po ploči,šta izmišljaš toplu vodu.
Bojiš se da nešto ne pogrešiš...no nema razloga.
Mreža nema šta da ide po gazištu(ploči),svakako nema neku funkciju,osim zaštite stiropora..ovako da gaziš preko njega a da ga ne oštetiš ne može.
Turiš košuljicu ako koceš po ps-u,pa gaziš...ili daske baciš par komada gde ti treba(gde najčešce koristiš tavan.

Nije mi bitno da se hoda, ali sam mislio možda da popunim spojeve purpenom.??? I OSB ploče preko stiropora. Raspitivao sam se kod proizvođača i svi savetuju da je bolje da stiropor bude u jednoj debljini (npr. bolje 1x 10cm, nego 2x 5cm).

Mislio sam sa unutrašnje strane. 1 red stiropora vertikalno, na ploču uz sam zabat.

Nikako pur penom. Ona se širi (čak i niskoekspandirajuća za stolariju). Lepak za stiropor se tu ukoristi. Najlakše je da lepiš dok ređaš. Jednu traku pene iz ivicu i onda staviš sledeću tablu. Tako zalepljen biće kao jedna celina. To bi radio da vazduh ne bi prolazio između spojeva. Ako hodaš onda mogu da se pomere table (ako nisu dobro podglavljene da se ne pomeraju). I na kraju može lepak i mrežica koja će koliko-toliko štititi da se u slučaju propuštanja krova, voda ne priđe između tabli stiropora i da zadrži između ploče i izolacije.
Što se tiče gaženja, na kraju je dovoljna i najtanja OSB ploča. Ako je lepo poređano pritisak je raspoređen i bez problema može da se gazi po 9mm OSB koji ispod ima stiropor. Ako ćeš da stavljaš nešto teško, što će preneti težinu u jednu tačku, onda deblji OSB. Problem sa OSB tablama je što su velike (2,5x1,25) i obično nema načina da se donesu na postojeći tavan.

Kod mojih roditelja smo samo poređali table stiropora u jednom sloju, nefalcovani. Ništa nismo lepili, nismo stavljali mrežicu, ni daske ili OSB table preko. Već nekoliko godina stoji bez problema (ali retko se i ide na tavan). Već prve zime se primetila razlika.

Odlucih i ja da se pozabavim izolacijom tavanske ploče pa sam iščitao temu i sad razmisljam sta mi je najjeftinije i najisplativije.

Dakle, situacija je sledeca:
70 kvadrata ploce
Nece se koristiti tj nece se hodati po njemu i nece se odlagati nista
Ploca ako se dobro secam je beton blok beton i debela je 40-50cm(davno bese ne secam se vise)

Gledam da prodjem sto jeftinije a da to bude koliko toliko okej i isplativo
Ono sto sam ja video je da je staklena vuna prilicno jeftina i moze da se nadje 10cm debljina za oko 300 dinara po kvadratu i tu sam razmisljao da stavi 2 sloja odnosno 20cm.

Dakle racunica za vunu izadje oko 42.000 dinara

Sto se folija tice koliko sam razumeo dole se stavlja parna brana odnosno paroNEpropusna folija kako vlaga ne bi iz unutrasnjosti kroz plocu dospevala u vunu.
Na tu foliju stavljam vunu u onda preko vune paropropusnu odnosno vodonepropusnu foliju i to je u sustini to?

Ima li neka jeftinija ili bolja varijanta za isti novac, sta ne best buy i da li sam dobro shvatio kako to sve treba da izgleda?

Upravo ovo sto si predlozio, 20 cm staklene vune. Od folija ovo ti treba:
folija na plocu-Homeseal LDS 5;
folija na vunu-Homeseal LDS 0.02.

Vidjao sam neke jeftinije od 60 dinara po kvadratu, ova je 150-230 din.
Ima li dovoljno razlike da opravda toliku cenu.

Nema nikakve razlike, ove su navedene cisto da vidis koja vrsta folija ti treba, i koja se gde postavlja.

E super, hvala lepo. Onda ostaje samo da vidim sa cenama gde je najjeftinije.

• Like
Reagovanja: Ira

E mislim da bas tu videh za 60 din.
Sutra cu u obilazak po prodavnicama da se raspitam o cenama i uporedim sa cenama na internetu.

Ja sam kod njih porucio i parnu branu 50rsd po kvadratu a dostava je bila 1000 iz krusevca do kg-a

Odlicno, hvala na informaciji.

Ovo nije bitno?

"Aktivne parne brane su folije čija je Sd vrednost 2-5m. To su paroodbojne brane koje omogućavaju kontrolisani prolaz tj. difuziju vodene pare. Na taj načina sprečavaju da dođe do kondenzacije u termoizolacionom sloju.

Parne brane (paronepropusne folije) su folije sa Sd vrednošću iznad 20m. Koriste se u prostorijama sa povećanom koncentracijom vodene pare – bazeni, saune, vešeraj, kupatila itd. Primenjuju se i kod tradicionalnih krovnih konstrukcija sa dva ventilirajuća sloja iznad i ispod daščane oplate. Ovde se vodena para koja dospe u izolaciju ne odvodi kroz paropropusnu krovnu foliju već se suši u donjem ventilirajućem sloju koji se nalazi ispod daščane oplate."

I sta je bolje staviti, aktivnu parnu branu ili parnu branu (paronepropusnu) po ploci, pa preko vunu?
Aktivnu parnu branu imaju cini mi se dva proizvodjaca i troduplo i vise je skuplja od 'obicne' parne brane.

Aktivna parna brana ide na plocu, odnosno folija koja delimicno propusta vodenu paru iz unutrasnjeg grejanog prostora.

Aktivna parna brana ide na plocu, odnosno folija koja delimicno propusta vodenu paru iz unutrasnjeg grejanog prostora.
A moze li paronepropusna umesto aktivne parne brane? Posto je jeftinija i ima je na svakom stovaristu. Aktivne parne brane bas i ne.

Ali onda ce da se zadrzava kondenz na ploci, tj. tavanici.

Ali onda ce da se zadrzava kondenz na ploci, tj. tavanici.
Na ovom forumu i na drugim forumima se pisalo da prvo ide paronepropusna folija (parna brana) pa vuna. Sad ispada da ne valja to jer ce da se zadrzava kondenz na ploci i da mora aktivna parna brana.. Ne znam.. Sta su stavljali ljudi kad nije bilo aktivnih parnih brana?

Cesto se pominje parna brana, a misli se na aktivnu parnu branu. Isti je slucaj i sa paronepropusnom folijom na ploci, a u stvari je folija koja je polupropusna, odnosno delimicno propusta vodenu paru. Cilj je da se kondenz izbaci iz objekta, a sto se ne moze ostvariti sa parnom branom. Treba se zapitati cemu onda sluzi aktivna parna brana i kada se ona koristi, odnosno koja joj je svrha.

Vi ste sad sve izbrkali.
Kada je u pitanju tavan pa da se odozgo, na pod stavlja vuna:

1) ide prvo parna brana, folija koja propusta paru (ta folija propusta ali ogranicenu kolicinu, pomalo znaci. Jer ako nema folije moguce je da mnogo vlage izadje kroz ploču i da se vuna ubudja. Ovako izlazi malo, dovoljno da prodje kroz vunu. Ako se stavi nepropusna umjesto propusne, onda vlaga izlazi kroz ploču ali joj nepropusna folija ne da da izlazi kroz vunu i ploca ispod vune ostaje mokra.

2)drugi sloj vuna

3) treci sloj papropropusna vodonepropusna, da moze iz vune propustiti paru i vlagu ali ako krov prokisne da odozgo ne moze nista uci kroz foliju da se ne skvasi vuna

Ljudi se zbune jer na internetu ima opis kada najcesce ide izolacija krova a ne tavana a tada je proces orbnut, do krova ide vodonepropusna-paropropusna pa vuna pa parna brana

Nazad
Vrh Dno