Šta je novo?

iPhone 15

Nema sanse da dizajniraju nov telefon i prodaju ga kao budzetski. Ako se i desi SE4 samo je pitanje koje bajato kuciste ce iskoristiti...
Od opiljaka i strugotine s 15 Pro i Max modela pa zamesati u kajganu i ispasce novi model....

Nema sanse da dizajniraju nov telefon i prodaju ga kao budzetski. Ako se i desi SE4 samo je pitanje koje bajato kuciste ce iskoristiti...
Kako misliš dizajniraju nov telefon? Ovo što oni rade od iphone 11 je smešno. Jedan bolji dizajner u srbiji bi znao da uradi te promene, da zaobli ivice, promeni raspored kamera i ostale sitnice. A ne da su potrebno timovi i milijarde :D

Moj odgovor se odnosio na tvit o navodnom novom dizajnu za SE model. SE je oduvek prepakovan neki od starih modela. Ne ulazim u to koliko apple menja dizajn aktuelnih premium serija...

Jos da mu bude dobra baterija a ne kao kod modela SE 2020.

Da li neko zna ukoliko se sada poruci 15pro preko yettel-a koliko dugo može da bude čekanje?

…jer ako se predugo ceka mozda bih se ipak odlucila za 14pro, ne znam koliko dugo mogu da se strpim 🙃

bolje na kp za te pare kupi dva i jedan pokloni nekome
Ne znam za telenor, ali u mts je 182 000 i plaćaćeš paket sigurno 1500 din skuplje, a to je za dve godine 36000. Ukupno 218000 din. Na kp jedan je 1100 evra. Znači imaš para za jedan 15 pro i jedan 15 da pokloniš nekome :)

Ide ka normali, ima ih i ispod 1100. taman oko NG da bude 1000 a moze i polovan :D

^ taman u januaru da se uzme 15pm natural 😀

bolje na kp za te pare kupi dva i jedan pokloni nekome
Ne znam za telenor, ali u mts je 182 000 i plaćaćeš paket sigurno 1500 din skuplje, a to je za dve godine 36000. Ukupno 218000 din. Na kp jedan je 1100 evra. Znači imaš para za jedan 15 pro i jedan 15 da pokloniš nekome :)
I ako kazu pa nemam toliki kes odmah mogu da pozajme od nekoga u porodici ili tako nesto i da im vracaju kad mogu.

Ja koristim običan 15, crni, evo već mesec dana pa da napišem kratak review ako nekoga zanima. Pre ovoga sam imao Pixel 7, S23, iPhone 14 pro i običan 14 čisto radi poređenja. Telefon je po mom mišljenju čista 10. Mat leđa i blago zaobljene ivice su odlične, iako deluju kao mala estetska poboljšanja. Usb c je ok, mada mi nešto nije ni bitan jer mi svakako sve ide na cloud. Kombinacija A16 procesora i 6 gb rama rezultira radom kao na 14 pro, dakle bez i najmanjeg laga ili seckanja. Na njemu je iOS 17.1.1 i nema nikakvog pregrevanja nikad. Zagreje se malo kad se puni do 80% a posle do 100 je hladan skroz. Dva najveća kamena spoticanja: 1. ekran 60 hz. radi tečnije i fluidnije od recimo obične 14, bukvalno bez ikakvog mikro laga, meni lično fenomenalno izgleda jer koliko znam to je isti ekran kao na 14 pro samo softverski ograničen na 60 i stvarno je dobar. Meni lično je zanemarljiva razlika u odnosu na 14 pro, dakle ima je ali stvarno mi nije deal breaker, jer opet kažem deluje mi ekran fluidnije od običnog 13 ili 14. Dobra stvar je i što manje troši bateriju od onog na 14 pro. 2. Kamere su odlične, u svim uslovima, imam u Google photos i slike sa 14 pro i tu su mi rame uz rame, neke su čak i lepše na 15 slikane glavnom kamerom, boje su lepše i realnije. Mana je jedino nedostatak telefoto kamere koja mi jedino fali sa pro modela. Menjao bih ultrawide za telefoto bilo kad. Lično sam vrlo zadovoljan prelaskom iako znam da ljudi retko prelaze sa pro na običan model, ali 15 je stvarno odličan telefon i još je lakši od 14 pro modela pa mu je i to plus. Ako nekoga još nešto zanima, neka pita. I naglašavam, ovo je samo MOJ I SUBJEKTIVAN stav, da se neko ne bi osetio uvređeno :)

Poslednja izmena:
Gledam cene kod mene ovde u Italiji, online se iPhone 15 pro moze naci za 1050e u 128gb verziji, a 14 pro isto 128gb kosta oko 1000e, od kako je izasla nova serija,uopste nije pala cena 14 pro, bar ovde.

Ja koristim običan 15, crni, evo već mesec dana pa da napišem kratak review ako nekoga zanima. Pre ovoga sam imao Pixel 7, S23, iPhone 14 pro i običan 14 čisto radi poređenja. Telefon je po mom mišljenju čista 10. Mat leđa i blago zaobljene ivice su odlične, iako deluju kao mala estetska poboljšanja. Usb c je ok, mada mi nešto nije ni bitan jer mi svakako sve ide na cloud. Kombinacija A16 procesora i 6 gb rama rezultira radom kao na 14 pro, dakle bez i najmanjeg laga ili seckanja. Na njemu je iOS 17.1.1 i nema nikakvog pregrevanja nikad. Zagreje se malo kad se puni do 80% a posle do 100 je hladan skroz. Dva najveća kamena spoticanja: 1. ekran 60 hz. radi tečnije i fluidnije od recimo obične 14, bukvalno bez ikakvog mikro laga, meni lično fenomenalno izgleda jer koliko znam to je isti ekran kao na 14 pro samo softverski ograničen na 60 i stvarno je dobar. Meni lično je zanemarljiva razlika u odnosu na 14 pro, dakle ima je ali stvarno mi nije deal breaker, jer opet kažem deluje mi ekran fluidnije od običnog 13 ili 14. Dobra stvar je i što manje troši bateriju od onog na 14 pro. 2. Kamere su odlične, u svim uslovima, imam u Google photos i slike sa 14 pro i tu su mi rame uz rame, neke su čak i lepše na 15 slikane glavnom kamerom, boje su lepše i realnije. Mana je jedino nedostatak telefoto kamere koja mi jedino fali sa pro modela. Menjao bih ultrawide za telefoto bilo kad. Lično sam vrlo zadovoljan prelaskom iako znam da ljudi retko prelaze sa pro na običan model, ali 15 je stvarno odličan telefon i još je lakši od 14 pro modela pa mu je i to plus. Ako nekoga još nešto zanima, neka pita. I naglašavam, ovo je samo MOJ I SUBJEKTIVAN stav, da se neko ne bi osetio uvređeno :)
Ja sve poštujem, ali ko ima 11 i noviji neka ne uzima običan 15. Dobiće apsolutno isti telefon (sem ekrana). Da 15 ima zum kameru i 120hz bio bi to verovatno ubica svega zivog na tržištu telefona.

Jel se meni čini ili se cena za seriju 15 mnogo brzo vraća u normalu? Pre do proleća nije moglo da se kupi za normalne pare. Evo sad 15 pro skoro pa za 1000 evra može da se uzme. A novac izgubio vrednost, sada 1000 evra vredi kao pre 3 godine 800 :)

^Možda zato što je prošla nestašica čipova i što se desio globalni pad prodaje telefona.

15pm, 256gb kratak revju dok cekam prevoz.
Kostao circa 1170e u ino, dodao jos 40e za orig magsafe silikon (nije finewoven), po meni greska jer ima za 5-6e na aliju da se covek uplasi koliko, al eto hteo me neki djavo da kad je vec dil, nek je dilcuga. Rekoh sam sebi da necu davati pare al eto iskrslo i sta sad.

Da krenemo s onim dobrim: dimming na suncu cini mi se je resen, na 13pro sam imao problema, ali ovde izgleda ne, sto je dobro.

Meni pored S23 losije malo lezi u ruci, mada ok je i stvar navike, ali je generalno osetno manja gramaza nego na 13/14pm modelima, i to se primeti, stvarno je vise kao obican stari pro nego promaxovi.

Action button u trenutnoj implementaciji beskorisan, jer sam svakako u DND 24/7, sa odredjenim izuzetcima, a kameru palim na swipe desno, skrinsot na dvaput tap ledja, tako da ziv nisam sta bih koristio, ali ajde.

Typec otkrovenje, 25W samsung ili ofisl epl i kabl od 2M njihov 240W, nema greske, ali baseus (sto je i sa S23U slucaj) 120 GAN zna da krene stane krene stane i krene iz nekog razloga, tako da ipak nece se on koristiti. Mekbuk npr puni super punjac, ali eto.

iOS i generalna fluidnost nema sta sve super, ali to isto imate i na 13p/pm.

Slike i kamera su po meni izvanredne, primetno bolje nocu nego na 13 pro npr, video snimci kao sto se ocekuje od ajfona odlicni, cak i nocu, S23U tu nema sta da trazi. Zoom na osrednjim distancama bolji nego na S23U, ali na bas jacim naravno S23U bolji. Generalno je S23U sa OneUI 6.0 fluidniji tj brzi (pomaze i animacije na 0.5x sto su, definitivno).

Sto se tice bagova nisam primetio nista osim tipa u par appova koji nisu wa viber mesendzer ins da npr mikrofon za voicemessage koristi neki levi (cuje se neko tupkanje i ako je mrtva tisina), sto mi deluje kao da polluje mikrofon koji ne bi trebao, tj neki osim glavnog, ali to je softverski i na bazi vrv samih appova.

Baterija izvanredna, egal ili jace od S23U sa nekih 90ak ciklusa.
Limit na 80% redovno koristim, i sa njim je skroz ok.

Medjutim, glavna mana je grejanje - na punjacu od 25W osim ako se ne puni od 5%, ne primeti se toliko (jacim nekim i primeti se), ali juce sam imao da mi na 23 stepena, unutra, gde ruku na srce bije jako sunce kroz staklo, kuka da mora da se ohladi, a samo sam slikao 4-5 minuta, S23U uzeh posle isto (u efficiency modeu je cak, ne standard), ni traga ni govora o grejanju.

Po meni su ili nesto zeznuli zesce, ili je cip previse vruc a kuciste termalno neefikasno. Neverovatan scenario. Mozda zato i ne dimmuje ekran vise, nego se greje ko lud.

Istini za volju, da postoji LPM bez da dira 120hz, lokaciju, refreshing, nego samo da downclockuje, bilo bi super, dakle kao samsung u efficiency modeu tj 'light mode', i verujem da bi i resio ovaj problem, bez dileme. A mozda i pojma nemam, mozda samo su zeznuli stvar s titanijumom i stedeli na hladjenju i otud 20gr laksi.

Tu sam ako neko ima pitanja specificna, ali manje vise je to to, zaokruzen fon, 7 dana ga imam vec, nece biti menjan jer je ovo prvi put i prvi "bag", ali to mu dodje to.

I da zavrsim:

Jel vredi? Zavisi koliko koristite fon, koliko vam je neosakaceni, neustrojeni c port bitan (na obicnim modelima su ih skratili za jajca, da se ulicno izrazim, i nikad mi nisu u obzir upadali), koliko vam je bitno da imate korektan telefoto.

Po meni je iOS ista stvar ko android, ali da ce drzati vrednost generalno, mislim da ove godine i nece bas, S24 dolazi, videcemo, svakako je nebitna stavka osim ako niste jedan od 'onih' sto i telefon kao 'investiciju' gledaju.

Znaci i posle svih tih nadogradnji sistema i dalje se greje. 😏

Nemam pojma, kod mene se ne greje tokom korišćenja uopšte (nisam isprobavao neke igrice), samo je malo mlak bio tokom prva dva ciklusa punjenja, i to dok ne dođe do 80%. To je na apple 20w punjaču. Nisam upalio limit do 80%, ostavio sam optimized charging, mada bih i mogao da stavim 80% limit pošto ga zaboravim ponekad tokom noći na punjaču.

Ja sve poštujem, ali ko ima 11 i noviji neka ne uzima običan 15. Dobiće apsolutno isti telefon (sem ekrana). Da 15 ima zum kameru i 120hz bio bi to verovatno ubica svega zivog na tržištu telefona.
Sem ekrana?! Ekran je najbitnija stavka valjda, sve vreme gledaš u ekran, on se koristi sve vreme čoveče! Kao da kupuješ televizor i nije bitan ekran, gledaš nogice i kako izgleda daljinski :D
Telefoni nisu isti, razlika između 11 i 15 je ogromna u korist 15, ali bukvalno sve, ekran, izgled, težina, brzina, kamere, sve. Da vrši posao 11, vrši, ali nekom vrši i 6s. Uvek bilo, koliko možeš da se protegneš toliko si dugačak.

kakve veze ima sto ga zaboravis na punjacu?

Iz iste veze što uopšte postoji opcija za 80% limit.

Dosta svetliji ekran i težina su prvi utisci nakon prelaska sa 13pm. "Plava" boja deluje stvarno lepo uživo. Kad nema direktnog svetla, vuče na sivu.

Prilozi

• IMG_6061.jpeg
    IMG_6061.jpeg
    114.5 KB · Pregleda: 80
  • IMG_6064.jpeg
    IMG_6064.jpeg
    208.8 KB · Pregleda: 80
Ako ti tako kažeš, nisam se previše udubljivao u to kako radi optimized charging.

Znaci i posle svih tih nadogradnji sistema i dalje se greje. 😏
Evo veceras yt muzika u pozadini dok skrolujem wa i malo browsing, i kao da udjem da vidim icloud sync galerije (onaj scroll do dna) i kaze opet kao ceka se ohladi pa ce sync. Komedija, ali ajde tek je mesec dana proslo, verujem da ce ispeglati, mada evo kao maltene priznaju da je hw a ne sw.

Stvarno imam osecaj da se nekad nasumicno greje od nekih taskova, pojma nemam sta su kod same arhitekture procesora menjali pa je u (verovatno?) nekim appovima dosta losiji po pitanju grejanja.

Sem ekrana?! Ekran je najbitnija stavka valjda, sve vreme gledaš u ekran, on se koristi sve vreme čoveče! Kao da kupuješ televizor i nije bitan ekran, gledaš nogice i kako izgleda daljinski :D
Telefoni nisu isti, razlika između 11 i 15 je ogromna u korist 15, ali bukvalno sve, ekran, izgled, težina, brzina, kamere, sve. Da vrši posao 11, vrši, ali nekom vrši i 6s. Uvek bilo, koliko možeš da se protegneš toliko si dugačak.
Sto izbise frustracije iz tebe odjednom covece. Smiri se, shvatili smo, covek je kaze da ima pomaka, manjeg u svemu naravno, 11 uodnosu na 15. Tebra, ubise ga sa komentarom 😁

Nazad
Vrh Dno