Šta je novo?

iPhone 15

Mogu GaN punjačem da punim apsolutno sve uređaje u kući jednim kablom, računajući i laptopove sa PD. Mogu i da ga ne daj Boze ostavim "u trafici" da se dopuni par procenata.

Recite mi samo, nisam koristio nikad kao licni iOS, kako namestate privatni dns?
NextDNS, pogledaj malo na jutjubu. Ja sam podesio pre godinu i po dana, ponekad ugasim kad zablokira A1 i Viber(slanje slika). Osim toga, zadovoljan sam.

U pravu si, ali svakako traje predugo u odnosu na Samsung sa exynosom.

Sto se mene tice brzo punjenje mi ne treba, ali je usb c veliki plus.

Izgleda će novi model da bude sa kablom u odgovarajućoj boji kao i, što je važnije, obložen novim, pletenim, materijalom.

The iPhone 15 Pro models will also apparently come with color-matched braided USB-C cables

iphone-15-color-matched-cables.jpg

Ovo drndanje epla za usb c i nema nekog smisla. Dosta je manji i više premium izgleda lightning port nego usb c.
To što nekoga mrzi da nosi kabl nije neki razlog. Mrzim i ja da kupujem punjač od 50 evra uz novi telefon pa niko nije uveo zakon da se uz telefon dobija punjač.

Jedini zakoni koji sada treba uvesti je da se menjaju baterije bez otvaranja uređaja i bez servisa. Jer glupo je da kupac bude ucenjen da odličan uređaj menja za drugi samo zbog baterije.

Ovaj njihov kabl od lightning porta deluje kao da su ga pravili 12-ogodišnjaci u Bangladešu, takav mu je i kvalitet... Dok 4 god star crveni type c kabl od Oneplusa i dalje deluje premium.

Ih sad, premijum kablovi... Imam oba kod kuće i znam šta hoćeš da kažeš ali s oproštenjem, manja rupa uvek izgleda lepše. Jasna mi je i prednost pletenog kabla, al opet je sve to minorno bitno. Onog trenutka kad su nam izbacili punjače iz kutije i fiksirali baterije za uređaj sve je postalo manje bitno, zato i volim i nosim OnePlus. Mada je pobedio Sony, izbacio sve iz kutije osim telefona a cena paprena.

Ovaj njihov kabl od lightning porta deluje kao da su ga pravili 12-ogodišnjaci u Bangladešu, takav mu je i kvalitet... Dok 4 god star crveni type c kabl od Oneplusa i dalje deluje premium.
Ne znam koji si kabl držao u ruama, ali original lightning sigurno ne izgleda kao iz bangladeša nego je na nivou kakav i treba da bude.

kako moze da bude losa ideja da se punjaci standardizuju? Ideja je odlicna, e sad sto ona najvise pogadja apple, to je njihov problem. A makar i prividan osecaj da profit i korporacije nisu iznad svega, i svemocni, meni je sasvim ok. Ne vidim zasto bismo mi brinuli da li neko “zeza” apple ili ne? Gde god sam gledao recenzije iphona, uglavnom je receno da je lightning inferioran u odnosu na type c…

Nije loša ideja, al nije sad nešto što će da
napravi bog zna kakvu razliku.
Ne znam po čemu je inferioran osim po brzini. A to lako može da se sredi. Oba imaju sličan broj žica što znači da mogu da imaju i slične brzine.

Ja tek ne znam, i ne razumem se, ali tako sam cuo, kazem. A apple je poznat da voli da bude “na svoju ruku” uvek, to vrlo uspesno prodaje kao najbolje vec godinama. Druga je prica da li je to u realnosti bas tako. Majstori su profita i marketinga, zato volim da vidim da im neko nekad, malo stane na rep.

Ne znam koji si kabl držao u ruama, ali original lightning sigurno ne izgleda kao iz bangladeša nego je na nivou kakav i treba da bude.
Nije, kvalitet izrade je očaj, tanko i deluje ako ga jače povučem da bi ona guma pukla. Ne može da se meri sa nekim drugim kablovima, kao što reče kolega iznad. Najtužnije je što će 99% biti usb2.0 brzine, nadam se da bar kabl neće izgledati depresivno.

Meni je teze da ubodem USB-C.

Ne svidja mi se sto da bi imao sve funkcionalnosti moras da uzmes ciglu od telefona. Nemam pojma sta da radim, ali ako kamera bude ozbiljno bolja... ne ostavljaju mi izbora, posto mi je kamera najbitnija.

Radio sam pre desetak godina jedno kratko vreme u maloprodaji. Od 10 prodatih lightning kablova msm da je 9 bilo jer je na starom pukao onaj deo koji ulazi u telefon. E sad, jeste lepši i lakše se ubacuje s' oprošćenjem, ali type-c je dosta čvršći.

Promenio se kvalitet Apple Lightning kablova, ima sigurno 5+ godina da mi nijedan original kabl nije pukao ili pokazao znake habanja.
Gotovo sam siguran da ćemo dobiti USB-C port na iPhone ali i da više neće stizati kabl uz telefone jer "ušteda" :D

Lightning je tuga što se tiče brzine, prebaciti nešto na Win i u 4K ili ProRes smimku ko da čekate Godoa, zaostao je godinama i tužno/sramota što ranije nije zamenjen da isprati mogućnosti koje telefoni mogu. A i da se manem sto kablova, bilo bi olakšanje.
Brzina punjenja je smešna spram konkurencije takođe.

Meni se ne svidja sto menjaju ime pro max modela.
Ali kad se pogleda sa druge strane, trebalo bi ultra da se dosta razlikuje od pro modela, sto je dobro za nas korisnike, nece biti samo razlike u ekranu i bateriji.

Radio sam pre desetak godina jedno kratko vreme u maloprodaji. Od 10 prodatih lightning kablova msm da je 9 bilo jer je na starom pukao onaj deo koji ulazi u telefon. E sad, jeste lepši i lakše se ubacuje s' oprošćenjem, ali type-c je dosta čvršći.
Ne bi verovao, ali i dan danas ja ih zovem jedači kablova, bukvalno na 3 meseca kupuju kabl... Type C, lightning, bili oni Anker ili Samsung ili Zhun Xiao ljudi ih izlome ili nekako im se desi da iscupaju deo (prilog u slici).

Skoro svakih par dana neko dodje sa nekim takvim problemom.

Prilozi

• IMG_4160.jpeg
    IMG_4160.jpeg
    10.5 KB · Pregleda: 42
nekuzim kako ljudi mogu tolko lomiti kablove. vidio sam masu ljudi koji savija kablove ko da su k*****o blago. ali jedan ovakav nastavak dušu radi za zaštitu kablova.
znam ima pametnih koji govore da nije ljep elegantan izgled, al kog boli uho. preskupi kablovi da ih mjenjam 2x godisnje.

Ne bi verovao, ali i dan danas ja ih zovem jedači kablova, bukvalno na 3 meseca kupuju kabl... Type C, lightning, bili oni Anker ili Samsung ili Zhun Xiao ljudi ih izlome ili nekako im se desi da iscupaju deo (prilog u slici).

Skoro svakih par dana neko dodje sa nekim takvim problemom.

I moj matori lomio na istom mestu i naručim mu sa Alija sa uglom od 90° i radi mu dan danas.

Poredjenje modela

‌iPhone 14 Pro‌ and ‌iPhone 14 Pro‌ Max‌iPhone 15 Pro‌ and ‌iPhone 15 Pro‌ Max
Surgical-grade stainless steel chassis with 90° edgesLightweight titanium chassis with slightly curved edges
2.17mm display bezels1.55mm display bezels
7.85mm thick8.25mm thick
Mute switchAction Button
Lightning port (480Mb/s)USB-C port (20Gb/s to 40Gb/s)
Telephoto camera with up to 3x optical zoomPeriscope telephoto camera with up to 6x optical zoom (‌iPhone 15 Pro‌ Max only)
ƒ/1.79 wide cameraƒ/1.7 wide camera
LiDAR scannerMore efficient LiDAR scanner
A16 Bionic chip (5nm)A17 Bionic chip (3nm)
OLED display driver chip (40nm)More power-efficient OLED display driver chip (28nm)
6GB memory8GB memory
U1 chip (90nm)Next-generation ultra-wideband chip (7nm)
Qualcomm X65 modemQualcomm X70 modem
Wi-Fi 6 connectivityWi-Fi 6E connectivity
Support for Qi wireless chargingSupport for Qi2 wireless charging
Support for 7.5W wireless charging with third-party accessoriesSupport for 15W wireless charging with third-party accessories
Support for ~27W wired chargingSupport for 35W wired charging
128GB, 256GB, 512GB, and 1TB storage options256GB, 512GB, 1TB, and 2TB storage options
Available in silver, gold, space black, and deep purpleAvailable in silver, gold, space black, dark blue, and potentially dark red
Comes with white 1m USB-C to Lightning charging cableComes with color-matched 1.5m USB-C to USB-C braided charging cable
Starts at $999 and $1,099Starts at $1,099 and $1,199

Vrh Dno