Šta je novo?

iPhone 15

Jel stvarno to da obična 15-tka nece imati ni 90Hz?
Iskreno, nisam iznenađen ali baš bezobrazno.

Da stave 90hz u obican Pro bi imao ozbiljan pad u prodaji. To je jos jedino sto pravi neku razliku izmedju telefona generalno, sve ostalo je manje vise tu negde.

Pa ništa se ne razlikuje od ovoga što je sad, u smislu konstrukcije - svakako je neki metal okolo, i staklo preko displeja, samo je displej veći.

Ne verujem, jer nije bas prakticno koristiti uredjaj sa tako malim bezelima. Ali ako bude, onda da barem za tolicko malo smanje dimenzije uredjaja i da ga olaksaju koriscenjem nekog drugog metala umesto celika. Kad vec ne zele vise da prave mini.

Sta mislite kakve cene se ocekuju za 15 i 15 Plus? A 14 i 14 Plus kad ovi budu predstavljeni, cena im pada vec u septembru? Pro modelima cena navodno ide gore i do 200$ po nekim vestima.

Gde nadje ti od starijih clanova ovo da pitas. To niko ne zna, videcemo sta ce biti. Prosle godine pro serija je isla i 2k e, ove videcemo.

^Pitali me za savet oko kupovine iP, pa ne znam sta da im kazem, koliko se isplati cekati jos ~2 meseca za kupovinu. 🙂
Koliko sam pratio vesti, bilo je vise istih da Pro modeli poskupljuju osetno, a za vanila modele niko nista da kaze? Proslog septembra je vanila 13 tek nesto sitno pojeftinio izlaskom 14, bas me zanima sta ce ove jeseni biti sa cenama.

Po meni ima iskreno smisla cekati 15 seriju.
Istina je da je vec sve to dobranih 4-5 god manje vise ista prica samo malo bolje, ali periscope (za nas sto volimo zoom) kamera, type-c, glomaznija baterija, su po meni neke stvari koje su skok kao sa tipa osmice na 11 pro - jeste sve to isto, ali je dosta bolje ipak sa ovim novinama.

Cene su kod nas dranje kao i uvek, ceka se KP i uvoz iz USA, okolnih zemalja, itd, generalno mora proci 2-3 meseca da uopste svi koji ga preorderuju i dobiju kod nas, pa tek onda ljudi koji ih prodaju da izvuku pare kao kes kredit, pa tek onda talas ljudi koji prodaju jer 'nije iOS za njih', i tako to.
Mislim da tek januar februar ce iskristalisati cene, generalno 14 serija jeste bila poskupela bila zbog kursa u evropi, ali je trziste brzo to iznivelisalo.
Verujem da ce i sa 15icom da se iznivelise relativno brzo.

^Pitali me za savet oko kupovine iP, pa ne znam sta da im kazem, koliko se isplati cekati jos ~2 meseca za kupovinu. 🙂
Koliko sam pratio vesti, bilo je vise istih da Pro modeli poskupljuju osetno, a za vanila modele niko nista da kaze? Proslog septembra je vanila 13 tek nesto sitno pojeftinio izlaskom 14, bas me zanima sta ce ove jeseni biti sa cenama.
Kasno je sada za 14. Sačekaj još malo

Da li si vi pisete o obicnim ili pro modelima?

Type c bi trebali da uvedu jer da se vade na kamere kako su povecali 3px i da se zezaju sa notch ne pije vodu vise. Medjutim na obicnim modelima neće biti 120hz jer to moraju da imaju kao future update za sledeće modele non-pro modele (tipa 16).Ono sto bi mozda bilo najtuznije jeste da opet izdvoje type c samo za pro modele a ne non pro modele .
Nista oni ne rade "pogresno" zapravo, jesu smaraci sto sa svime kasne ili odbijaju da uvedu ali realno da izbace model sa punjenjem 65w, type c i fingerprint sa strane i 144hz sta bi onda mogli da izbace sledece godine? Nista spec... Politika im je da puste druge da izmisle za njih a oni ga uvedu kasnije i dovedu ga do "perfekcije" sto jeste jajarski potez ali baza ljudi koji koristi iphone je toliko velika da ce svaki feature koji treba da stigne na iphone dočekati kao kec na 10.

Ma kakav crni fingerprint sa strane, face id je 10x bolja opcija. Samo da uspeju nekako ispod ekrana da ga ubudže i to je to.

Bilo bi odlično kad bi ubacili fingerprint u lock dugme i zadržali face id (kao na Xiaomi Mi 8).

Face id > fingerprint gde god bio.

pa obicni modeli ce imati obican type c, a pro modeli thunderbolt

Fingerprint sa strane kao jeftinije rešenje i donekle praktično jer se mogu iskoristi i features koji je imao samsung s10e ili novi asus zenphone 10.
Slazem se da je najbolje na ekranu .
Face id je ok, na iphone je mozda i najbolji medjutim lično nisam uvek zadovoljian kako radi pogotovo kad vozim bajs i auto cenio bih da ne moram da namestam uvek glavu da bi mi se otkljucao telefon. Sve su preference ali fingerprint gde god stavili dobro bi dosao

jesu smaraci sto sa svime kasne ili odbijaju da uvedu ali realno da izbace model sa punjenjem 65w, type c i fingerprint sa strane i 144hz sta bi onda mogli da izbace sledece godine? Nista spec...

Bukvalno nista od navedenog osim USB-C (i to zato sto moraju) nikada nece izbaciti. Punjenje ide do 40W i to ako uvedu stacked baterije, 144hz je apsolutno nebitno, fingerprint je proslost odavno (barem u Apple-u)...

Moje predvidjanje za narednih nekoliko modela: Titanium umesto celika, jos bolje baterije, dosta poboljsana telephoto kamera, FaceID ispod ekrana uz (mozda) tanje bezele. Pretpostavljam da ce highlight sledeceg iOS-a (18) biti implementacija AI (unapredjivanjem Siri ili na neki drugi nacin) ali ce zahtevati novu verziju procesora ili zaseban cip, nece pustiti svima

Bukvalno nista od navedenog osim USB-C (i to zato sto moraju) nikada nece izbaciti. Punjenje ide do 40W i to ako uvedu stacked baterije, 144hz je apsolutno nebitno, fingerprint je proslost odavno (barem u Apple-u)...
Type c je must, kao sto se slažem da je 144hz potpuno nebitno isto tako znam da u životu se ne bih vracao na 60hz i msm da to jeste dosta kod ljudi bitno i da ce drzati politike 120hz.Ostalo kao sto rekoh sve preference i želje, a za brzo punjenje 40w mozda i nije tako blizu msm da im se ne žuri bas 😆

Moje predvidjanje za narednih nekoliko modela: Titanium umesto celika, jos bolje baterije, dosta poboljsana telephoto kamera, FaceID ispod ekrana uz (mozda) tanje bezele. Pretpostavljam da ce highlight sledeceg iOS-a (18) biti implementacija AI (unapredjivanjem Siri ili na neki drugi nacin) ali ce zahtevati novu verziju procesora ili zaseban cip, nece pustiti svima
Manje vise ovo.
Titanium definitivno ide na pro modelima, periscope i zoom, faceID s manjim bezelima/notchom, custom LLM ili zvanicni neki chatGPT (mada u stilu Applea, bice to ipak custom) koji poweruje Siri ali trazi koprocesor od fazon 15ice sto sad budu ubacili.

A tanji okvir ekrana i titanijumsko kućište doneće i veću cenu.

Iskreno, uvek bih uzimao osnovni model sasvim je dovoljno i sluzi par godina lagano i bez greske ali su stvarno slepci sto ne zele da stave 120hz. Ne prelazi mi se sa 12 obicne na bilo koji noviji zbog tog nedostatka a ne bih pucao novac za pro verzije bar za sada kad nisam u mogucnosti :D

Iskreno, uvek bih uzimao osnovni model sasvim je dovoljno i sluzi par godina lagano i bez greske ali su stvarno slepci sto ne zele da stave 120hz. Ne prelazi mi se sa 12 obicne na bilo koji noviji zbog tog nedostatka a ne bih pucao novac za pro verzije bar za sada kad nisam u mogucnosti :D
Isto razmišljamo, mozda bih sačekao 16 običnu ukoliko bude imao type c i 120hz, mada cini mi se da su nesto istripovali da 120hz bude samo za pro modele. Do tad ostajem na 13pro 😁

Kupiš 13 pro/14 pro i mirna ti glava do 18ice.

Nazad
Vrh Dno