Šta je novo?

iPhone 15

Slabo pratim dogadjanja u svetu mob telefonije, sto pokazuje da jos uvek koristim iPhone XS 64gb, koji me savrseno sluzi od Aprila 2019, s obzirom da je bh na ~70% sa ~1550 ciklusa punjenja. Nisam previse zahtevan korisnik, ne igram igrice, nemam drustvene mreze, povremeno blejim u yt (uglavnom vikendom), radnim danom punim telefon preko noci, vikendom se desi nekad i u toku dana ako uvece idem negde. Razmisljam o kupovini 15pro na rate preko tehnimanije jer mi sad deluje da je prihvatljiva cena, i ne verujem da ce biti nesto niza i kad 16ka izadje, mada ko zna za black friday u novembru, ne bi mi bio problem ni do tada da cekam. Zanima me nekoliko stvari?

1. Kakva je baterija u odnosu na 14pro (gledao sam prosle god neke testove na yt i 14pro je kidao svu konkurenciju)? Ako je 14pro bolji mozda bi pre i to uzeo pa opet bio miran 5god.
2. Da li je mucenje sa memorijom ako uzmem model od 256gb? Trenutno sa 64 me muci backup WhatsAppa, jer ****** traze duplo slobodne memorije. Imam iCloud 200gb uplacen i to mi radi posao za slike, znam da su na 15pro slike daleko zahtevnihe u odnosu na XS, tako da mi nece vrv biti problem ni da uplacujem veci paket ako zatreba. Problem mi prave aplikacije. Da li je sistemski ista situacija sa svim modelima ili cu sa 256 moci da “disem” ili pak moram da idem na 512?

P.S. kad bi za razumnu cenu zamenio bateriju na ovom, al da se posao odradi kako treba, sa zamenom dihtunga, resetom BMSa, vrv ne ga ne bi ni menjao sledece 2-3god… al ko to kod nas da odradi…

P.P.S vidim da se prica pomalo o bateriji 16ke, ono sto znam je da ce za razliku od pouch baterija koje se koriste sada, preci na prizmaticnu (sto bi rekli nadrealisti “cuj cito, drzo u ruci”). Bio sam u Kini u firmi koja pravi masinu za sklapanje tih baterija za ATL/COSMX, na zalost mi nisu dali da slikam 😬

Poslednja izmena:
Na aktivne sam mislio :D

Čitam već par strana unazad i ne pronalazim prepiske o IOS 18 beti, pa moram pitati.

Uzevši u obzir da već duže vreme (od Ipod 5) nisam lično koristio IOS, prelomio sam na Iph 15 Pro zbog dimenzije i hteo bih da preðem na 18 betu pa me interesuje sledeće:

1. Kada se prijavim na beta program, pri prelasku na betu, da li se gube podaci?

2. Kada budem hteo da se vratim na stable, da li se gube podaci?

3. Kakva je beta što se tiče stabilnosti i baterije?

Osim toga, nevezano za betu, da li postoji šansa da se prikažu brojevi, tačka i zarez na glavnom prozoru tastature kao na androidu? Ubija me što za svako kucanje tih karaktera moram da kliknem “123”

pri prelasku na betu, da li se gube podaci?
Ne.

2. Kada budem hteo da se vratim na stable, da li se gube podaci?
Da. Mora da se radi kompletan restore preko Apple Devices programa (Windows) / iTunes-a (Windows, stariji MacOS) / Finder-a (MacOS). Možeš da uradiš backup preko nekog od navedenih programa dok si još na 17ici i da ga vratiš ako odlučiš da se vratiš na iOS 17.

3. Kakva je beta što se tiče stabilnosti i baterije?
Kod mene je stabilnost odlična za betu, retko ume nešto da štucne ili telefon da se zagreje (možda je to i do visokih temperatura). Baterija je za nijansu lošija nego na 17ici.

Osim toga, nevezano za betu, da li postoji šansa da se prikažu brojevi, tačka i zarez na glavnom prozoru tastature kao na androidu? Ubija me što za svako kucanje tih karaktera moram da kliknem “123”
Na podrazumevanoj tastaturi tako nešto nije moguće, jedino da probaš neku 3rd party.

Hvala na informacijama, ništa onda, čekam stable, ili se u meðuvremenu vraćam na Android 😂

Čitam već par strana unazad i ne pronalazim prepiske o IOS 18 beti, pa moram pitati.
Pa ima cela tema iOS 18 beta

Pa ima cela tema iOS 18 beta

Hvala na info, navikao na android teme gde se uglavnom pisalo o tome u temi samog telefona 😀
Može bez gubitka podataka

@supermarkomare9

Super, možda ipak prelomim da se igram sa betom za vikend..

Jel utice nesto na bateriju ako se recimo telefon puni na auto punjacu i pritom je ukljucena nav pa se zagreje do usijanja pa ga stavim na sredisnju ventilaciju i oladim na 18 stepeni klimom? 😂

Utice, al hladjenje pomaze.

Slabo pratim dogadjanja u svetu mob telefonije, sto pokazuje da jos uvek koristim iPhone XS 64gb, koji me savrseno sluzi od Aprila 2019, s obzirom da je bh na ~70% sa ~1550 ciklusa punjenja. Nisam previse zahtevan korisnik, ne igram igrice, nemam drustvene mreze, povremeno blejim u yt (uglavnom vikendom), radnim danom punim telefon preko noci, vikendom se desi nekad i u toku dana ako uvece idem negde. Razmisljam o kupovini 15pro na rate preko tehnimanije jer mi sad deluje da je prihvatljiva cena, i ne verujem da ce biti nesto niza i kad 16ka izadje, mada ko zna za black friday u novembru, ne bi mi bio problem ni do tada da cekam. Zanima me nekoliko stvari?

1. Kakva je baterija u odnosu na 14pro (gledao sam prosle god neke testove na yt i 14pro je kidao svu konkurenciju)? Ako je 14pro bolji mozda bi pre i to uzeo pa opet bio miran 5god.
2. Da li je mucenje sa memorijom ako uzmem model od 256gb? Trenutno sa 64 me muci backup WhatsAppa, jer ****** traze duplo slobodne memorije. Imam iCloud 200gb uplacen i to mi radi posao za slike, znam da su na 15pro slike daleko zahtevnihe u odnosu na XS, tako da mi nece vrv biti problem ni da uplacujem veci paket ako zatreba. Problem mi prave aplikacije. Da li je sistemski ista situacija sa svim modelima ili cu sa 256 moci da “disem” ili pak moram da idem na 512?

P.S. kad bi za razumnu cenu zamenio bateriju na ovom, al da se posao odradi kako treba, sa zamenom dihtunga, resetom BMSa, vrv ne ga ne bi ni menjao sledece 2-3god… al ko to kod nas da odradi…

P.P.S vidim da se prica pomalo o bateriji 16ke, ono sto znam je da ce za razliku od pouch baterija koje se koriste sada, preci na prizmaticnu (sto bi rekli nadrealisti “cuj cito, drzo u ruci”). Bio sam u Kini u firmi koja pravi masinu za sklapanje tih baterija za ATL/COSMX, na zalost mi nisu dali da slikam 😬
Jeste skup sport ali mislim da korektno bi uradili u Macoli ili ProMobiju zamenu baterija, mada opet nisam nikad nosio bio iz te serije, samo starije.

Mislim da je 256GB 15 Pro sa oglasa vakum nov ili par dana koriscen idealna opcija ako mozes da iskesiras, na rate u domacim prodavnicama je uvek najgora opcija, a iskreno ako se za 12 meseci ne pokvari, nece ni u tih preostalih 12 (sto je jedina prednost kupovine u domacim radnjama naspram KP, godinu garancije vise).

Baterija, type-c, 8GB ram, sve je to malo samo po sebi u odnosu na 14 Pro, ali kad se zdruzi, znaci.

Da ima nesto jeftinije od 100e, verovatno bih preporucio da zamenis bateriju i uzivas jos 2 godine, ali mislim da skok sa XS na 15 Pro definitivno opravdava da se malo vise novca izdvoji, stvarno je velika razlika.

Hvala, provericu Macolu i ProMobi, iako nisam iz Bg mozda se organizujem kada nekad budem isao. Polovno ne bi uzimao iz prostog razloga jer postoje fake modeli i jer ne verujem nikom vise. Mozda na kraju sacekam novembar i black friday jer ce vec 16 biti aktuelan, a vrv nece biti preveliki skok u odnosu na 15, tako da bi se mogao naci neki dobar komad sa jacom memorijom.

Punjač ako misliš na strujni adapter može. Kabl nije više lightning na 15ici, nego USB C. U kutiji od telefona se dobija kablić USB C na USB C. Ako želiš da koristiš taj kabl trebaće ti samo strujni adapter koji ima USB C ulaz. :D
Srecom da sam ovo procitao na vreme, treba da mi stigne 15 pro za dan dva a nisam pojma imao da necu moci da koristim punjac od bivseg 14 pro

Kako neeces moci kad ces moci?

Moćićeš da koristiš brick, a kabal svakako dobijaš uz novi tel, tako da ćeš moći da iskoristiš stari punjač.

Jedna zanimljiva stvar koja se ne desava prvi put, devojka ima samsung a34, ja imam 15 pro, njen telefon hvata full signal wifi, moj jedva 1 crticu pa se diskonektuje, telefoni bukvalno jedan pored drugog. I to nije prvi put vec na nekoliko mesta se desilo, uglavnom na plazama u grckoj jer u srb osim kod kuce nigde nisam na wifi. Tako da ne znam sta je problem u ip ali da low budget samsung ima 3 puta bolji wifi prijem nije bas sjajna stvar

Nije toliko problem u wifi prijemu koliko u opremi koju koriste za taj wifi. iPhone je tu daleko osetljiviji.

Ako imaju 2.4GHz i 5GHz mozda se iphone kaci samo na 5GHz a samsung i na 2.4GHz

I ja sam primetio da je signal nešto lošiji na 15 pro ali sam mislio da je zato sto sam na ios18 beti trenutno….desava se da sam u dnevnoj sobi a ruter mi je u spavaćoj bukvalno 5m i hvata samo 1 crtu a nekad full na 2.4ghz….uopste ne znam do čega je

Meni na 15PM ios18 beta signal full, wifi nam je u firmi 2 sprata nize, i stara gradnja, debeli zidovi... Doduse, na 2.4GHz

Primećujem da mi veoma smeta kod ios proizvoda da kada želim da koristim iphone ili sat često baš u tom momentu mi iskoči neki popup ili aplikacija promeni izgled. Uznemiri me što umesto brzog pogleda moram da čačkam i skrivam i potvrdim itd.

Jel može primer pošto meni ne iskače ništa?

I ja sam primetio da je signal nešto lošiji na 15 pro ali sam mislio da je zato sto sam na ios18 beti trenutno….desava se da sam u dnevnoj sobi a ruter mi je u spavaćoj bukvalno 5m i hvata samo 1 crtu a nekad full na 2.4ghz….uopste ne znam do čega je
To vam je nešto do rutera. Kod mene i ajfoni i androidi imaju isti signal. Uzmite u obzir da ruteri koji se dobijaju od operatera i ti po plažama nisu baš neki kvalitet. Mada sam ja trenutno na plaži u Grčkoj i Android i Ajfon hvataju isto.

Jedna zanimljiva stvar koja se ne desava prvi put, devojka ima samsung a34, ja imam 15 pro, njen telefon hvata full signal wifi, moj jedva 1 crticu pa se diskonektuje, telefoni bukvalno jedan pored drugog. I to nije prvi put vec na nekoliko mesta se desilo, uglavnom na plazama u grckoj jer u srb osim kod kuce nigde nisam na wifi. Tako da ne znam sta je problem u ip ali da low budget samsung ima 3 puta bolji wifi prijem nije bas sjajna stvar
Mogu da potvrdim ovo, u Grckoj na plazi tamo gde je slabiji wifi signal, devojka sa s21fe hvata dok meni uopste ne izlazi dok ne pridjem malo baru odakle dolazi signal.

Jel može primer pošto meni ne iskače ništa?
Predlog da pišem Journal, da logujem kako se osećam, da sam ispunio krugove za fitnes, photos new memory da je napravio tel sam od sebe, find my da je geotag ostao a uz mene je sa satom npr a tel je ostao, novo plaćanje sa apple pay, nasumične ponude od Dji, Plex, booking i redit ničim izazvani. YouTube, Pillow sleep report popodne. Kad želim da vidim zonu na satu dok trčim a on mi pokaže presek vremena kilometra tada. To je samo sto mogu da se setim. Pre nije bilo tako iritantno, a na sve to tastatura loša i greske u unosu povećane. Pozabavicu se za vikend da pogasim sve sto je moguće da me ne uznemirava.

Većina toga što si naveo može da se isključi u podešavanjima što se tiče notifikacija, ja sam vrlo agresivan po tom pitanju i za 80% aplikacija na telefonu su mi notifikacije skroz disablovane upravo iz tog razloga koji navodiš, inače bih odlepio totalno.

Izuzetak je AirTag koji ponekad zvoni da je negde tamo a uz tebe je, nažalost vrlo poznat bug za koji nam preostaje da se nadamo da će nekada biti rešen. Ne preporučujem da ga isključiš jer sam ja bio isključio notifikacije za isti i bilo mi je super dok nisam leteo avionom za Singapur preko Istanbula i zahvaljujući sopstvenoj gluposti malo previše kasno ukapirao da mi je čekirani kofer ostao u Istanbulu a ja završio na drugom kraju planete... bila je baš zanimljiva igranka nakon toga. Od tada držim notifikacije za AirTag uključene pa makar i bagovale.

Nazad
Vrh Dno